Cum ne imbraca hainele? Esti constient de puterea hainelor? Ai spune ca alegerea unui articol de imbracaminte, oricare ar fi el: blugi, cizme, rochie eleganta, sacou, este ceva ce faci in mod arbitrar, cand de fapt tu comunici lumii cine esti, cum te simti si statutul social. Hainele ne schimba modul de gandire, starea de spirit, felul de a actiona si cum ne percep ceilalti. Garderoba nu doar vorbeste despre noi, de dorintele, aspiratiile noastre, ci este capabila sa ne influenteze, atat in bine cat si in rau, predispunandu-ne la anumite emotii, fie ele pozitive, fie negative.
Cuprins
Cum ne imbraca hainele? Interiorizarea articolelor de imbracaminte exterioare
Ai observat ca daca te imbraci intr-un anume fel te simti mai vesel, mai sigur pe tine, mai capabil sa obtii ceea ce vrei? Cateodata hainele ne potenteaza performanta, ne dau cheia dorita pentru recunoasterea, acceptarea in societate, sunt steagul revolutiei, ne canalizeaza pe drumul emotiilor pozitive: fericire, optimism, speranta, dragoste, bucurie. De aceea primul lucru pe care-l facem cand vrem sa ne schimbam starea de spirit in una pozitiva, este sa ne schimbam garderoba. Alegem constient acele articole folosindu-ne de stil ca punct de sprijin si reflectam mai mult decat ceea ce suntem, ajungand pana la a declara ceea ce dorim de la viata. Procesele mentale si perceptiile oamenilor pot fi schimbate prin imbracaminte, putem simti ideile, actiunile altora si semnificatia simbolica a articolelor lor de imbracaminte. Alteori, ne provoaca alt fel de emotii, de aceasta data negative: tristete, frustrare, rusine, dispret. Despre felul cum am experimentat o astfel de emotie negativa vreau sa-ti spun azi.
Evenimentul oficial
Evenimentele oficiale sunt ocazii in care trebuie sa se acorde o atentie deosebita protocolului de urmat si toti participantii trebuie sa i se conformeze. Atunci de ce am plecat imbracata asa de acasa? De ce am ales o salopeta si nu o rochie eleganta? Nu stiu. Eram invitata la „Conferinta Internationala despre relatiile romano-polone in perioada interbelica” ce continea doua manifestari: ziua receptia si seara dineul, ambele organizate in cadrul Muzeului de Arta, Craiova. Urmau sa fie prezenti: E.S. Dl Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei in Romania, Secretarul de Stat din Departamentul „Centenar” al Guvernului Romaniei si alte oficialitati din ambele tari. Pe invitatie nu era specificat dress codul, dar s-a mizat pe utilizarea bunului simt si optarea pentru sobrietate a participantilor. Desi de obicei astfel de alegeri dau dureri de cap celor care nu sunt obisnuiti sa urmeze un cod vestimentar, eu niciodata nu am avut probleme… pana in acea dimineata. S-a dovedit ca m-am trezit foarte bine dispusa, iar in aceasta „Joie de vivre” mi-a afectat serios capacitatea de luare a deciziilor corecte. Am luat o decizie proasta. Am ales o salopeta de culoare neagra, dintr-o viscoza, care se mula pe mine. In plus mai avea si un umar cazut. Bine ca nu mi-am luat si cizmele, m-ar fi arestat de la politia modei.
Greselile mele vestimentare
- 1 trebuia aleasa o rochie, eventual un taior;
- 2 nu aveam sacou, esarfa, care sa acopere mainile dezgolite;
- 3 culoarea era puternica pentru o zi de vara si o ora matinala;
- 4 materialul elastic arata ieftin intr-un cadru somptuos;
- 5 umarul gol era impardonabil;
- 6 bijuteriile erau un pic prea mari;
- 7 stilul se adapta mai degraba unei fete de douazeci de ani.
