Marketerul afiliat este aceea persoană care publică anunțuri pe website sau pe social media facând publicitate unui produs sau unui serviciu. El este remunerat primind un comision numai dacă prin intermediul său se comercializează produsul/serviciul sau în funcție de numărul de vizitatori care fac clic pe reclamă. Totul este stabilit printr-un acord initial între advertiser și markeretul afilat. Avantajul major al marketingul afiliat este că are unul din cele mai mici raporturi cost/tranzacție dintre toate canalele digitale, iar faptul că este un canal de maketing de performanță poate fi în funcție de marketer, avantaj sau dezavantaj. Ce zici. te-ar interesa să devii marketer afiliat?
Pașii de urmat pentru a deveni marketer afiliat:
- Găsirea unei nișe. Pentru a beneficia de beneficiile marketingului afiliat și a construi un site ăn primul rand ar trebui vizată o anumită nișă. Ideal ar fi ca în alegerea ei, să te ghidezi după pasiunile pe care le ai, în general domenii despre care deja deții informatii sau te poți informa ușor. Trebuie să poți crea mult conținut relevant, astfel încât să poți construi un site cu autoritate, optimizat pentru motoarele de căutare. Un alt element important este faptul dacă exista posibilitatea de a face bani în această nișă. Este posibil să existe interes în dobandirea de cunoștinte, dar publicul tintă să nu fie dispus să cumpere produsele. Produsele/serviciile promovate pe langă faptul că trebuie să fie relevante și de bună calitate, ar trebui să fie unele în care crezi și pe care le folosești. Fiind afiliat te folosești în vânzare de încrederea construită, așa că fii atent ce promovezi. Vrei sa fii asociat cu aceste produse sau servicii sau nu? Foarte important este și faptul că trebuie văzut dacă sunt disponibile programe de afiliere în această nișă sau daca fiind o nișă populară există suficient spatiu pentru tine, astfel încât să poți concura cu afiliați mai vechi.
- Ai găsit nișa pe care vrei să faci marketing afiliat, te-ai orientat la produse și cauti programe de afiliere profitabile care să genereze rentabilitate. In profitshare.ro sau 2performant.com poți câștiga comisioane între 1-21%, dar atenție la cererea și calitatea produselor, la termenul de plata, condițiile impuse de fiecare advertiser.
- Construirea unui website. Cel mai simplu CMS (content management system) este WordPress, nu ai nevoie de multe cunoștinte tehnice pentru a configura un site. Pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a face un site functionabil sunt:
- Selectarea domeniului
- Nume de domeniu
- Selecția domeniului ROTLD
- Selecția hostingului
- Selecția temei
- Configurare inițială
- Configurarea WordPress
- permalink-uri
- setări generale, de indexare
- Pluginuri
- Consola de căutare Google
- Sitemap Setup
- Datele sociale Meta
- Titluri și meta date
- Google Analytics
- Instalarea HTTPS
- Yoast, Jetpack
- Viteza site-ului
- Server de cache sau serviciu de rețea dedicat
- Rețeaua de difuzare a conținutului
- Marketingul conținutului
- SEO
- Configurarea WordPress
- Selectarea domeniului
- Conținut. După configurare și aderare la programul de afiliere urmează producerea de conținut, principala modalitate de a crea un site cu autoritate mare în nișă. Importante sunt utilizarea de tehnici de SEO pentru a crește traficul organic pe motoarele de căutare, dar și producerea în mod constant a unui conținut unic, de calitate:
- Review-uri care sa conțină preferabil și videoclipuri postate pe YouTube, care să abordeze răspunsuri la probleme legate de produsele/serviciile din piața vizată.
- Conținut evergreen
- Produse informatice cum ar fi un e-book sau un mini curs astfel încât să fie colectate adrese de mail ce pot fi folosite apoi în strategia de e-mail marketing. Dacă produsul informatic are succes se poate comercializa singur sau poate fi inclus in campanii Ad Sense.
