Trei tehnologii inovative: imprimarea 3D, realitatea augmentata, Blockchain-ul

Imprimare-3D-realitate-augmentata-Blockchain-trei-tehnologii-inovative

Pe masura ce tehnologiile de varf, inovative ajung pe piata, ele sunt integrate de catre companii in strategiile de afaceri. In societatea noastra digitala, orice avans tehnologic dicteaza o cale de urmat pentru a progresa, ceea ce se traduce direct intr-un avantaj in competitia de pe piata. Tehnologiile inovative sunt un mediu tangibil, util si puternic care pun in aplicare inovatiile. Ce tehnologie inovatoare crezi ca va avea in anii urmatori cea mai interesanta si dinamica implicatie in mediul de afaceri? Eu am ales trei tehnologii inovative: imprimarea 3D, realitatea augmentata si Blockchain-ul, dar la fel de bine as putea enumera zece.

1. Imprimare 3D

Imprimarea 3D, cunoscuta si ca fabricatia aditiva a devenit un fenomen de amploare in cadrul mediului de afaceri. Ea reprezinta procesul de fabricare a unor obiecte solide, tridimensionale prin alipirea materialului strat cu strat, pe fondul unui model virtual 3D. Cererea in crestere rezulta din beneficiile revolutionare pe care le poate oferi comparativ cu metodele de fabricatie traditionale. Aceste avantaje sunt in principal legate de liberatatea de proiectare, prototiparea rapida, imprimarea personalizata, minimizarea deseurilor, procesarea ecologica, toate implicand eficienta tradusa in timp si cost.

Daca te intereseaza acest domeniu, cei de la  Nutechnologies tocmai au lansat un studiu unic în România. Titlul studiului este „3D Printing în România – O Evoluție Surprinzătoare, și este primul studiu despre acest subiect făcut pe industriile de la noi. 

Viitorul imprimarii 3D in Romania
Foto: studiu Nutechonogies

Imprimarea 3D permite proiectarea si fabricarea unor modele mai complexe decat cele rezultate prin procesele de fabricatie traditionale. Acestea au restricții de proiectare care nu se mai aplica la utilizarea imprimarii 3D. Poti produce piese mai ieftin si mai rapid accelerand procesul de prototipare si permitand modificari de proiectare la o rata mult mai eficienta. Fisierele de proiectare sunt stocate in biblioteci virtuale putand fi localizate si imprimate oricand. Proiecte complexe pot fi incarcate din modelele de tip CAD si imprimate in cateva ore verificandu-se rapid orice idee de proiectare si atenuandu-se astfel riscurile. Majoritatea pieselor necesita in tehnologiile traditionale parcurgerea unui numar mare de pasi care pot afecta calitatea proiectului, dar cu imprimarea 3D se poate fabrica cat mai eficient posibil orice piesa, intr-un singur pas. Acest lucru ofera un control mai mare asupra produsului finit si se obtine un nivel mare de detalu. In plus, ai beneficii de mediu datorita eficientei imbunatatite a consumului de combustibil.

Imprimarea 3D rol si industrii
Foto: studiu Nutechonogies

Prin imprimarea la cerere se economiseste spatiu, prin folosirea unor materiale personalizate se ofera proprietati specifice cum ar fi rezistenta la caldura, proprietati izolatoare fonice, ignifuge, hidrofuge, etc. Principalul material de imprimare 3D este plasticul, desi exista multe metale ce se preteaza tehnologiei. Materialele plastice ofera mai multe avantaje deoarece sunt mult mai usoare decat omoloagele metalice, iar acest lucru este foarte important in industrii precum cea auto sau aerospatiala.

Tehnologia de imprimare 3D poate fi un avantaj important al afacerii tale, indiferent de sectorul in care activezi, de la aeronautica pana la bunuri de larg consum. Datorita posibilitatilor de imprimare nelimitate, folosirea acestei tehnologii poate fi utila in dezvoltarea oricarui proiect. Cea mai recenta utilizare i-am gasit-o in pandemie cand am folosit imprimarea 3D ca arma impotriva COVID-19 salvand astfel vieti.

