Tipologia turistului in Asia

Tipologia turistului in Asia
  Cresterea standardelor de viata si a timpului liber precum si imbunatatirea transportului, au dus la marirea nevoii umane de petrecere a timpului liber intr-un alt loc decat cel in care traieste, de a vizita locuri noi, culturi diferite si astfel turismul a devenit un fenomen socio-economic la nivel mondial. Turistul sau grupul de turisti are diverse motivatii alcatuite pe baza caracteristicilor lor psihologice si cum acestea se schimba continuu inseamna ca si tipologia turistului este in continuua schimbare. Dar care este tipologia turistului in Asia?
 
    Vorbind la mod general variabilele ecuatiei care alcatuiesc tipologia turistului sunt:
-motivul calatoriei: recreere, cultural, sportiv, gastronomic, hobby, spiritual, vanatoare, religios, ecoturism, afaceri, tehnic, expozitional, conferinte, terapeutic, Spa, honeymoon;
-bugetul : lux, social, de masa;
-varsta, nivel educational, venituri, sezon;
-durata sederii: week-end, mica, mijlocie, mare;
-destinatia: interna, internationala, transnationala;
-relieful vizat: munte, litoral, desert;
-tipul de cazare: resorturi exclusiviste, hotel, motel, camping, la populatie;
-mijloc de transport folosit: avion, tren, nave de croaziera, masina, bicicleta, autocar sau animale: elefant, camila.
    Agentiile de turism  alcatuiesc o gama larga de destinatii exotice promovand printre alte oferte vacante in Asia, astfel incat sa satisfaca orice gust al celui mai pretentios turist. Tarile asiatice alcatuiesc un contrast puternic intre traditie si modernism, aici intalnim atat minuni ale naturii, civilizatii antice cat si peisaje citadine moderne, totul armonizat intr-un echilibru perfect.
Desi imi doresc sa vizitez Asia, niciodata nu am calcat pe acest continent, dar m-am intrebat oare cati din prietenii mei l-au vizitat. Primul impuls a fost sa cred ca niciunul, dar analizand mai atent am descoperit ca multi prieteni si chiar membrii ai familiei au avut o aventura asiatica, fiecare incadrandu-se intr-o categorie diferita de turisti.
   Exista o dorinta din ce in ce mai mare de a avea contact cu natura salbatica, de a evada dincolo de comunitatile urbane, de a descoperi peisaje remarcabile si incercari dure, iar aceste tari asiatice cuprind patrimonii care sustin turismul in parcuri si rezervatii naturale, asa ca am putut sa intocmesc relativ  usor tipologia turistului in Asia.

Ecoturistul

 

     Cauta o calatorie responsabila, prin care sa evadeze din presiunea vietii normale, are un stil de viata sanatos, vrea sa aiba experiente si activitati oarecum aventuroase, sa conserve natura si sa sustina bunastarea populatiei locale. Acestia renunta de obicei la confortul hotelurilor, adaptandu-se la modul de viata al comunitatilor locale si participa impreuna cu ei la conservarea mediului inconjurator.

 
  Way Kambas este un parc national din Satwa Indonesia, o gradina luxurianta tropicala in care traiesc animale pe cale de disparitie si animale rare: rinocerii de Sumatra, tigrii de Sumatra, tapirii de Malaysia, elefanti, giboni, macaci si peste 300 de specii de pasari. Aici se pot face activitati de agrement precum: safari pe elefanti fiind insotiti de catre ghizi si mahouts, observarea faunei si florei salbatice, vizite la populatia sateasca locala si pot contribui la proiectele de conservare si reciclare.
 

Exploratorul

 

   Este turistul care vrea sa-si testeze limitele si abilitatile aproape supraumane, cauta frontiere cat mai putin explorate cum ar fi cele mai intunecate adancimi ale oceanelor sau cele mai inalte culmi ale muntilor.

Acesti turistii activi iubesc Nepalul, o tara a biodiversitatii datorita pozitiei geografice si a variatelor altitudini pentru a experimenta: rafting, trekking, alpinism, safari si alte aventuri intr-un peisaj uimitor la umbra varfurilor cu zapezi eterne de pe Himalaya.   Viziteaza zona de conservare Annapurna din Himalaya cu cabane aflate intre 3500 si 6500 m ce ofera o priveliste si o perspectiva unica asupra regiunii, vederi spre satele ascunse in umbra falnicelor varfuri  si  rasarituri de soare de neuitat. In trekking sunt condusi de ghizii locali- gurkha si traseele lor din vai si munti trec prin paduri, catune mici, campuri de orez terasate.
Alpinistii  sunt condusi catre creste de catre ghizi montani și serpasi locali, experimentand in conditii de siguranta catarari catre obiective ambițioase, dar realizabile.

