De ce este important sa-l ajuti pe cel de langa tine sau chiar pe cineva necunoscut? Citind „Povestea vietii mele” de Maria, Regina Romaniei mi-am dat sema ca:
- Daca esti generos, oamenii vor fi si ei generosi cu tine . Cand vad ca dai fara sa astepti nimic in schimb, ei doresc sa-si arate recunostiinta si incearca sa-ti daruiasca la randul lor ceva.
- Ajutandu-i pe ceilalti, te ajuti singur.
An aparitie: 2013
Categoria: Literatura contemporana
Editura: RAO
Format: 13×20 cm
Nr. pagini: 1192
Trei volume:
- Copilaria
- Tanara Sotie
- Ani de razboi
Cuprins
Cine a fost? Cum a ajuns atat de aproape de inima romanilor? Cata durere si cata fericire a incaput in viata ei?
Maria, nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, castelul Pelișor-Sinaia, Regatul României) a fost prin parintii sai:
- Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg si Gotha, duce de Edinburgh;
- Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesa a Rusiei, singura fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei,
printesa a Marii Britanii, Irlandei si nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
In cele trei volume Maria isi povesteste viata pe parcursul a 45 de ani, din copilarie pana la intrarea triumfala in Bucuresti, pe 1 decembrie 1918. Cititul este una din placerile vietii atat de delicioase incat este greu de descris, iar aceasta carte nu face exceptie. Nu ma asteptam ca limba scrierii sale sa fie atat de poetica, plina de metafore si comparatii, dar citind am aflat ca poseda o inclinatie catre arta in cele mai diverse expresii ale sale: pictura, literatura sau sculptura. Cateodata tonul scrierii este melancolic, intunecat, alteori fericit, dar mereu este direct si franc. Am gasit in aceste volume expresia sincera si fara ocolisuri a gandurilor sale, a sentimentelor, a spiritului, iar combinatia de stil, descriere si limbaj m-a captat din primele pagini stabilind un mediu profund emotional.
Copilaria
Maria și-a petrecut copilaria idilica si adolescenta la resedinta familiei din Eastwell Park, comitatul Kent. Printesa era adorata de parinti, iubita de surorile Victoria (1876-1936), Alejandra (1878-1942), Beatrice (1884-1966) si fratele printul Alfred (1874-1899). Era cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase si mai inteligente printese din Europa. In 1886 familia se muta in Malta datorita numirii tatalui ca si comandant al flotei britanice in Marea Mediterana. Aici se va indragosti. Va afirma ca acei ani au fost „cei mai fericiți ai existenței mele”.
Tanara sotie
Sosita la 17 ani, singura, intr-o tara straina ei- Romania, langa un sot ales de catre altii- Ferdinand Viktor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a luptat pentru a-si gasi locul si menirea la curtea romaneasca. Nu i-a fost usor, primii doi ani au fost grei intre un sot mai mult lipsa, un rege rigid -Carol I care urmarea sa le controleze fiecare aspect al vietii de cuplu si o regina distanta- Elisabeta cu care nu avea multe lucruri in comun. Salvarea a venit din partea copiilor sai si a dragostei pe care si-a revarsat-o asupra poporului roman. Cuplul a avut sase copii:
- printul Carol (1893-1953) – viitorul rege Carol al II-lea al Romaniei;
- printesa Elisabeta (1894-1956), a devenit regina a Greciei prin casatoria cu regele George al II – lea al Greciei (1890-1947);
- printesa Maria (1900-1961), viitoarea regina a Iugoslaviei prin casatoria cu regele Alexandru I (1888-1934);
- printul Nicolae (1903-1978);
- printesa Ileana (1909-1991);
- printul Mircea (1913-1916).
Anii de razboi
Din 1914 devine regina si se remarca ca o femeie puternica, curajoasa, devotata, cu mult spirit de sacrificiu. Catalizatorul vocatiei sale a fost Marele Razboi, in care a devenit foarte populara datorita activitatii sale caritabile sprijinind efortul de razboi ca asistenta medicala, iar abilitatea sa diplomatica i-a asigurat o influenta puternica, fiind o persoana cheie in politica romaneasca.
