Avizez imbunatatirea performantei energetice!

Avizez imbunatatirea performantei energetice!
  Fum albastru, lumina moale, adiere blanda de vant,  o raza de lumina ce topeste nelinistea din inima si aduce confort ca o supa fierbinte intr-o zi friguroasa.
– Urmatorul!
  M-am trezit brusc din visare si am dat cu ochii de asistenta. Caldura si canapeaua comoda m-au facut sa atipesc. Ce as vrea sa ma pot bucura de acest confort acasa!
– Buna ziua! Cum va numiti?
– Alba ca Zapada.
– Cabinetul de psihiatrie este alaturi.
– Am venit pentru un diagnostic al sistemului musculoscheletal, mi s-au inflamat cateva tesuturi conjunctive.
– Lucrati intr-un mediu nociv pentru sanatate? Locuiti intr-o cladire improprie?   
– Si una si alta. Lucrez intr-o poveste si de cele mai multe ori copii adorm exact cand vanatorul ma paraseste noaptea in padure, iar parintii lor ma abandoneaza inchizand  cartea. Locuiesc in casuta piticilor care nu a fost renovata niciodata de cand Fratii Grimm au scris povestea, prezinta un grad de confort scazut si niste cheltuieli de intretinere ridicate.
 Din cauza ferestrelor si usilor neetanse bate un vant lugubru prin incaperi mai rau decat intr-un castel scotian. Hornurile prezinta defectiuni care duc la reducerea tirajului, functionarea defectuoasa a sobelor, ba chiar la nivelul superior fumul iese direct in casa, cred ca soba de aici este legata gresit de horn.
 

       Solutia

– Am inteles, vom face cateva investigatii medicale, dar trebuie sa va schimbati locul de munca si sa renovati casa. Va pot recomanda auditarea energetica a casei pentru a identifica principalele caracteristici termoenergetice ale acesteia si ale instalatiilor de incalzire, preparare apa calda menajera si iluminat aferente.  Auditorul va face o examinare in detaliu luand camera cu camera resedinta si o examinare aprofundata a facturilor de utilitati din trecut. Am invatat aceste lucruri atunci cand a fost reabilitata policlinica noastra, a fost o conditie obligatorie pentru obtinerea de  Fonduri Europene. Tot atunci am vazut si cum se utilizeaza termografia sau scanarea in infrarosu pentru a detecta defectele termice si scurgerile de aer ale cladirilor. Stiti eu folosesc termograful pentru a pune un diagnostic si m-a frapat similitudinea procesului. Asa cum eu pun diagnosticul masurand modificarile temperaturii organelor in urma imbolnavirii lor lucrand cu gradientul de temperatura, adica cu diferenta de temperatura dintre un tesut normal si unul afectat de boala, tot la fel lucreaza si auditorul energetic.  De fapt avem multe puncte in comun eu si cu echipa Enermed Impex SRL Bucuresti, inclusiv faptul ca suntem toti doctori, eu doctor in medicina, iar dansii doctori ingineri. Coincide pana si perioada de experienta, toti avem 18 ani  in domeniu.
Termografie cladire versus termografie medicala
In cazul in care va ganditi sa vindeti, sa inchiriati sau sa supuneti casa unor renovari majore atunci este obligatoriu sa detineti si un certificat energetic. Asa se numeste documentul oficial elaborat in urma expertizei, document care contine caracteristicile termoenergetice determinate si incadrarea in clasa de eficienta energetica. Noi am beneficiat de un astfel de certificat energetic inainte si dupa reabilitare spre a putea compara performanta energetica a cladirii.
– Sper ca sa nu am vreo boala reumatica, ci doar sa fiu meteosensibila. Serviciul nu-l pot schimba, dar pot convinge piticii sa reabilitam casa energetic.