Cauta apoi atmosfera de pace sublima in Pokhara, in mijlocul florei luxuriante si a altor vederi panoramice incredibile. Coboara pe raul Seti facand rafting prin pragurile mici care au cel mult gradul 2, iar in Parcul National Royal Chitwan participa la safari deplasandu-se pe spatele unui elefant si  admirand fauna salbatica: tigrul regal bengalez, rinocerul din Asia, gaurul (sau bizonul indian), ursul lenes (Bhalu) si  multe specii de pasari. Poate fi  oaspete chiar la un safari fluvial in care va vedea crocodilul gharial, ce este pe cale de disparitie.

Vanatorul si pescarul

 

  Aventuri autentice poti gasi doar in tara lui Genghis Khan, Mongolia tara a posibilitatilor infinite de vanatoare. Aici sunt deserturi misterioase, stepa fara sfarsit, lacuri cristaline si culmi maiestoase acoperite de zapada. Relativ neschimbata de secole, Mongolia are ultima cultura nomada din lume si mongolezii sunt renumiti pentru atat pentru ospitalitate cat si pentru dragostea de cai, vanatoare si viata in aer liber. Mongolia a militat pentru deschiderea spre vanatoarea sportiva internationala si reuseste sa mentina vanatoarea de trofee, echilibrand-o cu programe de conservare. In Altai, te poti bucura de un vanat ca ibexul siberian sau muflonul euro-asiatic, cea mai mare oaie salbatica din lume, poti pescui pastravi curcubeu in rauri limpezi ca un cristal sau poti vana in Desertul Gobi  o gazela cu coada neagra. Acesta este paradisul turistului vanator sau pescar.

Tipologia turistului in Asia (1)

Sportivul subacvatic

  O activitate populara de agrement o constituie snorkelingul si scuba diving-ul in locatiile tropicale din ape linistite si limpezi.. Aici se poate observa viata subacvatica intr-un mediu natural cu sau fara echipament ( de aici si diferentierea celor doua). Aceste activitati se pot face la orice varsta, cu un efort minim si sunt experiente incantatoare datorita numarului mare de pesti mici sau mari ce au o multitudine de culori.
  Parcul National Phang Nga din Thailanda este o experienta spectaculoasa datorita zecilor de insule de forme si dimenisiuni diferite, a plajelor cu nisipuri albe, a padurilor de mangrove si a pesterilor subacvatice. Poti vizita cu barca insulele Koh Panak si Koh Hong unde vei admira combinatia deosebita intre vegetatia luxurianta si apele cristaline, pesterile subacvatice, plajele cu nisip fin, dar si insula Ping Gan, cunoscuta si sub numele de James Bond Island datorita faptului ca a gazduit filmarile unuia dintre filmele cu James Bond.
  Cultura diversa a acestor tari cuprinde un patrimoniu material alcatuit din monumente, ansambluri arhitectonice, site-uri arheologice, edificii de natura religioasa, sarbatori si manifestari culturale, traditii. Turismul dezvoltat aici se imparte intre cel citadin modernist al prezentului si cel rural-etnografic si turistii pot fi de mai multe feluri: iluminatul spiritual, artistul, arheologul, romanticul, gastronomul.
 

Iluminatul spiritual

 

  La sud de muntii Himalaya, in India de azi au inflorit mari civilizatii ce au fost leagan al unor importante culturi religioase ca brahmanismul, hinduismul, budismul sau jainismul. Toate trei propovaduesc viata fara sfarsit, ciclica. Credinta lor de baza este reincarnarea- sufletul unei persoane revine pentru a incepe o alta viata intr-un alt trup. India are un bogat trecut istoric si cultural, cu un popor conservator dar si tolerant si un mix de culturi.

 

Budistul

  Occidentalii cu un stil de viata de tip ”Budismul de consum” au adaptat budismul la stilul lor, ramanand in acelasi timp fideli traditiilor proprii. Religia budista nu are o zeitate, ea isi incurajeaza adeptii sa-si dezvolte constiinta de sine, iar principalele invataturi budiste si ciclul samsara au rolul primordial de a oferi o metoda de eliberare de suferinta. Calea catre Nirvana este legata de interiorizarea regulilor etice si cercetarea sinelui. Iluminarea poate fi obtinuta de oricine si nu depinde de niciun zeu, ci numai de calea spre sinele interior- meditatia.

