Moartea Demonului de Anne Holt. Recenzie

Moartea Demonului de Anne Holt. Recenzie

Moartea Demonului de Anne Holt  ( Demonens Død aparuta in 1995 sau varianta ei in engleza Death of the Demon, in italiana L’ unico figlio ) face parte din seria „Hanne Wilhelmsen”a genului de noir scandinav. Anne Holt a scris in total 10 romane in seria „Wilhelmsen”, cinci in seria „Vik / Stubø” si cinci romane de sine statatoare, fiind una dintre cele mai apreciate scriitoare de gen. 

Moartea Demonului este prima carte de Anne Holt pe am citit-o, si desi este a treia din serie, se poate citi independent de celelalte. Hanne Wilhelmsen este o femeie frumoasa, dar si unul din cei mai buni detectivi din Oslo care cauta perseverent firul crimelor si reuseste de fiecare data sa le dea de capat.

Anne Holt in afara ca este o romaciera norvegiana, a lucrat ca jurnalist, prezentator de stiri, consultant media, a petrecut doi ani lucrand ca avocat la Departamentul de Politie din Oslo, si-a infiintat propria firma de avocatura, a fost ministru al justitiei din Norvegia intre 1996 si 1997. Impresionant CV, nu? Experienta ei in politie si in sfera juridica ne asigura din start ca romanele au o baza solida a cunoasterii circumstantelor specifice atat unor anchete juridice, cat si politienesti, dar dupa ce am citit doua carti scrise de autoare, pot sa spun ca si personajele sunt bine conturate, convingatoare, analizate atent din punct de vedere psihologic, iar suspansul e la el acasa. Ca drept dovada, scrierile ei i-au adus mai multe premii, inclusiv Premiul Riverton, Premiul Cappelen, Premiul Edgar, Premiul Librarilor Bokhandler, iar Jo Nesbo o numeste „Nasa fictiunii criminale norvegiene moderne” . Cele mai cunoscute din cartile sale sunt seriile bestseller politiste „Hanne Wilhelmsen”, din care face parte si Moartea Demonului de Anne Holt, si seria de thriller psihologic „Vik / Stubo”.

Vezi si : Diavolul in rochie albastra” de Walter Mosley danseaza pe Strada Fictiunii

Seria Hanne Wilhelmsen

  1. Zeița oarbă (Blind gudinne, 1993)   
  2. Fericiți cei însetați (Salige er de som tørster, 1994)
  3. Singurul copil (Demonens død, 1995)
  4. În maxilarele leului (Løvens gap, 1997) – cu Berit Reiss-Andersen
  5. Gluma (Død joker, 1999)
  6. Fără ecou (Uten ekko, 2000) – cu Berit Reiss-Andersen
  7. Dincolo de adevăr (Sannheten bortenfor, 2003) 
  8. Într-o dimineață din mai (Presidentens valg, 2006) – ca personaj secundar
  9. 1222 (1222, 2007)

„Numai cele mai grave cazuri au aterizat aici. În Norvegia, se aștepta ca copiii care, dintr-un motiv sau altul, să nu poată crește împreună cu părinții lor biologici, să fie plasați în case de plasament individuale … Era ușor să găsești astfel de case pentru bebeluși. Destul de simplu în ceea ce privește copiii mici, până la vârsta școlară. Apoi devine brusc mult mai dificil. de regulă, însă, au reușit. Cu excepția celor mai grave cazuri. Cei care erau atât de pretențioși, atât de deteriorați, atât de rupți de viața lor și de părinții lor inutili încât nici o familie obișnuită nu putea fi așteptată să facă față responsabilității. Acestea au ajuns cu Agnes.”

Agnes Vestavik este gasita intr-o noapte rece de iarna, in biroul ei, injunghiata mortal, in spate cu un cutit de bucatarie, iar copilul disparut poate fi implicat in uciderea ei. Olav Håkonsen are doar doisprezece ani, dar este supraponderal datorita traiului in saracie si predispus la furii necontrolate, fiind de o iritabilitate si frustabilitate extrema pe fondul unei disfunctii cerebrale. Este amintit un episod nevrotic, la varsta de trei ani, care o determina pe mama sa se teama inca de atunci de el. Olav este conturat ca un copil cu multe laturi intunecate  pe fondul unei boli mentale. 

