S-a incheiat proiectul „Craiova- Cetatea tinerilor nu a banilor„, implementat de catre „Asociatia Femei cu Perspectiva din Romania”, care a avut scopul de a creste gradul de implicare a tinerilor craioveni in viata civica a cetatii. In cadrul seminariilor tinerii au aflat si dezbatut legile transparentei:
– Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001;
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.123 din 7 februarie 2002;
– Legea nr. 52 din 2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, publicata in Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003.
aplicandu-le in mod practic in cunoasterea principiilor guvernarii si luarea deciziilor locale de catre autoritati.
Aceasta informare s-a facut in doua etape, printr-un dialog structurat intre formatorul autorizat in comunicare, relatii publice, Marcel Radut Seliste, vice presedinte la nivel național al Asociatiei PRO DEMOCRAȚIA, si voluntarii Asociatiei pentru Tineri Streets plus cativa studenti. Tinerii au analizat ce tipuri de informatii doresc sa afle de la autoritati si cu sprijinul formatorului au depus cereri cu intrebarile lor catre acestea. In marea majoritate au fost intrebari legate de modul in care liceele in care invata au administrat banii publici, dar au existat si cereri catre institutii renumite pentru netransparenta lor cum ar fi Primaria Craiova.
De fapt de aici a plecat acest proiect. La nivel national FDSC, Fundatia pentru Dezvoltare a Societatii Civile, a trimis ONG-urilor craiovene o scrisoare protest prin care se atragea atentia asupra faptului ca Primaria Craiova a fost singura din tara care nu a alocat niciun ban vreunui proiect de educatie civica. Ca si craiovean trebuie sa recunosc ca aceasta institutie nu este transparenta, pe siteul lor se publica foarte putine date sau chiar daca exista sunt foarte alambicate, astfel incat nu poti gasi ceea ce te intereseaza. In utima vreme insa se vede o imbunatatire. Mai intai toate cererile tinerilor au primit raspuns, apoi ori ca s-a schimbat primarul ori ca in sfarsit au simtit ca trebuie sa miste ceva, de doua zile a aparut o stire pe site care anunta intentia de a atribui contracte de finantare nerambursabila pentru anul 2017 ( e bine si-n al 10-lea ceas) pe proiecte vizand;
- educatia civica;
- cultura;
- asistenta sociala.
Care este bilantul acestui proiect?
Intr-o Romanie aflata in prabusire libera a notiunii de democratie, exista un deficit de cunostinte civice, mai ales la nivelul tinerilor. Cauze ar fi multiple: totala lipsa de preocupare a scolii, pervertirea notiunii de democratie de catre politic, capitularea familiei in lupta pentru libertati, simplul fapt ca atunci cand au fost promulgate aceste legi tinerii aveau in jur de doi ani. Acest proiect lasa ceva in urma, pe langa emisiunile de radio, spoturile publicitare in online sau TV, articolele de pe diverse bloguri, niste tineri implicati care au potential. Au fost aruncate semintele si se asteapta ca peste cativa ani sa se vada si roadele.
Sper ca FDSC va finanta si alte proiecte de acest gen, este necesara investitia in educatie pentru democratie si crearea unui corp cetatenesc activ care sa puna presiune pe autoritatile publice si locale. In plus este absurd sa trimiti la vot tinerii la 18 ani fara o pregatire minima, niste notiuni de baza ale procesului electoral. Poate ar trebui initiat un protest mai amplu pentru a se insera in programa scolara macar cateva ore care sa trateze acest subiect.
Actiuni ca acestea initiate prin acest proiect se dovedesc destul de iritante pentru autoritati, mai ales daca stii ce si cum sa intrebi si astfel impreuna vom reusi sa-i obligam sa respecte pe alesii nostri ceea ce si-au asumat atunci cand au fost investiti.
20 de comentarii la „Bilantul proiectului „Craiova- Cetatea Tinerilor nu a Banilor””
Interesant proiect! Imi place ca publici astfel de articole.
Foarte interesant acest proiect!
Un proiect ce trebuie sustinut. Multe chestii utile am aflat.
Interesant proiect, bine ca se mai ocupa lumea si de asa ceva 🙂
Foarte tare, Raluca! Ma bucur mult sa aud ca se implica tot mai multi oameni in astfel de actiuni de trezire a constiintei si actioneaza pentru a dovedi ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui.
Super, Raluca, îmi place că te implici în atât de multe proiecte. Mai dă-mi și mie niște energie de la tine 🙂
Chiar eram curioasa de acest proiect ce se mai aude! Foarte tare! Sper sa se mai faca 😀
Cineva trebuie sa-i traga de maneca pentru ca altfel se pare ca alesii nostri care ne-au promis marea cu sarea, dorm.
Intotdeauna ne prezinti proiecte foarte interesante si care merita sustinute.
E bine ca exista asemenea intalniri, poate reusim sa-i facem pe policitienii sa-si respecte promisiunile electorale
ESte frumos sa vezi cand lumea se mobilizeaza si chiar face ceva!
Bine ar fi ca celor din conducere sa le pese de noi si de ceea ce au promisl. Cei mai multi uita si noi trebuie sa munci de 10 ori mai mult pentru a obtine ce ne dorim.
imi pare bine sa vad ca in tara noastra mai sunt si chestii utile si educative!
Habat n-aveam de acest proiect! Multumesc pentru informare! Trebuie sa ne implicam cu totii mai mult! E tot spre binele nostru…sau macar al copiilor nostri! Felicitari pentru articol! :*
Foarte frumos proiect, chiar mi-ar placea sa faca mai multa lume asta.
E de apreciat implicarea ta in atatea proiecte frumoase. Felicitări!
Interesant proiectul si ma bucur ca mai sunt si oameni cu capul pe umerii si se gandesc si la tinerii din ziua de azi
Un proiect frumos si ambitios! Este de laudat implicarea in astfel de proiecte!
Nu stiam de acest proiect. Imi place implicarea voastra si faptul ca va mobilizati atat de bine si faceti atat de multe lucruri interesante.
Mi-a placut mult articolul si videoul inserat, foarte interesant. Un proiect care merita sustinerea tuturor.