2. Realitate augmentata

Realitatea augmentata este copilul realitatii virtuale, facand parte din aceeasi familie de tehnologii inovative. Realitatea virtuala este o realitate aparenta care produce o experienta mult mai intensa, fiind ca si cum ai trai cu adevarat situatia respectiva. Desi este o tehnologie costisitoare datorita costului dezvoltarii software-ului, exista de exemplu ochelari care pot fi integrati cu mobilul si costa doar 10 euro. Realitatea augmentata este suprapunerea informatiilor virtuale (imagini si sunet) pe medii reale printr-o aplicatie sau cu ajutorul unui computer. Dupa parerea mea face ca linia dintre viata reala si cea virtuala sa devina usor neclara, dar sunt convinsa ca in curand realitatea augmentata va face parte din realitatea noastra, a tuturora.

Calatorie in cosmos. Exploreaza universul in realitatea augmentata! - Caroline Rowlands

Calatorie in cosmos. Exploreaza universul in realitatea augmentata! – Caroline Rowlands

Secretele succesului in era digitala - Dale Carnegie

Secretele succesului in era digitala – Dale Carnegie

Catelusul meu perfect. Cei mai buni prieteni in Realitatea augmentata

Dementa digitala – Manfred Spitzer

Multi dintre noi am experimentat jocul Pokemon Go care permitea sa vezi lumea din jur prin camera smartphon-ului in timp ce proiecta pe ecran pictograme, creaturi Pokemon, scoruri. A fost atat de captivant incat chiar si adultii s-au impiedat absenti pe strada in cautarea de premii virtuale. O alta aplicatie cunoscuta este Google SkyMap care suprapune informatii despre constelatii si planete atunci cand indrepti camera smartphon-ului catre cer.

Realitatea augmentata este mai mult decat distractie, are numeroase aplicatii pentru afaceri. Vrei sa stii cum iti vine o rochie sau o pereche de ochelari? Utilizezi o aplicatie care gliseaza produsele peste imaginea reala si vei afla instantaneu daca se potrivesc stilului si formei corpului tau. Mai nou am experimentat aplicatia IKEA Place in incercarea de a ma asigura ca o anumita canapea se potriveste in spatiul locuintei mele. Se mai foloseste realitatea augmentata in aplicatii pentru sport, astfel ca poti alerga sau pedala suprapunand totul pe lumea reala. Practic suprapui traseul peste o suprafata aleasa de tine, putand vedea traseul parcurs din mai multe unghiuri.

 

Realitatea augmentata este inclusa in multe aplicatii care-ti permit sa-ti reinventezi lumea intr-una fantastica, pe care apoi o poti sharui pe retelele sociale. Poti realiza fotografii, selfie-uri sau clipuri video cu ajutorul unor teme prestabilite adaugand imagini animate cu dinozauri, zane, animale salbatice sau domestice, etc. Cred ca toti ne-am amuzat adaugand urechi de animale sau alte masti simpatice in fotografii.

Revolutia Blockchain - Don Tapscott, Alex Tapscott

Revolutia Blockchain – Don Tapscott, Alex Tapscott

Criptomonedele. Aspecte tehnologice, economice si implicatii asupra securitatii nationale - I. Maria Constantinescu

Criptomonedele. Aspecte tehnologice, economice si implicatii asupra securitatii nationale – I. Maria Constantinescu

Povestea banilor - Charles Wheelan

Povestea banilor – Charles Wheelan

Tehnologia Blockchain a fost explicată: Ghidul pentru începători despre Blockchain Wallet, Mining, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Zcash, Monero, 

3. Blockchain sau eficientizarea tranzactiilor

Tehnologiile de proiectare inovatoare sau realitatea augmentata sunt tehnologii inovative binevenite, dar exista o zona majora de dezvoltare care se afla cu mult inainte de elaborarea primelor planuri pentru acestea. Marea majoritate a proceselor incetinesc dramatic proiectele chiar inainte de a incepe productia. Blockchain este una dintre acele tehnologii inovative care poate elimina numerosii intermediari dintre conceptie si livrare a oricarui proiect. 

