Când vorbesc despre Sokobanja, un orășel mic din estul Serbiei, primul gând mă duce către apele ei tămăduitoare, facilitățile moderne de wellness și spa, oferta turistică balneară, la nivelurile ridicate de oxigen, ozon și ioni negativi, care sunt o caracteristică a aerului de aici, apoi către angajamentului profund față de ecoturism, Sokobanja fiind primul municipiu ecologic din Serbia și singurul din această țară care are o astfel de ofertă turistică. Cu toate acestea, Sokobanja mai are ceva care-i dă valoare adăugată – obiective turistice istorice și arhitecturale, parte a patrimoniului cultural, istoric și arheologic. E normal când ne gândim la o destinație urbană, să fim interesați de cultura locală, arhitectura specifică, gastronomia, tradițiile locului. Vestigiile patrimoniului cultural, istoric și arheologic sunt o componentă crucială a identității oricărei localități, comunități și binențeles că nu lipsesc nici din Sokobanja. Ele reprezintă istoria și rădăcinile acestui loc, iar păstrarea/conservarea lor ajută la conexiunea cu trecutul, la consolidarea interculturalității, la întărirea sentimentului de apartenență, astfel încât și generațiile următoare sau turiștii ca mine să le poată aprecia. În zona Sokobanja sunt mai multe obiective turistice istorice și arhitecturale, puncte de referință purtătoare de istorie și cultură care conectează cu rădăcinile locale, spații care permit cunoașterea/aprecierea filoanelor istorice și culturale, a patrimoniului, a celor care le-au ridicat și care ne ajută să înțelegem evoluția lor ca societate, dar eu am ales să vorbesc doar despre două- „Amam” (hammamul) și străvechea cetate Sokograd. Ambele fac parte din identitatea locului punctând două perioade diferite de timp și sunt obiective turistice istorice și arhitecturale, atracții menite să genereze interes și să atragă un număr mare de vizitatori. Cetatea Sokograd este un martor tăcut al trecutului, fiind astăzi doar o ruină, dar „Amam” (hammamul) încă este funcțional.
Cetatea Soko Grad
Sokograd este o cetate veche construită de către romani în secolul I î.Hr, la circa 2 kilometri de Sokobanja, și transformată în timp într-o veritabilă fortificație medievală. Plasată sus, pe stâncile de pe marginea defileului Moravica pentru a fi inaccesabilă inamicilor, doar șoimii se avântau până acolo (Soko înseamnă în limba turcă șoim, iar Soko Grad Orașul Șoimilor), azi sunt doar niste ruine cu farmec mistic ce se ițesc printre copaci. Nu am urcat la ea prin pădure, doar am zărit-o din defileu, de lângă albia râului Moravica și anume din zona conservată ecologic, „Lepterija, dar i-am găsit pe sketchfab modelul 3D foarte bine executat .
Cetatea era formată din două părți: Orașul de Jos și Orașul de Sus. Astăzi se văd doar rămășițele unor foste turnuri, un zid lung între ele cu niște meterezeși deschideri pentru tunuri și poarta principală, care este cea mai bine conservată. Am cautat în modelul 3D rezervorul de apă, boltit cu piatră și tăiat în stâncă, dar eu nu-l văd. În el s-au găsit țevi ceramice pentru alimentarea cu apă pluvială.
Cetatea Soko Grad a fost mărită în epoca medievală, între secolele al XIII-lea și al XV-lea, dar la începutul secolului al XV-lea, mai exact în 1412, a fost devastată și distrusă într-un atac violent otoman de către Musa Kesedžija, care cred că tradus în română este Musa Çelebi, fiul lui Baiazid I. Aerul misterios al ruinelor este completat de legendele locului. Una este despre trista poveste de dragoste dintre doi tineri din familii rivale din cauza unor posesiuni. Un fel de Romeo și Julieta în variantă sârbească. Frumoasa domniță, Lepteria, era fata conducătorului din Soko Grad, iar tânărul îndrăgostit, Župan, era fiul guvernatorului orașului vecin. E interesant numele băiatului, în Evul Mediu, în Țările Române, jupân eraun titlu dat celor mai de seamă boieri și dregători, cred că și la sârbi constituia o titulatură similară.
Între cei doi tineri s-a înfiripat o iubire absolută și aparent imposibilă, doar că îndrăgostiții nu s-au resemnat și au luat hotărârea de a fugi împreună. Lepteria s-a strecurat afară din cetate și cuplul s-a reunit până când a fost descoperit de soldații tatălui fetei. Aceștia, la ordinul părintelui înfuriat, nu au adus fata acasă, ci au executat-o, lucru ciudat. Lepteria a murit și Župan de durere s-a aruncat în locul cel mai adânc al Moravicei și s-a înecat. Locul morții fetei a fost redenumit după ea, Lepteria, iar locul unde s-a înecat îndrăgostitul îi poartă numele- Župan. Este o legendă frumoasă, o odǎ adusă iubirii supreme, o sursǎ de inspiraţie, dar și o lecţie de viață ce a făcut ca Soko Grad să devină un simbol al dragostei și al curajului.
O călătorie către relaxare și purificare: Hamamul
O altă atracție unică a orașului Sokobanja este baia sa turcească, hamamul, care datează din secolul al XV- lea. Baia turcească de hamam este unul dintre obiceiurile care a captivat cultura musulmană, drept dovadă stau băile turcești contruite de către sultani și regi în palate. Apa este un simbol folosit pe scară largă în cultura musulmană datorită reprezentării sale ca simbol al credinței. Hammamul este mai mult decât o baie, o nevoie de asigurare a igienii personale, el este un ritual de curățare a corpului și a minții, asigurănd nevoile de abluțiuni rituale și invitând la relaxare și meditație. Fiind o baie publică, aici se socializează și se petrec momente plăcute, curățarea corporală și spirituală urmând preceptele coranice., iar scenele sunt de o intimitate emoționantă: femei sau bărbați din generații diferite care se îmbăiază și socializează.
