Voiam de ceva timp sa citesc trilogia lui Valerio Massimo Manfredi – Alexandru cel Mare, cea inspirata din biografia cuceritorului macedonean, care l-a facut cunoscut in toata lumea pe autor. Manfredi este un arheolog italian, un savant al lumii antice grecesti si romane, dar si un foarte bun scriitor de fictiune istorica. Aceasta trilogie a fost tradusa in 38 de limbi, publicata in 62 de tari, iar drepturile ei de ecranizare au fost cumparate de catre Universal Pictures. Din pacate filmul nu a mai fost realizat, poate pentru ca in aceeasi perioada Oliver Stone a produs un altul pe aceeasi tema in care au jucat Colin Farrell alaturi de Angelina Jolie si Antony Hopkins. Ar fi trebuit sa fie o lupta epica intre doua echipe titanice care ar fi produs filmele: Warner Bros Intermedia vs Universal Pictures + Dreamworks, mari maestri ai filmului: Oliver Stone vs Dino De Laurentiis + Martin Scorsese si dintre cativa actori fabulosi, pentru ca de partea Universal Pictures ar fi jucat Leonardo DiCaprio si Nicole Kidman. Pacat ca nu s-a finalizat acest proiect, deoarece celalalt nu a reprezentat mare lucru pe piata sau in istoria filmului. Sper ca totusi vreuna din fetele lui Dino De Laurentiis vor fructifica dorinta defunctului.
Autor: Valerio Massimo Manfredi Categoria: Literatura Universala Editura: ALLUn alt motiv pentru a citi cartea a venit din dorinta de a compara aceasta trilogie cu cea scrisa de Mary Renault (nu a fost tradusa in romana). Eram sigura ca firul faptelor istorice este mult mai bine urmarit de catre Manfredi, dar voiam sa vad abordarea personala si mai ales meritele literare. Parerea mea despre aceasta trilogie este ca sta foarte bine din punct de vedere istoric, dar pierde putin teren literar, desi autorul a castigat cateva astfel de premii importante. Portretul lui Alexandru cel Mare este, insa, veridic si sarbatorit prin istorie ca un erou cuceritor irezistibil. Autorul nu a avut o sarcina usoara in a reda figura legendara, astfel incat sa imprime veneratie in noi, oamenii obisnuiti, dar a reusit sa cucereasca ca si protagonistul sau aproape intreaga lume.
Cuprins
Cartile trilogiei Alexandru cel Mare
Cartea 1: Fiul Visului Cartea 2: Nisipurile lui Amon Cartea 3: Capatul Lumii
Colectia: Roman Istoric
Editura ALLFA
Cartea 1: Fiul Visului
Povestea se concentreaza pe copilaria lui Alexandru, pe influenta parintilor sai – regele Filip al Macedoniei si regina senzuala Olimpia, pe camaraderia prietenilor sai, viitorii generali, pe legatura dintre el si Ducipal, calul legendar, pe capacitatea tutorii sai- Leonidas si Aristotel de a-l educa. Este conturata stralucirea complicata a unui lider politic si priceperea fizica a unui viitor razboinic, creionand caracterul complex al uneia dintre cele mai remarcabile figuri din istorie, mereu agitat, impulsiv, dar avand masura. Este una din cele mai fascinante povesti din istoria omenirii si felul in care este narata rezoneaza avand un efect direct asupra ta. Nu te fascineaza neaparat faptul ca a cucerit lumea, intelectul sau larg scolarizat de una dintre cele mai mari minti a istoriei- Aristotel, ci te atrage caracterul si viziunea sa.
Cartea 2: Nisipurile lui Amon
Ca si Cesar este sigur pe statutul sau divin, ca fiind fiul lui Zeus si este manipulat mereu de mama sa, Olimpia, facand din cucerirea lumii o ambitie personala. Dovedeste lumii intregi corectitudinea originii sale divine consultand oracolul care-l asigura ca este fiul lui Zeus Amon si dupa ce devine faraonul Egiptului se aventureaza in campania de cucerire a teritoriului persan. In acest volum este deseori uitata fictiunea in umbra naratiunii bine documentate a bataliilor, aici se vede formatia de arheolog si istoric a lui Manfredi.
