Spre deosebire de alte familii noi suntem o familie cerebrala, dar avem defectul ca dezvoltam prea multe idei. Acum „douajdeani” am inceput gazduirea unor sesiuni de grup, de gandire familiala. Grup restrans la inceput: eu, Gicu, mama, soacra-mea, dar dupa primele gangureli am adaugat-o si pe Angie. Din cand in cand extindem brainstormingul si online incluzand-o pe Arabela, sora-mea, plecata cu jobul in Canada sau pe Mioara, cumnata-mea maritata-n Spania. Soacra-mea de invidie n-o scoate pe sora-mea din Daravela, asa ca nici eu nu-i zic Mia lui fie-sa, mai ales ca asa o cheama-n acte.
N-o sa credezi ce ni s-a intamplat! De valenteala asta mica a venit direct de la scoala acasa. Sa lase ce primise de la un coleg. Un ghemotoc de blana cu nas carn si ochi mari rotunzi de culoarea briliantului. Stiu ce-o sa zici, nu mi-a trecut inca supararea, dar ma multumeam si cu alta taietura a diamantului. Poate de 8 martie sau de ziua mea.
Inainte de iesi pe usa, Angie ne-o prezinta: raspunde la numele de Persa, gen Felis, specie Silvestris, subspecie Catus, e considerata „aristocrata” pisicilor si asta e casa ei. Poc! Tranteste usa si ne lasa-n bezna. Pe mine si pe Gicu, ca soacra-mea e la o vecina si mama la alta. Si noi acum ce facem? Ne uitam ambii la animal. Bine educata, nu-i inca curioasa sa destrame ceva, sa cerceteze sau sa marcheze locul. Sta calma si calculata, perfect satisfacuta de viata in apartamentul nostru. Noi nu.
Anuntam repede prin SMS un brainstorming. Vin in graba matroanele familiei, una cu tigara jumate si ailalta cu ceasca de cafea. Stupoare la vederea animalului. Neam de neamul niciuneia nu a tinut animale in casa. Vii, ca altfel e plin mereu congelatorul….. reminescente din alte vremuri.
Am expus grupului problema la rece, fara a lua in calcul sarmul sau afectuozitatea cu care Persa s-a lipit de picioarele mele. Nici n-am apucat sa iau o foaie de hartie si-un pix ca soacra-mii i-a venit prima idee:
Inghit in sec. Dupa cum am stabilit acum „douajdeani”, ideile nu primesc nicio critica si participantii sunt incurajati sa ofere raspunsuri salbatice si neasteptate. Ca drept dovada a fost raspunsul mamei:
A aplanat conflictul spunandu-le ca daca nu se potolesc trecem la tehnica grupului nominal unde vor scrie in mod anonim ideile. Sa taca e cea mai mare pedeapsa. Dupa o jumatate de ora am adunat ceva idei, le-am distilat si apoi am trecut la reevaluare, totusi nu aveam solutii pentru urmatoarele:
1. Astept un copil si nu stiu cum l-ar afecta prezenta unei pisici in casa, plus ca persanele naparlesc foarte tare;
2. Mioara e alergica la acarieni, polen, praf, etc ( Saftica chiar si-a instalat pe telefon o aplicatie pe Twitter unde primeste ciripeli in avans atunci cand trebuie sa ia masuri).
3. Saftica e nascuta si crescuta la munte, dar n-a avut pisici niciodata, doar caini si a auzit ca pisicile frecandu-se de mobile imprastie de doua ori mai mult praf si acarieni (Moft!)
4. Nimeni nu vrea sa aiba responsabilitatea ingrijirii Persei: intretinerea blanii, perierea, baia, in schimb Gicu s-a oferit s-o plimbe…prin apartament.
5. Ca sa ma ajute, mama cica ii da ea sa manance, ca de cand are proteza noua nu mai poate roade bine oasele.
Acum dupa trei zile sunt rupta de obosita, pisica a devenit febletea mea, dar nu am reusit s-o invat sa la litiera (miauna cand o duc acolo) si ne-a „marcat” toata casa. Miros fix ca si Cotrofelnita, chiar mi-a si replicat privindu-ma de sus:
– Ne vaitam ca avem mic salariul dar ne-am dat pe parfumuri frantuzesti.
