Branzeturi cum se cuVin

Proiectul „Branzeturi cum se cuVin”

Setea noastra de cunoastere nu este niciodata satisfacuta. Este vorba despre informatii, fapte, principii, abilitatii si intelegeri  care sunt dobândite prin educatie si experienta. Cunoasterea este importanta, utila, indiferent daca ii gasesti sau nu o aplicatie in viitor. Obiectivul proiectului nostru, „Branzeturi cum se cuVin”, este de a ne educa modul in care consumam, cumparam, imperechem pe mesele nostre vinul si branza, astfel incat sa putem lua decizii mai bine informate, sa devenim mai increzatori in cumparare, sa gustam diferentele identificand calitatea.  Binenteles ca este si o oportunitate de a ne consolida experientele sociale, dar castigul major este un gust imbunatatit, care a schimbat modul in care percepem aceste alimente prin cea mai buna metoda- degustarea.

Pairingul o experienta incantatoare

Pairingul este in mod un amestec de arta cu stiinta, dar nu trebuie sa stii compozitia moleculara a alimentelor pentru a le potrivi, tot ce-ti trebuie sunt cateva sfaturi ale profesionistilor care sa-ti indice directia corecta, urmate apoi de experimentare. Urmareste degustarile organizate de catre noi, ASBO- ASociatia Bloggerilor Olteni in cadrul proiectului „Branzeturi cum se cuVin” si apoi pairingurile pe care eu le-am considerat castigatoare. Cateodata am ales sa tratez  Asocieri culinare in atmosfera de fin de siècle ca un Proiect didactic al papilelor gustative, alteori am fost doar un Pelerin pe drumul intre branza si vin cautand Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita in Amprente de viata la Vila Dobrusa sau in Misterele Eleusine de la Starmina , dar mereu am fost Agent Branziceanu in actiune, mare fan branza din Carpati si La un pahar cu Dionysos. 

De gustibus non est disputandum

Testeaza la randul tau numeroasele posibilitati existente luand in considerare toate complexitatile si variabilele vinurilor si branzeturilor. Te poti inspira din pairingurile prezentate in proiectul nostru- „Branzeturi cum se cuVin”. Lanseaza-ti propria decizie si nu uita, valoarea pairingului trebuie sa fie mai mare decat suma partilor sale luate individual. In plus, nu lasa parerea altora sa te influenteze- De gustibus non est disputandum.

Seara premierelor branzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Seara premierelor brânzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Recenta degustare organizata la Restaurantul Excelsior de catre ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionarculinar.ro, a fost o buna oportunitate de a educa despre noi soiuri de branza Delaco si despre vinurile ...
Citește Mai Mult
La masa cu Decebal, degustare de branza si vin

La masa cu Decebal, degustare de branza si vin

Dacii cunosteau placerile gastronomice savurand cu placere bucatele insotite de ulcioare de vin. Mentinerea in limba romana a catorva cuvinte dacice, cum ar fi: branza, urda, batal, manz, mazare, mistret, ...
Citește Mai Mult

Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Pentru fiecare din noi perfectiunea este conturata de altceva, dar intr-o seara de vara, la terasa Craft, am descoperit-o alaturi de o mana de prieteni bloggeri. Era joi, dar in aer ...
Citește Mai Mult

Amprente de viata pe Domeniul Vila Dobrusa

De obicei cand ne gandim la traditie si modernitate le plasam pe pozitii antagoniste intr-o teorie liniara a schimbarilor, dar relatiile dintre ele nu implica neaparat conflict, exclusivitate, ci se ...
Citește Mai Mult

Eu cu cine votez, Stefan cel Mare sau Alexandru Ioan Cuza?

Ma aflu in postura Cetateanului turmentat, alegator nestiutor care trebuie sa fiu dirijat pentru a-mi pierde ticul verbal: "Eu cu cine votez?" Votarea in acest caz se refera la imbunatatirea ...
Citește Mai Mult
Tu dor de-o degustare

Tu dor de-o degustare

Mi-era dor de-o degustare de branza si vin dinainte de Oltenia Wine Fair si mi-am potolit-o doar pe jumatate la acest eveniment, imperechind cum m-am priceput cateva vinuri premium cu ...
Citește Mai Mult
Vin pentru totdeauna

Deseara vin la tine, vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna

Deseara vin la tine, vin sa te vad, vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna. Vreau sa ma imbat zilnic de tine si pentru asta vom toasta un pahar de ...
Citește Mai Mult

Vin(e), vin(e) primavara cu Oltenia Wine Fair

A venit primavara, e timpul pentru ceva special care sa acompanieze natura clocotitoare, asa a aparut ideea targului de vinuri Oltenia Wine Fair. Acest anotimp aduce un punct de cotitura ...
Citește Mai Mult
Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Pentru ca te cunosc ca mare fan branza si pentru ca-s olteanca, vorba aia - "Cin' se ia cu mine bine, ii dau branza de la mine", iti voi spune ...
Citește Mai Mult
Degustari de vinuri in decembrie

Degustari de vinuri in decembrie

Degustari de vinuri in decembrie. In luna decembrie, chiar daca la nivel de asociatie nu am facut nicio degustare de vin si branza, deoarece toata lumea a avut agenda plina ...
Citește Mai Mult
La un pahar cu Dionysos

La un pahar cu Dionysos

  Aceasta este povestea rezumat a unui dialog intre mine si zeul vinului Dionysos sau mai degraba o noua experienta personala cu si despre vin, experienta care vrea sa te ...
Citește Mai Mult
Duete romano-franceze la Crama Marmara

Duete romano-franceze la Crama Marmara

Intr-o piata globala tot mai competitiva, vinificatorii si producatorii de branza cauta sa-si lege comercializarea produselor de identitate. O astfel de abordare urmareste distingerea produselor de competitorii lor, concentrandu-se pe ...
Citește Mai Mult
Povestea unor pairing-uri la crama Banu Maracine impreuna cu Kooperativa 2.0 1

Povestea unor pairing-uri la crama Banu Maracine impreuna cu Kooperativa 2.0

 Identitatea  Banului Maracine    Povestea incepe pe la 1328 cand un boier oltean a ajuns in oastea regelui Frantei Filip VI de Valois (un document al lui Ioan de Luxemburg, zis ...
Citește Mai Mult
Pelerin pe drumul dintre branza si vin

Pelerin pe drumul dintre branza si vin

  La Dragasani drumurile se aduna pe langa randurile de vie si apoi se despart pentru a se aduna iar. "Draga Sani, mai adu-ne o carafa cu vin!" asa spuneau ...
Citește Mai Mult

Traditie si modernitate la Vila Dobrusa

Ai spune ca Traditia si Modernitatea sunt doua capitole separate, doua entitati individuale, chiar contradictorii sau exclusive, dar vizitand Vila Dobrusa si  Crama Avincis am ajuns la concluzia ca intre ele ...
Citește Mai Mult