Autoarea isca printre randuri intrebari ca: Ce ar trebui facut daca un copil prezinta comportament violent? Poate fi prevenit acest comportament violent la copii? Este plasarea in centre specializate cea mai buna solutie? Programele actuale de asistenta ofera indrumare cuprinzatoare si corespunzatoare copiilor victime ale diverselor abuzuri si cu boli mentale?

Vezi si : Hai in vacanta pe Strada Fictiunii!

Intriga cartii Moartea Demonului de Anne Holt

Intriga cartii Moartea Demonului de Anne Holt se concentreaza in jurul anchetei mortii lui Agnes Vestavik, directoarea unei case de plasament pentru copii cu probleme de comportament, Spring Sunshine Foster Home, si a disparitiei noului copil sosit in aceasta casa, Olav. Copii gazduiti in acest centru de plasament sunt implicati in povesti triste, fapt care-i face nesiguri. instabili.

Mama lui Olav a stiut de cand l-a nascut ca este ceva in neregula cu copilul ei si mult timp a fost incapabila sa creeze o legatura cu el. Cu toate acestea, ea il iubeste mult si a cautat zadarnic ajutor de la societate, pana ca aceasta sa implineasca douasprezece ani. Atunci cand ii vine ajutorul cerut, el este sub forma serviciilor sociale care gasesc de cuviinta sa indeparteze copilul de ea si sa-l interneze intr-un centru de plasament. O alegere proasta atat pentru mama care sufera si incearca sa-l ia inapoi, cat si pentru baiat care ar fi preferat sa ramana acasa.  Olav este foarte suparat de situatie, fapt care ii agraveaza comportamentul.

Olav nu se integreaza in colectivul format de catre ceilalti sapte copii si cei douasprezece angajati ai centrului, ii deranjeaza pe toti , arunca mancarea, spune obscenitati la adresa directoarei. Acest ultim fapt o determina  sa-i interzica timp de doua saptamani vizitele maternale. Interdictia acutizeaza ura impotriva directoarei, aceasta speriindu-se cand i-o vede in ochi. Apoi Agnes moare, iar Olav dispare. Ramane de vazut daca Olav a fost martor la crima, vinovat de crima sau fuga lui nu are nicio legatura cu moartea directoarei. Ar fi putut un copil de douasprezece ani sa infiga cutitul in directoare? 

Omul cavernelor - Jorn Lier Horst
Omul cavernelor - Jorn Lier Horst
Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft
Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft
Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir
Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir
Cainii de vanatoare - Jorn Lier Horst
Cainii de vanatoare - Jorn Lier Horst

 Agnes, in ultimele zile, dezgropase secretele unor angajati ai centrului de plasament, asa ca oricare ar fi avut motive s-o omoare. Minore, dar existau. Cercul de suspecti ai noii inspectoare sefa, Hanne Wilhelmsen se largeste mereu, adaugandu-i-se:

  • directorul asistent Terje Welby care a delapidat din fondurile casei de plasament,
  • asistenta Maren Kalsvik, director adjunct „de facto” care a ravnit prea puternic la functie si si-a falsificat diploma,
  • Eirik Vassbunn, angajatul care a descoperit corpul lui Agnes si apoi a intrat in concediu medical,
  • sotul lui Agnes care se afla intr-o situatie de dependenta financiara fata de ea si nici o casnicie fericita,
  • iubitul ascuns al lui Agnes- un vanzator de masini second-hand care i-a furat carnetul de cecuri.

Nimeni nu-i complet nevinovat, toti sunt supecti, dar cine a infipt cutitul in directoare?

Identitatea criminalului ramane neclara, dar in schimb, se produce o a doua moarte violenta. Misterul se tot adanceste pana la ultimele sase pagini, cand sunt descurcate rapid itele crimei. Nu va spun deznodamantul, dar este previzibil inca din primele randuri, atribuind criminalitatea patologiei individuale.

Am vazut ca scriitoarea este comparata cu Agatha Christie, dar eu n-am aceeasi parere. Intr-adevar intriga se invarte intr-un cerc mic de personaje, povestea dezvaluie usor indicii, toti sunt potentiali criminali, toti au avut motive si posibilitati de a infaptui crima, puzzle-ul intrigii contine intorsaturi, rasuciri, piste false; anchetatoarea pare a face o munca de detectiv pe stil vechi, dar nu este facuta radiografia crimei, nu se explica nimic din cronologia ei, ci doar se tranteste un criminal. Pana la ultimele sase pagini mi-a placut romanul, a fost chiar o lectura captivanta, dar apoi ma asteptam la altceva. Intre timp am mai citit si Ce ascund norii întunecati , iar finalul e la fel, dat pe repede inainte fara prea multe explicatii. E drept ca imaginatia e cel mai bun scriitor, dar eu asteptam altceva.

