Istoria lucrurilor obisnuite- usa, robotul, vinul rose

Istoria nu este doar ceea ce invatam la scoala. Toate lucrurile care ne inconjoara au o istorie, istoria inventatorului lor, a modului cum au fost descoperite, a modului in care au evoluat, si acestea sunt povesti palpitante mult mai interesante decat ceea ce se preda in scoala. Povestea lucrurilor obisnuite din jurul nostru este de obicei captivanta si de atat de putine ori cunoscuta. Si totusi cineva a depus efort, pasiune, au existat momente dramatice cand acel obiect a jucat un rol important in viata cuiva sau unei comunitati. Astazi vreau sa va spun o particica din istoria a trei lucruri banale pe care mi-au cazut ochii in dimineata asta: usa, vinul rose si robotica. De ce? Istoria lucrurilor fie ele si obisnuite este fundamentala pentru intelegerea universului uman. Indiferent ca au fost create acum cateva mii de ani sau ieri, intr-o parte a lumii pe care n-o cunosti sau chiar langa tine, de catre un om care vorbeste o limba diferita de a ta sau nu, care crede in lucruri diferite sau nu, fructul gandirii sale iti permite tie sa cresti ca individ, sa ai o viata mai usoara sau mai frumoasa.

Din istoria lucrurilor obisnuite:

Cine a inventat usile?

Nu stie nimeni pentru ca au trecut milenii de atunci, dar sigur cauta protectie.  Usa a fost conceputa fie pentru a se proteja de vant, frig ori pentru a se proteja de animale salbatice sau oameni ostili. Mai inainte locuintele primitive aveau doar o gaura pentru a permite accesul. Apoi, aceste gauri au fost acoperite cu un panou din scoarta de copac sau tesaturi. Etimologia cuvantului romanesc provine din latina  ustia < ūstĭam, asa ca propun sa pornim de la romani. Ei au fost primii care au folosit sticla la usile si ferestrele lor, asta acum 2000 de ani. Binenteles doar cei bogati isi permiteau sa aiba in vilele lor asa ceva, celelalte clase sociale au continuat sa locuiasca in intuneric. Usile in aceasta perioada erau din lemn si aveau balamale din fier, dar erau destul de grele. Si mai solide au fost usile din perioada medievala, dar pentru a proteja locuitorii unui castel sau moastele unei biserici nici nu s-ar fi potrivit altele. Abia mult mai tarziu au fost facute usile suficient de usoare si de ieftine astfel incat sa poata fi instalate iin fiecare casa. Data viitoare cand inchizi usile casei tale ia in considerare cat timp si cata tehnologie a fost necesara pentru a-ti permite sa faci aceasta actiune.
Istoria lucrurilor obisnuite- usa

De unde vine termenul de robot?

Stiinta roboticii a aparut nu demult, in sec XX, dar cuvantul ce o defineste, robotica, a fost inventat de catre un scriitor de fictiune- Isaac Asimov in povestirea din 1942 „Liar!”. Un alt scriitor, Karel Capek, a introdus in 1920 cuvantul robot in piesa sa RUR (Rossum’s Universal Robots). Cuvantul a fost preluat de la fratele sau, Josef Capek , adevaratul inventator si deriva din slava  „rabota” , care inseamna munca. Robotii au fost inventati inca din antichitate. In esenta un robot este o masina care poate fi reprogramabila astfel incat sa finalizeze o sarcina. Grecii au creat automatizari simple pentru jucarii sau instrumente. In Evul Mediu cele mai apreciate automate erau ceasurile, dar in secolul 18 deja se puteau crea piese complexe. Este cunoscut inginerul francez Jacques de Vaucanson care a construit incepand cu 1738 mai multe automate printre care si cativa roboti umanoizi  care imitau un cantaret la flaut sau unul la tamburina. Tot el a automatizat tesutul care mai tarziu a fost imbunatatit de catre M. Jacquard, una din cele mai mari inventii ale acelui timp. Astazi robotii isi gasesc locul in diverse locuri  ajungand pana in spatiu pentru a finaliza cercetari imposibile pentru oameni

Istoria lucrurilor obisnuite-robotul

Deoarece de trei ani organizam degustari, as putea sa spun ca am invatat multe despre vinuri in general si despre rose in particular. Ce-mi place la rozeuri este aroma savuroasa usor fructata. Un astfel de vin rose se obtine din aceiasi struguri ca si vinurile rosii, doar ca fermentatia peliculara este de scurt timp. Pigmentul care coloreaza acest vin provine din coaja strugurilor si nu din sucul acestora. Producatorul isi asuma controlul asupra culorii vinului si daca doreste o nuanta pala de rose, procesul este intrerupt dupa cateva ore.Istoria lucrurilor obisnuite- vinul rose

Odata ce sucul a imprumutat nuanta dorita este presat si transferat pentru fermentare intr-un rezervor. Exista si o exceptie, sampania rose, care se poate obtine din struguri albi cu adaus mic de vin rosu care-i imprumuta culoare si gust.

Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania
Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare
Vin alb sec, Riesling & Sauvignon Blanc, Jidvei Mysterium Tarnave
Vin alb sec, Feteasca Regala, Sole Recas
Vin roze sec, Roza de Samburesti, Cabernet Sauvignon
Vin alb sec, Sauvignon Blanc, Domeniul Coroanei Segarcea
Vin alb sec, Sauvignon Blanc, Domeniul Coroanei Segarcea

Nu-i asa ca istoria lucrurilor obisnuite este fascinanta? Indiferent ca au fost create acum cateva mii de ani sau ieri, intr-o parte a lumii pe care n-o cunosti sau chiar langa tine, de catre un om care vorbeste o limba diferita de a ta sau nu, care crede in lucruri diferite sau nu, fructul gandirii sale iti permite sa cresti ca individ, sa ai o viata mai usoara sau mai frumoasa.

Foto: factslides.com

14 comentarii la „Istoria lucrurilor obisnuite- usa, robotul, vinul rose

  1. Despre robot stiam, de celelalte nu si chiar nu mi-am pus problema niciodata ca usile n-ar fi existat dintotdeauna la locuintele umane. Totusi in zonele cu clima mai rece nu cred ca au fost doar niste gauri scobite in loc de case, fara ceva de acoperit intrarea ca sa nu bata vantul sa nu dea ploaia sau zapada…. zic si eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.