    Acest turist religios cauta locuri de pelerinaj impregnate de spiritul lui Buddha ce includ: Lumbini-Nepal, locul nasterii lui Buddha; Kushinagar-India, locul unde Buddha a atins parinirvana dupa moartea sa; Bodh Gaya- Bihar-India, locul arborelui Bodhi centrul lumii si locul unde Buddha a atins iluminarea; Sarnath-India, locul de unde s-a pus in miscare „Roata Dharma”, locul de unde au inceput sa curga invataturile lui Buddha.

 

Budistul tibetan

El va cauta iluminarea vizitand: Lhasa -Tibet-Regiunea Autonoma China; Templul Jokhang (cel mai sacru si important din Tibet); Gradina Norbulingka (ce a servit ca resedinta de vara traditionala a numerosi Dalai Lama incepand din anii 1780 pana la exilul celui de al 14-lea Dalai Lama in 1959); Manastirea Sera (trandafirul salbatic), unde sunt expuse cateva faimoase mandale de nisip colorat; Manastirea Samding; Manastirea Drepung care la vremea ei a fost cea mai mare manastire din Tibet, iar acum este in mare parte pustie de la Revolutia culturala chineza; Palatul Potala care a fost resedinta lui Dalai Lama, pana in anul 1959 (peste 1000 camere, 10000 morminte, 200000 statui); Lacul Sfant Yamdrok situat la 4441 m altitudine.

Booking.com

Yoghinul

    Hinduismul contine sase școli principale de gandire sau darshanas si cea mai cunoscuta in Occident este Yoga. Ea este o filozofie si practica religioasa ce are drept tel unirea spiritului atman cu spiritul sacru Brahma. Prin practicarea yoga  se dobandeste autocontrol fizic si mental, ajungand la un grad mai inalt de constiinta.  Firul care sta la baza  este acceptarea Vedelor ca suprema  scriere, astfel, filosofia hindusă este adesea descrisa ca traditia vedica. Pelerinajul este un element important al vietii hinduse. Locuri sfinte si orase din India precum Varanasi, Puri si Hridwar sunt des vizitate pentru faptele zeilor si ale personajelor mitice. Acest pelerinaj este des asociat cu festivaluri religioase: Kumbh Mela, Holi sau Dussehra. Fluviul Gange face parte din acest pelerinaj, aici indienii rugandu-se dimineata pentru purificarea sufletului si tot aici sunt locurile de incinerare unde rugurile ard continuu.

Arheologul

Cauta vestigii ale civilizatiilor si culturilor umane, le analizeaza si interpreteaza. Cerceteaza pesterile si adaposturile in stanca, ce sunt unanim recunoscute ca au oferit adapost oamenilor in diferite epoci istorice. Datorita caracterului lor tainic, greu accesibil, pesterile au fost subiectul unor activitati artistice, magice sau religioase. Retelele de pesteri din vestul Indiei sunt subiecte perfecte: Elephanta Caves, Kanheri Caves, Ellora Caves, Ajanta Caves.

  Elephanta Caves – sunt o retea de pesteri sculptate reprezentand secta Shaiva hindus, dedicata zeului Shiva. Se afla pe insula Elephanta (Gharapuri „orașul de pesteri”) situata pe un brat al Marii Arabiei. Reteaua este formata din doua grupuri de pesteri-primul este un grup mare de cinci pesteri hinduse, al doilea, un grup mai mic de două pesteri budiste.
  Kanheri Caves
  Sunt datate intre secolele 1i.en – 9 d.en. Cele mai multe dintre ele sunt viharas (termenul sanscrit si Pali pentru o manastire budista), resedinte de studiu si meditatie. Locatia se afla in Parcul National Sanjay Gandhi, la 45 km de orasul Mumbai si la 10 km de statia de cale ferata Borivali.

Ellora Caves
este un sit arheologic, aflat la 29 km nord-vest de orasul Aurangabad din statul indian Maharashtra. Cunoscut pentru pesterile sale monumentale, Ellora reprezinta un simbol indian de arhitectura in piatra, ce demonstreaza armonia religioasa din aceasta perioada a istoriei Indiei. Cele 34 de „pesteri” sunt de fapt structuri excavate din fata verticala a dealurilor Charanandri. Temple budiste (12), hinduse (17) și jain (5) au fost construite intre secolul al 5-lea și secolul al 10-lea d.en.
 Ajanta Caves (districtul Aurangabad Maharashtra la 100 kilometri de Ellora Caves) sunt alcatuite din aproximativ 30 de monumente budiste taiate in piatra care dateaza din secolul al 2-lea i.en pana la aproximativ 480- 650 d.en. Pesterile includ picturi și sculpturi „cele mai bune exemple de supravietuire de arta indiana, pictura in special”, care sunt capodopere ale artei religioase budiste, cu figuri ale lui Buddha și reprezentari ale povestirilor Jataka.