Sange pe zapada - Jo Nesbo
Sange pe zapada - Jo Nesbo
Iertarea - Yrsa Sigurdardottir
Iertarea - Yrsa Sigurdardottir
Gheata de sub picioarele ei - Camilla Grebe
Gheata de sub picioarele ei - Camilla Grebe
Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir
Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Aspecte negative ale societatii novegiene

In afara atmosferei intunecate a genului noir scandinav cu scene deprimante (Olav decojind tapetul),si unde totul e scufundat intr-un val de tristete ce ingheata nu numai natura ci si sentimentele oamenilor nefericiti,  in afara intrigii specifice anchetei din Moartea Demonului de Anne Holt, in carte mai ai parte si de multe aspecte ale societatii norvegiene. E conturata incapacitatea sa de a face lumina in problemele sociale prin esecul sistemului in a o ajuta pe mama lui Olav sa faca fata copilului ei bolnav si periculos. Anne Holt arata neajunsurile sistemului norvegian, dar mie nu mi se par chiar asa de sumbre in conditiile in care intr-un centru de plasament sunt opt copii si douasprezece angajati. Perceptia depinde de unghiul geografic din care privesti, dar se pare ca si intr-o tara dezvoltata ca Norvegia, o boala mentala este un tabu social greu de depasit si de gestionat. As fi curioasa ce ar scrie Anne Holt despre sistemul de asistenta sociala din Romania, care cred ca este cel mai ineficient din toata Uniunea Europeana. Una din intrebarile pe care o citesti printre randuri este cat de mult din durerea, tristetea, alienarea din jur poate fi pusa pe seama inadecvarii sistemului si cat pe  indiferentei si a abilitatilor noastre sociale slabe. Una peste alta, cartea ofera prilejul de a ne gandi la rolul pe care societatea ar trebui sa-l aiba in vietile noastre, dar si al nostru in implicarea sociala si educatia copiilor.

Vezi si : In cautarea libertatii – „Venetia iarna” de Emmanuel Robles

Alte subiecte atinse in carte sunt eforturile de adaptare la noi responsabilitati profesionale. Hanne are dificultati in a-si delega munca si a imparti concluziile sale cu ceilalti colegi. Incapacitatea ei de a avea incredere in cei din jur se rasfrange si asupra vietii private din care avem o perspectiva asupra relatiei sale hemosexuale si a modului de a comunica altora sexualitatea ei. Ca o paranteza, Holt s-a casatorit cu sotia sa in 2000, iar alegerea sa sexuala a declarat ca nu a fost o problema pentru cariera sa.

„Suntem foarte liberali aici pentru a accepta homosexualitatea și egalitatea de gen” ,

dar totusi din aceasta carte se intelege altceva. Se pare ca homosexualitatea feminina este o problema nerezolvata complet si slab acceptata chiar si in Norvegia civilizata, linistita si cunoscuta pentru toleranta sa,

 Concluzii

Chiar daca nu esti un fan al genului noir scandinav sau de alta factura, da-i o sansa lui Anne Holt si citeste-i macar o carte. Daca nu te va captiva intriga de thriller dintr-un Oslo livid si rece, o va face analiza psihologica atenta a personajelor, ritmul si emotia sa sau critica sa sociala. Daca esti fan al genului noir, te asigur ca vei avea o lectura plina de satisfactii care te va determina sa citesti toata seria sau de ce nu, si pe cealalta.

Vezi si : Ce ascund norii intunecati de Anne Holt. Recenzie

Enjoy!

22 de comentarii la „Moartea Demonului de Anne Holt. Recenzie

    1. Mda, sistemul social din Norvegia este monstruos, stim cu totii. Am studiat si eu cat am putut de mult despre el odata cu cazul copiilor Botnariu, iar concluzia a fost un puternic gust amar…

  1. Nu am citit pana acum vreo carte de la ea, dar poate o sa o fac intr o zi! Pana atunci..o sa cumpar aceasta carte pentru nepotul meu care devoreaza astfel de carti!

  2. La prima vedere nu m-ar fi tentat cartea, dar după ce am citit articolul am ajuns la concluzia că este interesantă și mi-ar plăcea să o citesc. Mi-am notat, o voi căuta. Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.