Pandemia ne-a lezat structurile sociale, obiceiurile și activitățile recreative, iar copilul tău nu a rămas neafectat de lanțul de schimbări. Poate nu s-a mai putut bucura de întâlnirile frecvente cu prietenii de joacă sau nu a apucat în ultimii ani să socializeze și să întâlnească prietenii potriviți. Vestea bună este că strategiile psihologilor îți pot ajuta copilul să își găsească prieteni cu interese comune și să stabilească relații pe termen lung bazate pe respect și empatie.
Cuprins
Cum îți poți ajuta copilul sa lege prietenii sănătoase?
Vrei să fii alături de micuțul tău și să îi oferi tot sprijinul de care are nevoie pentru a fi fericit. Dacă simți că pandemia l-a separat de sfera socializării și a lăsat un gol în zona prieteniilor, află că majoritatea părinților se luptă cu aceste temeri. Din fericire, nu este cazul să te îngrijorezi, există numeroase activități și exerciții prin care îți poți ajuta copilul să socializeze cu empatie și să lege prietenii autentice care contribuie la o dezvoltare armonioasă.
Prieteniile durabile pornesc din interese comune
Dacă vrei să-l ajuți pe cel mic în dezvoltarea prieteniilor longevive, cheia stă în interesele lui. Descoperind împreună activitățile care îl pasionează, atelierele, cursurile și cluburile destinate acelor activități vor fi ideale pentru socializare. În mediile educaționale formale, activitățile sociale pot fi limitate, timpul este destinat în mare parte lecțiilor, pauzele sunt scurte, iar copiii nu au timpul necesar pentru a se cunoaște în detaliu. Cum pasiunile ne dau cea mai mare energie și ne conferă mai multă încredere în propriile forțe, în atelierele sau cluburile care se bazează pe interesele lui va găsi copiii cu care rezonează și va avea ocazia să lege prietenii stabile.
Tabăra care îl scoate din rutină și îi deschide noi orizonturi culturale
O tabără de engleză nu este doar un cadou special care îl va scoate din monotonie, ci și un bun prilej de a-i îmbunătăți abilitățile de comunicare și de a-l ajuta să își dezvolte autonomia. Tabăra de engleză ajută copiii să deprindă fluență în limba engleză, să lege noi prietenii într-un mediu dinamic și divers, să-și deschidă orizonturile multiculturale și să se pregătească pentru un viitor de succes exersând un set de abilități cruciale. Lăsându-ți copilul într-o astfel de tabără impreuna cu Englezacopii.ro, îl ajuți sa fie mai sociabil și independent, îi oferi încrederea ta și oportunitatea de a seta obiective pe termen lung.
Ajută-l să socializeze eficient prin jocul de roluri
Prin exercițiile recreative de acest tip, micuțul se va juca și va învăța în același timp bazele socializării eficiente. Dacă petreceți mult timp acasă, poți include în rutina voastră un joc de roluri prin care îl încurajezi să poarte discuții pe diverse teme și să ofere răspunsuri care mențin o conversație. Integrând teme de discuție cât mai diferite și pornind de la întrebări ale căror răspunsuri nu se rezumă la da/nu, copilul tău va fi pregătit să poarte conversații spontane fără a fi copleșit de emoții.
Jocul de roluri poate fi extrem de eficient și dacă în viața micuțului există persoane cu care nu poate comunica. Dacă la școală sau la grădiniță are colegi cu care nu se poate înțelege, pentru a afla mai multe despre obstacolele pe care le întâmpină, jocul de roluri te va ajuta să înțelegi mai bine dinamica lor și cele mai bune soluții pentru a rezolva posibilele neînțelegeri. În aceeași masura, jocul de roluri te ajută să te folosești de limbajul nonverbal și să cultivi empatia.
Acestea fiind spuse, ai la îndemână multiple strategii prin care îți poți ajuta copilul să socializeze cu lejeritate și să stabilească prietenii durabile și armonioase. Un lucru este cert, nu trebuie să pui presiune, ci să îl asculți mereu, să îi cunoști bine pasiunile și să îi pui la dispoziție strategiile adaptate propriilor nevoi de socializare.
Sursa foto: Pexels
Referinte: BrainBalance.com
10 comentarii la „Cum îți poți ajuta copilul să socializeze și să dezvolte prietenii armonioase?”
Cred ca e foarte greu pentru cei mici sa socializeze in situația de fata. Sunt invatati cu calculatorul, cred ca un program strict e primul pas
E bine că există multe metode prin care cei mici pot fi ajutați și pot învăța să socializeze. Fiecare e diferit și trebuie găsită metoda eficientă.
Foarte util și binevenit articol! Îl voi recomanda prietenelor mele, mame.
L-am intrebat zilele trecute pe Dragos daca vrea sa mearga intr-o tabara si mi-a spus Nu. O sa mai incerc la anul. 🙂
A venit și acel moment în care opțiunea unei tabere suna tot mai bine pentru ai mei copii. Mulțumesc pentru recomandare 🤗
O sa dau articolul tău mai departe. Conține sfaturi utile pentru mămici.
Cat de importanta este socializarea pentru cei mici și pentru cei mari.
Foarte interesanta aceasta tabara pentru copii, chiar o sa intru acum sa studiez cam tot ce exista pe site, sunt foarte interesata, caut multiple alternative de a o soate din rutina pe fata mea si mai ales de a cunoaste copii noi si socializa.
Si eu pun mare pret pe socializare si incerc sa-igasesc activitati copilului care s-o ajute. Mai ale sin perioada asta rece cand nu iesim foarte des in parc