In spatele norilor intunecati de Anne Holt. Recenzie

In spatele norilor intunecati de Anne Holt. Recenzie

Romanul In spatele norilor intunecati  de Anne Holt contine o alta poveste a genului noir scandinav, care are in centrul ei un copil fara aparare prins intr-o realitate dura, la fel ca si in Moartea Demonului scris de aceeasi autoare Nu-i va supravietui. Intr-o dupa-amiaza ploioasa de vineri, Sander Mohr, copilul de opt ani al unei familii instarite din Oslo, diagnosticat cu ADHD, este gasit mort. Initial se crede ca moartea s-a datorat unui accident domestic, dar treptat se descopera altceva. Cine ar fi putut omora un copil si care ar fi putut fi mobilul crimei?

Anne Holt

Anne Holt (1958, Larvik, Norvegia) este una dintre cele mai apreciate si de succes scriitoare din Scandinavia, cu vanzari care depasesc milioane de exemplare vandute. Si-a inceput cariera ca jurnalist, avocat al a cabinetului consultativ juridic al politiei din Oslo timp de 2 ani, ajungand in final ministrul norvegian al justitiei. In paralel a scris mai multe carti care s-au bucurat de multe premii printre care si cel mai prestigios premiu de roman noir din Norvegia, Premiul Riverton. Dupa succesul seriei „Hanne Wilhelmsen” ( despre care v-am spus in recenzia Moartea Demonului de Anne Holt), Anne a construit o alta. Aceasta este bazata pe investigatiile unei perechi de detectivi Inger Johanne Vik și Yngvar Stubø, formand seria de cinci carti „Vik / Stubo”. Al patrulea roman din aceasta serie a fost ecranizat intr-un serial de succes, iar pe cel de al cincilea roman si ultimul al seriei il voi radiografia acum.

Seria Yngvar Stubø și Inger Johanne Vik Series

  1. Pedeapsă ( Der er mitt, 2001)
  2. Twilight in Oslo (Det som aldri skjer, 2004)
  3. Într-o dimineață din mai (Presidentens valg, 2006)
  4. Noaptea închisă la Bergen (Pengemannen, 2009)
  5. Ce ascund norii întunecați (Skyggedød, 2012)

Personajele  principale din In spatele norilor intunecati  de Anne Holt 

Personajele principale: Sander, parintii neconsolati, psihologul criminalist Inger Johanne Vik, o apropiata a familiei care este casatorita cu seful de politie Ingar Stub ,ce nu prea apare fiind prea ocupat cu masacrul de pe insula Utoya; prietenul-adult al lui Sander- Joachim,  detectivul un tanar absolvent al academiei de politie care preia cazul, Henrik Holme, bunicii lui Sander.

Vezi si : Moartea Demonului de Anne Holt. Recenzie

Atacul terorist din 22 iulie 2011 

Politia este absorbita de anchetarea unui atac terorist devastator desfasurat concomitent cu moartea lui Sander si in lipsa altor cadre mai bine pregatite, cazul este repartizat unui novice in cariera.  Atacul terorist introdus in naratiune a fost real, chiar daca in carte este doar un context. Pe 22 iulie 2011, Norvegia a fost sfasiata de producerea unui masacru fara precedent, doua atacuri teroriste la intervaluri scurte. Primul cu o masina capcana a vizat cladirea guvernamentala care adaposteste sediul premierului, iar al doilea o impuscare, in masa, intr-o tabara de tineret a partidului laburist. Un singur extremist norvegian a omorat intr-o singura zi 77 de persoane. 22 iulie 2011 este o zi definitorie pentru Norvegia, zi care a aratat vulnerabilitati, dar si faptul ca trebuie sa ne unim fortele pentru a lupta pentru democratie, libertatii de exprimare, egalitate si impotriva extremismului violent.

Intriga romanului In spatele norilor intunecati 

In umbra acestui atac terorist are loc cautarea adevarului mortii copilului. Multe secrete murdare ale familiei Mohr vor fi dezvaluite, iar tanarul politist bazandu-se pe intuitie, il suspecteaza pe tata. Inger Johanne Vik il sustine. Este acesta adevaratul vinovat al mortii lui Sander?

