La inceputul fiecarui an fac mai multe rezolutii, dar de obicei le uit pana la inceputul lui februarie. Anul acesta nu a mai fost asa, am facut doar una singura si aceea am ales sa fie rezolutia energetica a casei. Banuiesc ca stiti cu totii cam ce implica cheltuielile cu intretinerea pe perioada iernii, asa ca aveam nevoie de eficientizarea energetica a apartamentului sau sa gasesc cufarul de comori de la capatul curcubeului. Pana sa particip la competitia Spring SuperBlog aveam idei vagi despre ceea ce ar implica aceasta si facusem cateva schimbari minore prin casa, schimbari as zice mai mult de bun- simt. In cadrul acestei competitii am aflat ce inseamna un certificat energetic, pretul certificatului energetic, despre termografie in constructii, despre existenta siteului www.avizez.ro si auditorii energetici Enermed Impex, fiind un impuls serios ca sa elimin toate sursele ce-mi risipesc energia si-mi incarca factura.
Avand la birou doua computere si un laptop conteaza consumul energiei per cumulat, asa prima mea actiune a fost sa le inchid in mod adecvat pentru a economisi energia si pentru a le pastra in siguranta. Inainte cand faceam o pauza mai scurta, timp in care ma aflam langa calculator, dadeam Stand By pentru ca datele se salvau in memoria RAM si recuperarea se facea rapid. Laptopul il inchideam la fel, chiar daca cateodata ma trezeam ca bateria e consumata sau ca se lua curentul si pierdeam datele nesalvate. Acum toate au in setari ca dupa o jumatate de ora sa treaca pe modul Hybernate, unde calculatorul nu consuma deloc energie, iar o eventuala cadere sau consumare a bateriei la laptop nu are niciun efect negativ. Opresc computerele si orice alte echipamente de birou atunci cand nu le folosesc, o practica care nu costa nimic, dar salveaza conform site-ului mentionat 44$/an pentru fiecare calculator.
Am achizitionat cabluri de alimentare „inteligente” ca sa pornesc si sa opresc deodata echipamentul atasat. Computerele si monitoarele au acces la o sursa de energie practic nelimitata prin priza electrica si de multe ori nu sunt optimizate pentru eficienta energetica, dar laptop-urile, notebook-urile, tabletele, sunt concepute pentru a maximiza viata bateriei si folosesc doar o fractiune din energia electrica a omologului. Concluzia care s-a impus a fost ca pentru viitor voi folosi mai mult laptopul. Am atasat un tabel care include consumul de energie al 8 tipuri de laptopuri ale firmei Toshiba, deoarece cel de-al patrulea din tabel este laptopul meu- Toshiba PT341. Se poate vedea consumul de energie pe fiecare stare, pe zi, pe an si pretul de achizitionare al acestora. O tableta sau Kindle folosesc de 35 de ori mai putina energie decat un desktop decent cu monitor de 20-inch si de 5 pana la 10 ori mai puțin decat un laptop. In functie de nevoile mele pot inlocui folosirea laptopului cu una dintre acestea.
Copiatorul din birou l-am ales de dimensiuni corespunzatoare cerintelor mele si folosesc imprimanta cu jet de cerneala in loc de imprimanta laser. Acelasi site spune ca un copiator lasat deschis toata ziua si noaptea costa mai mult de $150 pe an.
Pe langa echipamentele electronice, un mare energofag il constituie lumina artificiala, asa ca am decis inlocuirea becurilor traditionale, a celor cu halogen sau chiar a celor CFL cu LED ( dioda emitatoare de lumina). Facand aceasta schimbare teoretic se economiseste pana la 15% din factura de iluminat, practic datorita faptului ca am fost plecata mereu si le-am schimbat in mai multe trepte nu am putut sa-mi dau seama cu cat m-a ajutat la factura. Sunt studii conform carora becurile cu halogen consuma de 10 ori mai multa energie decat becurile cu LED, plus ca nu mai sunt indicate din cauza pericolelor de incendiu. De ani de zile, cel mai bun sfat a fost sa cumperi un bec CFL, dar asta s-a schimbat rapid pentru ca preturile la LED-uri s-au prabusit si sunt si mai usor de utilizat. In Use Less Energy: Save Money and the Environment! se afirma ca la o astfel schimbare castigi in jur de 64$/an/ bec.
Eu mi-am achizitionat becuri LED B22, echivalentul a 30-40Watt cu un maxim de 320 de lumeni. Versiunile cu LED-uri folosesc 90% mai putina energie si au viata extrem de lunga, de 20 de ani. Pentru a lumina local biroul utilizez o lampa cu lumina focusata, dar de o putere mai slaba fiindca sunt constienta de supra-iluminare, prea multa lumina poate duce la oboseala ochilor si dureri de cap. Ca orice gospodina din cand in cand sterg lampile de praf, grasime sau alte murdarii care pot scadea intensitatea luminii si ca un bun econom sting luminile atunci cand imi inchei activitatea zilnica. Evident, lumina zilei este cea mai buna forma de lumina si o folosesc la maxim, plus ca am incercat s-o maximizez prin peretii vopsiti in alb si plasarea de oglinzi de pozitie pentru a reflecta lumina in camera. Pentru ca m-am gandit ca sunteti interesati de economia energetica am selectat un tabel care include 5 tipuri de LED -uri si calculul costului energiei pe zi si an, avand ca baza utilizarea becului 6 ore/zi timp de 365 zile/an.
Ar mai fi cateva imbunatatiri pe care le pot face acasa, cum ar fi modernizarea ferestrelor. Apartamentul meu este indreptat catre vest, asa ca ofera lumina naturala moderata de dimineata pana seara in orice anotimp si nu contribuie cu mult la incalzirea solara in timpul iernii. Chiar daca am geam termopan, cadrul este din aluminiu ce conduce foarte bine caldura. Ma gandesc sa aleg altele cu un cadru din vinil si cavitatea umpluta cu izolatie, dar inca nu sunt hotarata. As fi vrut sa am un sistem de energie regenerabila care sa-mi ofere electricitate, apa calda, incalzirea si racirea spatiului, dar stau la bloc, la un etaj intermediar si nu-l pot pune in practica. Am incercat sa abordez apartamentul ca un sistem si punctele nevralgice am incercat sa le elimin. Astfel upgradat apartamentul ma astept ca sa salvez deja 20-30% din costurile de energie, imbunatatind in acelasi timp confortul si calitatea lui. Acum doresc sa lucrez cu auditorul energetic Enermed Impex, ca sa-mi ofere ratingul de eficienta si o noua lista de imbunatatiri necesare.
Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog,
3 comentarii la „Rezolutia energetica”
Este o idee excelenta sa apelezi la o astfel de firma. Ma bucur ca esti activa in domeniul verde si ca vrei sa-ti micsorezi impactul asupra mediului.
Sunt grozave datele si ideea de audit.