Sokobanja destinație balneară, centre de wellness și spa

Sokobanja a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai atractive și mai vizitate locuri din Serbia, ba chiar se pare că este cea  mai populară destinație balneară, de wellness și spa din Serbia. Creșterea numărului de turiști  se datorează ofertei turistice balneare și a  facilităților moderne de wellness și spa,  angajamentului profund față de ecoturism, Sokobanja fiind primul municipiu ecologic din Serbia și singurul din această țară care are o astfel de ofertă turistică,  dar și faptului că  statul sârb a demarat un proiect similar cu cel al nostru,  înmânând vouchere gratuite pentru sejururi în destinațiile turistice ale țării. Se pare că dintr-un total de 120.000 de vouchere, 40.000 au fost folosite pentru ingrijirea sanatatii sau odihnă în Sokobanja. Dar care sunt cele mai bune destinații din zonă? 

Statistic, cei mai mulți turiști vin aici pentru turismul balnear, relaxare și recreere  apoi urmează cei care caută experiențe în natură și aventură, așa că primează destinațiile cu facilități balneo-climaterice, centre de wellness și spa, apoi destinațiile antropice de agrement și apoi vin cele montane. 

Sokobanja ca destinație balneară 

Cum motivele turistice dominante sunt resursele termo-minerale ale apelor curative, în zonă s-a dezvoltat pregnant turismul balnear, de wellness și spa. Sokobanja este renumită pentru apele sale termale care sunt folosite de secole pentru proprietățile lor curative. Ele erau deja cunoscute in epoca romană, aici veneau legionarii romani, apoi războinicii bizantini, turcii, nobilii medievali pentru tratament și recuperare, efectul lor curativ recuperând și întinerind. Sokobanja mai este numită pe lângă ” Inima verde a Serbiei” și „Stațiunea Spa Regală” deoarece aici venea să se odihnească regele sârb Petar I Karadjordjevic. De fapt, Sokobanja  a fost vizitată de multe celebrități printre care și laureatul Premiului Nobel -Ivo Andrić – care chiar s-a refugiat aici în 1942, în timpul războiului, și căruia îi plăcea să scrie în defileul râului Moravica, într-o ambianță  conservată ecologic numită astăzi „Lepterija”.

Succesul din totdeauna al stațiunii vine de la apele curative ce sunt caracterizate prin radioactivitate crescută și mineralizare, printre elementele chimice conținute găsindu-se frecvent: potasiul, sodiul și litiul, dar și rubidiu, stronțiu, cobalt, mangan, iod, fosfor, brom, fier și cupru. Sursele de apă minerală din Sokobanja sunt împărțite în hipotermale și hipertermale, în funcție de temperatura apei, care la rândul ei depinde de adâncimea de  proveniență. Temperatura apelor variază între 28 și 53℃, cele mai înalte  temperaturi provenind de la izvoare aflate la o adâncime de aproximativ 1000 de metri. 

În total, în Sokobanja există șapte surse de apă minerală vindecătoare, care stau la baza dezvoltării turismului local și, prin urmare, a economiei întregului  municipiu. Ele sunt utilizate în principal pentru scăldat și inhalare, pentru a ameliora/remedia o varietate de afecțiuni, de la astmul bronșic până la hepatita cronică, de la  vindecarea bolilor feminine la cele cardiovasculare sau a sistemului osteoarticular. 

