Zestrea culturala lasata de stramosi inglobata atat in bunuri materiale cat si spirituale alcatuieste o creatie impunatoare, originala, plina de vigoare, ce ne exprima fizionomia intelectuala, filozofica, morala ca popor. Factorul ei dominant este definit de valoare, ca un progres evident peste veacuri, iar creatia populara cu diversitatea speciilor ei este oglinda cea mai vie a sufletului romanesc. Ce suvenir mai frumos ai putea aduce din Romania decat o bucatica din sufletul ei? Dar stii de unde poti procura produse veritabile de arta populara romaneasca si artizanat?
Motivele existente pe o ie sau pe ceramica populara spun povesti de tip arhaic despre caracteristici fundamentale care si-au lasat amprenta in constiinta poporului roman. Art&Craft promoveaza mesterii si arta populara romaneasca deoarece sunt valori inestimabile.
De cate ori am plecat in strainatate: la conferinte, ca turista sau la prieteni, am luat mereu cu mine cateva obiecte de artizanat pentru a le face cadou si a lega mai trainic niste relatii. Am vrut de fiecare data sa ma mandresc cu zestrea culturala romaneasca si prin asociere cu ea sa castig si eu valoare, respect, unicitate. M-a ajutat foarte mult amplasarea magazinelor, chiar daca in febra impachetarii sau planificarii unei calatorii uit sa-mi fac toate cumparaturile, ajungand in aeroport gasesc magazinul Art&Craft.
Acum douazeci de ani am fost in voiaj de nunta in Muntenegru si am facut cadou gazdei, o femeie in varsta, o farfurie cu „Pomul Cunoasterii”. A pastrat-o la loc de cinste pe perete in bucatarie povestind cunoscutilor simbolul ei alaturat intamplarii fericite de a ne fi cunoscut. In fiecare an primeam de ziua casatoriei o felicitare cu urari, dar acum trei ani am primit o poza cu fiul doamnei alaturi de farfuria de Horezu. Ne felicita si ne invita sa stam iar impreuna la o masa plina cu de-ale noastre din Balcani si sa pomenim cu drag pe cei care sunt si pe cei care nu mai sunt.
Cateodata seara mi se par ca prind viata si se indeamna una pe alta sa evadeze de pe peretii mei inapoi in forfota satului natal. De aceea am hotarat sa nu mai strang astfel de masti, ci sa-mi indrept atentia spre cele din lemn sau ceramica care sunt mai mici si nu au prins viata niciodata in cadrul vreunui obicei strabun. Astfel de masti stilizate si de dimensiuni reduse as vrea sa pot darui prietenilor, cunoscutilor. Chiar as vrea sa invat sa fac si eu la randul meu astfel de comori.
11 comentarii la „Zestrea culturala si spirituala romaneasca in cadouri cu suflet”
arta populara romaneasca este foarte vasta si foarte frumoasa,este bine sa fie promovata (y)
Daca nu o promoveaza institutiile statului, macar noi sa o facem cunoscuta peste hotare atat cat ne sta in putere. Eu ma mandresc ca sunt romanca si am asa o zestre culturala si spirituala.
Mai, dar o poza cu tine in ie de ce nu pusesi?
Nu scrisai despre ie, acum sunt la capitolul oale si ulcele.
Chiar daca nu ai primit nota maxima de la sponsor sa stii ca din partea mea ai primit-o. Sunt fascinata de adevarul inclus in articolul tau.
Avem o zestre frumoasa ce merita promovata, E pacat sa uitam de unde provenim
Aveam si eu farfurii si oale de genul wcasa. Sunt superbe!
Arta populara românească este foarte frumoasa.
Ma bucur ca mai sunt oameni care promoveaza cultura, traditiile si valorile noastre. Doar de noi tine sa nu le lasam sa se stinga.
Este de preferat sa pastram traditiile si sa nu le lasam sa moara sau sa se piarda
Arta romaneasca trebuie sa ne ramana mereu in suflete si sa o apreciem. Asa frumos e sa tinem cont si de unele traditii!