Romanticul

 
    Acest turist ori este un romantic incurabil, ori vrea sa readuca romantismul in cadrul cuplului.
   Va alcatui un sejur ce va cuprinde neaparat orasul Agra din India si perla sa Taj Mahal ( in traducere coroana de palate) – una dintre structurile cele mai celebre din lume si un simbol al istoriei bogate a Indiei.
Taj Mahal este  un mausoleu de marmura alba comandat in 1632 de catre imparatul Mughal Shah Jahan pentru a gazdui ramasitele lumesti ale celei de-a treia sotii, Mumtaz Mahal. Mausoleul este recunoscut ca bijuteria artei musulmane in India si este un amestec perfect de arhitectura ce combina elemente islamice, persane, turce otomane cu  stiluri arhitecturale indiene.
  Pe langa  Taj Mahal va  vizita si Agra Fort, aflat la aproximativ 2,5 km nord-vest de ruda sa mai faimoasa. Akbar a facut-o capitala  in 1558, iar Shah Jahan, nepotul sau a fost exilat aici de catre fiul sau pana la sfarsitul vietii  si a murit  in Muasamman Burj, un turn cu un balcon de marmura, ce are vedere la Taj Mahal.

Artistul

  Este un turist atras de arte ca teatrul si dansul, iar Japonia constituie pentru el cadrul ideal. Aici urmareste kagura- dansul sacru cu masti, ce si-a luat forma din pantomima si care are acompaniament muzical si vocal. Kagura la randul sau a constituit sursa de inspiratie pentru alte forme de dans si drama, inclusiv kabuki.

Kabuki este un tip de drama dansanta, care la origini a avut o distributie exclusiv masculina, rolurile de femei fiind interpretate prin onnagata ( barbati imbracati in femei). Este cunoscut pentru teatrul stilizat cu miscari rapide, make-upul elaborat si viu colorat, costume tipatoare, decoruri spectaculoase si efecte speciale. Astazi, Kabuki este cel mai popular dintre stilurile traditionale de teatru japonez  si actorii sunt adevarate vedete ce apar adesea in roluri de televiziune sau de film.  Kabuki apare si in lucrari ale culturii populare japoneze, cum ar fi anime-ul.

 Astazi programele Kabuki continand piese cu stafii si locuri bantuite, atrag mari multimi de oameni in parcurile de distractii. Japonezii spun ca antidotul perfect impotriva caldurii sufocante este un fior de frica, dar traditiile despre spiritele verii au inceput acum 1500 de ani. Cuprinzand spiridusi si duhuri rele, spirite umane, lumea infernala nipona este probabil una dintre cele mai bogate din lume. Aceste elemente se numesc bakemono ( obake pe scurt), adica monstrii.

Gurmandul

  Gurmandul cauta noi povesti culinare, tendinte gastronomice, festivaluri gastronomice, are o abordare culturala unica a lumii bazata pe produse in special organice. In Asia  gastronomia este o arta si o forma de civilizatie. Se mananca multe produse vegetale si de origine marina insotite de obicei de orez si totul fiind condimentat divers: de la  biryani din sudul Indiei pana la sosul de soia din Hong Kong. Efectul vizual are un mare impact mai ales in bucataria japoneza, luand in considerare atat vesela alcatuita din farfuriile mici, cupele de sos, sake, cat si armonia culorilor prezente pe masa, totul denotand placerea de a manca. Ceremonia ceaiului este o forma de arta, un ritual traditional influentat de budismul Zen ce presupune o anumita stare sufleteasca din partea participantilor, fiind un mod de disciplinare a sufletului omenesc.
  In ultimii ani, Singapore a devenit  o tinta a calatoriei gurmanzilor, deoarece aici se inatalnesc patru bucatarii principale (chineza, malayeza, indiana și peranakans- emigranti chinezi  care s-au stabilit in Penang, Malacca, Indonezia si Singapore facand casatorii cu localnicii malayezi). Bucataria locala este impresionanta si servita la un standard uimitor indiferent daca este preparata la o bucatarie stradala sau in cele mai bune restaurante cu statut de renume mondial.
 
 
 Mai exista cateva categorii de turisti: iubitorul de soare, businessmanul, tinerii casatoriti, shoppingomanul.Tipologia turistului in Asia - businessman, miri, arheolog
 

Iubitorul de soare

 
   Cauta locuri putin aglomerate in hoteluri intime si confortabile sau resorturi exclusiviste, adevarate paradisuri ascunse intr-o  flora si fauna unica, exotica. Plaje cu nisip fin, ape line  cu irizatii coloristice unice, valuri care vin si-ti mangaie picioarele, fructe de mare uimitoare, spoturi nautice, petreceri pe plaja, clima blanda, soare, pace, liniste.
 