- Construirea unei comunități, a unui public targetat care să aducă trafic consistent și binențeles comisioane din vânzări. Metoda cea mai simplă este prin promovarea conținutului site-ului pe rețelele sociale: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Linkedin, etc. Se mai pot folosi guest posturi pentru a obține din audiența altui magazin online, revista, blogger; e-mail marketingul pentru a trimite conținutul site-ului către ofertele afiliate, investirea în publicitatea plătită Google AdWords, Facebook Ads, Instagram Ads, etc.
- Promovarea ofertelor advertiserilor. Deja pană la acest punct ai capătat valoare pe nișa în care activezi și promovarea de produse sau servicii vine în mod natural. Există mulți afiliați care sar peste pașii anteriori vânand câștiguri ușoare peste noapte, dar din practică se observă ca nu se pot menține mult pe piață.
Felul cum promovezi depinde de website-ul creat și de ceea ce încerci să vinzi:
- review-uri,
- widgeturi în bara laterală,
- bannere,
- linkuri în conținut,
- promovarea prin e-mail,
- oferirea de discount-uri sau oferte speciale cititorilor tăi.
7. Repetă pașii anteriori!
Rezumand, cei 7 pași ce trebuie să urmați pentru a deveni marketer afiliat sunt:
- Alege nișa.
- Cercetează diferite programe și produse afiliate.
- Construiește un website.
- Produ conținut bun.
- Construiește audiența.
- Promovează produsele afiliate.
- Repetă pașii anteriori!
Ce spui, e greu sa devii marketer afiliat? Ce nișă ai alege? Comisioanele carui advertiser te atrag? In ce fel ai promova produsele afiliate?
15 comentarii la „7 pași pentru a deveni marketer afiliat”
Traficul mare este esential pentru market-ingul afiliat. Cea mai usoara si rapida solutie mi se pare folosirea bannerelor. Ca si cumparator, ele ma atrag mult mai mult decat alte metode.
M-am inscris la un moment dat pe cele doua platforme de affiliere dar dupa ce mi-am dat seama ca e mult mai mult de munca decat credeam eu m-am retras. Insa cunosc cativa bloggeri care fac bani din asta si chiar se pricep.
Meita toata atentia aceasta oportunitate de afiliere. Acum, ca am aflat mai multe, poate ma voi inscrie si pe pe aceasta platforma.
am avut si eu o tentativa la un moment dat, dar m-am lasat repede. trebuie sa te ocupi foarte mult de promovare, fapt care iti ia tot timpul…
Si pe mine ma tenteaza mult insa inca am muulte de invatat. Si in plus, e nevoie de foarte mult timp.
Nu știu ce și cum, cât pe ce să spun ”nu știu ații cum sunt” dar eu sunt afiliat pe 2Performent de mai bine de 1 an și nu am câștigat nimica-nimicuța. Bine, trebuie să fiu sinceră până la capăt: nici nu m-am implicat prea tare după primele luni m-am lilitat doar la bannere 🙂
M-am inscris si eu ca marketer afiliat, sper sa fie profitabil.
Initial am vrut si eu sa ma inscriu…am renuntat din lipsa timpului.
Initial am vrut si eu sa ma inscriu…am renuntat din lipsa timpului. …
Cred ca traficul conteaza extrem de mult, pe langa celelalte. Dar, daca produci continut de calitate, vine si traficul.
Pot sa spun că nu știam ca asta ar fi titulatura unui afiliat. Folosesc și du metode de afiliere și in general cosmeticele și produsele de Fashion sunt preferatele mele
Nu mai am de mult traficul pe cqare il aveam candva, deci nu mai castig nimic din marketingul afiliat, din pacate! Este o solutie, dar numai daca ai trafic foarte bun.
Nu pot sa-mi dau seama cum poti sa aduci trafic atat pe siteuri cat si pe retele de socializare daca tu nu esti o personalitate cu o activitate notabila in domeniu.Pentru ce te-ar citii cineva,daca nu ai continut iar continutul se face greu,cu multa stiinta asa ca sunt iluzii ca se pot castiga bani din care sa poti traii daca esti un neica nimeni
Fiecare este influencer pentru prieteni, familie, iar ei la randul lor pentru altii. In plus, nu subaprecia puterea lui Google Search. Important este sa aduci continut relevant, la obiect si care sa contina raspunsul la intrebarile multora.