4 istorii care merită trăite și celebrate

4 istorii care merita traite si celebrate 1

Cu o tradiție de vinificație care datează din anul 5.000 î.Hr., Moldova și-a menținut reputația pentru recoltele sale vinicole, de calitate. Un motiv cheie pentru unicitatea vinurilor din Moldova este că podgoriile țării folosesc soiuri autohtone, unele dintre ele hibride. De ce spun asta? În ziua în care am sărbătorit Ziua Unirii Basarabiei cu România- 27 martie, ASociația Bloggerilor Olteni a aniversat și ea 10 ani de BlogMeet oltean, așa că am organizat pe langa un tur ghidat la Casa Romanescu și o degustare de vinuri moldovenesti ale Cramei Radacini. Titlul articolului l-am imprumutat de la sloganul Cramei Radacini- Istorii care merită trăite.
Vinurile de peste Prut degustate în această zi au fost:

  • Spumant Brut Blanc de Cabernet, 
  • Ampre Viorica – vin alb sec,
  • Fiori Feteasca Neagra + Syrah,
  • Rara Neagra + Saperavi
  • Spumant roze dulce Vero si moscato

Dar să mă întorc la cele 4 istorii care merită trăite și celebrate.

 „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România.”, se arăta în Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ şi de secretarul Ion Buzdugan. („Istoria României în date”, Editura Enciclopedică, 2003)

Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei româneşti Basarabia cu România.

Ziua Unirii Basarabiei cu România

Istorii care merită trăite și celebrate – 10 ani de BlogMeet Oltean alături de ASociația Bloggerilor Olteni

Deși în ultimii doi ani de pandemie n-am avut cine știe ce evenimente sau proiecte, criza covid-19 a fost relativ depășită cu ajutorul vaccinurilor și am intrat într-o nouă noua normalitate.   Când a început războiul am uitat clar de pandemie. Mare parte din noi ne-am confruntat cu consecințele sociale, psihologice și economice ale virusului, așa că intrarea în era post-pandemică impunea o celebrare. Dacă te uiți la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, când crizele se termină, este o petrecere, așa că și noi am făcut una la nivel de blogosferă, mai ales că aveam o cifră rotundă de sărbătorit- 10 ani.

Istorii care merită trăite și celebrate – Casa Romanescu, Craiova

Despre Casa Romanescu, un monument de arhitectură de interes național din municipiul Craiova, situat pe Calea Unirii, lângă Biserica Mântuleasa am aflat multe detalii și picanterii datorită turului ghidat organizat de către Monumente Oltenia.

Nicolae Romanescu a fost primar al Băniei în anul 1898, 1901-1916, 1929, o figură emblematică a oraşului care a contribuit la dezvoltarea Craiovei. Clădirea şi anexele interioare ale curţii au fost construite în mai multe etape, în cursul secolului al XIX-lea (prima mărturie scrisă despre casă datează  din 1833), ajungând la configuraţia definitivă în anul 1903,  datorită arhitectului I.D. Berindey. Astăzi ea şi-a recăpătat valoarea artistică şi cea funcţională fiind inclusă în circuitul turistic și economic al Craiovei. Ea a fost un cadru ales de găzduire a unor oaspeţi ca Regina Elisabeta, Nicolae Iorga, George Enescu, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu, Elena Văcărescu, C.A. Rosetti, Alexandru Macedonski. Pe locul de onoare de la șezătorile Luciei Romanescu, soţia fostului primar al Craiovei, și anume lângă soba de sub iluminator, stătea regina Elisabeta sau în lipsa ei Aretia Aman, iar în salonul principal cu bovindou (bowwindow) din fier forjat închis cu vitralii aveau loc serate unde-și etalau talentul virtuoșii și virtuoasele vremii. Întreaga pictură interioară a Casei Romanescu se datorează lui Francisc Tribalsky – un pictor monumentalist, de origine poloneză.

Istorii care merită trăite și celebrate – Degustare,  vinurile Cramei Radacini

Țara în formă de ciorchine de struguri este un ținut bogat în contraste și recorduri vini-viticole, iar bogata sa tradiție vinicolă merită explorată și degustată. Vinurile sale au câștigat în ultimii ani mai multe premii datorită unei campanii de integrare a standardelor occidentale. Oficiul Național al Viei și Vinului, cel care gestionează sectorul vitivinicol, a condus reforma, iar acum multe soiuri noi seduc prin autenticitate invitandu-te să le explorezi. Aici se încadrează și vinurile Cramei Rădăcini. Compania este relativ nouă, are 11 ani, dar le place să creadă că aduc aport de calitate pe piața vinicolă. Au obținut medalii pentru cea mai buna vinărie în 2020 si au mai produse medaliate cu argint si aur în competiții internaționale.

Astăzi vă voi vorbi doar de unul – Ampre Viorica – vin alb sec. Sunt convinsă ca ai auzit de soiul hibrid Viorica.

Ce sunt soiurile hibrid de struguri?

