Structura unei basilici a fost dezvoltata de vechii romani pentru monumentele publice aflate in foruri sau piete publice, fiind un paralelogram cu latimea aflata intre o treime si o jumatate din lungime. La un capat al lungimii se afla porticul, iar la cealalta absida si intre ele un culoar principal flancat de unul, doua sau trei alte culoare minore de fiecare parte despartite prin coloane. Plafonul culoarului principal este mult mai inalt fiind prevazut cu lucarne pe unde poate patrunde lumina.
Prima conditie era pocainta si apoi pelerinajul la basilicile Sf Petru si Sf Pavel. In al doilea an jubiliar -1350, papa Clement VI a desemnat cea de-a treia basilica major Sf Ioan din Lateran, iar in al treilea an jubiliar-1390, a fost adaugata Sf Maria Maggiore.Vizita intr-una din aceste patru basilici major a ramas si astazi una din conditiile pentru obtinerea indulgentei.
Porta Santa Sf Petro Vatican |
Fiecare basilica are o usa sfanta- Porta Santa- care este deschisa numai in timpul unui moment de pelerinaj si in 2016 am pasit pe doua din acestea in Jubileul Milostivirii- Poarta Sfanta a basilicii Sf . Petru si cea a arhibazilicii Sf. Ioan din Lateran.
Porta Santa- St Giovanni in Laterano |
Conopoeum face parte din stema Sfantului Scaun in perioada dintre doua pontificate si este unul din simbolurile acordate de papa atunci cand ridica o biserica la rangul de basilica. Conopoeumul unei basilici major este facut din panza cu aur si catifea rosie, iar cel al unei basilici minor din matase galbena si rosie.
Conopoeum si clochetta intr-o procesiune |
27 de comentarii la „Diferenta intre basilica major si minor”
Nu stiam ce inseamna basilica propriu zis. Aveam impresia ca e un alt termen folosit pentru biserica, in sens de diferenta ligvistica. Nu am fost la Roma pana acum, sper sa ajung si eu cat mai repede.
Nici eu nu fusesem decat in cateva tari din Europa deoarece imi era peste mana sa merg la Bucuresti ca sa iau avionul, dar de trei ani avem si in Craiova curse regulate pe cateva trasee.
multumesc de explicatii, mi-a placut postarea ta! stiu ce este basilica dar nu stiam ca sunt de mai multe feluri! o sa vad una sigur intro luna 🙂
Astept impresiile!
Nu aveam atat de multe cunostinte in ceea ce priveste diferenta dintre o biserica si o basilica. E curios faptul ca in lume exista doar 4, si toate acestea sunt in Roma. Oare are vreo legatura cu Papa?Intreb si eu, mai mult retoric :)) Am fost la Sf Petru, este ceva cu totul si cu totul deosebit de ce am vazut in alte metropole mari. Foarte impunatoare, un loc plin de istorie si daca mai luam in calcul si Capela Sixtina pictata de Michelangelo, atunci ea chiar isi merita rangul de basilica.
Toate basilicile au legatura cu Papa, sunt bastioane ale spiritualitatii romano-catolice.
Stiam ca e un termen religios care se refera la biserici dar, doar atat. Uite ca am mai aflat ceva.
Este incredibila senzatia de maretie pe care o au imprimata in zidurile lor, tu te simti mic, mic, de tot, ceva ca un plancton intr-un ditamai oceanul.
multumesc pentru informatii! ma bucur ca ai facut un articol amplu pentru a explica diferentele intre ele
O sa mai scriu unul despre arhibasilica. Nu spun mai mult, e surpriza.
esti o fericita,sa vizitezi asemenea locuri!
Nici acum nu mi se sterge zambetul de pe fata si doar ma gandesc la ce sansa am avut sa prind Jubileum. Urmatorul va fi abia peste 25 de ani si stii tu cam cati ani voi avea atunci. :))
Superb la Roma, nu am vazut tot ce ne-am propus, multumim pentru articol, foarte interesant.
Nici eu n-am vazut tot ce mi-am promis si am fost de doua ori la Roma.
Nici nu stiam ce inseamna. E bine sa afli detalii noi. Multumim!
E drept ca sunt ortodoxa, dar cred ca aceste date tin de cultura generala.
Mi-a placut foarte mult articolul tau, multumesc pentru informatiile acestea foarte importante. Habar nu aveam ca sunt mai multe feluri de basilici.
Fiind ortodocsi nu stim multe despre biserica romano-catolica.
Ce locuri superbe! Abia astept si eu vacanta – sa pot vizita din nou aceste locuri minunate.
Roma ofera o combinatie de neinvins de istorie, arta, decor, bucatarie si viata mondena.
Si uite asa am mai invatat ceva nou. Omul cat traieste invata.
Wow, de asta chiar nu auzisem, imi place cand aflu lucruri noi si interesante.
Am fost si eu la Roma, dar nu le-am vizitat pe toate patru.
Nici eu n-am reusit sa vizitez decat doua interior, exterior: Sf Petru, Sf Ioan in Lateran si timp de doi ani m-am invartit in jurul Sf Maria Maggiore ca doar-doar s-o termina renovarea ei.
Nu stiam care e diferenta dintre ele, multumim tare mult.
Eu am locuit cativa ani chiar foarte aproape de San Giovani si tot nu ma saturasem sa le vizitez.