Stii povestea checului? Nu vorbesc de chec cu fructe, ci de checul simplu. Istoria sa este istoria pandispanului – Pan di Spagna- usor modificata. A avut aceleasi ingrediente, doar modul de preparare a diferit, de la cel bain-marie la prelucrarea aluatului la rece. Inventator ul sau a fost italian, Giovanne Battista Cabona sau Giobatta. Succesul prajiturii insa este datorat marchizului Domenico Pallavicini, ambasador in Spania, care cu ocazia unui banchet important la Madrid, in jurul anului 1700, a prezentat oficial aceasta prajitura. Delicatesa avea sa fie numita “Paté Génoise” dupa orasul de bastina a lui Giobatta.
In secolul XVI apare zaharul care inlocuieste in bucate mierea, iar in jur de 1700 genovezii de la Caffa stiau sa pregateasca confetti, iar Giobatta este reprezentativ pentru inventivitatea sa in a alcatui delicii dulci. Reteta este simpla, se bazeaza pe baterea albusului de ou si apoi combinarea cu grija a ingredientelor uscate cu cele umede astfel incat sa cuprinda cat mai mult aer. De fapt a plecat de la formula Biscotto di Savoia si a gasit un produs mai moale, mai afanat, prelucrand aluatul la cald si nu la bain-marie. Din Italia reteta care nu contine apa sau lapte si nici praf de copt s-a raspandit si perfectionat in toata Europa si apoi lumea.
Pentru „Miercurea fara carne” M-am gandit ca mi-as putea aduce si eu un mic aport adaugand in reteta simpla fructe confiate, rezultand astfel un chec cu fructe. Reteta este simpla, cred ca o stiti toti, dar am cumparat niste cutiute cu fructe deshidratate de la Lidl, care puse in chec arata super, iar textura lor crocanta m-a incantat.
Sapte pasi pentru un chec perfect
De fapt secretul ei sta in sase pasi simpli:
- Sa se utilizeze oua mari la temperatura camerei. Daca sunt proaspat scoase din frigider se pot incalzi repede intr-un bol cu apa calda;
- Oualele, de fapt albusul trebuie batute bine astfel incat sa incorporeze cat mai mult aer;
- Faina trebuie cernuta deasupra amestecului de oua si incorporata usor cu o lingura de lemn. Nu se cerne pentru ca ar avea cocoloase, ci pentru a prinde in zborul ei cat mai mult aer. Daca se toarna multe faina deodata se va scufunda in partea inferioara a bolului si va fi mai greu de incorporat.
- Preincalzeste cuptorul;
- Nu deschide cuptorul cat timp checul este inauntru,se poate lasa;
- Cand s-a terminat de copt lasa prajitura inauntru inca 5 minute si usa intredeschisa pentru a se raci treptat.
- Daca ai de gand sa-l folosesti la prepararea unei alte retete ar fi bine sa-l prepari cu o zi inainte si sa-l tai cu un cutit zimtat atunci cand este perfect racit.
Ingrediente chec cu fructe:
– 4 oua;
– 4 linguri de ulei;
– 100 gr fructe confiate;
– 200 gr faina;
– 100 gr zahar;
– o pastaie de vanilie.
27 de comentarii la „Chec cu fructe confiate. Sapte pasi pentru un chec perfect”
Fara praf de copt?
Fara, eu nu am pus niciodata. E aerat datorita albusului batut, daca il amesteci prea energic sigur n-o sa creasca.
Am scris gresit :)) va creste sigur daca bati albusurile cu simt de raspundere.
Eu nu prea ma omor dupa dulciuri, mai atentez la cele cremoase, dar la cozonac si chec nu prea ma bag. Insa pe-asta al tau il mananc din ochi, asa de frumos si colorat este.
Merci, e cam galbui de la aparat, nu stiu ce a patit ca s-a imbolnavit aparatul de galbinare. In realitate arata mai bine. Am facut si cu fructe confiate verzi, dar verdele ala cu galbenul dat de aparat……..iti taia pofta:))
Imi place ideea ta! Sa inlocuiesti vesnicul rahat turcesc cu aceste fructe deshidratate. Cred ca e o reteta mult mai sanatoasa.
La mine problema e ca Iris nu mananca rahat, stafide si de aia l-am facut asa.
trimite si mie o feliuta ,nu amnca doar tu!
BUUN! Vreau si eu!
Ai dreptate, ar trebui sa mai variem din cand in cand umplutura.
Wow! Bun, foarte bun, cel mai buuuun!
Arata tare bine că e așa de colorat si sigur e tare gustos.
Yam, yam! Ce bine arata! Cat de mare e tava in care l-ai copt?
Arata tare bine, eu fac un soufle de branza cu fructe confiate, fac si de Paste in loc de pasca.
Arata tare bine, as manca si eu ceva bun acum…insa nu am decat niste Kinder de la fete 😀
Yummyy, ce bine arata! ! Imi ploua in gura.
Vai ce aspect frumos are! Cred ca e extrem de bun!
Dumnezeule, nu credeam că mi-ar putea face poftă ceva doar dintr-o imagine. Arată super fain şi chiar aş vrea şi eu o felie!
http://www.alexandrupanait.com
Am pus pauza la duciuri, situatia e prea grava, dar asta nu inseamna ca o gurmanda cum sunt eu, mai ales, nu saliveaza la asa bunatati. Mintea unui gurmand e diabolica, ma invatasem pe septolete din pofta de dulce. 😀
M-ar tenta si pe mine sa incerc! De mult nu am mai mancat un chec bun.
am folosit si eu cutiuta aceea cu fructe confiate, acum aleg sa tai bucati din fructe uscate, imi par mai bune!
si eu aleg sa-l fac la fel, tot cu fructe din acelea de la Lidl! super iese! la noi e bataie pe el
Arata mai mult decat delicios si zici ca e decupat din reviste. Multumesc pentru recomandare, am sa-l incerc si eu intr-o zi de miercuri sau vineri.
Ce pofta mi-ai facut de chec, maine merg sa cumpar fructe confiate si am sa urmez reteta ta.
Yami-yami , checul este preferatul meu. O reteta usoara si accesibila la pret.
Arata delicios. As vrea sa incerc si eu reteta ta pentru ca pare extrem de simplu de facut si fetita mea sigur ar fi incantata sa-l guste