  Insulele Marea Andaman sunt cele ce pun Thailanda pe harta turismului si nu e de mirare, aici sunt stanci de calcar scufundate in apele colorate si temple de aur ce prezideaza  plajele  cu nisip ca zaharul.   Favorite sunt  insulele Phi Phi (carora le-a redat faima filmul Beach cu  DiCaprio) si insulele demne de Robinson Crusoe Koh Yao Noi și Koh Yao Yai.
  Insulele si coasta Golfului Thailandei sunt binecuvantate cu ape calme, paduri luxuriante si o scena de hoteluri de lux  ce se extinde rapid. Vedeta spectacolului este Koh Samui, cu plajele sale acoperite cu nuci de cocos, paduri tropicale interioare si cascade dramatice. Familiile ar trebui să ia in considerare orasul de coasta Hua Hin (unde isi face concediul si familia regala thailandeza) pentru plajele sale silentioase si apa putin adanca si calda.
 
 

Businessman-ul

 
Nu poate trai decat intr-un oras zgomotos, care nu doarme niciodata si are ca  ratiune banul.
   Singapore este o metropola curata, ordonata in care totul functioneaza ca la carte si unde totul e gandit pentru a atrage investitorii. Aici e foarte usor sa faci bussiness in principal datorita taxelor mici. regimul fiscal este la un nivel scazut, coruptia la fel. Sa infiintezi  o afacere poate dura maxim trei zile si  ai nevoie doar de un dolar singaporez pentru capitalul initial. Micul stat asiatic are una dintre cele mai deschise si libere economii din lume, ocupand locul doi in indexul global al libertatii economiei pe 2014 publicat de Banca Mondiala.
 

Shoppingomanul

 
   Talentul sau de negociator va fi cel mai bine pus in valoare in nenumaratele oportunitati din Thailanda. Shoppingul in Bankok este o experienta menita sa emotioneze si sa incante, depaseste cu mult plimbarea dintr-un mall falnic si stralucitor sau navigarea prin zumzetul unei piete stradale. Este o activitate nonstop exhaustiva si potential obositoare, avand aroma de unicitate a Orientului, Aici poti cumpara: de la antichitati, la ultimele creatii de designer.
 

Mirii

  Bali este o destinatie populara pentru luna de miere, oferind atat aventura cat si relaxare. Ea este bijuteria coroanei de 1700 de insule din Indonezia, un loc unde fiecare zi este petrecuta intr-un paradis incadrat de plaje  si maiestosul Muntele Agung, cel mai sacru munte din Bali. Aici sunt vile de lux, plaje aurii unde poti face surf, cultura bogata, patrimoniu, istorie, vreme frumoasa si localnici prietenosi.
 
  Am alcatuit un crampei din tipologia turistului intalnit pe continentul asiatic si sunt curioasa tu in care dintre ele te incadrezi. Eu sunt un amestec din mai multe si doresc ca in curand sa pot sa va povestesc despre experientele mele de pe acest continent cu trecut bogat si caracterizat  printr-o mare varietate culturala si geografica.
 
 
 S SB 2015

11 comentarii la „Tipologia turistului in Asia

  1. De calatorit sa nu ma-ntrebi de 2 ori ;). Dintre tipologiile de mai sus cred ca m-as incadra la romantic si la artist. Poate si la iluminatul spiritual :D. Oricum, cu siguranta Asia ar fi printre destinatiile de top.
    Excelent articol, felicitari, si pe sambata ;)!

    1. Asa sunt si eu, mereu fac planuri de calatorie. Vali chiar mi-a zis ca parca as fi fost nascuta pe drum, ca prea nu-mi vine sa stau acasa. Acum am in plan o calatorie pana la Roma, dar nu se stie urmatoarea unde va fi.

    1. Tu esti o romantica inascuta, asa ca nu ma mir. E drept ca si eu as vrea sa petrec cate o luna de miere in fiecare an sau hai sa zicem un an sabatic petrecut in honeymoon :))

  2. Am niste planuri pentru la vara si sper sa pot sa le duc la capat. Imi doresc de mult timp sa vizitez Japonia si tot aman in special datorita pretului mare al biletului de avion. Tot urmaresc site-urile in speranta ca ma voi putea incadra undeva la 1200-1300 de euro, chiar daca v-a trebui sa stau cateva zile in minus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.