Prima aplicatie majora a tehnologiei blockchain a fost bitcoinul care a fost lansat in 2009. Dupa cum stii, bitcoin-ul este o criptomoneda, iar blockchain-ul este tehnologia care ii sta la baza. Blockchain-ul din spatele bitcoin este un registru public al fiecarei tranzactii. Unul dintre avantajele majore ale blockchain-ului este ca nu poate fi modificat. Fiecare bloc care este adăugat pe lant poarta o referinta criptografica la blocul anterior, este stocat intotdeauna liniar si cronologic, astfel ca nu poate fi modificat sau schimbat nimic retrospectiv in el. Acest lucru face ca tranzactiile să fie mai sigure decat cele cu sistemele actuale. Blockchain-ul bitcoin este descentralizat, nu este controlat de nicio autoritate centrala.

Tehnologia blockchain poate fi transferata la multe alte utilizari sprijinand eficientizarea tranzactiilor si trasabilitatea completa. Industria bancara il vede ca pe o modalitate de a reduce costurile, de a se eficientiza si de a sustine lejer o multime de operatiuni. Tehnologia blockchain poate fi utilizata si pentru urmarirea produselor pe un lant de aprovizionare sau pentru alegeri. In SUA, in 2018, unii alegatori au avut la dispozitie pentru a vota o platforma mobila bazata pe blockchain. Utilizarea blockchain-ului pe parcursul ciclului de viata al unui proiect reduce semnificativ timpul, costurile si frauda, astfel ca acesta poate fi folosit de catre orice entitate care vrea sa faca procesele mai rapide, mai ieftine si ma trasabile.

Posibilitatile de folosire a acestor trei tehnologii inovative sunt numeroase si evolueaza mereu. Puterile si limitarile acestor tehnologii inovative sunt inca neclare, dar este sigur ca ele vor duce la cresterea productivitatii, la optimizarea performantei si a rentabilitatii sistemelor in care vor fi implementate.

Bitcoin Billionaires – Ben Mezrich

Inventarea Bitcoin: a explicat tehnologia din spatele primilor bani cu adevărat puțini și descentralizați - Nicholas Evans

Tehnologia din spatele primilor bani cu adevărat puțini și descentralizați – Nicholas Evans

Bitcoin: Sovereignty through mathematics - Kalle Rosenbaum

Bitcoin: Sovereignty through mathematics – Kalle Rosenbaum

La rasarit de Eden – John Steinbeck

24 de comentarii la „Trei tehnologii inovative: imprimarea 3D, realitatea augmentata, Blockchain-ul

  1. Traim intr-o era a tehnologiei si trebuie sa tinem pasul cu toate. Am auzit cate ceva despre aceasta imprimanta dar daca e folosita d ecine trebuie poate iesi ceva chiar foarte fain

  2. Dacă nu ar fi fost soțul meu, nu aș fi știut despre aceste tehnologii! :))) Dar așa, noroc cu el că mă pune la curent cu toate noutățile din domeniu. 😅

      1. Foarte interesant articolul tau! Imi place ca ai atasat si niste recomandari de carte, chiar am pus cateva in cos ❤️

  3. Pe zi ce trece tot apar lucruri noi, am impresia ca la un moment dat vom fi depasiti. De tehnologia 3D si blockchain am auzit, insa nu si de realitatea augmentata, dar o sa ma documentez mai bine si despre acest subiect. Din ceea ce am citit la tine parte foarte interesant.

  4. Tehnologia este cea mai inovativă ramură. Dacă nu ești în domeniu sau interesat, aproape că nu poți ține pasul cu noutățile.
    Ai reușit să aduci informații noi și recomandări foarte tentante și utile.
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.