Transpiratie abundenta care este incapabila sa se evapore si sa ne raceasca corpul, senzatie de fierbinte, de lipicios, inconfort si oboseala? Toate din cauza temperaturii ambiante crescute, iar corpul nostru se foloseste de procesele interne incercand sa combata supraincalzirea. Acest lucru duce la deshidratare, la dezechilibre chimice, ne lasa prada bolilor sau colapsului. Este epuizant. Caldura te face sa te simti ingrozitor si fiecare cauta remedii contra caldurii sufocante.
Cum arata trecutul verilor noastre fara ajutorul aerului conditionat? Mii de ani umanitatea a reusit supravietuirea la temperaturi inalte, asa ca avem de unde sa ne inspiram. Daca la momentul citirii acestui articol te perpelesti de caldura, urmatoarele remedii contra caldurii te pot ajuta sa mentii racoarea in incinta in care te afli cu sau fara folosirea in paralel a unui aparat de aer condionat. Tehnologia ne face viata mai usoara si mai confortabila stabilind rutine de lucru si de viata care nu mai sunt limitate de temperaturile extreme, dar nu este unica solutie.
Cum sa fii productiv, sa ai capacitate maxima de lucru cand tu nu poti dormi, manca sau te topesti din picioare de caldura? Singurele remedii contra caldurii ( in lipsa aerului conditionat) sunt organizate in jurul a doua teme: impiedicarea incalzirii spatiului de locuit/ lucru pe timpul zilei, eventual racirea lui si utilizarea propriei fiziologii.
Cuprins
Remedii contra caldurii sufocante
Impiedicarea incalzirii si racirea spatiului de locuit/lucru
M-am obisnuit atat de mult cu aerul conditionat ca uit uneori ca am trait mai mult de jumatate de viata fara el si totusi am supravietiuit caldurii inabusitoare a verii. La fel a facut-o umanitatea timp de mii de ani, iar unii au trait in zone geografice cu calduri ucigatoare. Unele dn tehnicile lor de combatere a temperaturilor inalte le-am adoptat si eu intrucat sunt simple, ingenioase, usor de implementat si profita de resursele oferite de mediu. Nu ma refer la mutatul intr-o pestera, desi sa spun drept un astfel de refugiu m-ar avantaja nu doar vara, ci si iarna deoarece in ele se mentine o temperatura medie tot anul. Nu pot nici sa-mi construiesc un turn eolian ca in Orientul Mijlociu sau sa-mi schimb arhitectura blocului pentru a genera mai multi curenti de aer, chiar daca el deja este un turn vertical inalt care ar putea facilita eliberarea aerului cald. Nu pot sa-mi cladesc o ghetarie la subsolul blocului, sa folosesc un sistem gen apeduct inglobat in pereti, nu-mi permit financiar construirea unei fantani arteziene in sufragerie si nu pot schimba planificarea urbana, dar pot utiliza in locuinta mea tehnici creative, simple, ingenioase, care sa-mi imbunatateasa calitatea vietii si sa-mi creasca productivitatea pe timp de vara.
In mod normal incaperile aflate la nivelul solului mentin o temperatura scazuta, caldura tinzand sa se localizeze la etajele superioare sau la partea de sus a unei incaperi. Am stat multi ani intr-un apartament situat la parterul unui bloc, iar acum stau la etajul 4 dintr-un bloc de 7 etaje. Ambele orientate spre vest, deci avand temperaturi relativ normale in toiul oricarei vipii, dar nu suficient cat sa ma ocoleasca zapuseala verii. Pentru dormit am ales mereu camera cea mai intunecata si cu temperatura cea mai scazuta. Acum, pe timpul zilei, toata locuinta este izolata deoarece inchid geamurile, usile, jaluzelele, iar seara le deschid pentru a crea curenti care sa o raceasca. Nu mi s-a intamplat niciodata sa-mi doresc sa dorm pe jos, dar stiu ca acum cativa ani era o practica obisnuita. In plus, mai ajuta aerisirea buna a camerei, bauturile relaxante care contin gheata, dusurile cu apa care te fac sa te simti macar cateva minute mai prospat, pijamalele si asternuturile din fibre naturale care absorb bine transpiratia, mancarea usoara. Am vazut ca unele persoane refrigereaza sosete, imbracaminte de noapte, asternuturi, dar mie nu mi se pare o idee buna deoarece te poti imbolnavi.
