Chec cu fructe confiate. Sapte pasi pentru un chec perfect

Stii povestea checului? Nu vorbesc de chec cu fructe, ci de checul simplu. Istoria sa este istoria pandispanului – Pan di Spagna- usor modificata. A avut aceleasi ingrediente, doar modul de preparare a diferit, de la cel bain-marie la prelucrarea aluatului la rece. Inventator ul sau a fost italian, Giovanne Battista Cabona sau Giobatta. Succesul prajiturii insa este datorat marchizului Domenico Pallavicini, ambasador in Spania, care cu ocazia unui banchet important la Madrid, in jurul anului 1700, a prezentat oficial aceasta prajitura. Delicatesa avea sa fie numita “Paté Génoise” dupa orasul de bastina a lui Giobatta.
In secolul XVI apare zaharul care  inlocuieste in bucate mierea, iar in jur de 1700 genovezii de la Caffa stiau sa pregateasca confetti, iar Giobatta este reprezentativ pentru inventivitatea sa in a alcatui delicii dulci. Reteta este simpla, se bazeaza pe baterea albusului de ou si apoi combinarea cu grija a ingredientelor uscate cu cele umede astfel incat sa cuprinda cat mai mult aer. De fapt a plecat de la formula Biscotto di Savoia si a gasit un produs mai moale, mai afanat, prelucrand aluatul la cald si nu la bain-marie. Din Italia reteta care nu contine apa sau lapte si nici praf de copt  s-a raspandit si perfectionat  in toata Europa si apoi lumea.

Pentru „Miercurea fara carne” M-am gandit ca mi-as putea aduce si eu un mic aport adaugand in reteta simpla fructe confiate, rezultand astfel un chec cu fructe. Reteta este simpla, cred ca o stiti toti, dar am cumparat niste cutiute cu fructe deshidratate de la Lidl, care puse in chec arata super, iar textura lor crocanta m-a incantat.

Sapte pasi pentru un chec perfect

De fapt secretul ei sta in sase pasi simpli:

  1. Sa se utilizeze oua mari la temperatura camerei. Daca sunt proaspat scoase din frigider se pot incalzi repede intr-un bol cu apa calda;
  2. Oualele, de fapt albusul trebuie batute bine astfel incat sa incorporeze cat mai mult aer;
  3. Faina trebuie cernuta deasupra amestecului de oua si incorporata usor cu o lingura de lemn. Nu se cerne pentru ca ar avea cocoloase, ci pentru a prinde in zborul ei cat mai mult aer. Daca se toarna multe faina deodata se va scufunda in partea inferioara a bolului si va fi mai greu de incorporat.
  4. Preincalzeste cuptorul;
  5. Nu deschide cuptorul cat timp checul este inauntru,se poate lasa;
  6. Cand s-a terminat de copt lasa prajitura inauntru inca 5 minute si usa intredeschisa pentru a se raci treptat.
  7. Daca ai de gand sa-l folosesti la prepararea unei alte retete ar fi bine sa-l prepari cu o zi inainte si sa-l tai cu un cutit zimtat atunci cand este perfect racit.


Ingrediente chec cu fructe: 

– 4 oua;
– 4 linguri de ulei;
– 100 gr fructe confiate;
– 200 gr faina;
– 100 gr zahar;
– o pastaie de vanilie.

Preparare chec cu fructe:

  Se separa ouale, iar albusurile se bat bine, spuma, cu un praf de sare si se incorporeaza in acelasi timp si zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si pe deasupra se adauga albusul batut. Se amesteca usor de jos in sus cu o spatula. Se adauga faina si fructele confiate, se amesteca usor si totul se toarna intr-o forma termorezistenta.
   Se pune in cuptor si se asteapta pana se coace uniform. Se scoate din forma si dupa ce se raceste se taie felii si se pudreaza cu zahar.
  Noutatea o constituie bucatelele mici de fructe care rontaie intr-un mod placut, dand textura checului.
 
Bucura-te de el impreuna cu familia sau prietenii!
 
Incearca si reteta de Chec de mere si praf de roscove sau daca ai pofta de ceva sarat, incearca Chec sarat cu branza !
 
Stiai istoria checului? Cunosteai cei sapte pasi obligatorii pentru a obtine un chec perfect? Care este reteta de chec pe care o folosesti? Cu ce preferi sa fie umplut acesta? L-ai umplut vreodata cu fructe? Cat de des prepari in casa acest desert?
Carte de bucate - Sanda Marin
Carte de bucate - Sanda Marin
Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram
Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram
Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi
Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi
Carte de bucate - Silvia Jurcovan
Carte de bucate - Silvia Jurcovan
501 retete din bucataria romaneasca - Mihai Basoiu

27 de comentarii la „Chec cu fructe confiate. Sapte pasi pentru un chec perfect

  1. Eu nu prea ma omor dupa dulciuri, mai atentez la cele cremoase, dar la cozonac si chec nu prea ma bag. Insa pe-asta al tau il mananc din ochi, asa de frumos si colorat este.

    1. Merci, e cam galbui de la aparat, nu stiu ce a patit ca s-a imbolnavit aparatul de galbinare. In realitate arata mai bine. Am facut si cu fructe confiate verzi, dar verdele ala cu galbenul dat de aparat……..iti taia pofta:))

  2. Am pus pauza la duciuri, situatia e prea grava, dar asta nu inseamna ca o gurmanda cum sunt eu, mai ales, nu saliveaza la asa bunatati. Mintea unui gurmand e diabolica, ma invatasem pe septolete din pofta de dulce. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.