Vitis vinifera este cea mai importantă specie de struguri din punct de vedere oenologic. Toate viile pe care le cunoaștem și le iubim, care produc vinuri de calitate (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, etc), sunt soiuri din această specie. Pe măsură ce tehnologia și viticultura avansează, tot mai mulți vinificatori se îndreaptă către o categorie de struguri cunoscută sub numele de hibrizi. Etimologic hibridul este rezultatul deliberat al încrucișîrii a doi indivizi, specii, soiuri, genuri sau de rase diferite. La fel este și la strugurii hibrizi. Ei sunt obținuți prin încrucișarea tulpinilor și au fost cultivați inițial ca răspuns la filoxeră. După ce aceasta a distrus majoritatea podgoriilor din Europa la sfârșitul anilor 1800, viticultorii au experimentat cu noi struguri rezistenți la frig, filoxeră, alte boli, la solurile foarte acide sau bazice, la secetă sau care să dea randamente mai mari.

Soiurile hibride de struguri au un potențial enorm, așa că este important să le cunoaștem și să încercăm vinurile pe care ni le oferă. Pe lângă faptul că au devenit alternative excelente pentru regiunile cu climă extremă, ajuta și la reducerea cantității de produse chimice utilizate în podgorii având capacitatea de a rezista bolilor. Se apropie de agricultura ecologica, unde podgoriile sunt gestionate prin tehnici agricole care exclud îngrășămintele, antibioticele și pesticidele.  Strugurii hibrizi se extind deoarece pot fi mai ușor de cultivat, se pot coace mai devreme și pentru că au mult mai multă rezistență la boli (prin urmare, necesită mai puțină stropire, ceea ce reduce consumul de combustibil, volumul soluțiilor de pulverizare). Strugurii hibrizi sunt, prin urmare, considerați o alternativă „verde” la strugurii vinifera.

Eu văd acest gen de vin ca un semn al vremurilor, acum fiind o perioadă post-pandemică marcată de schimbări, în care oamenii sunt mai curioși și dornici să experimenteze lucruri noi.  Acest profil de degustători, dornici de propuneri mai avangardiste și personale, sunt dispuși să comande și să testeze un vin din struguri hibrizi.

Există schimbari in palatul consumatorilor sau de schimbari climatice care obliga producătorii să-și reevalueze plantațiile. Nu m-aș mira ca în câțiva ani vinurile Cramei Rădăcini să fie cotate ca vinuri biodinamice. Acest concept este unul vechi, de la începutul secolului trecut, iar conform lui  via și terroir-ul sunt considerate ființe vii. Scopul este ca podgoria să-și dezvolte propria apărare imunitară împotriva bolilor, microbilor și insectelor.  Este o adevărată filozofie de viață și un mod de a lăsa un pământ mai sănătos generațiilor următoare.

Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Decantor vin cu suport arcuit
Decantor vin cu suport arcuit
Termometru vin Brau metalic
Termometru vin Brau metalic
Tirbuson electric cu accesorii vin, set cadou 4 piese

Soiul de struguri Viorica

Să ne întoarcem la boabele noastre de struguri Viorica. Acest soi reflectă originalitatea și unicitatea vinificației autohtone, ceea ce îl face cartea de vizită a vinurilor albe moldovenești. Soi recent dezvoltat ( datează din 1969 și a fost obținut de către cercetătorii – Guzun N., Olar F., Tsypco M., Konovalova A., Nedov P) ,  Viorica este un exemplu de soi de struguri hibrizi.  Viorica s-a născut în urma încrucișării soiurilor parentale- francez Seibel ( un alt hibrid creat în urma încrucișării unor culturi de vii sălbatice din America și Europa) şi italian Aleatico, considerat a fi un Muscat roșu. Din două soiuri de struguri roșii, a rezultat unul surprinzător, Viorica -alb!!!! văratic și extrem de aromat, fin și elegant.

Bănuiesc că știai că frunzele de viţă de vie au proprietăţi benefice, dar ai încercat produsele cosmetice ale companiei Viorica-Cosmetic? Ei au lansat o gama de produse care are la bază sâmburi de struguri şi frunzele de viţă de vie din soiul Viorica.

Ampre Viorica – vin alb sec

Acest cupaj este un rezultat ingenios care te poartă într-o călătorie senzorială unică, printre note parfumate, floral-fructate, surprinzându-te cu aromele îndrăznețe. El are în proporție de 80% struguri Viorica atât de aromați, 10% Riesling ȘI 10% Chardonnay. Ampre Viorica este un vin sec ce are o culoare de un galben-pai, cu reflexii verzui. Aromele sale sunt intense și specifice soiului Muscat parental (soiurile hibride prezintă un amestec de trăsături din descendența lor) de flori albe, în special aș zice de flori de salcâm, cu ușoare note de citrice și mere galbene. Unii companioni de la masa mea au simțit și tușe de plante aromatice uscate, dar eu nu i-am sesizat decăt briza de arome văratice. Este un vin prospat, crocant, usor de asimilat și de asociat.

A fost o zi încărcată de istorii care merită trăite și pe care am le-am celebrat din plin. dînd frîu liber sentimentelor,, emoțiilor și papilelor gustative.

La multi ani, blogosfera olteneasca! Sa cresti, sa fi mereu relevanta si sa te mentii in prima linie a blogosferei romanesti!

Curioasa lume a vinului
Enciclopedia vinului de Madeline Puckette
Enciclopedia vinului de Madeline Puckette
Vin si divin - Jean-Robert Pitte
Vin si divin - Jean-Robert Pitte
Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte
Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte
Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson
Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

14 comentarii la „4 istorii care merită trăite și celebrate

  1. Istorie, cultură, artă și socializare! Ce poate fi mai frumos și mai benefic pentru cei care apreciază aceste lucruri?
    Mulțumesc pentru informații și pentru încântare! Felicitări și La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.