Ce faci de ziua lui Shakespeare? Vii la Festivalul International Shakespeare de la Craiova? Hai sa vizitam impreuna „Planeta Shakespeare”! Prima editie a Festivalul International Shakespeare a avut loc in 1994 concretizandu-se astfel din ideea lui Emil Boroghina, presedintele Festivalului si care apoi s-a desfasurat sub semnatura regizorului Silviu Purcarete si a presedintelui de onoare, Radu Beligan. La inceput trianual, iar dupa 2006 bianual si cu inceperea editiilor tematice, festivalul de la Craiova a fost si este punctul de intalnire al impatimitilor pieselor lui Shakespeare din intreaga lume. Este unul din cele mai importante astfel de festivaluri din lume, care in timp a devenit un adevarat brand al Craiovei reusind performanta de a reuni spectacole, regizori si actori de talie mondiala.
Ciclul initial de spectacole novatoare din”Constelatia Hamlet” a inceput in 2006 cu „Spectacole Shakespeare in viziuni paralele“, a continuat in 2008 cu „Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei si ale lumii“ , in 2010 cu „Shakespeare şi noua realitate teatrala“. In 2012 a inceput un nou ciclu „Shakespeare al tuturor”, cu „Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii”, 2014 “Shakespeare al tuturor”, iar in 2016, cand s-au implinit 400 de ani de la moartea lui, tema a fost “Shakespeare pentru eternitate”. Anul acesta festivalul a ajuns la cea de-a XI-a editie si este centrat tematic sub genericul „Planeta Shakespeare”.
De ce imi place acest festival? Imi plac lucrarile clasice, dar mai mult recitirile lor pentru ca un text teatral bun da nastere mai multor reinterpretari odata cu trecerea timpului. Aceste actualizari nu sunt anacronisme care se simt ca o tradare a textului clasic, ci vibratii ale aceluiasi mesaj, doar ca acesta este actualizat. As putea spune ca piesele lui Shakespeare sunt transmise in acest festival intr-un mod abil, astfel incat sa fie pe placul publicului contemporan.
In acest caz, in actul comunicarii, expeditorul trimite mesajul in continua vigoare chiar daca el nu mai este printre noi de 402 ani, iar fiecare din cei responsabili cu transmiterea lui, regizorii, actorii, scenaristii, contribuie la actualizarea lui, chiar daca aceasta implica indepartarea unor fragmente din mesajul initial. De fapt restul elementelor din schema variaza in functie de timp, context, cod si ramane intact doar canalul, scena.
Teatrul este arta imaginatiei, spectatorul este invitat sa-si imagineze ceea ce nu vede, ci doar ceea ce simte. Te bucuri de jocul unui spectacol chiar daca pe scena sunt doar trei elemente de recuzita, daca o femeie joaca rolul unui barbat sau al unei fantome. Nu este o chestie care sa tina de gandire, de verosimil, ci totul depinde de simtire si pasiunea care este pusa in joc. Teatrul nu este un gen exclusiv literar, el prinde stralucire si capata magie numai cand este reprezentat.
Shakespeare este fara indoiala cel mai ilustru dramaturg din istorie si acest lucru este demonstrat in aceste doua saptamani de cele 13 companii teatrale din Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, Romania, Belgia, Franta, Japonia, Australia, Canada, Brazilia si SUA. Sunt cateva spectacole care deja sunt preferatele publicului cum ar fi „Povestile africane ale lui Shakespeare” spectacolul lui Krzysztof Warlikowski, „Masura pentru Masura» a lui Declan Donnellann sau „Romeo si Julieta” in viziunea regizorului sud-coreean Oh Tae Suk, dar de fapt fiecare reprezentare este una de top si merita a fi aplaudata. Programul festivalului il gasesti pe siteul Teatrului National Marin Sorescu din Craiova.
Cateva din spectacole sunt gratuite: cele in aer liber, cele din Parcul Romanescu la Teatrul de vara, cele de la Cult Music Club, dar in limita locurilor disponibile.
In timpul lui Shakespeare teatrul era o adevarata pasiune pentru londonezi. Erau active noua teatre cu capacitati de pana la 3000 de persoane. Atunci era posibil ca in jur de 15000 de londonezi sa mearga saptamanal la teatru, oare in aceste doua saptamani de festival cati vor auzi gongul in salile craiovene? Inca se mai gasesc locuri libere, le puteti rezerva online de pe siteul Teatrului National Marin Sorescu, Craiova.
Hai sa sarbatorim ziua lui Shakespeare impreuna! Hai la Craiova pe „Planeta Shakespeare”!
17 comentarii la „Hai pe „Planeta Shakespeare”!”
Mereu aveti evenimente frumoase la Craiova 🙂
Nu sunt printre fanii impatimiti ai operelor lui Shakespeare, dar nici nu pot spune ca-mi displace. Bine, nici nu am citit prea mult Shakespearek, recunosc. Doar ce era in lecturile obligatorii de la engleza si literatura universala.
Ce eveniment frumos. Am vazut si un filmulet dragut pe pagina ta de facebook, mi-a placut tare mult!
Spre rusinea mea, nu am citit nimic de la el, am auzit insa despre multe opere.
Un oras care nu se dezminte, cu foarte multe evenimente culturale, unde iti poti largi oriznturile, in afara de a stii cateva titluri si cateva replici celebre.
Foarte fain si foarte tentant! Vad ce se organizeaza o multime de chestii la voi acolo.
Vai, ce fain! Multe evenimente frumoase aveti la Craiova!!
foarte fain evenimentul! nu prea sunt eu fan shakespeare, dar cateodata nu strica putina culturalizare
Mi-ar placea si mie sa aterizez putin pe planeta asta/
Pe partea asta culturala nu prea sunt la curent. Am pierdut aceste evenimente si nici nu stiu daca in Galati s-a organizat ceva
As face un drum pana la Craiova pentru un astfel de eveniment! Multumesc pentru informatie! Poate ne intalnim, totusi! :*
Ferice de voi. 🙂 Enjoy it!
Frumoasă Planetă 🙂 Cred că Shakespeare va rămâne actual și peste încă 500 de ani. N-am citit chiar toată opera, dar mi-a plăcut prima perioadă de creație. Însă, când spun Shakespeare pe scena românească, mă gândesc la „Hamlet” în interpretarea lui Ion Caramitru alături de Marcel Iureș.
Craiova, orașul meu de suflet! un articol minunat și tare mult mi-aș dori să pot participa
Am citit multe de la el si planuiesc sa merg la acest festival candva.
Interesant, nici nu stiam ca exista in Romania un Festival dedicat lui Shakespeare. Pacat ca locuiesc departe de Craiova, ca mi-ar fi placut sa particip. Poate vin la editia urmatoare! 😀