Aveam impresia necesitatii componentei morale a scriitorului, esentiala in scrierea unei literaturi de calitate si ca ceea ce Monica Lovinescu a numit „est-etica” se aplica doar zonei noastre si unei anumite perioadei comuniste, cand s-a pus problema supravietuirii. Stie toata lumea ca Sadoveanu „Ceahlăul oportunismului” a calcat pe cadavre la propriu, Arghezi a scris versuri pentru stema chiar pe timpul lui Carol II, Caraion si-a turnat prietenii la Securitate, Breban a facut dedicatii lui Ceausescu, dar totusi raman indiscutabil mari poeti, prozatori. Citind insa „Intelectualii” de Paul Johnson am constatat un fapt similar, dar de proportii gigantice, primii intelectuali care au germinat ideile dupa care s-a condus societatea incepand cu sec 18: Rousseau, Shelley, Marx, Ibsen, Tolstoi, Bertrand Russell, Jean Paul Sartre, au fost de un egotism tragi-comic si au avut o „morala gri”. Ca unii dintre cei mai faimosi intelectuali au fost lipsiti de morala in comportamentul lor privat este mai putin cunoscut, ca sa nu spun deloc. Johnson analizeaza prin contrast afirmatiile intelectualilor cu realizarile lor practice si nu exista numitor comun.
Dupa ce a apus puterea clericala in sec XVII, a aparut un nou mentor – intelectualul, care si-a proclamat devotamentul pentru omenire si a incercat sa-i diagnosticheze bolile si sa-i oblojeasca ranile. Ei si-au asumat responsabilitatea de a ghida umanitatea spre obiective inalte, eliberandu-l de vechile legaturi ce-l incatusau. In unele cazuri au rezultat doctrine care au dus omenirea la mari suferinte, printre cele mai recente fiind dictatura totalitara a lui Pol Pot. El este cel care a combinat marxismul cu utopiile lui Rousseau mutand locuitorii din mediul urban la tara pentru a lucra in ferme colective, proiecte de munca fortata. Acest fapt a dus la decesul a aproximativ 25% din populatia cambodgiana. Despre exemplul nostru comunist bazat pe doctrina marxista nu mai pomenesc, este destul de viu in mintile romanilor.
An aparitie: 2015
Autor: Paul Johnson
Categoria: Filosofie Universala
Colectie: Eseu
Editura: HUMANITAS
Format: 13×20 cm
Nr. pagini: 464
Traducator: Luana Stoica
Cuprins
Stupefiere, tristete si in final bucurie
Din primele pagini am ramas stupefiata, stiam ca e bine „sa faci ce zice popa si nu ce face popa”, dar consideram ca acesti mari preoti moderni au avut o viata morala normala, poate chiar deasupra tuturor datorita intelectului ce ii apropia de geniu si nu ma asteptam ca tocmai ei sa frizeze pana si bunul-simt.
Cuvantul inainte te pune in garda „Aceasta carte isi propune sa discute, pornind de la analiza moralei si a gandirii unor intelectuali de marca, in ce masura acestia sunt indreptatiti sa sfatuiasca omenirea cum sa-si organizeze viata” Prin urmare, cartea raspunde la intrebarea daca au aplicat sau nu principiile enuntate in viata privata. Cu tristete am constatat ca cei care au generat filozofii inalte si progresul intelectual al lumii au fost condusi de oportunism, compromis, egoism, asta ca sa ma rezum. Aceste tare nu au implicat o reductie a inteligentei si ideile enuntate de ei au permis dezvoltarea societatii asa cum o stim astazi, cu bune si rele. Este imbucurator faptul ca aspectul moral al acestor intelectuali nu-l putem echivala cu cel estetic sau ideologic (desi cred ca ne-am fi putut lipsi bucurosi de ideologia lui Rousseau sau Marx) .
Despre carte in general
Este dovedita de catre autor o eruditie de necontestat care duce la dezvaluirea intimitatilor si a unor vieti scandaloase incompatibile cu filozofia promovata. Unii pot considera cartea amuzanta, eu m-am panicat si am lasat-o din mana de mai multe ori, nedorind sa sfarm soclul pe care ii pusesem pe acesti autori. Cam la fel mi s-a intamplat citind „Comedia umana” de Balzac, frustrare la cote maxime.
Concluzia lui Paul Johnson este ca o duzina de persoane alese la intamplare ar fi preferata acestor intelectuali imorali, dar cu amendamentul ca acestia n-ar fi in stare sa dezvolte o ideologie. Johnson studiaza viata privata a acestor intelectuali de top incercand sa vada o corelare intre idei si practica, dar gasind doar disonante intre proclamarea publica a iubirii de oameni si dispretul real cu care le invaluie pe acestea. Numitor comun pentru toti sunt: impostura, egocentrismul, violenta, ipocrizia, misoginismul, antisemitismul, dorinta de putere. De pe pozitii de superioritate morala tin prelegeri si dau lectii altora, dar nu catadicsesc in viata privata sa puna ceva din acestea in practica. Portretul acestora este sumbru, au exploatat si indus in eroare in numele trasparentei care era de fapt pentru ei o mare minciuna.
Ce este un intelectual?
