Craiova se afla in zona de risc nuclear, la 60 de kilometri de centrala nucleară de la Kozlodui, care are reactoare vechi de 30 de ani. Ce ne pregatesc bulgarii? De anul trecut se tot vehicula un acord intre guvernul bulgar si compania americana Westinghouse pentru construirea reactorului nuclear 7 la Kozlodui.
„Westinghouse Electric Company” compania grupului „Toshiba Corporation„, este lider mondial in energia nucleara si un important furnizor de produse pentru centralele nucleare si tehnologii la utilitatile din intreaga lume. Tehnologia „Westinghouse” este baza pentru aproximativ jumatate din centralele nucleare actuale la nivel mondial, inclusiv peste 50% din cele din Europa.
Uite ca pe 31 martie a expirat acordul privind construcţia unui nou reactor AP1000 si ce sa vezi, urmeaza o buimacire totala de atunci.
Pe 1 aprilie prim-ministrul bulgar anunta ca nu vor extinde contractul cu Westinghouse pentru a construi reactorul 7 la NPP Koslodui. Data mi-a provocat ceva dubii asupra actiunii, desi as fi vrut sa nu se mai construiasca nimic aici, deoarece este la 100 de kilometri de Craiova.
Imi ajung 40 de ani cat ne-au iradiat cu cele 4 foste reactoare sovietice care s-au inchis in 2002 si 2006 …la presiunea UE si cele 2 care inca mai functioneaza. Vorba vine functioneaza, pentru ca reactorul 5 e oprit deoarece a avut ceva defectiuni.( sper sa nu fi fost afectata in vreun fel securitatea) Functioneaza doar reactorul 6, dar la puterea maxima de incarcare. Bulgarii ar vrea sa negocieze un acord, dar nu gasesc investitori care sa asigure finantarea constructiei. Au venit chinezii, califul din Quatar, dar nu si banii lor.
Pe 2 aprilie a dat un comunicat si presedintele american….in care spunea exact contrariul celor spuse de bulgari.
Pe cine sa crezi? Eu tin cu mine si restul de romani din zona, asa ca sper sa nu gaseasca niciodata investitori. Plus ca nu stiu daca ar veni americanii vor face sau nu la fel ca rusii, adica combustibilul nuclear uzat rezultat de la unitatile 5 si 6 s-au returnat Rusiei, dar pun pariu ca americanii nu fac chestii de genul asta.
Pe cine sa crezi? Eu tin cu mine si restul de romani din zona, asa ca sper sa nu gaseasca niciodata investitori. Plus ca nu stiu daca ar veni americanii vor face sau nu la fel ca rusii, adica combustibilul nuclear uzat rezultat de la unitatile 5 si 6 s-au returnat Rusiei, dar pun pariu ca americanii nu fac chestii de genul asta.
Al 7-lea reactor ar avea termen 60 de ani plus inca 20 daca il upgradeaza, asa ca si copii copiilor mei ar putea fi afectati, iar daca UE i-a prins la inghesuiala si le-a conditionat intrarea in UE cu inchiderea anticipata a primelor patru unitati de putere, nu stiu cine anume i-ar putea obliga sa inchida si restul. Nevoile de energie ale Bulgariei sunt critice deoarece guvernul bulgar a oprit construcţia centralei nucleare de la Belene si termocentrala Maritsa-Iztok produce energie la un pret mult mai mare.
Experienta arata ca reactorul 7 se poate construi in 36-48 luni, plus ca ar mai urma si altele ca o optiune viitoare in caz ca ar gasi finantare.
Deocamdata guvernul bulgar implementeaza un program de consolidare care sa extinda durata de viata a unitatilor 5 si 6, deoarece perioada optima de functionare a lor expira in 2017, respectiv 2021. O astfel de upgradare le-ar prelungi viata cu cel putin 20 de ani si compania americana are o propunere prin care le-ar putea creste puterea turbinelor cu 10%.
Le urez bulgarilor sa aiba parte de energie ieftina, dar nu pe seama sanatatii noastre si a lor si sa gaseasca investitori pentru un nou reactor cand i-oi finanta eu.
Noi, craiovenii am putea sa declansam un referendum in caz ca se obtine o sustinere de cel putin 5% a cetatenilor cu drept de vot din oras (5% din 260.000 inseamna 13.000 de semnaturi din care sunt deja stranse 10.000). Referendumul este valabil daca se prezinta 30% din numarul persoanelor inscrise pe lista electorala, adica 78.000 de craioveni. Rezultatul referendumului este validat daca „opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente“, adica 32.500 de voturi pentru ca pentru ca populația să respingă proiectele de la Kozlodui. Toti cei interesați sa semneze pentru această initiativa pot găsi tabele la Biblioteca Judeteana „Alexandru și Aristia Aman“, situata in centrul Craiovei, pe strada Mihail Kogalniceanu, nr. 9.
8 comentarii la „Ce ne pregatesc bulgarii la Kozlodui?”
pacat ,mare pacat ca uite asa se atenteaza la sanatatea oamenilor!
Si nu s-a mai auzit nimic de atunci…sau n-am mai auzit eu…
De reactorul 7 n-am auzit, dar de celelalate doua stiu ca au investit o caruta de bani ca sa le prelungeasca viata cu vreo 30 de ani. Petitia noastra insa a murit, dar nu si speranta ca vom muri de moarte buna si nu iradiati de reactoarele de peste Dunare. Poate se trezesc autoritatile locale si se mai incearca resuscitarea acelui referendum. Daca ar fi pus cat de cat umarul la adunarea acelor semnaturi, n-am mai trai astazi cu gandul ca ne este amenintata in orice clipa viata.
Hmm..tristă situaţie! O înţeleg! La noi în oraş există o fabrică ce ne dă bătăi de cap, construită lângă grădiniţă şi case şi unde vor să mai facă o fabrică de formaldehidă…deocamdată proiect stopat prin mitinguri repetate – oameni ieşiţi în stradă! La voi n-ar funcţiona oare aceste mitinguri? ori un ONG care să lupte pentru drepturile voastre?
Da…foarte trist si periculos pentru sanatatea noastra! Chiar sper sa nu se gaseasca investitori! 🙁
Intre timp au gasit pentru reactoarele 5 si 6, de 7 nu se aude nimic, poate s-o fi sistat instalarea lui.
Știu că acum ceva vreme bulgarii erau supărați că le distrugem trandafirii cu combinatele chimice de pe dunăre, acum ei ce fac? :))
Nu cred ca le convine nici lor activarea acestor reactoare, dar intre a sta fara energie electrica si o eventuala iradiere, cred ca au ales raul care li se pare mai mic si mai improbabil sa se realizeze.