Puterea din varful limbii sau despre comunicare, seductie, manipulare
Axiomele comunicarii
Cele sapte axiome sunt necesare pentru a avea un proces de comunicare functional si o competenta intre emitator si receptor. Cateodata exista un vid de comunicare deoarece nu toti comunicatorii „vorbesc aceeasi limba”. Acest lucru se intampla deoarece oamenii au puncte de vedere diferite. Principiile comunicarii sunt cibernetice, cauzalitatea este de natura circulara, de feedback si informatia este elementul central. Comunicarea se bazeaza pe ceea ce se intampla si nu este neaparat asociata cu cine, cand, unde sau de ce are ea loc. Simptomele, apararea, structura caracterului si personalitatea apar ca raspuns la un anumit context interpersonal.
1. Comunicarea este inevitabila. Tot ceea ce spui, faci sau nu faci, transmite un mesaj.
2. Comunicarea se desfasoara pe doua niveluri: al continutului si al relatiei. Daca numesti pe cineva „grasule” acest lucru inseamna ceva daca persoana este prieten apropiat si altceva daca receptorul este o cunostiinta ocazionala. Contextul defineste continutul.
3. Comunicarea este un proces continuu. Natura relatiei de comunicare depinde de felul in care participantii o pun in evidenta. De exemplu eu fac mancare si prietena mea imi spune sa mancam la restaurant. Pot intelege ca nu-i place cum gatesc sau ca nu vrea sa pierdem timp cu acest lucru sau … orice altceva.
4. Mesajele sunt construite digital si analogic. Elementele digitale au semnificatii concrete, cuvinte sau gesturi, iar cele analogice sunt doar referentiale si sunt adesea nonverbale.
5. Comunicarea este ireversibila. Odata zburat porumbelul din gura nu-l mai poti intoarce.
6. Comunicarea implica raporturi de putere ce pot fi simetrice sau complementare. Relatia simetrica este cea in care oamenii se trateaza ca fiind egali, in cea complementara raporturile sunt inegale. Procedurile de comunicare interumane sunt fie simetrice, fie complementare.
7. Comunicarea implica procese de acomodare si ajustare a comportamentelor.
Aici poti afla ceea ce contin modulul 4 si modulul 5 ale acestui curs.
Pentru a afla mai multe despre cum sa porti o discutie eficienta, cum sa comunici, sa seduci publicul sau mai multe despre axiomele comunicarii, urmeaza cursul de „Relatii publice si comunicare” de la Eurocor. Ce zici? Te tenteaza?
24 de comentarii la „Puterea din varful limbii sau despre comunicare, seductie, manipulare”
Ce bine ai punctat referirea la Hitler! Da, cercetatorii au studiat limbajul si atitudinea lui Hitler pentru ca nimic nu pare a transmite/explica cum a reusit sa determine atatia oameni sa il urmeze. Multi sustin ca a stiut ce argumente sa foloseasca si mai ales cand sa le foloseasca.
Mi-ar fi util si mie un curs de genul asta. Sau chiar mai mult de atat. Drept sa zic, daca as fi mai tanara as visa sa fac chiar un master in comunicare.
Axiomele comunicarii mi se par foarte true. Am stat cate putin la fiecare si le-am gandit in parte. Pe fiecare dintre ele le constientizez, dar nu m-am gandit niciodata la ele din perspectiva asta. De exemplu, punctul 5. „Comunicarea este ireversibila. Odata zburat porumbelul din gura nu-l mai poti intoarce.”
Mi-a placut mult cum ai punctat comunicarea este ireversibila. Odata zburat porumbelul din gura nu-l mai poti intoarce.
Intotdeauna am fost curioasa cu privire la nazism, Hitler fiind un adevarat orator.
As vrea sa fac un astfeld e curs, cred ca ar fi foarte bine pentru mine.
sa fim oameni si sa avem grija ce porumbei ne ies pe gura si nu oricine poate ajunge un orator bun nici daca ar invata toate cartile din lume despre cum devenim buni oratori :))
Eu nu pot decat sa te felicit pentru acest articol! Mai asteptam si altele!
Am o carte pe care imi doresc de mult timp sa o citesc. Diplomatia. Cred ca as avea multe de invatat din ea.
Chiar nu cred ca as avea rabdarea necesara pentru a urma momentan un curs acasa. Insa nu se stie niciodata de unde sare iepurele.
Ca sa nu mai zic de faptul ca mi-a placut tare mult randurile scrise de tine aici si ca m-ai tentat. Un pic. <3
Foarte taree! Imi place cum ai punctat aspectele despre Hitler si chiar e interesant articolul. Astfel de articole merită citite si recitite.
Si cred ca pentru ca odata scoase cuvintele din gura, nu se intorc, trebuie sa avem grija ce spunem..dar mai ales, modul in care o facem.
Daca as fi ales cursurile lor tot pe asta l-as fi ales si eu. Bravo!
Daca-ti place ceea ce inveti, este perfect! 🙂 si eu am facut candva doua cursuri de la ei, asa, de hobby.
Nu stiam ca gasesti cursuri de Comunicare la Eurocor! Si eu urmez in prezent la ei niste cursuri, pentru grafica pe calculator, mai exact Corel Draw si Photoshop. Daca mai ai nevoie de baze teoretice pe partea de Relatii Publice si Comunicare, let me know, iti pot da niste materiale. Eu am terminat facultatea asta :)))
Merci frumos! Uite ca eu n-am observat ca au si cursurile mentionate de tine, mi-ar trebui si mie acestea.
Un articol tare interesant! Si un curs care merita aprofundat. Diana
Un curs frumos, interesant si interactiv! Te controleaza cineva la teme? 🙂
Am vazut ca au cursuri foarte interesante la Eurocor. Sunt foarte utile pentru cei care au timp acasa sa le urmeze!
De la eurocor as avea si eu nevoie de niste cursuri, am vazut ca sunt foarte apreciate!