Restul mergea, adica pantofii rosii cu o inaltime medie a tocului si geanta mica. In loc sa iau nota 10 am luat 3, un punct mi-am dat din oficiu pentru ca aveam ciorapi. Dezastru curat, mai ales ca obiectivul dorit era eleganta si stilul. Adevarata eleganta este obtinuta prin armonia dintre haine, personalitate si imprejurare, iar in acest caz aratam bine, dar nu pentru acest eveniment. Ce bine era daca imi pregateam de seara hainele. Daca nu as fi avut de unde alege, as mai fi inteles, dar tocmai ce facusem o comanda pe Answear. Luasem pentru o deplasare a sotului in strainatate: trei sacouri de barbati, o pereche de ghete de barbati, o pereche de pantofi, cateva camasi, iar pe langa ele am profitat de ocazie si mi-am luat doua rochii elegante plus doua perechi de pantofi si niste cizme.
Vezi si : Rochii de vara in trend- modele noi
Vezi si : Rochii lungi elegante 2022- 60 de modele
Spune ce haine alegi, iar eu o sa-ti spun cum o te simti
Buna dispozitie mi s-a topit de la intrare, toata lumea era eleganta si sobra, iar eu nu. Mi-am dat seama ca am picat acest examen, acum ramanea sa fac fata. Am trecut brusc de la starea de euforie la una de panica, care m-a facut sa ma asez in umbra unei coloane si sa nu ma misc de acolo tot evenimentul, in speranta ca nu ma va baga nimeni de seama. Tensiunea provocata de aceasta situatie m-a afectat, dar a depins mult si de modul in care am interpretat-o, adica i-am acordat o importanta prea mare si nu am mai reusit sa ma bucur in intregime de frumusetea evenimentului. In mintea mea nu erau decat o gramada de ce-uri. De ce am fost atat de cizma? De ce am luat aceasta decizie impulsiva? De ce nu am luat macar un sacou, o esarfa, cu care sa-mi acopar umarul gol? Ce or zice ceilalti despre mine?
Reinterpretarea situatiei
Nu ma gandeam decat ce prima impresie jalnica lasasem atator persoane influente, cate informatii gresite transmisesem. Dispozitia mea facuse o cale de dus-intors, era clar ca decizia luata intr-un moment de entuziasm n-a fost deloc buna. Cumva trebuia sa salvez situatia, macar partial. Am hotarat ca trebuie sa reinterpretez situatia, dandu-i un alt sens si am aplicat o strategie, sa-mi modific garderoba. O solutie salvatoare a fost sa-mi desfac parul si sa-l las liber pe spate. Cum sunt reincarnarea lui Rapunzel, parul ce-mi ajunge pana la mijloc acoperea goliciunea umarului gol si in partea superioara aratam relativ satisfacator. Colierului alcatuit din trei lanturi i-am ascuns doua in decolteu, ramanand doar cel de care era prins un pandantiv mic, mic, de inspiratie asiatica. Cum atuurile tinutei erau pantofii, cureaua si geanta, am incercat sa le scot in evidenta prin postura. Aceste piese de baza erau cumparate de pe Answear, de foarte buna calitate, simple, dintr-o piele moale si produceau efect. Ce bine ar fi fost daca mi-as fi luat una din rochiile elegante!
Cum ar fi, daca ti-as povesti ce rochii elegante si frumoase am… acasa?
In continuare, mintea mea producea pe banda outfituri bazate pe rochiile elegante, nou cumparate, ce stateau linistite in dulap. Cam ce ar fi trebuit sa imbrac la un astfel de eveniment semiformal? O rochie eleganta cu taietura sobra, cu lungimea la nivelul genunchilor, decolteu discret, spatele acoperit, de preferat sa aiba niste maneci scurte sau daca nu are atunci un sacou ar fi rezolvarea. Tesatura ar fi trebuit sa fie usor pretioasa, culoarea moderata, iar cele mai potrivite accesorii ar fi fost ciorapii subtiri, tocurile de inaltime medie, gentile mici.
