Muncim din greu, dar si inteligent? Ne mandrim cu etica in care numai munca grea duce la rezultate, dar e neaparat sa fie asa? Nu cumva valoarea si iscusinta trag mai mult in balanta? Nu cumva putem munci si altfel, mai relaxat, mai inteligent, gasind scurtaturi printr-o gandire laterala sau incalcand conventii? Autorul Shane Snow a avut oportunitatea de a cunoaste in calitate de reporter si apoi de co-fondator in propria sa companie, Contently (http://www.shanesnow.com/contently), tineri inovatori ambitiosi care au eliminat ciclurile redundante facand performanta, asa ca a scris despre ei „Scurtaturi inteligente„. Ideea este cum poti obtine aceste scurtaturi inteligente astfel incat sa atingi succesul peste noapte, aducand valoare pentru tine si pentru altii, astfel incat sa devii un om mai bun pe care sa nu-l defineasca doar niste conturi bancare grase? Suna bine, nu-i asa? Marea parte a presedintilor americani, Jimmy Fallon, Justin Bieber, Elon Musk, Soony Moore, Michelle Phan, au ceva in comun, succesul rapid dupa anumite tipare, iar aceste modele le evidentiaza in aceasta carte Snow.
Carte: SCURTATURI INTELIGENTE Magazin online: LIBRIS An aparitie: 2015 Autor: Shane Snow Categoria: Dezvoltare Profesionala Editia: Paperback Editie: a I-a Editura: PUBLICA Format: 14,5 x 20,5 cm Nr. pagini: 312 Traducator: Emilia VasiliModuri in care poti atinge succesul
Shane Snow a cercetat multe povesti de succes si a identificat cateva tipare in care s-au incadrat cei care au avut succes intr-un timp scurt. Cum poti obtine victorii rapide? In loc sa urci treapta cu treapta scara lunga a succesului, traseul traditional al carierei, poti gasi o alta scara mai scurta care sa te duca aproape instant sus. Exista trei moduri in care poti atinge succesul:
- calea dificila, abordarea traditionala;
- calea ieftina, externalizarea lucrurilor dificile si obtinerea de profit prin intermedire;
- calea inteligenta.
„Prea mulți dintre noi pun speranțele și visele noastre în mâinile nesigure ale norocului, dar cei mai de succes oameni din lume isi iau norocul în propriile mâini”. Shane Snow
Tipare de gandire laterala prezentate in cartea „Scurtaturi inteligente”
In”Scurtaturi inteligente” Shane Snow a gasit noua idei de baza pentru modul in care poti atinge succesul repede si usor:
- Scurteaza drumul. Companiile care pivoteaza schimbandu-si modelul de afacere sau produsele cand sunt in top, au rezultate mai bune. IPhone a fost creat de o companie care facea calculatoare, Nintendo a fost creat de o companie japoneza care facea carti de joc si investise in taxiuri, orez, hoteluri, scriitorul James Patterson a fost director intr-o agentie de publicitate, actrita Zoe Saldana a fost balerina. Toti au pivotat schimband nisa si au avut succes. Nu te odihni pe lauri odata ajuns sus, pivoteaza si ai mari sanse sa urci fulminant.
- Mentoratul ofera un avantaj datorita experientei de varf, poate ajuta protejatul sa sara peste cateva etape, dar numai in cazul in care construiesc o relatie personala, axat pe calatoria in viata si nu pe profesie.