Contele de Saint-Aulaire ii face o descriere magulitoare: „ea are inteligenta unui barbat si farmecul unei femei”.
Regina Romaniei Mari
Maria este de cunoscuta sub numele de „Mama Ranitilor”, „Regina Soldat”, „Regina Mama” sau pur si simplu „Regina Maria”. A militat pentru intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, si-a insotit sotul in refugiul din Moldova, activand ca sora de caritate. A contribuit la sustinerea si infaptuirea Marii Uniri din 1918, iar in urma conferintei de pace, din 1919, a obtinut aproape trei sute de kilometri patrati de teritoriu. Astfel a devenit Regina Romaniei Mari.
Consider ca a avut o misiune speciala pe acest pamant romanesc si pentru aceasta a posedat talente uimitoare ca: dragostea de semeni, tenacitate, curaj, pragmatism. A incercat sa ajute poporul sa duca o viata mai usoara si mai reconfortanta, fiind in acelasi timp un exemplu de solidaritate si daruire. Si-a castigat pe merit respectul si admiratia atat in Romania cat ci in intreaga lume. A fost considerata „ultima regina romantica”, imaginea Romaniei si totodata ingerul sau bun.
Lumea nu este conceputa perfect, dar fiecare persoana isi poate aduce prinosul pentru a se autorealiza si a construi o lume mai buna pentru noi toti. Cand iti gasesti pasiunea si vocatia, dorinta depaseste limitele constiente si toate fortele conlucreaza pentru a-ti netezi calea, astfel incat rezultatele sunt extraordinare. Realizarea este intotdeauna un produs al servirii altora.
22 de comentarii la „Maria, regina Romaniei Mari”
Pare o lectura foarte placuta! Regina Maria este o femeie foarte interesanta!
Foarte interesanta lectura. Sper că intr’o zi sa o citesc și eu.
Câte informații interesante am găsit la tine în căsuță 😊 adaug și aceste rânduri la ceea ce am găsit pana acum
Am văzut și eu o mulțime de idei despre acest subiect cu Regina Maria. Zici ca nu ma atrag acest gen de carti, dar o sa le dau o șansă cândva
Ma bucura sa revad cartile acestea, si eu le-am citit acum mult ani si mi-au placut mult. Marele atuu al acestor oameni era faptul ca aveau o educatie extraordinara, o cultura vasta si daca aveau si un caracter bun erau cu adevarat potriviti in a conduce un popor. Azi nu se mai pune accent, la noi sau la altii, pe lucrurile astea de fond care fac, in fapt, o diferenta uriasa. Nu veneau la pachet doar cu multa cultura, asta se transpunea in felul cum se raportau la societate, la tara lor si la obligatiile.
Foarte interesant articolul tau l-am citit cu mare placere 🙂
Pare pe gustul meu! O trec pe lista!
Nu știam nimic despre Regina Maria, știu ce să cer de la Mos Crăciun.
zilele trecute citeam ceva pe net despre ea, insa cred ca aceasta carte va aduce mai multe detalii.
Regina Maria a fost o femeie foarte puternica, cartea este sigur foarte interesanta si sper sa reusesc sa o citesc si eu!
Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa citeasca despre viata si domnia Reginei Maria fiindca ea a fost un personaj cheie in istoria Romaniei si mai presus de toate a fost iubita de oameni.
Cred ca ar trebui sa citesc si eu aceasta carte .
Mi se pare foarte interesanta aceasta parte a istoriei si chiar m-ar interesa sa stiu mai multe.
Foarte educative aceste carti. Mi-ar face placere sa le citesc
Gata, m-am hotarat. Am, n-am timp, cartile astea trebuie sa le am si eu!
Pare o adevarata lectie de istorie, cartea asta.
Tare mi-a plăcut articolul tău care m-a făcut să îmi doresc aceste minunate cărți! Sincer, nu este un gen pe care îl urmăresc (cel puțin nu încă), dar cum ai scris despre aceste istorisiri, voi da șansa acestei cărți să îmi intre în suflet. O săptămână cât mai minunată îți doresc!