Proiectul DIY de etansare a locuintei

   Ajunsa acasa am strans piticii, ne-am sfatuit si am stabilit sa facem preliminar un audit energetic „do-it-yourself”. Stiam ca acesta nu va fi la fel de aprofundat ca cel profesionist, dar ne putea ajuta sa identificam unele din zonele cu probleme. Casutei noastre trebuia sa-i imbunatatim performanta energetica globala pentru sanatatea si confortul noastru, pentru a reduce facturile si emisiile de CO2. Fiindca nu stiau ce este aceea amprenta de carbon le-am explicat si impreuna am calculat emisiile de CO2 prin aplicatia facuta de Asociatia Generatia Verde.
    Inainte de a trece la fapte trebuia sa ne raspundem la cateva intrebari:
– Cati bani cheltuim anual pe energie?
– Care sunt cele mai mari pierderi de energie din casa?
– Cat timp credem ca o sa mai locuim in aceasta casa?
– Ce lucrari putem facem singuri si la care avem nevoie de un contractor?
– Care este bugetul ce il putem investi?
– Cat timp liber avem pentru a face reparatiile?
– In cat timp ne putem amortiza banii din aceasta investitie?
   La unele intrebari am putut raspunde, dar la altele inca nu eram pregatiti asa ca am mers din camera in camera facand o lista a zonelor si a problemelor gasite. Remedierea unora nu implica nicio cheltuiala, in timp ce altele necesitau o investitie mai mare pe termen mai lung.

Localizarea scaparilor de aer

 Am gasit la interior lacune intre sipci la jonctiunea peretilor si tavanului, la marginea pardoselii si chiar la cele din acoperis, am gasit chedere si burleti de la ferestre sau usi deteriorate ce necesitau inlocuire, crapaturi intre usi si toc, toc si pereti, spatii intre usa si prag, prag si podea, usi cu ferestre crapate sau prost chituite. Am trecut apoi la problemele mai putin evidente: crapaturi din fundatie si ziduri, imbinari necorespunzatoare cum ar fi dintre cosurile de fum si acoperis, scurgeri pe exteriorul casei in zonele unde se intalnesc doua materiale de constructie diferite.
  Dupa ce am evaluat nevoilor de ventilatie pentru a asigura o calitate adecvata a aerului, am facut planul de sigilare a scurgerilor de aer, adica am chituit, pus chedere, burleti noi, am sigilat flexibil cu silicon orificiile si crapaturile. A fost pasul cel mai usor si care a costat cel mai putin.

Verificarea izolatiei

Casa fiind veche nivelul de izolare era inadecvat, erau pierderi mare prin tavan si pereti, dar numai o termografie a cladirii ne putea arata exact nivelul acesteia. Stiam ca izolatia casei nu oferea rezistenta la fluxul de caldura, aceasta curgea direct sau indirect din spatiile de locuit incalzite la mansarda neincalzita, la garaj, subsol si chiar in aer liber, asa ca am hotarat anveloparea casei. Am luat in calcul termoizolarea casei cu materiale ecologice care nu emit substante volatile si avem sansa de a face acest lucru decontand lucrarea la stat prin Programul Casa Verde Plus. In acest caz am putea beneficia de o prima de eficienta energetica in valoare de  maxim 35.000 lei pentru casuta noastra.
 
Programul Casa Verde

. Verificarea instalatiilor de racire si incalzire

Aceste instalatii erau vechi si ineficiente din punct de vedere energetic, asa ca am hotarat sa le inlocuim, iar tevile aferente sa le izolam. Incalzirea si racirea spatiului casei era cea mai mare cheltuiala energetica, dar acum au aparut o varietate de tehnologii noi. Aceste sisteme si echipamente ofera oportunitati pentru economisirea de energie si bani, iar noi am optat pentru pompe de caldura si un sistem auxiliar de incalzire cu panouri solare. Ambele sunt economice si ecologice.
„Cu o pompa de caldura NIBE puteti reduce costul total de incalzire si racire, folosind doar energia stocata in natura, fie ca vorbim de sol, de aer sau de apa unui lac. Peste 90% dintre locuintele suedeze se incalzesc cu pompe de caldura, in apropierea Cercului Polar.Asigura-ti climatizarea caminului fara combustibili fosili, fara energie nucleara, respectand natura.”    http://www.trust-expert.ro/
 Ca avantaje avem:
– factura de energie electrica de 5 ori mai mica decat daca am folosi un cazan electric conventional;
– confortul sporit datorita faptului ca nu mai depozitam lemnele, nu mai alimentam periodic cu combustibil, nu mai facem mizerie;
– solutie eficienta si ecologica.
  In plus puteam sa accesam finantare prin Programul Casa Verde 2016 privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila si astfel sa imbunatatim calitatea aerului, apei, solului prin reducerea gradului de poluare cauzat de arderea lemnului.

