Cuprins
Tipologia turistului in Asia
Ecoturistul
Cauta o calatorie responsabila, prin care sa evadeze din presiunea vietii normale, are un stil de viata sanatos, vrea sa aiba experiente si activitati oarecum aventuroase, sa conserve natura si sa sustina bunastarea populatiei locale. Acestia renunta de obicei la confortul hotelurilor, adaptandu-se la modul de viata al comunitatilor locale si participa impreuna cu ei la conservarea mediului inconjurator.
Exploratorul
Este turistul care vrea sa-si testeze limitele si abilitatile aproape supraumane, cauta frontiere cat mai putin explorate cum ar fi cele mai intunecate adancimi ale oceanelor sau cele mai inalte culmi ale muntilor.
Acesti turistii activi iubesc Nepalul, o tara a biodiversitatii datorita pozitiei geografice si a variatelor altitudini pentru a experimenta: rafting, trekking, alpinism, safari si alte aventuri intr-un peisaj uimitor la umbra varfurilor cu zapezi eterne de pe Himalaya. Viziteaza zona de conservare Annapurna din Himalaya cu cabane aflate intre 3500 si 6500 m ce ofera o priveliste si o perspectiva unica asupra regiunii, vederi spre satele ascunse in umbra falnicelor varfuri si rasarituri de soare de neuitat. In trekking sunt condusi de ghizii locali- gurkha si traseele lor din vai si munti trec prin paduri, catune mici, campuri de orez terasate.
Alpinistii sunt condusi catre creste de catre ghizi montani și serpasi locali, experimentand in conditii de siguranta catarari catre obiective ambițioase, dar realizabile.
Cauta apoi atmosfera de pace sublima in Pokhara, in mijlocul florei luxuriante si a altor vederi panoramice incredibile. Coboara pe raul Seti facand rafting prin pragurile mici care au cel mult gradul 2, iar in Parcul National Royal Chitwan participa la safari deplasandu-se pe spatele unui elefant si admirand fauna salbatica: tigrul regal bengalez, rinocerul din Asia, gaurul (sau bizonul indian), ursul lenes (Bhalu) si multe specii de pasari. Poate fi oaspete chiar la un safari fluvial in care va vedea crocodilul gharial, ce este pe cale de disparitie.
Vanatorul si pescarul
Aventuri autentice poti gasi doar in tara lui Genghis Khan, Mongolia tara a posibilitatilor infinite de vanatoare. Aici sunt deserturi misterioase, stepa fara sfarsit, lacuri cristaline si culmi maiestoase acoperite de zapada. Relativ neschimbata de secole, Mongolia are ultima cultura nomada din lume si mongolezii sunt renumiti pentru atat pentru ospitalitate cat si pentru dragostea de cai, vanatoare si viata in aer liber. Mongolia a militat pentru deschiderea spre vanatoarea sportiva internationala si reuseste sa mentina vanatoarea de trofee, echilibrand-o cu programe de conservare. In Altai, te poti bucura de un vanat ca ibexul siberian sau muflonul euro-asiatic, cea mai mare oaie salbatica din lume, poti pescui pastravi curcubeu in rauri limpezi ca un cristal sau poti vana in Desertul Gobi o gazela cu coada neagra. Acesta este paradisul turistului vanator sau pescar.
Sportivul subacvatic
Iluminatul spiritual
La sud de muntii Himalaya, in India de azi au inflorit mari civilizatii ce au fost leagan al unor importante culturi religioase ca brahmanismul, hinduismul, budismul sau jainismul. Toate trei propovaduesc viata fara sfarsit, ciclica. Credinta lor de baza este reincarnarea- sufletul unei persoane revine pentru a incepe o alta viata intr-un alt trup. India are un bogat trecut istoric si cultural, cu un popor conservator dar si tolerant si un mix de culturi.
Budistul
Occidentalii cu un stil de viata de tip ”Budismul de consum” au adaptat budismul la stilul lor, ramanand in acelasi timp fideli traditiilor proprii. Religia budista nu are o zeitate, ea isi incurajeaza adeptii sa-si dezvolte constiinta de sine, iar principalele invataturi budiste si ciclul samsara au rolul primordial de a oferi o metoda de eliberare de suferinta. Calea catre Nirvana este legata de interiorizarea regulilor etice si cercetarea sinelui. Iluminarea poate fi obtinuta de oricine si nu depinde de niciun zeu, ci numai de calea spre sinele interior- meditatia.
Acest turist religios cauta locuri de pelerinaj impregnate de spiritul lui Buddha ce includ: Lumbini-Nepal, locul nasterii lui Buddha; Kushinagar-India, locul unde Buddha a atins parinirvana dupa moartea sa; Bodh Gaya- Bihar-India, locul arborelui Bodhi centrul lumii si locul unde Buddha a atins iluminarea; Sarnath-India, locul de unde s-a pus in miscare „Roata Dharma”, locul de unde au inceput sa curga invataturile lui Buddha.
Budistul tibetan
El va cauta iluminarea vizitand: Lhasa -Tibet-Regiunea Autonoma China; Templul Jokhang (cel mai sacru si important din Tibet); Gradina Norbulingka (ce a servit ca resedinta de vara traditionala a numerosi Dalai Lama incepand din anii 1780 pana la exilul celui de al 14-lea Dalai Lama in 1959); Manastirea Sera (trandafirul salbatic), unde sunt expuse cateva faimoase mandale de nisip colorat; Manastirea Samding; Manastirea Drepung care la vremea ei a fost cea mai mare manastire din Tibet, iar acum este in mare parte pustie de la Revolutia culturala chineza; Palatul Potala care a fost resedinta lui Dalai Lama, pana in anul 1959 (peste 1000 camere, 10000 morminte, 200000 statui); Lacul Sfant Yamdrok situat la 4441 m altitudine.
