Inapoi la scoala, inapoi la sport: Cum pregatim fizic si psihic copilul pentru inceputul anului scolar?

Inapoi la scoala, inapoi la sport Cum pregatim fizic si psihic copilul pentru inceputul anului scolar

In curand va suna clopotelul. Vacanta e pe sfarsite, iar Ministrul Educatiei declara convins – elevii se vor intoarce in noul an scolar la sala de curs si sala de sport. Inapoi la scola, inapoi la sport. Gata cu scoala online, desi ea poate continua acolo unde se doreste. Au fost mai mult de doua luni de vacanta, iar intoarcerea la scoala poate fi pentru unii elevi si parinti o sarcina dificila. Intoarcerea gradata la rutina este esentiala pentru a incepe cu bine un nou an scolar, iar pentru a facilita acest proces de adaptare la ritmurile scolii iti sugerez urmatoarele:

Evaluarea rechizitelor scolare, a echipamentului de sport si cumpararea celor necesare

Odata cu apropierea inceperii anului scolar, impreuna cu copilul trebuie examinate care dintre rechizitele scolare pot fi refolosite, si tot impreuna stabilite cele care vor trebui sa fie cumparate. Poate are nevoie de un alt ghiozdan, alta uniforma scolara, alte echipamente si sigur ii lipsesc multe rechizite a caror mare parte vor fi stabilite de catre profesori odata cu inceperea anului scolar. La fel se va face si cu echipamentul sportiv, care mai mult ca sigur, va trebui schimbat datorita dezvoltarii fizice a copilului pe timpul vacantei. Sportul este o parte integranta a proiectului educational si nu trebuie omis de pe lista de pregatiri. Scoala romaneasca promoveaza sporturile de baza, educarea de valori si obiceiuri de viata sanatoase prin proiecte sportive ce sunt parte integranta a proiectului educational atat in cadrul ei cat si in afara ei, asa ca la inceput de an echipamentul sportiv trebuie revizuit.

Copilul va avea nevoie de  o noua imbracaminte sportiva:  pantaloni de trening, hanorace, costume specifice sporturilor pe care le iubeste si practica,  incaltaminte de sport si alte diverse  accesorii sportive, asa ca iti recomand magazinul Decathlon ce are produse sportive de calitate la preturi accesibile. Aceasta participare activa la examinari, cumparaturi pot motiva copii pentru intoarcerea la scoala. Odata cumparate materialele de care au nevoie, copii trebui invatati sa -si asume responsabilitatea lor, activitate care le va permite mai usor sa-si indeplineasca in noul an scolar programele si sarcinile.

Trening cu gluga Puma confortabil si extensibil
Trening cu gluga Puma confortabil si extensibil
Trening baieti pentru educatie fizica, marca Puma
Trening baieti pentru educatie fizica, marca Puma
Trening fete pentru educatie fizica, marca Puma
Trening fete pentru educatie fizica, marca Puma
Trening fete pentru educatie fizica, marca Domyos
Trening fete pentru educatie fizica, marca Domyos
Incaltaminte sport pentru alergare
Incaltaminte tenis pentru copii
Incaltaminte tenis pentru copii
Incaltaminte sport copii, marca Adidas
Incaltaminte sport copii, marca Adidas
Incalataminte marca Adidas
Incalataminte marca Adidas

Reluarea progresiva a rutinei si a programului scolar

Este important ca elevii sa fie pregatiti pentru inceperea cursurilor, iar rutinele clare cu program de trezire, masa, somn trebuie reluate. Incepeti cu trezirea si culcarea mai devreme. Ambele trebuie facute progresiv.

Un copil care se culca mai devreme, se va scula mai devreme si nu va sacrifica orele de somn, atat de necesare in etapa scolara, pentru cresterea si dezvoltarea lor. Sugerez  reducerea aportului de zahar sau chiar eliminarea sa, deoarece ofera energie in exces si ingreuneaza adormirea si somnul de calitate. In aceeasi categorie se incadreaza si dispozitivele electronice a caror folosire in apropierea orelor de somn trebuie eliminata.  Orele de masa indiferent ca sunt mic dejun, pranz sau cina trebuie sa se apropie de cele pe care le vor avea in timpul scolii.