Cu pantofii rosii de-i am acum, daca mi-as fi schimbat geanta, mergea bine rochia eleganta de culoare bleumarin. Aceasta este culoarea marii, asa ca este asociata cu adancimea si stabilitatea, simbolizeaza incredere, intelepciune, inteligenta, adevarul. Este o culoare benefica pentru minte si corp producand un efect calmant. Oare acum daca ma gandesc la aceasta culoare oi reusi sa ma calmez? Bleumarin, bleumarin, bleumarin. Nimic, niciun efect. Chiar daca pe manechin rochia arata ca fiind ceva cam scurta, in realitate ma incadrez in limita celor cinci centimetri deasupra genunchiului, asa ca as fi putut s-o iau linistita la acest eveniment. Are si o maneca minuscula, cred ca ar merge si fara sacou. Tesatura este plina, fibrele naturale, astfel incat sa nu favorizeze transpiratia, culoarea insa parca este prea tare. Moda este un instrument minunat care ne ajuta sa transmitem esenta personalitatii noastre in fiecare aspect al vietii, dar la astfel de evenimente sociale personalitatea trebuie usor domolita. Poate ar trebui sa ma gandesc la alta rochie. Cum ar fi fost daca as fi luat-o pe cea de culoare ghost gray? Culoarea e perfecta, croiala, lungimea, la fel, dar chiar daca as accesoriza-o cu geanta, cureaua si pantofii rosii, parca nu ma reprezinta, e prea stearsa.
Sa fi incercat cu rochia alba, cadrilata? Mi-as fi pus pantofii si geanta din piele turcoaz, iar soarelui i-as fi zambit din spatele noilor ochelari de soare. Nu mi-ar fi stat rau intr-o asemenea tinuta, as fi imprastiat un aer inocent si primavaratic. Imi place culoarea alba, o consider culoarea perfectiunii si mereu are o conotatie pozitiva. Daca ma imbracam in ea as fi putut da startul succesului.
Dar daca as fi luat rochia eleganta verde? Verdele este culoarea naturii, simbolizeaza armonie, prospetime, fertilitate. Este o culoare ce are o mare putere de vindecare, este cea mai odihnitoare culoare pentru ochi si sugereaza stabilitate si rezistenta. Alaturi de geanta si pantofii bleumarin, plus mica brosa primita in dar de la mama, ar fi alcatuit o tinuta perfecta si m-ar fi reprezentat. Verdele este punctul neutru al balantei cromatice si reprezinta trezirea la viata, tineretea. Ar sugera nevoia de libertate, de independenta si de autonomie pe care tot incerc sa le capat.
Poate tot mai bine ar fi fost sa-mi iau rochia din voal cu frunze negre. Am zis ca nu ma imbrac in negru, dar deoarece are captuseala alba, se percepe ca si cand ar fi gri. Cred ca alaturi de pantofii si geanta turcoaz ar fi fost cea mai potrivita alegere. N-as mai plusa decat cu inelul de smarald, ar fi suficient. Tradus in termeni de eticheta, perfectiunea si eleganta tinutei ar fi fost atinse. Eleganta are de-a face cu discretia, evitand supraincarcarea sau stridenta, de aceea se spune ca „mai putin inseamna mai bine”. Este o chestiune de bun simt.
In fiecare rochie se reflecta personalitatea femeii care o poarta, poti aprecia bunul gust, stridenta, provocarea sau eleganta. Tot ea reflecta daca femeii ii place stilul clasic sau este adepta celui modern si varsta posesoarei. Aplauze. Multe aplauze. Deja s-a incheiat conferinta? Si eu n-am auzit nimic? Nu se poate! Data viitoare nu voi uita cei patru factori fundamentali care concura la alegerea unei tinute:
- programul evenimentului;
- locul si conditiile spatiului in care are loc evenimentul;
- anotimpul;
- tipul evenimentului.
