Caut sa ma intorc Acasa, iar Acasa inseamna in Natura!

Caut sa ma intorc Acasa, iar Acasa inseamna in Natura!
 
   Astazi am vizitat un birou de proiectare, vreau sa-mi construiesc casa visurilor. Ea va trebui sa ma reflecte, in  ea  sa-mi vezi sufletul, personalitatea, viata.  
 Caut sa ma intorc Acasa, iar Acasa inseamna in Natura! Omul face parte din natura, nu este mai presus de ea, iar eu ma voi incarca pozitiv de la ea. Vreau sa renunt la galagia tumultoasa, nociva, agresiva urbana si sa prind radacini la marginea ei, intr-un loc aparent salbatic, frumos si linistit. Caut o casa luminoasa, primitoare, intima, relaxanta, ecologica, care sa imbine utilul cu placutul si unde sa poata trai sanatoasa si fericita familia mea. 
 
  La AIA Proiect un arhitect mi-a pus cateva intrebari  pentru a stabili designul si functionalitatea casei: tipul arhitectural, de constructie sau al acoperisului, regimul de inaltime, numarul de camere, compartimentarea, anexele. Pentru a ma inspira in alcatuirea unui proiect personalizat mi-a aratat mai multe modele de proiecte de case   si m-a lasat sa ma gandesc.

Inca nu stiu exact forma casei de vis, dar  vreau o cladire functionala, eficienta, care sa exploateze atat strategiile de proiectare pasive cat si cele active pentru a reduce consumul de energie, materiale, apa, astfel incat sa-mi asigure confortul familiei intr-un mod eficient, sanatos, in conditii de siguranta si sa minimizeze impactul negativ asupra mediului.

 
Caut sa ma intorc Acasa, iar Acasa inseamna in Natura!
Am apelat la  AIA Proiect pentru ca nu ma pricep sa-mi proiectez o casa in conceptul de dezvoltare durabila. adica la economia de resurse primare si reducerea emisiilor poluante in mediul inconjurator; nici la eficientizarea energetica, nici la design, nici sa intocmesc calculul global G, cadastrul si intabularea, auditul energetic sau alt serviciu pe care-l presteaza ei, dar stiu ca vreau:
– rezistenta si stabilitate;
– siguranta in exploatare, la foc, cataclisme naturale;
– igiena cladirii pentru a-mi pastra nealterata starea de sanatate;
– refacerea si protectia mediului prin reducerea emisiilor poluante;
– economia resurselor primare;
– costuri mici de intretinere;
– confort.
 
 
Solar Barn Loft - Paul Lukez
Solar Barn Loft – Paul Lukez
Prin confort inteleg:
– termic- mentinerea temperatii, umiditatii, debitul de aer si sursele radiante in raza de actiune acceptabila;
– vizual- asigurarea ca familia mea are suficienta lumina corecta naturala si artificiala pentru a-si desfasura activitatile;
– acustic -o calitate si un nivel adecvat de zgomot incat sa se poata folosi spatiul conform destinatiei;
– sa pastreze calitatea aerului, curat, proaspat, circulat in mod eficient printr-o ventilatie naturala.
 
-Alege-ma pe mine, eu sunt casa familiei Jetsons, vin din viitor, am stapanit spatiul si timpul, miniaturizarea, invizibilitatea, am de partea mea tehnologia superioara, experienta si unitatea. 
 
Casa Dupli J. Mayer versus casa Jetsons

Casa Dupli J. MAYER Germania 2008 versus casa Jetsons

– Ba nu, alege-ma pe mine, eu sunt casa familiei Flintstone, am de partea mea forma conventionala cu nelipsitul gard alb care stiu cat iti place, sunt traditionalista si am o amprenta mica de carbon. Reprezint strategiile de proiectare pasive ce folosesc surse de energie ambientala in loc de energie achizitionata cum ar fi energia electrica sau gazele naturale.

Casa familiei Flintstone versus casa familiei Jetsons

Casa familiei Flintstone versus Casa  Jetsons

– Uita-te la noi, rezumam cat de departe poti merge de la primitiv la futurist intr-o clipa. Nu, Flintstone, tu esti o locuinta traditionala, ai o vaga legatura cu „casa verde extremala” sau casa pasiva, adica asiguri un climat interior confortabil cu costuri zero, dar la nivelul Epocii de Piatra.  Ce pretentii ai tu de casa pasiva, cand nu ai habar ce-i aia productia de curent electric sau de energie termica?
   Acum imi explic de ce au disparut dinozaurii, erau o sursa de energie ambientala. 😊

Activitati acasa- Flintstone versus Jetsons

 
   Flintstone, ai trait o viata primitiva, ai folosit dinozaurii pentru sarcini pe care noi le realizam cu usurinta datorita progreselor tehnologice, tehnologie bazata pe siliciu. Stii unde se afla siliciul fata de carbon in tabloul periodic al elementelor lui Mendeleev? Aceeasi diferenta se regaseste intre tehnologia mea si  a ta. Dar am uitat sa ma prezint complet – reprezint strategiile de proiectare active ce utilizeaza energia pentru a mentine o cladire confortabila. Aceste strategii includ sisteme cu aer fortat: incalzire, ventilare, climatizare, pompe de caldura, panouri radiante sau de racire, luminile electrice, sistem de colectare al apei de ploaie. Am uitat de unghiuri drepte, caramizi, ciocane, cuie, lemn, folosesc materiale si tehnologii noi. 