Acum cativa ani ma tenta instalarea unui ventilator de tavan pentru o mai buna circulare a aerului, dar nu ma avantaja din punct de vedere estetic. De abia tolerez hota din bucatarie. Apropo, pe asfel de vipii cine crezi ca mai suporta sa stea langa aragaz sau cuptor? Cele mai indicate mancaruri sunt cele preparate repede din alimente proaspete. Pana si becurile care nu-s eficiente din punct de vedere energetic pot genera caldura inutila, de aparatele electrice si electrocasnice ce sa mai zic. In functiune raman doar electronicele de care nu ma pot lipsi.
Utilizarea propriei fiziologii
La baza piramidei lui Abraham Maslow, a nevoilor umane, se afla nevoile fiziologice ca hrana, apa, aerul, igiena, adapost sau somnul. Ne putem adapta la diverse medii, situatii, dar nu suntem conceputi ca sa traim oriunde, oricand si oricat.
Remedii contra caldurii bazate pe utilizarea propriei fiziologii
Beau multa apa. Planificarea hidratarii zilnice este binevenita, dar cu toate acestea cand soarele dogoreste am nevoie de mai mult de 2 litri de apa. Mi se intampla sa beau un pahar de apa si dupa un minut sa-mi simt deja gura uscata. Si mai rau, transpiratia se evapora imediat, asa ca nu pot evalua cata apa corporala am pierdut. Transpiratia necesita inlocuirea rapida a electrolitilor pierduti prin consumul de apa sau alimente ce contin apa. Setea este primul semn de deshidratare. Evit bauturile alcoolice si cofeina, deoarece ambele actioneaza ca diuretice promovand deshidratarea. Daca trebuie sa ies din casa, iau la mine o sticla de apa sau daca e cu putinta, asteapt seara cand temperaturile vor mai scadea. Hidratarea este primul si cel mai important pas pentru racirea corpului.
Puterea de racire a apei. Prosoapele umede sau recipiente cu gheata puse in dreptul ventilatoarelor, ligheane cu apa in care sa-mi inmoi picioarele, dusuri racoroase, sticle din care sa pot pulveriza pe corp sau in incinta apa rece pe tot parcursul zilei. Ai sa razi, dar sunt asemenea elefantilor, ma stropesc din cand in cand cu putina apa rece. Pentru o explozie racoroasa suplimentara folosesc ulei de menta in apa de pulverizat sau pentru dus sapun cu menta. Ajuta mult si cunoasterea punctelor de puls ale corpului si racirea lor. Cuburile de gheata, o batista umeda sau doar apa rece aplicate pe oricare dintre punctele de puls situate pe incheieturile mainilor, pe gat, pe tample sau pe interiorul coatelor si genunchilor imi ajuta corpul sa-si scada temperatura.
Dieta lubenita de Dabuleni: mult lichid, putine calorii. Sigur n-ai cunostinta de dieta asta daca nu stai in zona Olteniei, dar cum adaptarea mancarii la vremea caniculara este o problema vitala, e posibil sa o adopti. Un minunat efect secundar al ei este faptul ca la sfarsitul verii vei intelege expresia tras ca prin inel. Vara, de voie, de nevoie, am o dieta preponderent vegetariana. Nici daca as vrea in zilele toride nu pot manca proteina si grasimi animale, asa ca dieta imi este adaptata la alimente racoritoare cu putine calorii si care sa contina cantitati mari de apa pentru a recupera lichidele. Mesele pe timp de vara trebuie sa fie frugale, altfel energia depusa pentru metabolizare incalzeste organismul. Fructele, legumele proaspete, supele reci acrite eventual cu corcoduse sunt baza dietei de vara, din care se distinge regina- lubenita de Dabuleni. Pentru necunoscatori lubenita este pepenele verde.