Nu exista outfituri gresite atata timp cat acestea sunt in concordanta cu felul nostru de a gandi si daca ne fac sa ne simtim confortabil,… cu conditia sa fie adecvate circumstantelor. Fiecare situatie necesita un mod anume de a fi imbracat si daca ne imbracam necorespunzator vom proba emotii negative, asa cum am avut si eu din plin la acest eveniment. Sper ca tu sa nu testezi niciodata presiunea la care am fost expusa, asa ca ai grija, pregateste-ti tinutele din timp, eventual vorbeste cu alte participante si schimbati impresii. Demonstreaza-ti educatia, formalitatea si curtoazia. Daca te vei simti bine in hainele tale vei savura fiecare moment, altfel acesta te va devora.
Adu-ti aminte de ceea ce spunea Coco Chanel ” Si une femme est mal habillée, on remarque sa robe, mais si elle est impeccablement vêtue, c’est elle que l’on remarque.” (Daca o femeie este imbracata rau, observam imbracamintea ei, dar daca ea este imbracata impecabil, vom observa femeia)
Tu ce alegi sa se observe? Hainele sau femeia?
SuperBlog 2017
23 de comentarii la „Cum ne imbraca hainele pe care le purtam?”
Încerc să combin elegant cu comod dacă merg la un eveniment. Încerc să atrag atenția prin toată ținuta și prin ființa mea! Nu ies din casă decât dacă sunt sigură că totul e perfect.
Gafele sunt menite să ne ajute să învățăm din greșeli, cu siguranță nu le vom mai repeta.
Super articol! Chiar mi se pare faina aceasta aboradare! Deseori se intampla sa mai gresim.
Mie mi place foarte mult nuanta pieselor alese, eu cred ca si culoarea e importanta cand ne alegem vestimentatia, pentru ca poate transmite multe.
Eu ma imbrac dupa cum simt, nu stiu daca fac de fiecare data cele mai bune alegeri insa daca ma simt bine, nu ma intereseaza ce zic ceilalti. Rochia verde m-a cucerit!
Eu am de multe ori probleme la alegerea tinutei potrivite, mai ales ca aleg sa merg pe ce simt si nu pe reguli. Articolul tau mi~a dovedit inca o data ca trebuie sa mai invat din tainele crearii celor mai frumoase tinute
Niciodata nu m-am simtiti prost in hainele mele. Si nu pot spune ca am facut mereu alegerile corecte sau potrivite, dar noroc ca mie nu-mi pasa de parerea celor din jur. Daca eu ma simt bine, asta e, restul nu mai conteaza. Imi place mult rochia din al doilea colaj, gri maroniu,sau nu stiu exact ce culoare este.
Un articol evident muncit cu informatii valoroase. Pe langa hainele pe care le porti cred ca si atitudinea cu care le porti conteaza foarte mult in outfitul final.
Si eu as alege haine de pe Answear, mai ales la un asemenea eveniment.
Eu optez mereu pentru o rochie eleganta, e cea mai usoara metoda de a arata pusa la punct la orice eveniment.
Cred ca alegerile noastre ne pun in valoare pe noi si orice am lua dintr-un magazin, ne va defini pe noi prima data. Acum depinde mult si de oamenii cu care interactionam. Unii chiar judeca dupa haine, altii stiu sa priveasca omul.
Hmmm. Buna intrebarea de la sfarsit. Cred ca prin haine, trebuie sa punem in evidenta femeia.
Rochia verde este dementiala. De multe ori optez si eu pe verde. Eu aleg hainele potrivite si sa scot elementele feminine in evidenta
In general nu stau sa zabovesc in fata oglinzii prea mult. Asortez coloristic la doua maxim 3 nuante si ies din casa. Dar asa, la un eveniment special, e alta mancare de peste 🙂