Ecologia nu este o moda, un gest de fatada sau un sentimentalism ieftin, ea inseamna bani economisiti si responsabilitate asumata fata de copii nostrii.

Iluminatul cu becuri LED
Foto; LEDLights.co.uk

Iluminatul

Am examinat becurile din casa si am luat in considerare inlocuirea acestora cu unele mai eficiente: lampi fluorescente compacte (CFL) sau diode emitatoare de lumina (LED), plus modalitati de control cum ar fi senzorii, dimmerele sau temporizatoarele. Asa am ajuns sa ne punem problema daca nu ar fi mai rentabil sa ne instalam un sistem KNX de control si comanda centralizata a pentru a integra o coordonare cumulata si lipsita de efort a tuturor dispozitivelor de iluminat, a jaluzelelor, incalzirii, sistemelor multimedia, sistemului de securitate, interfon, etc. Ar fi o singura abordare care ne-ar aduce multiple avantaje: costuri operationale scazute rezultate din economia energiei deoarece sistemele pornesc doar cand este necesar, economisirea timpului prin interconectarea tuturor dispozitivelor, flexibilitate si adaptabilitate la dezvoltarile ulterioare.
  Deocamdata am dotat casa cu becuri LED si in functie de cati  bani vom avea disponibili vom hotara daca vom achizitiona sau nu acest sistem.
 

Aparate si electronica

Dupa ce am estimat consumul lor de energie, am luat in considerare cateva strategii pentru reducerea acestuia:
– inlocuirea aparatelor care nu mai erau fiabile achizitionanad numai pe cele cu etichetele energetice care surclasau clasa A: A +, A++ si A+++;
– trecerea PC-urilor, laptopurilor pe modul Hybernate sau chiar oprirea lor cand nu le folosim continuu;
– achizitionarea de cabluri de alimentare „inteligente” ca sa opreasca deodata echipamentul atasat;
– folosirea preponderenta la laptopului sau a tabletei (tableta sau Kindle foloseste de 35 de ori mai putina energie decat un desktop cu monitor de 20-inch si de 5-10 ori mai putin decat un laptop).
  Toate aceste dispozitive fac parte activa din viata nostra si unele ne pot ajuta la conservarea resurselor, dar deocamdata cauzeaza o crestere a consumului de resurse energetice, iar utilizarea lor afecteaza mediul.
saving energy saves money
Binenteles ca unele masuri erau de bun simt, dar tot nu am uitat sa atentionez piticii referitor la ele:
– sa dea iarna caldura pe o treapta mai mica nu-i neaparat nevoie sa stai in tricou fara maneci in casa in toiul iernii;
– sa ridice cu un grad, doua temperatura aerului conditionat pe timpul verii;
– sa opreasca aparatele electrocasnice sau becurile cand nu-i absoluta nevoie de ele (electronicele aflate in stand by pot ajunge sa consume aproape la fel ca atunci cand sunt pornite).
– sa foloseasca apa cu masura;
– sa spele rufele cu un program economic la temperatura cea mai joasa cu putinta;
– sa usuce rufele in mod traditional, pe sarma, afara;
– sa pastreze o temperatura potrivita in frigider prin deschiderea usilor numai cand este nevoie,
– sa ajusteze banda usii frigiderului pentru a asigura etanseitatea;
– sa puna frigiderului departe de surse de caldura;
– sa verifice la inceputul oricarui sezon daca exista scurgeri pe la conductele de incalzire si racire;
– sa opreasca apa calda si sa stinga luminile de veghe atunci cand plecam in vacanta;
– sa fereasca toate electronicele, electrocasnicele de lumina directa a soarelui,
si inca alte masuri mici care pot duce la reduceri mari de energie.

   Auditul profesional avizez.ro

Dupa ce am terminat auditul „do-it-yourself” si am upgradat casa cum am stiut noi, ne asteptam sa salvam 30% din costurile de energie, imbunatatind totodata confortul si calitatea sa. Era timpul sa apelam la Enermed Impex pentru un audit energetic profesionist si o evaluare aprofundata. Stiam ca ei  vor oferi un rating de eficienta si o noua lista de imbunatatiri necesare.