Somn proaspat. Daca ziua te mai asezi la umbra unui copac, mananci o lubenita, stai cu prietenii la o terasa, piscina sau vizitezi mallul, biblioteca sau alte locuri racoroase, seara nu prea mai ai loc de intors si te intorci acasa. Dormitul pe o vreme caniculara te transpune intr-o noua productie a filmului Misiune Imposibila, numai ca protagonist nu mai este Tom Cruz, ci tu. Omul a evoluat ca animal de zi, adica sa dormim noaptea cand teoretic ar trebui sa fie rece si intuneric. Orice dereglare a ambientului actioneaza asupra noastra ca un ceas natural si ne trezim. Somnul este foarte important pentru sanatatea si bunastarea noastra. Imbunatatirea somnului ar trebui sa vizeze multe puncte: mediul de dormit ( controlul temperaturii, iluminarea inteligenta), mediul fizic (trafic, reducerea luminii si zgomotului), planificarea urbana, poluarea aerului, starea fizica, psihica, etc. Cea mai simpla solutie este sa dormi afara, in curte sau in aer liber, dar asta nu-i posibil cand stai intr-un bloc inchis etans cu termopane.
Trezirea devreme si profitarea la maxim a timpului pana la amiaza. Asa ar fi normal sa lucram pliindu-ne pe temperaturile placute ale zilei, dar in Romania inca nu s-a vazut schimbarea programului de lucru datorita caldurii.
Puiul de somn de la amiaza. In tarile mediteraneene este o practica frecventa inchiderea magazinelor la ora pranzului, coborarea jaluzelelor si tragerea unui pui de somn. Nu-i surprinzator, somnul de amiaza este o buna modalitate de a recupera orele de somn pierdute datorita scularii timpurii sau culcatului prea tarziu.
Dragostea pentru alb
Suprafetele albe reflecta cel mai bine lumina solara, impiedicand supraincalzirea. Acest fapt simplu ma face ca pe timpul verii sa port foarte multe haine albe vaporoase. As aplica acest principiu si la constructia casei mele prin vopsirea ei exerioara in alb, dar acest proiect mai are ceva timp de asteptat. In schimb el deja a fost aplicat cu succes de catre strabunicii mei alaturi de cladirea unor ziduri groase din caramida, o localizare strategica a ferestrelor, usilor si culoarelor, care permit chiar dupa trecerea unui secol a unui microclimat interior placut, care este izolat de frig iarna si de caldura vara.
Micul David din mine este increzator ca poate birui Goliatul dogoritor folosindu-si inteligenta si ingeniozitatea in modalitati creative de a obtine prospetime si racoare. Tu ce remedii contra caldurii folosesti?
9 comentarii la „Remedii contra caldurii sufocante”
Foarte bun materialul tău. În momentul de fata respect întocmai regulile indicate de tine numai ca somnul meu de amiaza e mutat pe la prânz… La 13-14 deja pic. Ma doboară căldura…. 😅
Avem norocul de a avea o casa racoroasa, mie mi-e dor sa imi fie cald.
Ce bine ca au fost inventate, ca fara ele nu stiu ce ne faceam.
Eu nu pot sa dorm ziua, dar bag pepene la greu, poate, poate mai alunga cateva grade din corp.
Aer conditionat all the way. Te chinui cu ventilatoare 😊.
Bune sfaturile tale! Eu ma imbrac in culori deschise, beau muuuulta apa, mananc inghetata. 😀
Și eu m-am gândt serios la un ventilator de birou. Asta pentru că am aerul condiționat exact deasupra capului și mi-e teamă să îl las să funcționeze în timp ce lucrez, să nu o dau în altele…
La mine e o temperatura optima de 24-25 grade in zilele calduroase deci o duc bine mai ales ca sunt si mai friguroasa. Rar ma co,bat cu caldurile astea sufocante si sa nu stiu cum sa ma mai racoresc
Eu foloseam aerul conditionat si chiar isi facea treaba bine si ma racorea. Din pacate nu prea ii dau drumul acum de teama bebelusului. Poate la anul ma bucur si eu de aer