 

Sokobanja poartă numele râului ce trece prin proximitate, dar ghici ce înseamnă el? „ Baia șoimului ” în turcă.  De ce turcă? Datorită puterilor eficiente a apelor sale curative, Sokobanja a fost atacat constant de invadatori. Turcii au capturat Sokobanja în 1398, apoi a intrat sub controlul austriecilor de două ori în timpul războaielor din 1690 și 1737,  apoi a aparținut iar Imperiului Otoman,  conform Păcii de la Pozarevac din 1718. Hajduk Veljko a eliberat-o de turci de două ori, dar finalul stăpânirii turce a venit abia în 1833  și de atunci Sokobanja a devenit parte a Serbiei. Influența turcă se mai vede în puține locuri cum ar fi vechiul hamamam al orașului ( sârbii îi zic Amam, au sărit peste litera H ) ce încă este funcțional, mai mult se aude în denumiri ca cea a orașului, deși se spune că la mijlocul primei jumătăți a secolului trecut erau 50 de case sârbeşti şi 700 de case turceşti. Plimbându-mă prin oraș ( e drept că puțin)  nu le-am văzut multe urme arhitectonice. În general, orașul e ușor încremenit în perioada comunistp, dar are potențial, așteaptă investitorii.

 

În zonă încă mai trăiesc șoimi liberi, dar îndeletnicirea specifică  Evului Mediu, și anume de a-i dresa pentru vânătoare, a murit . În schimb, apele curative există și au dus la dezvoltarea unei noi forme de turism, pe lângă cea străveche, balneară, și anume cea a centrelor de wellness și spa, poziționând stațiunea  printre cele mai importante destinații turistice cu aceste facilități și dezvoltând economia întregului municipiu Sokobanja. 

Legenda apelor tămăduitoare din Sokobanja 

Una din legendele locului spune despre vindecarea miraculoasă a unuia  dintre conducătorii Soko Grad-ului cu ajutorul apelor tămăduitoare ale locului. Într-o zi, în timp ce vâna călăre prin pădurile din valea dintre munții Ozren și Rtnje, pe Velmoza, stăpânul cetății l-a prins o  furtună violentă cu fulgere și tunete puternice. Aflat într-o zonă în care nu se putea adăposti, el a fost repede expus la tunete și loviturile de fulger. Calul s-a speriat și în goana sa nebună și-a pierdut stăpânul care lovindu-se de pământ și-a pierdut cunoștința. Când și-a revenit era rănit și credea că o să moară. Cu ultimele puteri s-a târât până la marginea unui izvor din apropiere și fiind însetat a băut din apa sa cristalină. Imediat  s-a simțit mai bine, i-au revenit puterile. Apa izvorului l-a vindecat, iar el recunoscător a amenajat locul astfel încât și alți oameni să se poată bucura de proprietățile apei curative. Izvorul a devenit cunoscut în toată zona și apoi în toată țara. Soko Grad a devenit un simbol al vindecărilor miraculoase.

Centre de wellness și spa din Sokobanja

Dacă în trecut turiștii vizitau Sokobanja din motive de sănătate și pentru desfășurarea unor activități postoperatorii, în tendința modernă predomină prevenția bolilor și wellbeing-ul.  Principalele unități de cazare, în afara celor din spitale ( mergând spre Cascada Ripaljka am văzut unde este situat Spitalul de boli pulmonare și oculare și tuberculoză „Ozren”)  sunt hotelurile, resorturile, pensiunile, vilele, motelurile și apartamentele private oferite în regim B&B.  Sokobanja are în total 14.000 de locuri de cazare ospitaliere care-și așteaptă, în orice anotimp, turiștii, dar dintre acestea puține pot oferi servicii moderne de wellness și spa. Cea mai largă, modernă, confortabilă și completă ofertă de centre de wellness și spa o dețin hotelurile de lux – Hotel Sunce Wellness & Spa Center, 4 stele, care are două restaurante și 155 unități de cazare și Zeleni Grad o unitate tot de 4 stele, nou construită, care dispune de 21 de unitati de cazare superioare, lobby bar „Galerie”, sala de conferinte „Jela” și restaurantul „Panorama” unde se servesc mese delicioase. 