O caracteristică importantă a băilor turcești este structura și arhitectura unică. Aici există compartimente separate, precum camera rece, camera caldă și vestiarele. Una dintre primele trăsături care atrage atenția în structura exterioară a hammamului este forma de cupolă repetată pentru fiecare incintă. În afară de aceasta, arhitectura exterioară are un aspect foarte simplu, fiind construită din piatră, fără motive suplimentare estetice. În interior, băile, mai ales cea a femeilor unde există un frumos mozaic pe podeaua piscinei, atrag prin forma lor circulară, motive estetice și sculpturale simple, cu aspect plăcut. Nu există geamuri, doar tavanul boltit în formă de dom are câteva luminatoare minuscule pentru a permite excesului de abur să iese și pentru a intra lumina naturală, deschizături care apar ca stelele pe bolta cerească. Aceste deschideri mai au un rol, acela de a ușura greutatea bolții care este construită din piatră. Nu sunt sigură, dar mie mi s-a părut că sunt două domuri concentrice pentru că de afară păreau mult mai mari. Spațiul dintre ele ar putea să fie un fel de regulator de temperatură. Deoarece compartimentul fierbinte atinge niveluri de umiditate foarte ridicate, la construcția unui hammam sunt folosite doar materialele rezistente la umiditate și temperatură.
Este obișnuit să vezi aceste băi turcești în centrele de spa, în variantă modernă, dar pentru mine a fost o premieră să vizitez un hammam construit în secolul XV- lea care să fie încă funcțional. Mi s-a părut o experiență autentică să te scalzi într-o astfel de baie conservată atât de bine și am aflat că ea oferă multiple beneficii organismului, nu doar in frumusete, ci si in sanatate.
@ralucaok1 Hammamul din Sokobanja ce dateaza din secolul 15 si inca este functional #hammam #sokobanja #hammamspa #hamam #turkish #turkishbath #bath #bathtime #serbia #serbian #serbia🇷🇸 #serbiatiktok #rtanj #turism #natura #apatermala #termal #spa #wellness #relax #spatime #relaxtime #sanatate #baieturceasca #atractie #experienta #asbo #infotrip #asociatiabloggerilorolteni #bloggerlife #bloggerlifestyle #blogolteni ♬ sunet original - Raluca Brezniceanu
Hammamul este structurat ca o corelatie de spatii in care corpul este expus la temperaturi diferite. Traseul hamamului începe într-o cameră fierbinte și acolo începe prima curățare pentru a îndepărta cea mai superficială parte a murdăriei. Apoi mergi în camera fierbinte destinată genului tău pentru că există băi separate pentru femei și altele pentru bărbați. În aceste încăperi cu piscine mici cu apă termală, pielea tinde să transpire, porii se deschid, astfel încât murdăria poate fi curățată mai bine. Ulterior, se efectuează o spălare mai profundă folosind o mănușă de exfoliere pe tot corpul pentru a elimina toxinele moarte. Deși la început poate fi puțin incomod, datorită temperaturii aburului și a lipsei de intimitate, la sfârșitul turului se găsește o senzație unică de relaxare care, însoțită de un masaj, te va face să vrei să o iei de la capăt. Spre deosebire de ceea ce am citit prin cărți, la această experiență nu am văzut cele două elemente pe care eu le asociam cu un hammam: săpunul negru- un produs hidratant, regenerant și traditional facut din ulei de masline si masline negre zdrobite si și mănușa kessa. Acest hammam mai are ceva unic, într-o încăpere mică se află Cada lui Milos- cada originală construită pentru prințul Serbiei, Milos Obrenovic. (sub conducerea sa, Serbia a devenit principat autonom în cadrul Imperiului Otoman ). Miloš Obrenović a făcut prima renovare a acestor băi construite în epoca otomană pe temeliile puse de către romani, datorită faptului că vizita adesea Sokobanja. Nu te aștepta la ceva somptuos, într-o firidă se găsește în podea o vană mică zidită, mai mult înaltă decât lungă care te face să te găndești că proprietarul nu era prea corpolent. Astăzi, oricine are acces la cada ce altă dată era rezervată doar prințului și este singurul loc din acest hammam unde ai parte de intimitate.
Hamamul este un element istoric, cultural, arhitectural important și atractiv, mai ales că este rar întâlnit în Europa, așa că fie vreți să-i vedeți arhitectura, modul cum este structurat sau vă doriți un refugiu pentru relaxare și sănătate spre a oferi igienă corpului, purificând organismul de toxine, reducănd stresul, durerile musculare, hidratând și revitalizând, baia turcească va fi o sursă de fascinație pentru vizitatorii săi.
Turismul ca resursă profitabilă de exploatare economică încă nu-i împământenit bine în această zona și asta mi se pare grozav. Aici n-o să vezi supraexploatare turistică, speculații imobiliare în jurul reperelor turistice sau intervenții nefericite de reglementare sau urbane, ci doar un orășel de munte cu obiective turistice istorice și arhitecturale ce îți poate oferi o experiență caldă, liniștită, pentru că aici timpul curge fără tempo.
4 comentarii la „Sokobanja. Obiective turistice istorice și arhitecturale”
Am descoperit si eu hammamul in Turcia si mi-a placut mult de tot.
O destinatie superba pe care mi-as dori si eu s-o bifez