Yoghinul
Hinduismul contine sase școli principale de gandire sau darshanas si cea mai cunoscuta in Occident este Yoga. Ea este o filozofie si practica religioasa ce are drept tel unirea spiritului atman cu spiritul sacru Brahma. Prin practicarea yoga se dobandeste autocontrol fizic si mental, ajungand la un grad mai inalt de constiinta. Firul care sta la baza este acceptarea Vedelor ca suprema scriere, astfel, filosofia hindusă este adesea descrisa ca traditia vedica. Pelerinajul este un element important al vietii hinduse. Locuri sfinte si orase din India precum Varanasi, Puri si Hridwar sunt des vizitate pentru faptele zeilor si ale personajelor mitice. Acest pelerinaj este des asociat cu festivaluri religioase: Kumbh Mela, Holi sau Dussehra. Fluviul Gange face parte din acest pelerinaj, aici indienii rugandu-se dimineata pentru purificarea sufletului si tot aici sunt locurile de incinerare unde rugurile ard continuu.
Arheologul
Cauta vestigii ale civilizatiilor si culturilor umane, le analizeaza si interpreteaza. Cerceteaza pesterile si adaposturile in stanca, ce sunt unanim recunoscute ca au oferit adapost oamenilor in diferite epoci istorice. Datorita caracterului lor tainic, greu accesibil, pesterile au fost subiectul unor activitati artistice, magice sau religioase. Retelele de pesteri din vestul Indiei sunt subiecte perfecte: Elephanta Caves, Kanheri Caves, Ellora Caves, Ajanta Caves.
Ellora Caves este un sit arheologic, aflat la 29 km nord-vest de orasul Aurangabad din statul indian Maharashtra. Cunoscut pentru pesterile sale monumentale, Ellora reprezinta un simbol indian de arhitectura in piatra, ce demonstreaza armonia religioasa din aceasta perioada a istoriei Indiei. Cele 34 de „pesteri” sunt de fapt structuri excavate din fata verticala a dealurilor Charanandri. Temple budiste (12), hinduse (17) și jain (5) au fost construite intre secolul al 5-lea și secolul al 10-lea d.en.
Romanticul
Artistul
Este un turist atras de arte ca teatrul si dansul, iar Japonia constituie pentru el cadrul ideal. Aici urmareste kagura- dansul sacru cu masti, ce si-a luat forma din pantomima si care are acompaniament muzical si vocal. Kagura la randul sau a constituit sursa de inspiratie pentru alte forme de dans si drama, inclusiv kabuki.
Kabuki este un tip de drama dansanta, care la origini a avut o distributie exclusiv masculina, rolurile de femei fiind interpretate prin onnagata ( barbati imbracati in femei). Este cunoscut pentru teatrul stilizat cu miscari rapide, make-upul elaborat si viu colorat, costume tipatoare, decoruri spectaculoase si efecte speciale. Astazi, Kabuki este cel mai popular dintre stilurile traditionale de teatru japonez si actorii sunt adevarate vedete ce apar adesea in roluri de televiziune sau de film. Kabuki apare si in lucrari ale culturii populare japoneze, cum ar fi anime-ul.
Astazi programele Kabuki continand piese cu stafii si locuri bantuite, atrag mari multimi de oameni in parcurile de distractii. Japonezii spun ca antidotul perfect impotriva caldurii sufocante este un fior de frica, dar traditiile despre spiritele verii au inceput acum 1500 de ani. Cuprinzand spiridusi si duhuri rele, spirite umane, lumea infernala nipona este probabil una dintre cele mai bogate din lume. Aceste elemente se numesc bakemono ( obake pe scurt), adica monstrii.
11 comentarii la „Tipologia turistului in Asia”
De calatorit sa nu ma-ntrebi de 2 ori ;). Dintre tipologiile de mai sus cred ca m-as incadra la romantic si la artist. Poate si la iluminatul spiritual :D. Oricum, cu siguranta Asia ar fi printre destinatiile de top.
Excelent articol, felicitari, si pe sambata ;)!
Asa sunt si eu, mereu fac planuri de calatorie. Vali chiar mi-a zis ca parca as fi fost nascuta pe drum, ca prea nu-mi vine sa stau acasa. Acum am in plan o calatorie pana la Roma, dar nu se stie urmatoarea unde va fi.
eu ma regasesc in toate chiar si in luna de miere 🙂
Tu esti o romantica inascuta, asa ca nu ma mir. E drept ca si eu as vrea sa petrec cate o luna de miere in fiecare an sau hai sa zicem un an sabatic petrecut in honeymoon :))
Am niste planuri pentru la vara si sper sa pot sa le duc la capat. Imi doresc de mult timp sa vizitez Japonia si tot aman in special datorita pretului mare al biletului de avion. Tot urmaresc site-urile in speranta ca ma voi putea incadra undeva la 1200-1300 de euro, chiar daca v-a trebui sa stau cateva zile in minus.
Vreau sa calatoresc peste tot in Asia, dar as incepe cu Thailanda.
Nu stiu in ce categorie m-as incadra eu. Cred ca gurmand sau iubitoare de soare
Iubitoare de soare mi se potriveste cel mai bine.
Wow nu m am gandit, cred ca eu sunt o combinatie de mai multe 😂
Eu sunt undeva intre romantic si gurmand. 🙂 Ma bucur ca am aflat unde ma incadrez.
Eu cred ca la romantic ma incadre…dsii nici partea de gurmand sau explorator nu sunt departe de mine 🙂