– Gata, liniste! Casa mea o sa foloseasca sisteme hibride, ma voi folosi de energia mecanica, electrica pentru a spori utilizarea surselor de energie ambientala: ventilatie cu recuperare de caldura, fatade radiante si datorita finantarii prin programul Casa Verde de o pompa de caldura si un sistem termic solar. Voi trece de la sistemul de incalzire clasic la cel care utilizeaza energiile regenerabile. Fiindca vreau sa fie o casa verde din punct de vedere al materialelor de constructie utilizate, am apelat si la finantarea prin programul Casa Verde Plus, asa ca voi optimiza energetic casa folosind materiale cu amprenta redusa de carbon, non-toxice, din surse regenerabile, cu impact implicit asupra calitatii mediului interior.

 
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Foto: Wikipedia

“O casa verde implica strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficienta energetica, consum de apa redus, materiale ecologice, cu continut reciclat, regionale si non-toxice, o calitate superioara a mediului interior, gestionarea durabila a deseurilor pe perioada contructiei si in timpul operarii acesteia, amplasament sustenabil” declaratie a ministrului Mediului

  Pentru o „smart home” am sa adaug un sistem KNOX de control si comanda centralizata care sa integreze o coordonare cumulata si lipsita de efort a tuturor dispozitivelor de iluminat, a jaluzelelor, incalzirii, sistemelor multimedia, sistemului de securitate, interfon, etc. Acesta imi aduce multiple avantaje: costuri operationale scazute rezultate din economia energiei deoarece sistemele pornesc doar cand este necesar, economisirea timpului prin interconectarea tuturor dispozitivelor, flexibilitate si adaptabilitate la dezvoltarile ulterioare.

Plan parter AIA ProiectProiect: AIA

   Eu le-as propune celor de la AIA un motto: 
Proiecteaza natural, construieste sanatos! 
  M-am hotarat, voi alege Casa Activa ROD®, un proiect de casa sustenabil, durabil si ecologic, disponibil prin singurul birou de proiectare dedicat casei active inca din 2008: AIA Proiect.
 
Plan casa AIA Proiect
Foto: AIA Proiect
 
 
Acest articol este scris pentru competitia SuperBlog 2016.
 

35 de comentarii la „Caut sa ma intorc Acasa, iar Acasa inseamna in Natura!

    1. Sa stii ca m-am uitat aseara la cateva episoade si cred ca traiau pe undeva pe la Eucuator, nu tu foc in semineu( desi il aveau), nu tu geamuri, nu tu lumini artificiale. Dino este un dinozaur jucaus, grasut si lenes care mi-ar place si mie. E drept ca si Astro e simpatic, dar nu ajunge la nivelul de dragalasenie al lui Dino.

    1. Da, noi stim cel mai bine de ce anume avem nevoie, cum sa fie compartimentata casa, unde o sa fie locul frigiderului, garajului sau camera de fitness.

  1. Am inceput sa vad din ce in ce mai des in presa si constructii cuvintele design solar pasiv/activ, eficienta energetica, consum de apa redus, iar asta nu poate decat sa ma bucure. Trebuie sa contientizam problemele societatii si sa incercam sa echilibram resursele. De asemenea, sa eficientizam costurile sustinerii unei locuinte, pentru ca ieftin nu este. Bravo pentru acest proiect!

    1. Da, ecologia nu-i un doar un cuvant pompos pe care-l gasim in media utilizat des, ea trebuie si pusa in practica, asa ca inca un imbold la actiune nu poate strica.

    1. Asta-i sigur, insa nu m-am hotarat inca daca sa pun sau nu incalzire prin parchet, daca sa fie sase camere in total sau ne ajung cinci, daca pivnita sa o lungesc si sub garaj, chestii de detalii.

    1. Sa stii ca am vazut cateva foarte dragute. De fapt exista o emisiune la TV unde am vazut ca o echipa face astfel de casute in copaci. De fapt nu-s casute, ci casoaie raportat la ceea ce am eu acum.

  2. Anul care vine dorim sa reabilitam casa de la tara si sa mai ridicam inca un hol, o camera si sa facem o baie. Chiar ma intereseaza acest subiect deoarece avem nevoie de un proiect autorizat. In plus ma intereseaza sa fie si bine izolata, daca se poate izolatie ecologica. Cat mai ieftin si cat mai eficient. 😀

    1. Sa inteleg ca-ti plac desenele animate? Si mie! Daca ar fi vremea pe la noi cum este in Bedrock City cred ca mi-as face o casa ca a lui, nu stiu insa unde as gasi dinozaurii sa-i folosesc pe post de ajutoare in gospodarie :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.