Cartea 3: Capatul Lumii
Dupa conducerea trupelor sale victorioase prin Asia ajunge in India. Literalmente prietenii, armata sa l-au urmat pana la capatul pamantului pentru a-si indeplini menirea de a fi cuceritorul lumii, dar Alexandru devine din ce in ce mai persan, iar aliatii si prietenii sai devin mai putin increzatori in steaua lui. Prin casatoria si inrudirea cu famiile persane se expune unei noi culturi si vrea s-o imparta cu aliatii grecii si macedonenii, lucru neinteles de acestia si care creaza o ruptura ce previzualizeaza sfarsitul. Daca la un moment dat epopeea lui Alexandru cel Mare si seria de cuceriri te compleseste din punct de vedere istoric, sfarsitul trilogiei revine la romantism si este emotionant. Cititorul va empatiza cu cauza lui Alexandru si il va mahni sfarsitul sau tragic.
Trilogia este o evocare a unor civilizatii fascinante dezvaluite in scene vibrante detaliate din punct de vedere istoric.
P.S. In categoria blogului meu, Cartea saptamanii, vei putea citi si alte recenzii de carti.
21 de comentarii la „Un lider se naste si se construieste – Trilogia Alexandru cel Mare de Valerio Massimo Manfredi”
Nu am citit inca aceste carti, dar ma intereseaza sa le citesc.
Le voi trece pe lista de cumparaturi (nu vrei sa stii cate carti am de citit si parca nu ma pot opri sa nu cumpar altele si altele!)
Stiu ce vrei sa spui, acum unele carti au niste preturi de nu-ti vine sa le lasi sa zaca pe raftul librariei.
Exact!
Sau ai norocul sa gasesti oferte super bune cand nu te astepti (ori nu esti pregatit)
O să le adaug pe lista mea interminabilă de cărți de citit. Am citit „Idele lui Martie” de Manfredi și îmi place cum scrie, așa că îmi propun să citesc și trilogia.
Uite, la mine sunt primele carti scrise de el pe care le-am citit. O sa recidivez :))
:))
Si eu vreau sa-i citesc povestea asa ca o sa cumpar neaparat trilogia asta. Si in plus ai prezentat-o atat de frumos incat mai cucerit.
Wow ce pret! Sper sa o gasesc si eu pentru ca m-ai facut foarte curioasa.
Nu am citit pana acum aceasta trilogie, dar merita sa dam banutii.
Ce imi place poza cu tine citind pe iarba! Foarte faina! Cred ca am mai auzit de aceasta carte, insa tot tind sa cred ca ”a fi un lider bun” difera de la caz la caz, de la persoana la persoana si de la un domeniu la altul. Deci nu cred neaparat intr-o reteta generala 🙂
Nu pot sa cred ca are pretul asta… nu ma prea dau in vant dupa cartile istorice. Cred ca as fi preferat abordarea lui Mary Renault
Wow…ce pret are aceasta trilogie,imi place tare mult acest tip de lectura, imi trec si eu pe lista cartile!
Nu prea sunt prietena nici cu istoria, nici cu fictiunea, dar asta nu inseamna ca nu sunt carti bune.
Ce frumos este sa citesti in natura! Imi place la nebunie.
Imi place recenzia ta insa nu stiu daca am timp sa rasfoiesc toate volumele )
Nu prea ma incanta cartile istorice, prefer unele cu actiune! Cred ca am ramas cu traume de la scoala 🙂
Mi-ar placea sa citesc aceste carti, cu siguranta le voi achizitiona anul acesta. Mersi de recenzie.
Nu stiu de ce, dar istoria nu este punctul meu forte. Am vazut ca tu esti pasionata de asa ceva.
Am admirat cu drag si placere felul in care te-ai pus in parc sa citesti! Foarte frumos. Numai afara mai vezi asa ceva
Buna! Cand incerc sa comand cartea imi spune ca e posibil sa fie stoc epuizat si ca trebuie sa ii contactez telefonic pentru comanda. Tu a trebuit cumva sa ii suni?
Eu am scris mail catre o tipa care lucreaza la marketing, tu incearca sa-i suni.
Gata, sunt pe lista de must read 🙂