6 tipuri de pahare de cristal. Rafinare la masa- cristaluri Bohemia

6 tipuri de pahare de cristal. Rafinare la masa- cristaluri Boemia

Sunt lucruri care mi-au placut dintotdeauna, unele au o valoare istorica si reprezentativa a unei tari sau regiuni, altele au valoare emotionala, unele au un „je ne sais quoi” care ma atrage sau sunt un simplu capriciu personal. In primele doua categorii se incadreaza obiectele de cristal. Mare parte din familia mea de cristaluri Bohemia sunt cadouri de la bunica, dar in ultimul timp am achizitionat si eu multe. De ce? Pentru ca le ador rafinamentul, delicatetea si modul in care imi imbogatesc si impodobesc mesele festive.. Si mai am un motiv – pentru ca, de ceva vreme, s-a deschis in Craiova magazinul specializat in cadouri Charisma Deco. De fapt este vorba de doua magazine si un showroom, ce au ca motto-uri: „arta de a fi unic” si „magazinul care te reprezinta”. Nu fii suparat/a daca nu-mi esti concetatean/a, aceleasi produse din cristal de Bohemia le poti achizitiona si online.

Cum vad eu o masa festiva? Pe o fata de masa alba brodata, asa cum am multe de la bunica, in centru, troneaza o vaza plina cu flori inmiresmate insotita de un bol modernist cu fructe de sezon, un cuplu regal din cristal de Bohemia, iar in jurul lor danseaza vesela de portelan cu tacamurile, paharele, platourile, sfesnicele, carafe, decantorul si cateva fgurine decorative, mare parte facand parte din familia regala a cristalurilor de Bohemia. Aceasta familie, la fel ca si a mea, e nascuta din iubire. Iubire pentru frumos, arta, valoare, iar fiecare produs are o poveste. Aceasta incepe de la istoria cristalului boemian pana la finetea detaliilor, abundenta bogatiei ornamentelor si cea a oamenilor care le fac sa devina realitate.

Stii istoria cristalului boemian?

Cristalul este o piatra naturala formata din cristalizarea gazelor sub presiune, in interiorul unor cavitati de roca numite geode. Cand ne referim la articole decorative din cristal cum sunt paharele, vesela, carafe, vaze, etc, nu vorbim de cristal pur, ci de un cristal realizat artificial, in mod similar cu sticla.

Istoria oricarui cristal de Bohemia incepe din secolul al XIII-lea, dar atinge epoca de aur intre secolele al XVII-lea si XVIII-lea, cand Caspar Lehman, un bijutier protejat al imparatului Rudolph al II-lea (imparatul Sfantului Imperiu Roman, rege al Boemiei, al Ungariei, principe de Transilvania, patron al artelor), a adoptat sticlei tehnica gravarii bijuteriilor. Designul original cu abundenta de motive ornamentale in cele mai multe cazuri ostentative, in stil baroc, au facut repede din cristalul de Bohemia una din cele mai importante „sticle” din lume si un simbol al excelentei.

Ce este special la acest cristal de Bohemia?

Aceste cristaluri Bohemia se disting in primul rand prin transparenta, imitand de aproape cristalul de roca datorita concentratiei de minimum 24% oxid de plumb (PbO), care mareste indicele de refractie. Lumina care trece printr-un astfel de cristal se comporta ca atunci cand strabate o prisma, dispersandu-se in mai multe nuante si atangand o luminozitate spectaculoasa. Compozitia cristalurilor de Bohemia este un amestec de silice, calcar, carbonat de sodiu până când devine una dintre cele mai scumpe piese pe care nu le-au existat niciodată. Apoi vine delicatetea, posibilitatea de a se imbogati cu ornamente din cobalt, aur si sculptarea perfecta in gol sau relief care se aplica celor mai spectaculoase piese. In mod traditional se faceau manual, prin suflare, dar acum cele mai multe piese sunt produse industrial. In schimb, in cea mai mare parte a productiei sculptarea a ramas manuala. De fapt, cristalele de Bohemia au fost primele din Europa care au obtinut o calitate similara cu cea a cristalului de roca, considerat piatra semipretioasa. Boemia a eliminat suprematia italiana din Murano, aceste cristale au o stralucire, transparenta si stralucire superioara celei venetiene. Tot in aceasta regiune a Europei Centrale s-a nascut si Daniel Swarovski, fondatorul  dinastiei cristalelor ce ii poarta numele.

De ce folosim cristaluri Bohemia?