In casa e par peste tot, desi zilnic o periez pe Persa cate 15 minute. Mioara a venit, a stranutat pana s-a inverzit Saftica si au iesit urgent pe usa. Asta a fost un lucru bun, ca Saftica s-a intors de-abia ieri. Mama cum o stii, e mereu cu „fetele” la o cafea. Aspir de trei ori pe zi, am pus odorizante in fiecare camera, dar degeaba. Cica noaptea-i sfetnic bun, asa ca m-am culcat numai la zece, dar fara folos. Poate gasesti tu vreo rezolvare a problemei, ca nu degeaba ai fost premianta clasei. De restul suntem bine, ceea ce iti dorim si tie.
Te pup!
Are cel mai cunoscut filtru mecanic HEPA ( e tip de filtru, nu nume de marca si inseamna inalta eficienta a particulelor fluxului de aer) si a fost dezvoltat in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a preveni raspandirea particulelor radioactive din laboratoare. Studiile afirma ca in fiecare zi se acumuleaza in casa o medie de cinci miligrame de praf/m2 ( par, fibre, microbi, acarieni, ce sunt purtatori de substante alergice), iar aspirarea normala nu este suficienta. In cele mai multe aspiratoare aerul expulzat inca contine particule de praf, dar Rohnson AquaTech R144 contine un sistem patentat de fitrare prin apa ce retine 99,99% din totalul particulelor de praf de pana la 0,3 microni. Este un invingator in lupta cu alergiile (Mioara poate sa va viziteze fara probleme) si in plus dupa aspirare aerul devine in mod evident mai curat si mai proaspat (inlatura chiar si mirosul distinctiv caracteristic unei case cu animale de companie) deoarece imbogateste aerul cu particule microscopice de apa. Nu are sac de filtru (nu trebuie sa mergi la magazin sa cumperi mereu), filtrul se curata usor si nu esti expusa la particulele de praf in timp ce-l cureti, deoarece sunt continute intr-un fel de „noroi”. Nu are efecte nocive asupra mediului, este extrem de silentios, mai silentios decat babele de le ai in casa (poti aspira si cand dorm ceilalti din casa).
Eventualele pete lasate de Persa le poti indeparta cu ajutorul functiei de spalare, periei de aspirare umeda si unei solutii de curatat, se aspira deodata murdaria si apa. Eu curat nu numai podeaua, covorul sau mobilierul cu ajutorul lui, dar si orice suprafeta neteda cum ar fi perdelele sau ferestrele. Asa am mai mult timp liber pentru lucrurile importante din viata mea.
In mod traditional tinerii parinti cred ca bebelusul risca sa dezvolte alergii daca vine in contact cu animalele de companie, dar s-a demonstrat injustetea ideii. Exista o teorie „igiena hypothesis’ ce a castigat popularitate, tendinta spre fanatism a parintilor spre locuri curate fara germeni creste riscul de alergii la copii. Lasa copilul chiar in primii ani de viata sa fie expus la germenii animalelor de companie si-si va dezvolta un sistem imunitar mai bun. Persa e un lucru bun in viata voastra, dar gaseste-i un loc in casa, in afara dormitorului bebelusului.
Da-i Mioarei persanul, lasa podeaua libera, se face mult mai usor curat si covoarele sunt bombe de acarieni. Pup-o pe Angie si mai struneste babele, pune-le la treaba, ca vad ca tot creanga umbla toata ziua. Nu te supara daca nu-ti ia Gicu inelul cu briliant, iti aduc eu un set de bijuterii de o sa moara de ciuda Cotrofelnita.
Te pup si de-abia astept sa va vad!
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.
3 comentarii la „Brainstorming familial”
Mai, la voi e dezbatere parlamentara, bine ca n-ati trecut la votul cu bile 🙂
Ar fi o idee, ramane pe data viitoare. Sa inteleg ca si tu ai experienta in domeniu?:))
asa da familie si asa da si iarsai da,ma bucur pentru voi si felicitari de articol 🙂