Acest sfant este asociat mereu cu o fecioara si un balaur, dar de unde vin acestea?
Imaginea sa familiara din picturi il infatiseaza imbracat intr-o tunica impodobita cu o cruce, calare pe un armasar, strapungand un balaur( dragon) si salvand astfel o fecioara. Un ideal medieval si renascentist tarziu a acestui cavaler al lui Cristos, in care nu prea vad legatura cu religia.
Legenda aurea, o colectie de literatura religioasa scrisa de Jacobus de Voragine in jurul anului 1260, este cea care descrie viata mai multor sfinti printre care si a sfintului Gheorghe si ea il asociaza prima ca fiind biruitor in infruntarea impotriva unui balaur.
Saint George and the Dragon painting by Peter Paul Rubens
Spatiul in care este localizata aceasta legenda veche este Libia, intr-un loc numit Silene. Aici exista intr-un lac un balaur mare si feroce ce teroriza locuitorii cerand zilnic un tribut de doua oi. In momentul in care locuitorii nu au mai avut oi l-au hranit cu copii lor alesi in mod aleatoriu. Intr-o zi s-a intamplat ca la sorti sa iasa chiar fata imparatului – Sabra. Imparatul innebunit de durere a promis jumate de imparatie si multe bogatii (fix ca in povesti) celui care i-ar fi luat fata de sotie si astfel ar fi crutat-o de jertfa, dar locuitorii au refuzat. Astfel a imbratisat fata, i-a dat binecuvantarea sa si a condus-o la lac imbracata ca o mireasa. Sa nu cautati logica si sa va intrebati de ce nu a vrut nimeni fata de nevasta desi avea asemenea zestre sau de ce un balaur infometat e asa de pretentios si nu poate inghiti femei maritate.
St. George and the Dragon painting by Vittore Carpaccio
Sfantul Gheoghe ce trecea pe acolo a zarit fata si desi ea a incercat sa-l faca sa plece, el ca un cavaler adevarat a ramas si a infruntat balaurul. Poate i-a fost de ajutor crucea, poate armura, poate lancea sau poate vitejia sa, cert este ca l-a ranit pe balaur si a chemat fata ca sa-i arunce braul ei in jurul gatului. (se pare ca fata era o buna manuitoare de lassou si nu prea avea un mijloc tras ca prin inel, ci mai degraba printr-o bute)
Facand acest lucru balaurul a fost imblanzit instant si i-a urmat pe cei doi ca un catelus in lesa inapoi in oras. Oamenii au fost ingroziti de o asa aratare, dar Sfantul Gheorghe i-a indemnat sa devina crestini, sa se boteze si atunci el ar ucide balaurul. Uite asa mai mult santajati decat convinsi de binefacerile noii religii imparatul si toti locuitorii au fost convertiti la crestinism, balaurul a fost ucis si imparatul a construit o biserica inchinata sfantului, din altarul careia a izvorat imediat o apa ce vindeca toate bolile.
Lancea, sabia sfantului a fost numita Ascalon dupa orasul Ashkelon din Israel.
Saint George and the Dragon painting by Jacopo Tintoretto
St. George and the Dragon painting by Raphael
Pictorii au fost inspirati de aceasta legenda romantica si chiar daca adevarul istoric este diferit de imaginea aceasta sclipitoare, ne face o mare placere sa privim atatea capodopere si de ce nu, sa visam la un cavaler calare pe un cal alb.
Obiceiuri ale acestei zile sunt multe, interpretarile sale si mai multe, dar ce conteaza este modul in care cinstim aceasta figura crestina.
Eu am spus aici decat varianta scrisa in Legenda aurea, dar sunt sigura ca biserica are si o alta varianta mai verosimila, pe care eu nu o cunosc. Daca o stiti voi v-as ruga sa o impartasiti cu mine.
Eu am spus aici decat varianta scrisa in Legenda aurea, dar sunt sigura ca biserica are si o alta varianta mai verosimila, pe care eu nu o cunosc. Daca o stiti voi v-as ruga sa o impartasiti cu mine.
Imaginea sfantului ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale, trimis de catre Stefan ce Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.
Sfantul Gheorghe este si ocrotitorul Armatei Romane.
Pentru toti ce poarta numele acestui sfant le urez:
La multi ani si cati mai multi balauri infranti!
4 comentarii la „Mitul Sfantului Gheoghe”
Haioasa prezentarea cu balaurul mofturos!
Eu zic sa te informezi si sa adaugi si povestea despre credinta sfantului.
pictura este una ,legenda nu am citit-o insa am citit acatistul Sf.Gheorghe si chinurile la care a fost supus pentru credinta sa.Am sa caut sa citesc si s ama informez mai bine asupra vietii Sf.Gheorghe!
Eu am scris din perspectiva literara, recunosc ca nu cunosc mai multe despre rolul sau in crestinism.