De ce folosim aceste cristaluri Bohemia? Sunt practice? Nu prea. Multe dintre ele sunt elemente decorative si orice miscare gresita le poate deteriora. Ne impiedica acest lucru sa le folosim? Pe mine nu, desi le scot doar la zile festive. Altii le tin ca elemente decorative, dar parca astfel le lipsesc de viata, de principalul lor scop, sa ne cante si incante. Mie-mi place sa le dau bobarnace ca sa le aud sunetul cristalin unic. Inchise intr-o vitrina, sub paza rudei mai sarace, sticla, le piere glasul si bucuria din transparenta. Sunt frumoase? Sunt superbe, de aceea piese infailibile au fost prezente la inceput in resedintele si palatele monarhilor, apoi a presedintilor si reprezentantilor guvernului, iar astazi oricare din noi le poate avea. De ce le doresc la masa mea festiva? Ma impresioneaza prin autenticitate, rafinament, delicatete, prin sonoritatea unica, sculpturile, formele exceptionale si senzatia placuta, speciala, data bauturilor si alimentelor. Totul pare sa aiba o aroma sublima si un gust mai bun datorita lor, cel putin asa simt eu.

Avantajele paharelor de cristal Bohemia

Paharul pastreaza calitatatea si evidentiaza aromelor bauturilor, cum ar fi vinurile, bauturile spirtoase, cocktailurile, apa, berile, etc. Avantejele acestor pahare cristal Bohemia sunt multiple: mult mai stralucitoare, mai transparente, caracteristici care le fac ideale pentru arta degustarii vinurilor. Pe langa capacitatea lor de a refracta si difuza lumina, cu ajutorul lor putem aprecia corpul si nuantele vinului in oenologie si alte bauturi spirtoase valoroase. Gustul vinului, coniacului, whisky-ului poate varia in functie de geometria paharului in care sunt servite, datorita faptului ca, in functie de geometria paharului, concentratia de etanol variaza si, deci si aroma. 

6 tipuri de pahare de cristal

Cele mai importante tipuri de pahare de cristal intalnite pe o masa festiva sunt::

  • Pahar de cristal pentru apa

Este un pahar generos, mare si este primul pus pe masa.  Se foloseste atat pentru apa, cat si pentru sucuri naturale.

  • Pahar de cristal pentru vin rosu

Pentru vinul rosu, experții recomanda un pahar rotunjit cu corp larg, cu gura inchisa, astfel incat aromele vinului sa fie concentrate. 

  • Pahar de cristal pentru vin alb

Pentru vinul alb, idealul este un pahar de cristal cu o gura mai deschisa, deoarece vinul alb nu are la fel de multe arome de evidentiat ca celelalt.

  • Pahar de cristal pentru cocktail 

Pentru cocktailuri, se recomandă paharele cu o deschidere larga. Sunt mai multe concepte de cocktail, asa ca sunt mai multe forme de pahare pentru ele, dar la aceasta bautura nu trebuie uitat ca prezentarea joaca un rol foarte important.

  • Pahar de cristal pentru coniac

Pentru acest tip de bautura se recomanda un pahar larg cu gura inchisa, pahar balon. Geometria acestui tip de pahar face posibila aprecierea mai buna a aromelor si marcarea mai buna a esentelor sale. Este recomandata agitarea usoara inainte de degustare. 

  • Pahar de cristal pentru sampanie

Paharele de cristal cu forme asemanatoare unui flaut sunt recomandate pentru sampanie. Aceasta forma dreapta si ingusta previne dispersarea bulelor si mentine temperatura constanta mai mult timp. 

Concluzii

Chiar si in aceste vremuri repezi si minimaliste, noi ne agatam de tradietie, continuam sa ne decoram masa la ocazii speciale. In plus, am adoptat cristalurile si in alte locuri din casa, acum avem vaze, obiecte decorative sau de iluminat executate din el. Un loc unde cristalurile sunt nelipsite este cel rezervat bijuteriilor si cateodata parfumurile scumpe care ne invelesc le pastram in sticlute sofisticate executate tot din cristal.

Cauti cristaluri Bohemia? La Charisma Deco vei gasi o selectie larga care-ti este la indemana si poate fi comandata si online. Gasesti tot felul de forme adaptate la tendintele actuale si gustului unui om modern. Sunt sigura ca cele mai multe modele de cristaluri Bohemia te vor surprinde si vei fi uimit de frumusetea creatiilor delicate. De fapt, Charisma ofera mai mult decat pahare de cristal, pun la dispozitie o mare selectie de obiecte decorative care dau un aer nou casei transformand diverse incaperi in colturi speciale preferate. Lasa-te sedus de colectiile lor si de designurile rafinate! Sunt sigura ca nu vei regreta!

15 comentarii la „6 tipuri de pahare de cristal. Rafinare la masa- cristaluri Bohemia

  1. Mie îmi plac cristalurile foarte tare! De când mă știu!
    Am și eu seturi de pahare pentru toate băuturile, dar și cești de cafea și vaze.
    Cu toate astea, am descoperit lucruri noi în articol și mă gândesc deja la niște cumpărături . De cristaluri! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.