Wellbeing-ul (bunăstarea) este o stare pozitivă. Similar cu sănătatea, el este o resursă pentru viața de zi cu zi cuprinzând calitatea vieții și capacitatea noastră de a contribui la  prosperitatea generală. Uneori, munca și rutina zilnică, stresul și responsabilitățile ne trag într-o spirală descendentă din care ne este greu să ieșim. Tensiunea acumulată are un impact negativ asupra corpului nostru și duce la durere, anxietate, insomnie etc. O  soluție recomandată și din ce în ce mai apreciată este evadarea și relaxarea într-un centru cu terapii de wellnes și spa, loc ce oferă un echilibru între corp și minte și ajută la restabilirea bunăstării.  Termenul de SPA (Salus Per Aquam- Sănătate prin apă) este folosit pentru a desemna centre de sănătate, odihnă și recreere așa cum sunt cele de la Zeleni Grad ( Orașul Verde) și Hotel Sunce (Soare) în care sunt oferite diverse terapii prin utilizarea curativă a apei, de obicei de origine termală. Ambele unități au facilități foarte variate- hammam sau baie de aburi, piscine exterioare, piscine interioare încălzite, bazine cu hidromasaj, mini saline, băi de aburi, mai multe tipuri de saune, jacuzzi-uri…. Lista este extinsă, mai ales ca aceste centre spa se îmbină cu wellness pentru a transmițe o stare generală de bine. 

Wellness-ul este un proces activ,  conștient, auto-dirijat și continuu de a ne atinge potențialului maxim ca indivizi, proces prin care încercăm să facem alegeri mai bune pentru a obține o viață mai împlinită. Pentru aceasta luăm în considerare mai multe componente, care implică stilul de viață, bunăstarea spirituală, bunăstarea mentală și mediul înconjurător. Combinarea terapiilor de spa cu cele de wellness trec de beneficiile fizice, obținându-se relaxare și odihnă, eliminarea  stresului, obținerea deconectării mult dorită,  reîncarcarea bateriilor, recâștigarea stima de sine, prețuirea corpului și a sănătații. Această  stare de bine se va reflecta întâi la interior și apoi la exterior. Concentrându-ne pe senzațiile fiecărui centimetru de piele, în timp ce  temperatura, presiunea, proprietățile curative ale apelor combinate cu  contactul mâinilor profesionistului de wellness, uleiurile naturale ale unei lumânări ce te înconjoară cu arome și senzații incredibil de plăcute,  atmosfera din cabinele de tratament, stimularea pielii și a mușchilor prin masaj împreună cu rafinamentul unei mese pregătită și servită la cele mai înalte standarde de calitate, numai mâncăruri și băuturi de cea mai înaltă calitate și aromă gătite cu precizie din ingrediente proaspete cultivate local și prezentate într-o manieră artistică, ca mai apoi să urmeze odihna într-o cameră de hoteș confortabilă, relaxantă și primitoare în același timp,  toate adăuga beneficii celor din spa, rezultând cel mai minunat mod de a practica mindfulness! Tot ceea ce ne stresează, gândurile negative  sunt amortizate de senzațiile fizice plăcute.

Dacă ești în căutarea unui loc unde să te relaxezi într-un centru cu terapii de wellnes, spa cu resurse termo-minerale, atunci ia în calcul orașul Sokobanja. „Sokobanja,  Soko Grad, vii bătrân, pleci tânăr”, versurile pe care Branislav Nusić le-a scris cu mult timp în urmă sunt și astăzi valabile. Acest loc  este un mic paradis verde  pe care trebuie să-l vizitezi. Nu-i foarte departe de România, din Craiova sunt doar 223 de km,  iar un sejur într-unul dintre spa-urile locale costa cât și la noi, dar în pachet primești mult mai mult: vestigii ale patrimoniului lor cultural, istoric și arheologic, mâncăruri  care-ți vor provoca papilele ( sîrbii sunt recunoscuți pentru mâncărurile lor delicioase), totul într-o o zonă minunată de munte ecologic conservată pe marginea defileului Moravica unde poți face trasee în siguranță (aici nu există animale sălbatice periculoase) sau speoturism. 

6 comentarii la „Sokobanja destinație balneară, centre de wellness și spa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.