„Casa spiritelor” Isabel Allende, realism magic sau realism politic?

Isabel Allende a scris Casa spiritelor ca un tribut adus familiei sale, la aflarea vestii ca bunicul sau de aproape 100 de ani este pe moarte. Se afla in exil in Venezuela datorita instaurarii  dictaturii militare a lui Pinochet in Chile, ea fiind fiica unui diplomat Tomas Allende, var cu Salvador Allende, presedintele cilian ucis in urma loviturii de stat(1970-1973).  Totul incepe ca o scrisoare catre bunic, un motiv de reflectare a dorului de tara natala si devine un bestseller.

  • An aparitie: 2010
  • Autor: Isabel Allende 
  • Categoria: Literatura contemporana
  • Editie: Necartonata
  • Editura: HUMANITAS 
  • Format: 200 x 130 mm
  • Nr. pagini: 448
  • Traducator: Cornelia RadulescuCasa spiritelor Isabel Allende, realism magic sau realism politic?

Cartea are un stil simplu, fluid, agil, natural, se citeste usor, poate si din cauza ca descrie caractere si traiectorii reale ale:

  • bunicilor maternali- in carte Clara del Valle si Esteban Trueba;
  • unchiului patern- Salvador Allende, presedintele cilian ucis in urma loviturii de stat- in carte candidatul si presedintele;
  • Pablo Neruda- in carte Poetul;
  • cantaret, compozitor Victor Jara, ucis de catre Pinochet- in carte Pedro III García.

Romanul face parte din fenomenul artistic de dupa realismul magic, curent denumit post-boom, o renovare literara care a perceput particularitatile lumii hispano-americane tot prin magie, fantastic, miraculos, prezenta mortii, tema singuratatii, tipul ciclic, pesimism si limaj bogat, revigorant, dar care a adus in plus prima femeie autoare de acest gen- Isabel Allende, multiplicitatea naratorilor, salturile temporale frecvente, aparitia catastrofelor naturale.

Casa spiritelor Isabel Allende, realism magic sau realism politic?

Chile- Casa mare de pe colt

Actiunea din carte are loc intr-o tara sud-americana, al carei nume nu este precizat, dar se ghiceste usor ca fiind Chile. Tesaturile intrigii au un spatiu fundamental in interiorul a doua case, teritoriu prin excelenta feminin, Casa mare de pe colt (Santiago, Chile) si ferma Las Tres Marias (municipalitatea San Carlos). Numele cartii este dat de Casa mare de pe colt, ea este Casa spiritelor. Este cladita dupa casatoria lui Trueba cu Clara, iar moartea Clarei inseamna si abandonarea casei. Casa mare este si simbolul Chilelui ultimilor ani in care doua parti distincte vietuiesc impreuna. In partea din fata locuieste stapanul Trueba ca un semn al puterii, bogatiei, iar Clara le ocupa pe cele din spate.

Casa spiritelor Isabel Allende, realism magic sau realism politic?

Istoria individuala si societatea se completeaza, una este microcosmosul, reflectarea la scara mai mica a istoriei celeilalte, macrocosmosul. Principalul conflict este intre autoritate si libertate, impartit in doua tablouri:

  • autoritatea politica versus libertatea sociala;
  • autoritatea familie versus libertatea individuala;

declansand actiunea:

  • dorinta de libertate;
  • nevoia de dragoste.
Despre dragoste si umbra - Isabel Allende

Despre dragoste si umbra – Isabel Allende

Suma zilelor - Isabel Allende

Suma zilelor – Isabel Allende

Portret in sepia - Isabel Allende

Portret in sepia – Isabel Allende

Regatul Dragonului de Aur – Isabel Allende

Paula Ed.2018 – Isabel Allende

Patru generatii de femei uimitoare

Romanul descrie viata familiei Trueba-del Valle prin patru generatii. Femeile au un rol important in aceasta saga, o lumineaza si ii dau stralucire nu numai prin nume: strabunica Nivea ( latina-nivis-zapada), bunica Clara (latina- clarus-clar, stralucitor), mama Blanca, Alba.

Nivea– a nascut 15 copii, militeaza pentru introducerea votului feminin, ajuta saracii, este bine ancorata in realitate.

Clara– axa povestii, femeie eterica, ghidata de instinct si cu abilitati telepatice, telekinetice, care practica spiritismul.

Blanca– o mama singuratica cu o vointa puternica concentrata pe dragostea profunda catre un revolutionar Pedro III, duce o viata retrasa pana va fugi cu iubitul sau in exil.

Alba– ca studenta se leaga de un grup politic datorita dragostei catre unul din lideri, iar lupta sa o va costa scump, dar are puterea de a uita si de a lua viata de la capat.

Sunt doi naratori in roman: Esteban Trueba si nepoata sa, Alba, fiecare relatand din perspectiva sa povestea familiei. Alba se foloseste in reconstructia povestii de caietele bunicii Clara, corespondenta acesteia, la care adauga viziunea sa asupra haosului care domneste in tara in acel timp. Un punct de vedere diferit asupra evenimentelor il are Trueba, dar amestecul celor doua narari atrage si captiveaza usor cititorul.

Realismul magic se transforma incet in realism politic

Este un roman fantastic prin elementele de magie, politic prin problemele sociale pe care le reuneste, istoric prin timpul acoperit, dar si psihologic deoarece cauta sensul vietii, iar temele predilecte sunt durerea, izolarea. Incepe in tonul unui realism magic si sfarseste intr-un crancen realism politic.

Recomand tuturor cititorilor indiferent de varsta, Casa Spiritelor de Isabel Allende, dar si filmul aparut in 1993 -The House of the Spirits- cu Jeremy Irons- Treba, Meryl Streep- Clara, Maria Conchita Alonso, Winona Ryder- Blanca, Antonio Banderas, Glenn Close.

 

Mia multe recenzii de carti gasesti in Cartea saptamanii sau daca vrei sa achizitionezi carti le gasesti in Shop

Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende

Ce vrem noi, femeile? – Isabel Allende

O lunga petala de mare - Isabel Allende}

O lunga petala de mare – Isabel Allende

Amantul japonez - Isabel Allende}

Amantul japonez – Isabel Allende

Dincolo de iarna - Isabel Allende

Dincolo de iarna – Isabel Allende

Ines a sufletului meu – Isabel Allende

24 de comentarii la „„Casa spiritelor” Isabel Allende, realism magic sau realism politic?

  1. Eram nehotarata, nu stiam daca sa o cumpar sau nu, daca merita citita. Multumesc pentru recenzie, acum stiu ca trebuie sa o citesc.

  2. De ceva timp mă tot gândsc să citesc cartea asta, dar prezentarea ta m-a cucerit. Cu siguranță o voi lectura pe Allende anul acesta, mulțumesc!

  3. Si mie mi a atras atentia manichiura, cat despre carte, anul acesta mi am propus sa citesc mai multe carti de dezvoltare personala, abia apoi voi citi alte genuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.