Shane Snow indica in „Scurtaturi inteligente” o paralela ciudata, cea dintre personalul care face transferul de informatie si echipament la sectia de chirurgie a spitalului Great Ormond Street Hospital si echipajul Ferrari de la Formula 1. Cei din urma au planificat minutios fiecare scenariu posibil, lucreaza in liniste, au un observator care dirijeaza operatiunea si nu sunt nevoiti sa gestioneze surprize din mers ca cei de la GOSH. S-a dovedit ca mentoratul Ferrari a fost o solutie buna, dar a fost accelerat de relatia profunda construita intre ei. Tot cu ajutorul mentoratului au atins succesul Jimmy Fallon, Justin Bieber, Josh Waitzkin, Steve Jobs, Platon, Aristotel, Alexandru cel Mare si inca multi altii. Gasirea unui mentor a devenit astazi echivalentul profesionalului.„Atat profesorul cat si elevul trebuie sa fie capabili sa comunice deschis despre temerile lor, iar asta consolideaza legatura de incredere, legatura care accelereaza procesul de invatare. Acea incredere ne ne face mai predispusi sa luam in seama sfaturile pe care altfel le-am ignora. Cei mai buni mentori ii invata pe invataceii lor ca lucrurile care conteaza cu adevarat nu sunt cele mari si evidente. Cu cat arata mai multa vulnerabilitate in aceasta relatie, cu ata se dezvaluie mai multe detalii esentiale pe care elevul le-ar putea vedea si asimila. ”
- Feedbackul rapid. Avem un mecanism de supravietuire, cand avem un esec il atribuim in exterior, iar cand avem un succes, acesta este rezultatul propriiloe eforturi si abilitati. Cand altcineva esueaza dam vina pe lipsa de abilitati ale individului, iar daca are succes, atunci totul se datoreaza norocului. Cei mai multi dintre noi folosim esecul pentru a merge mai departe, iar feedbackul negativ ne motiveaza mai mult decat cel pozitiv.
- Platforme. Astazi, cel mai important este sa gasesti platformele prin care sa gasesti informatiile dorite si nu mai este necesara memorarea lor, iar rezolvarea creativa a problemelor devine mult mai valoroasa decat abilitatea memorarii. Platforma amplifica efortul, nu te repeti si capeti abilitati noi. Nu avem nevoie decat de un nivel minim de cunostinte, restul le putem afla doar cu un singur click, iar la scoala ar trebui sa invatam cum sa gandim si nu sa memoram diverse lucruri din care peste doua luni nu mai tinem minte nimic.
„Majoritatea covarsitoare a cercetarii stiintifice asupra calculatoarelor arata ca jonglarea cu aceste unelte imbunatateste intelegerea conceptuala. Prin invatarea uneltei(calculatorului) intai, ajungem sa stapanim disciplina (matematica) mai repede….Invatarea practica si folosirea de unelte, ne ajuta sa ne dorim sa invatam, sa primim feedback rapid si chiar sa intelegem mai bine matematica decat am face-o prin memorarea informatiilor de jos in sus.”Exemplul dat de Snow in „Scurtaturi inteligente”este educatia inalta din Finlanda, sistemul sau scolar fiind pe primul loc in lume. Ei angajeaza exclusiv profesori cu diplome in masterat bine pregatiti care predau unelte si tehnici de rezolvare a problemelor in locul memorarii (un exemplu de gandire laterala).- Prinde valul, recunoaste tiparele, pozitioneaza-te la momentul potrivit in locul potrivit, cauta oportunitatea si nu o lasa sa astepte. Diferenta intre a prinde valul si a-l rata este infima, dar pentru ambele trebuie sa fii in apa. Exemplu este ciocnirea in 2004 a valului screemo cu retele sociale si formarea megavalului care a propulsat pe From First to Last in topul culturii americane muzicale. La venirea in 2007 unor fuziuni mari si murdare, Sonny Moore s-a dat jos de pe val, inainte de a-l inghiti. A incercat o cariera solo, dar o operatie pe corzile vocale l-a impiedicat, asa ca a inceput sa compuna muzica digitala tocmai cand urma megavalul EDM electronic dance music, pe care s-a cocotat ca Skrillex. A avut norocul sa prinda doua mari valuri muzicale gigantice in mai putin de un deceniu si desi nu a fost pionier in domeniu, a cunoscut succesul rapid. Faptul ca nu a iesit din apa l-a ajutat sa recunoasca valurile si sa schimbe strategia cand a fost nevoie. Gasirea intentionata de tipare poate compensa experienta. Asa se explica de ce atat de multe companii fara experienta si antreprenori sparg tiparele si construiesc afaceri ce ii detroneaza pe jucatorii cu experienta. Prin analiza intentionata, tipul mic poate sa vada valurile mai bine decat compania mare care se bazeaza pe experienta si pe instinct odata ce ajunge in varf. Un val il poate duce mai departe si mai rapid pe un amator decat poate inota un expert.