Vezi si : „Diavolul in rochie albastra” de Walter Mosley danseaza pe Strada Fictiunii 

„ Habar n-aveam că Inger Johanne, chiar atunci și uluită de evenimentele din acea noapte, a fost de fapt devastată de ceva care nu prea avea legătură cu atrocitățile grotești care au avut loc în zona ministerului și pe insula Utøya.   Numărul dublei catastrofe era încă prea ireal. Prea târziu în noapte, prea devreme dimineața, prea multe decese de suportat. Inger Johanne se plângea în special de unul. Plângeam pentru un copil ai cărui părinți nu reușiseră să-l țină în viață de puțin peste opt ani. Inger Johanne plângea pentru Sander, un băiat foarte stângaci, zâmbitor și energic, căruia tocmai i s-a dat o mașină de pompieri pe care nu a distrus-o niciodată . „

Naratiunea atinge punctul culminant prin rezolvarea ” misterului accidentului”, dandu-i-se un final surprinzator, dar prea grabit si evaziv, dupa parerea mea. Cred ca inteleg intentia autoarei. Nu se dau referinte explicite si mi-a placut acest gest elegant pentru ca mi-a lasat mai pregnant un gust amar, imaginatia depaseste mereu ceea ce este consemnat. Romanul este incredibil de real, iti dai seama din start ca ceva scartaie in poveste, iar fapte de acest gen pot fi intalnite oriunde.

Vezi si : Hai in vacanta pe Strada Fictiunii!

Violenta asupra copiilor

Anne Holt dezbate si in aceasta carte un esec al sistemului norvegiant atacand un alt subiect delicat, abuzul asupra copiilor. Sander isi traieste tragedia in ochii atator adulti. Si nimeni nu observa. Nimeni nu intervine in favoarea copiilor. Este scandalos. Chiar noi permitem sa se intample astfel de fapte, iar societatea le mentine durerea, nici macar nu este cuantificat numarul acestor victime infantile.

„Abuzul asupra copiilor nu are nicio legătură cu contul din banca. Dacă se cunosc mai multe cazuri în familiile sărace, este nu pentru că banii protejează copiii, ci pentru că ei oferă opacitate. În Norvegia, dacă o familie nu are o casă, statul poate controla mai mult ceea ce se întâmplă cu ea. Casa respectivă este mai transparentă decât cea cu pereți groși și o grădină în fața ei. Confidențialitatea acelei case este mai dificil de accesat „, spune Holt . 

Violenta asupra copiilor este in toate tarile o realitate prea des redusa la tacere, chiar si in Norvegia educata, civilizata si cu un standard de viata ridicat. E drept ca e greu de cuantificat numarul de palme, tipete, insulte, alte agresiuni fizice si psihice cu care se confrunta zilnic milioane de copii, dar este un pericol real si de obicei acest abuz este facut tocmai de cei care ar trebui sa fie responsabili cu protectia si ingrijirea lor. Precum se vede si in aceasta naratiune, aceasta situatie nu pare sa discrimineze copii din familiile instarite, doar ca saracia o acutizeaza. Consecintele acestui abuz se vad zilnic, copii se simt indreptatiti si vinovati de violenta pe care o sufera, necerand ajutor. Cunoasterea si constientizarea amplorii problemei este primul pas pentru abordarea acesteia si Anne Holt a facut-o in Ce ascund norii intunecati, cu calm, evitand referintele explicite, dar aceasta lupta necesita si angajamentul nostru, al tuturor.

#stopviolentei # stopviolenteiinfantile #stopviolenteiinfamilie

Vezi si : „Iarna vrajbei noastre” de Steinbeck sau moralitatea sociala atunci si acum

„Abuzul asupra copiilor este foarte incomod. Ne vine greu a acuza oamenii de ceva care ni se pare cel mai rău lucru de făcut. Și, în plus, ne temem să nu greșim, că acei părinți sunt nevinovați. Tindem să ne identificăm cu părinții, dar hai să o facem cu copiii, deoarece aceștia au nevoie de protecția noastră „, Holt. 