Johnson raspunde: „cineva care crede ca ideile sunt mai importante ca oamenii” si a pus degetul pe intelectualii laici tipici: Rousseau, Shelley, Marx, Ibsen, Tolstoi, Hemingway, Brecht, Bertrand Russell, Jean Paul Sartre. Nu-i de mirare ca aceasta carte a fost imediat catalogata ca si bestseller, Johnson este un povestitor desavarsit si subiectul fabulos. A demitizat acesti intelectuali ipocriti, infatuati la gandul propriilor virtuti superioare si i-a prezentat cititorului fara a apela la subtilitati.
Acesti intelectuali au fost adulati de familie, prieteni, compatrioti, dar au dat dovada de manifestari patologice si nu au putut raspunde dragostei cu care au fost inconjurati. Unii au sustinut feminismul in lucrarile lor, dar in viata privata au avut atitudini clar sexiste. Acuzat ca s-a concentrat pe slabiciunile umane si nu pe dorinta aspirationala, Johnson a raspuns prin scrierea de raspunsuri in cartile „Creatorii” si „Eroii”, ce formeaza o trilogie istorica despre oamenii importanti.
Cine-i Paul Johnson?
Paul Johnson este un scriitor foarte respectat, jurnalist britanic, specialist in istorie. A scris mai multe de 50 de carti, numeroase articole in ziare si reviste din intreaga lume. A inceput ca si corespondent de stanga, apoi s-a indreptat spre conservatori, ca in final sa devina consilierul de incredere lui Margaret Thatcher si profesorul sau de elocutie. Largimea si adancimea contactelor sale cu cei mai inalti si puternici oameni ai societatii, artei, culturii, l-au alimentat cu multe barfe amuzante care l-au inspirat.
Intelectualii laici prezentati in cartea lui Paul Johnson:
- Rousseau ,
- Marx,
- Shelley
- Ibsen,
- Tolstoi,
- Hemingway,
- Brecht,
- Bertrand Russell,
- Jean Paul Sartre
25 de comentarii la „Cine au fost intelectualii laici ai secolelor trecute? Ne raspunde Paul Johnson in cartea sa, „Intelectualii””
Recunosc că m-a atras coperta, acum după recenzie ta, consider că merită citită.
Wow. Articolul este unul foarte frumos si bine construit. Multumim de informatii!
M-a captivat recenzia ta. O sa o consider! 😀
Foarte frumoasa si completa recenzia ta! Imi place. Cartea nu pot zice ca e genul meu. Mai degraba al sotului.El e pasionat sa citeasca carti de acest gen. Are si rabdare. Eu citesc mai mult pe fuga si deci carti care sa ma relaxeze.
Oh! Vreau si eu cartea!!! Despre unii dintre ei, am citit acum cativa ani, dar mi-as dori sa am informatiile structurate intr-o carte, nu sa le caut eu pe net unde totul pare asa…lipsit de consistenta si argumente veridice.
Pe vremuri intelectualii erau mai rari, acum sunt prea multi intelectuali, dar cu ghilimelele de rigoare. Cartea pare foarte interesanta si sigur cei care sunt pasionati de istorie o vor adora.
Da, nu e o carte usoara, insa consider ca pentru pasionatii genului, se poate parcurge destul de usor.
Imi plac recenziile sincere, personale, care nu dezvaluie mult din naratiune, ci te fac sa vrei sa citesti tu, sa descoperi. Voi cauta cartea, nu am citit in acest stil pana acum, dar cu siguranta ar aduce un plus de valoare culturii mele generale!
Mi se pare o carte controversata intr-adevar, insa as fi pregatita sa o citesc cand as fi mai relaxata. Momentan, caut carti usor de citit, care nu neaparat sa ma pun pe ganduri.
Pare o carte destul de complicata si grea. N-am citit ceva asemanator. Tin minte ca despre teoria Marxista am luat o nota mica la istorie, iar de atunci m-am cam ferit de el, de cand ii auzeam numele :))
Uite o carte pe care as putea sa o citesc acum! Multumesc de pont!
E prima oara cand aud de acest autor, dupa recenzia ta, chiar m-ai facut curioasa.
Citind ce ai scris tu, o sa ma refer la altceva – am o nelamurirle, eu credeam ca Balzac a scris un numar important de carti care au fost denumite in totalitatea lor Comedia umana, asadar ma insel, si este chiar numele unei carti.. Altfel, am zambit citind ca ai ramas uimita de oportunismul care i-a manat pe acei celebri din alte vremuri. Nimic nou sub soare, nu? 🙂
Nu am mai auzit pana acum de aceasta carte, dar recenzia ta m-a convins
O carte interesanta, dar nu de citit in vacanta!
Da, am avut un dar aparte vara asta, mi-am ales numai carti care bat la doua kilograme si dezbat subiecte serioase.
In primul rand ma captivat coperta apoi recenzia. Cititnd am aflat cateva chestii interesante si parca parca as citi si cartea.. vreau sa aflu si mai multe
Prefer cărțile de dezvoltare personală, dar îmi face plăcere să citesc astfel de recenzii. Mulțumim că ai împărtășit cu noi!
Cred ca este destul de interesanta, dar nu pt oricine…
Sa fiu sincera, nu ma prea atrage acest tip de subiect. Mi se pare o carte interesanta insa nu cred ca este pentru oricine.
Imi dau seama ca gusturile noastre in materie de carti difera foarte mult, dar citesc de fiecare data cui placere recenziile cartilor citite de tine.
Un subict putin prea serios pentru mine. Eu prefer in general lecturile care nu imi dau de gandit prea mult, cel putin in aceasta perioada de vacanta.
Buna cartea, dar si recenzia motivanta spre a o citi!