- Superconectori sau actele de comunicare prin care patrunzi in puncte centrale cu ramificatii, iar astazi il joaca super-media.
„Cum este mai usor: sa te imprietenesti cu o mie de oameni, unul cate unul sau te imprietenesti cu cineva care are deja o mie de prieteni? Cum este mai rapid: sa mergi din usa in usa cu un mesaj sau sa distribui mesajul intr-un milion de case deodata?”Un exemplu dat de Snow in „Scurtaturi inteligente” este cel al lui transmisiunilor radio clandestine ale revolutionarilor cubanezi, radioul lui Guevara, Radio Rebelde. In fiecare zi acesta transmitea ce se intampla in Cuba si inspira potentialii revolutionari, astfel incat a erodat credibilitatea lui Batista. Pentru revolutie, Radio Rebelde, a fost o arma fara de care nu ar fi putut fi detronata dictatura militara puternica si Cuba nu ar fi fost eliberata asa usor. Mesajul revolutionar a fost bine primit deoarece arata ca acestora le pasa de popor nu numai prin serviciul de editare, dar si de educare. Alt exemplu este cel al lui JJ Abrams, care si-a construit o retea puternica colaborand cu oameni care aveau conexiuni la Hollywood. Dupa ce a cunoscut succesul, el a continuat colaborarile, in sensul ca acum a imprumutat el din credibilitatea sa, celorlalti. Initial, Abrams s-a servit de oamenii mai bine conectati decat el si facand asta, s-a ajutat pe el insusi sa devina superconectat. Dar odata ce el devenise superconectorul, a continuat sa-i ajutate pe ceilalti. Asa iti dai seama daca cineva e genul care da sau ia, dar umbla deghizat in hainele primului.- Impulsul. Obiectele in repaus tind sa ramana asa, iar cele in miscare tind sa se miste. Chiar daca ai victorii mici, daca ele sunt numeroase ca numar, te ajuta sa-ti atingi obiectivul. Problema este ce faci cand ajungi in varf, deoarece impulsul adesea se opreste. Snow da ca exemplu astronautii Buzz Aldrin si Neil Armstrong. Ce poti face dupa ce ai pasit pe Luna? Buzz a devenit alcoolic, Neil a predat si a acordat consultanta pentru NASA, dar nimic nu a mai fost ca inainte si ambii nu au depasit criza. Unii dupa ce ating varful folosesc impulsul pentru a crea o noua afacere, altii se lasa cuceriti de noi hobbyuri, altii fac filantropie si continua sa se miste destramand depresia. Alti astronauti au reusit sa nu-si opreasca impulsul, John Glenn a intrat in politica, Alan Shepard a devenit om de afaceri, James Irwin s-a hirotonisit, Alan Bean s-a facut pictor si au fost fericiti prin pivotarea catre o alta cariera.
„Succesul este ca un fulger, te va lovi cand te astepti mai putin si tu trebuie doar sa tii impulsul in miscare.” Michelle Phan- Simplitate. Se pare ca rabdarea si creativitatea sunt finite, o serie de decizii marunte ne obosesc si ne distrag de la obiectivul final. De aceea in dulapul lui Barack Obama nu se gasesc decat costume gri si albastre sau in cel al defunctului Steve Jobs se gaseau decat malete negre si blugi Levi 501, astfel isi simplifica unii viata, sunti alegerile neimportante. De asemenea constrangerile joaca un rol major in creativitate, ne canalizeza atentia. Tot ele constituie un motiv pentru care cateodata o afacere mica vine cu idei remarcabile. Geniile si presedintii elimina deciziile fara sens din rutinele lor zilnice, in asa fel incat sa isi simplifice vietile si sa poata gandi la lucruri mult mai importante. Inventatorii si antreprenorii se intreaba: cum am putea face acest produs mai simplu? Raspunsul, transforma ceva bun in ceva incredibil simplificandu-l.