Inceperea unor tipuri de activitati conform programei scolare pentru ca corpul si mintea sa se adapteze mai bine pentru intoarcerea la scoala. Sugerez inceperea unor activitati recreative care implica un mai mare efort fizic sarituri, alergari, inot, mers in parc dimineata sau dupa amiaza si activitati mai linistite dupa ele ca jocurile de interior, citit, pictat si introducerea treptata a timpului pentru studiu. Programul poate fi ales de catre copil si convenit de catre parinte, ceea ce il va face mai semnificativ pentru ei si usor de respectat. Asigura-te ca cel mic apreciaza activitatea fizica ca mijloc de invatare si distractie, insufla-i respect pentru ceilalti colegi de clasa, de sport si regulile generale ce reglementeaza sporturile pe care le iubeste si practica. Urmareste realizarea unei dezvoltari integrale cu o sanatate de invidiat si de ce nu, succes sportiv.

BIDON 100 TRITAN CAPAC CU FILET 0,8 L PLASTIC QUECHUA
BIDON 100 TRITAN CAPAC CU FILET 0,8 L PLASTIC QUECHUA
SET 2 X ȘOSETE LUNGI DRUMEŢIE 50 GRI COPII QUECHUA
SET 2 X ȘOSETE LUNGI DRUMEŢIE 50 GRI COPII QUECHUA
HUSĂ IZOTERMĂ BIDON DRUMEȚIE 0,5 - 0,6 L GALBEN/VERDE QUECHUA
CEAS ANALOGIC SPORT A300S NEGRU COPII KALENJI
CEAS ANALOGIC SPORT A300S NEGRU COPII KALENJI
RUCSAC DRUMEȚIE LA MUNTE MH100 5 L TURCOAZ-ROZ COPII QUECHUA
RUCSAC DRUMEȚIE LA MUNTE MH100 5 L TURCOAZ-ROZ COPII QUECHUA
RUCSAC X-ACCESS 20L KAKI SOLOGNAC
RUCSAC DRUMEȚIE ÎN NATURĂ NH100 20L MOV QUECHUA
RUCSAC DRUMEȚIE ÎN NATURĂ NH100 20L MOV QUECHUA
GEANTĂ SPORT KIPOCKET 40 L ROȘU-CORAI KIPSTA
GEANTĂ SPORT KIPOCKET 40 L ROȘU-CORAI KIPSTA

Inapoi la scoala, inapoi la sport

Intoarcerea la scoala, intoarcerea la sala de sport trebuie motivate mereu pentru a nu exista anxietati, lucru ce implica si o evaluare a ceea ce a functionat sau nu in anul trecut, modalitatile care au fost folosite pentru a depasi unele obstacole, evaluarea si analizarea noului an scolar, stabilirea unor angajamente. Ce le-a placut mai mult in anul scolar trecut? Ce le-a displacut? Ce schimbari isi doresc? Cum se simt in prag de incepere de an nou scolar?

Dupa o vacanta lunga in care si-au petrecut mult timp cu parintii, prietenii in activitati distractive si fara un program de somn si masa fix, e posibil ca copilul sa nu-si doreasca sa se intoarca la scoala si la rutina ei. Lasati copilul sa-si exprime anxietatile, ingrijorarile si fi-ti receptivi, participativi gasind mereu solutii impreuna. Comentati posibilele activitati educative atat fizice cat si din clasa, cautati factori motivativi. Un astfel de factor motivativ poate fi contactarea vechilor colegi de clasa. Legaturile emotionale cu acestia le va reaminti de relatiile sociale de la scoala si le va aprinde dorinta inceperii unui nou an scolar.

La sfarsitul acestui preambul despre cum sa ne pregatim fizic si psihic copilul pentru inceputul anului scolar, nu-mi ramane decat sa urez atat elevilor cat si parintilor lor:

Un an scolar excelent!

 

18 comentarii la „Inapoi la scoala, inapoi la sport: Cum pregatim fizic si psihic copilul pentru inceputul anului scolar?

  1. Articolul tău imi aminteste de când eram la scoala și de cât de mult așteptam ca aceasta să inceapă. Nu tiu cat de incantată eram de invatat, dar sigur de hăinuțele noi și caietele/accesoriile pentru școală eram.

  2. Chiar este important să pregătim psihic copiii pentru un nou an școlar. Mai ales după unul ca cel care l-au încheiat.
    În altă ordine de idei, produsele Decathlon sunt grozave! Atât entru copii, cât și pntru adulți.
    Îmi place mult treningul Puma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.