       Rezultatul

   Chiar daca totul a inceput cu o Alba ca Zapada zgribulita de frig si potential reumatica, acum aceasta sta intr-o casa cu un confort termic sporit si este inconjurata de pitici zambitori.
Daca-ti spune cineva ca orice asemanare cu persoane sau fapte reale este pur si simplu intamplatoare sa nu-l crezi, aceasta de fapt nu a fost o poveste, a fost unul din miile de cazuri  reale din viata.
Alba ca Zapada este oricare din noi care am constientizat problemele de incalzire a casei, de mediu, de sanatate si reflectarea lor in bugetul familial. Oricine poate sa aiba casa izolata termic si cu un confort sporit care sa contribuie la mentinerea starii de sanatate, o factura la energie minuscula plus o emisie mica de CO2.
Exista o constientizare publica si o preocupare mare pentru mediu si sanatatea publica, milioane de oameni sunt mobilizati intr-un efort de reciclare la nivel mondial, in folosirea energiei eco, in a micsora efectele incalzirii globale, in a lasa generatiilor urmatoare un mediu curat si sanatos. Oricare din noi ne putem alinia modest la acestea efectuand modificari reale prin care am arata ca ne pasa si putem incepe aceasta actiune chiar cu casa noastra.
Vremea inca tine cu noi asa ca mai poti demara un proiect de imbunatatire al casei, este o investitie pe care nu o vei regreta.  In curand temperatura din termomtru se va retrage constant, dar tu deja ai aflat cum poti sa -ti economisesti banii de pe facturi.
     Exploreaza proiectul meu si incepe sa economisesti energie incepand de azi!
Fa din viata ta o poveste!
     Actioneaza si bucura-te de iarna!
 
 
Foto: Energy.gov si Avizez.ro
SB2016

34 de comentarii la „Avizez imbunatatirea performantei energetice!

    1. Eu am dat doua idei prin care poti accesa finantare printr-un program national, dar problema o constituie faptul ca nu pot accesa decat cei care detin case.

  1. Am avut foarte mare grija cand am construit casa. Suntem frigurosi, avem spatii mari deschise, multe geamuri. Asa ca am avut grija la izolatie, la geamuri, am calculat cu grija suprafata casei si a geamurilor astfel incat caloriferele sa fie suficiente pentru fiecare incapere.

    1. Da, pentru ca nu se stie cand ne vom gandi sa vindem, sa inchiriem sau sa supunem casa unor renovari majore si pentru aceste activitati el este obligatoriu.

    1. Am avut si eu o problema cu frigiderul si masina de spalat, consumau foarte mult asa ca le-am inlocuit. Apoi am bagat de seama ca rata lunara la ele era cat consumul de energie, asa ca ne-am felicitat pentru masura luata.

  2. Eu tin cont de performanta energetica a casei, dar nu exclud posibiliatea de a fi mintita, pentru ca mai toti spun ca nu e nevoie de caldura prea multa iarna, dar si vara cand intri la ei este frig.

    1. Mi-ai dat o idee, eu am un pitic care umbla mereu la frigider si care ba uita usa deschisa, ba se uita tot privind ce anume ar putea manca, plus ca la capitolul apa, electricitate, risipeste mereu.

  3. Am încercat si eu sa schimb becurile in toată casa pentru ca factura la curent părea ceva cam mare si M-a cam usturător buzunarul.
    N-as putea spune daca am amortizat cheltuiala dar mi-ar place sa cred ca cei 5 lei in minus pe factura se datorează acestor becuri.
    Un articol foarte bun si foarte documentat

    1. Eu am un sistem de iluminat Hue de la Philips si scrie pe el ca este garantat pe viata. Daca se tin de cuvant si nu schimb cat oi trai becurile alea zic ca este o investitie nu buna, ci fenomenala.

  4. recunosc, nu usuc rufele decat la masina cu uscator, pentru ca stau la 4, nu am balcon (este incorporat in sufragerie) si ma feresc de mucegai ca de naiba! nu vreau sa fac umezeala in casa deloc

    1. Ai dreptate, faptul ca locuim la bloc ne restrange unele optiuni care sunt viabile la casa. Nu am un sfat pentru tine pentru ca stiu ca daca ai duce rufele in uscatoria blocului s-ar putea sa le iei de acolo mai murdare decat erau inainte de a fi spalate, asa cum am patit eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.