Te-ai hotarat sa-ti reamenajezi livingul? Livingul este cea mai importanta si vizibila incapere din casa, fapt pentru care amenajarea acesteia merita o atentie deosebita. Asadar, fara un plan bine pus la punct, e foarte usor sa faci greseli, fie de natura estetica, fie functionala, in procesul de redecorare a livingului. Si oricat de indicat ar fi sa tii cont de gusturile si preferintele personale in alegerea stilului decorativ, amplasarea corecta a pieselor de mobilier si a ornamentelor, alegerea tonurilor cromatice si a surselor de iluminat, sunt detalii care pot schimba radical atmosfera din incapere. Cel mai adesea, livingul are nevoie doar de o modificare minora, care ii va schimba complet aspectul si ii va conferi acea dezirabila atmosfera de „acasa”.
Afla in continuare care sunt cateva dintre cele mai frecvente greseli ce trebuie evitate atunci cand vrei sa-ti reamenajezi livingul
- Dizarmonie in proportii
Proportia este unul dintre elementele cheie in design. Aceasta notiune se refera la modul in care fiecare element din incapere, fie ca vorbim de mobila indicata pentru living, corpuri de iluminat, covoare, electronice sau obiecte decorative, se integreaza armonios in intreg. Pentru a exista fluenta si interes vizual, e important ca obiectele din living sa varieze ca dimensiune si forma, insa, impreuna, sa creeze un tot unitar placut si bine organizat. Pentru a te asigura ca respecti regulile de proportie, designerii sugereaza sa folosesti metoda spiralei de aur. Aceasta sustine ca, pentru a obtine o estetica armonioasa, trebuie sa existe un raport de 2/3 intre elementele centrale ale incaperii. Asadar, masuta de cafea are 2/3 din dimensiunea canapelei, care, la randul sau, are o suprafata de 2/3 raportata la dimensiunea covorului.
- Prea putina culoare
Chiar daca esti unul dintre amatorii stilului minimalist, fara prea multe obiecte masive sau culori stridente, orice incapere a casei si, in special, livingul are nevoie, totusi, de o tusa de personalitate. Si oricat de frumoasa este simplitatea, una dintre cele mai frecvente greseli in amenajarea livingului este sa omiti sa-i conferi o ambianta familiara. Daca preferi nuantele deschise de alb, crem sau ivoire, acesta este un foarte bun fundal pentru a adauga putina culoare ca nota de accent. Optiunile de a fi creativ sunt nelimitate, fie ca optezi pentru imbracarea unui perete cu tapet decorativ, fie alegerea unui lampadar cu abajur confectionat hand-made sau ornarea canapelei cu perne plusate in culori vii.
- Lustra atarnata de tavan ca unica sursa de iluminare
Lumina contribuie decisiv la crearea unei atmosfere placute si relaxante in living, dar si in orice alt spatiu. Asadar, clasicul candelabru atarnat de tavan nu este o optiune potrivita pentru iluminarea camerei de zi, atat din cauza dimensiunilor sale generoase, cat si din cauza ambiantei sterse, terne, pe care o singura sursa de iluminare o confera incaperii. Incearca sa alegi cate o sursa de iluminare pentru fiecare punct de interes al camerei. Pentru fotoliul de citit, alege un lampadar cu abajur, langa canapea, poti alege veioze cochete si in zona de servit masa, pot fi potrivite aplice de perete.
In concluzie, cu siguranta stii si tu acea stare de bine pe care o ai atunci cand intri intr-o incapere amenajata cu gust, spatioasa, aerisita si in care exista o armonie generala intre forme, culori si proportii. Ambinata placuta a unei astfel de camere te invaluie inca din primele clipe, ajutandu-te sa te destinzi si sa te relaxezi. Succes in acest proiect si sa reamenajezi livingul conform visurilor tale!
Sursa imagine: Unsplash.com
11 comentarii la „ Vrei sa-ti reamenajezi livingul? Iata 3 greseli comune pe care sa le eviti”
Iti multumesc pentru sfaturi. E pt prima oara cand aud despre adaugarea unui a doua surse de iluminat.
Mie imi plac spoturile si imi plac culorile in general asa ca nu prea fac aceste greseli. 🙂 Nu stiam despre regula spiralei de aur.
Mulțumim de sfaturi! Chiar săptămâna trecută am achiziționat înca o lampa pentru living și o voi pună în zona de citit!
Foarte utile sfaturile. Din pacate putini sunt cei care tin cont de ele. De aceea de multe ori oamenii tind sa investeasca des in obiecte de mobilier fie ca se plictiseasca repede, fie dimensiunile acestora nu sunt potrivite cu incaperea.
Sfaturi utile, și apropo de asta si eu am livingul alb, insa canapeaua are perne decorative colorate, iar pe pereti am aplicat stickere
Dizarmonia in proportii este una din cele care chiar se vede urat intr-o locuinta.
In living noi ne-am instalat spoturi si mi se pare cea mai buna varianta. Vedem cu ce surse de iluminare mai venim, probabil cu ceva aplica, un lampadar langa canapea.
Nu-i deloc treaba usoara nici cu decoratul interior.
Foarte utile informatiile. Pe unele dintre ele nici macar nu le-am considerat atat de importante
Uite ca nu stiam de faza cu raportul dintre proportii. Faine ideile tale.
Mi-as fi dorit si eu sa fac cateva schimbari si sa imi pun o alta mobila