Sange pe zapada - Jo Nesbo
Sange pe zapada - Jo Nesbo
Iertarea - Yrsa Sigurdardottir
Iertarea - Yrsa Sigurdardottir
Gheata de sub picioarele ei - Camilla Grebe
Gheata de sub picioarele ei - Camilla Grebe
Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir
Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Toleranta scazuta asupra persoanelor cu diverse afectiuni ca cele din spectrul autist sau ADHD

O alta problema delicata abordata este toleranta scazuta fata de persoanele cu diverse afectiuni. Le punem etichete si ii marginalizam fara a-i accepta asa cum sunt. Tanarul politist, fiica mare a lui Inger Johanne Vik au sindromul Asperger din spectrul autist, iar Sander este diagnosticat cu ADHD ( tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate). In viata, ca si in carte, s-a observat ca aceste persoane se pot integra, educa, pot avea o viata productiva si pot mentine un loc de munca, avand o inteligenta normala sau chiar peste medie. In carte, modul de gandire rigid si concret il ajuta pe tanarul politist sa dea atentie detaliilor, chiar daca nu este foarte sociabil si foarte flexibil.

Evitarea integrarii acestor persoane in societate nu este buna nici pentru noi, nici pentru ei, deoarece ii poate duce catre anxietate si confuzie. Cel mai bine este sa te intrebi cum ii poti ajuta, sa te pui in pielea unei astfel de persoane care cu adevarat nu intelege sau nu stie cum sa-i faca fata societatii singura. Ar fi bine sa reflectam mai des asupra provocarilor sociale cu care se confrunta acestia, sa empatizam cu ei, sa incercam sa-i intelegem, sa folosim un limbaj direct si simplu, fara ambiguitati sau sensuri duble, sa realizam ca al lor comportament nu este capricios, ci doar reflecta un mod diferit de a intelege lumea si adoptarea rutinei este pentru ei un element de securitate.

Vezi si : „Homo Deus” de Yuval Noah Harari. Evolutii si revolutii in cunoasterea umana si civilizatie

Omul cavernelor - Jorn Lier Horst
Omul cavernelor - Jorn Lier Horst
Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft
Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft
Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir
Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir
Cainii de vanatoare - Jorn Lier Horst
Cainii de vanatoare - Jorn Lier Horst

Ce se ascunde In spatele norilor intunecati de Anne Holt

Ce gasesti In spatele norilor intunecati  de Anne Holt ? O intriga ce te capteaza din start, personaje originale pline de forta si mesaje consistente absolut necesare intr-o lume tot mai preocupata de propria persoana:  intelegerea si ajutarea oamenilor cu diverse afectiuni, eradicarea violentei infantile, lupta impotriva extremismului. Ca si Anne Holt cred ca oamenii, prin natura lor, se sustin, coopereaza, chiar daca au un sambure mai mic sau mai mare de egoism. Totul depinde de scara valorilor de educatie, scara pe care o putem schimba. Oamenii sunt sociali, cooperanti si de aceea am dezvoltat inteligenta. Capacitatea de comunicare cu oameni diferiti apartinand unor culturi diferite sau cu o structura fizica, morala, psihica diferita ne-a permis sa supravietuim s sa depasim problemele ivite in cale. Cand are loc o catastrofa naturala, o criza,  pandemia in care ne aflam,  orice regres care pune la incercare umanitatea si valorile, atunci se vad cel mai bine reactiile care ajuta. Daca valorile generatiei anterioare au fost transmise in familie si de catre biserica, acum ele sunt mai socializate prin intermediul retelelor sociale si al cartilor. Hai sa consumam aceste continuturi gandindu-ne la semnificatia lor si  hai sa subliniem zilnic valorile pozitive din si in societate facandu-le prin diferite mijloace sa fie dominante.

14 comentarii la „In spatele norilor intunecati de Anne Holt. Recenzie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.