- GandireX10. S-a demonstrat ca daca potentialul unui proiect este urias, atunci se gasesc multi oameni care sa-l sprijine, chiar daca poate parea utopic. Este mai usor sa reusesti adoptand aceasta arta a loviturilor mari, GandireaX10, sa faci de 10X lucruri marete, decat sa imbunatatesti cu 10% un lucru. nu mai tinem minte nimic.
„Pentru a obtine imbunatatiri foarte mari, de obicei trebuie sa o iei de la capat intr-un fel sau in mai multe. Trebuie sa incalci unele dintre presupunerile implicite si, desigur, nu poti sti de dinainte, Este prin definitie contraintuitiv. „Atro TellerTimp de secole, oamenii au visat sa zboare in spatiu, apoi au reusit. Timp de decenii, companiile private au incercat sa trimita nave in spatiu si acum zece ani ElonMusk a reusit crezand in el.„Nu vreau sa plec in spatiu, vreau sa mor pe Marte. Vreau sa fac astfel ca, daca vom sterge Pamantul, omenirea va supravietui. „Multi au crezut ca este un nebun milionar cu un vis nerealist si uite ca a construit o companie spatiala SpaceX care trimite rachete in spatiu.
„Scurtaturi inteligente”este o carte despre strategii, care functioneaza si au functionat pentru cativa oameni pe care-i cunostem cu totii. Ea este un fel de comanda de dat pe repede inainte, dar nu neaparat si usor de implementat. Ca orice strategie necesita gandire inteligenta si de multe ori o gandire laterala. Este o carte care te va surprinde chiar daca ai citit multe din tacticile sale in alte carti despre cum se construiesc afacerile. Snow imbina totul intr-un mod nou si usor de inteles poate si fiindca foloseste multe exemple. Daca urmezi sfaturile lui, sigur vei ajunge acolo unde iti doresti scurtand timpul, indiferent de domeniu si indiferent daca esti o persoana sau o companie.
Vrei sa folosesti aceste scurtaturi astfel incat sa-ti accelerezi succesul? Citeste „Scurtaturi inteligente”! P.S. Alte reviewuri gasesti in categoria Cartea Saptamanii.
12 comentarii la „„Scurtaturi inteligente” cu ajutorul carora sa atingi succesul peste noapte”
De ce simplu cand se poate complicat? Pentru ca ce e simplu e GENIAL.
Desi ar trebui, nu ma pasioneaza deloc astfel de carti si nu am rabdare sa le citesc.
Chiar mi se pare o carte interesantă și cred că toți ar trebui să o citim.
Buna carte, insa trebuie sa si ajungem sa aplicam ceea ce citim in ea. 😀
nu ma pasioneaza astfel de cartii
Pare o carte interesanta. In ultimul timp am citit tot mai putin si sper sa reusesc sa pun mana pe ea
Pare interesanta cartea. Cel putin titlul e bine ales.
Nu stiu ce sa zic. Sunt oameni predestinati sa cunoasca o ascensiune fulminanta in viata, dar cred ca nu e bine sa fortezi mana sortii. Este o vorba – ce-i de haram, de haram se duce. Altfel, am citit si eu cateva carti asemanatoare la viata mea, insa nu cred ca principiile de acolo se pot aplica la noi.
In general, nici eu nu am rabadare sa citesc genul asta de carti, dar cred ca e cazul sa ma straduiesc. Imi voi comanda si eu cartea asta.