Degustari

La vie en Roze de Samburesti si branza pentru gratar In Padurea la Coveanu

La vie en Roze de Samburesti si branza pentru gratar In Padurea la Coveanu

Ritmul de viata pe care il ducem astazi este foarte agitat. Zile de lucru nesfarsite,  treburi casnice, diverse probleme care ne streseaza… un ritm de viata care nu ne permite sa ne bucuram cu adevarat de tot ceea ce ne face 100% fericiti. Asteptam cu nerabdare vacanta,  weekendul,  momentul in care sa facem cu adevarat ceea ce ne place. Tie ce iti place sa faci in timpul liber? Mie imi place sa ma plimb in natura, sa socializez, sa degust un vin si o branza buna. Weekendul trecut am reusit sa le combin pe toate. Am mers In Padurea la Coveanu cu prietenii mei bloggeri din Asociatia Bloggerilor Olteni si nu numai, unde am facut o degustare a vinurilor Samburesti asociata cu branzeturile Delaco. In plus, am mai vizitat si cateva obiective turistice din Slatina, iar cand am ajuns la padure gazda incingea focul pentru un gratar ca sa alunece vinurile mai bine. Partener de hidratare pe tot parcursul degustarii si plimbarii noastre prin Slatina,  ne-a fost Aqua Carpatica,

Stii cum e in Padure la Coveanu? Iti place sa petreci timp de calitate, in aer liber? Ai zis vreodata: las totul si ma duc sa traiesc la tara?  Inchipuieti ca tara asta este intr-un luminis din padure, pe malul unui lac, unde linistea e la ea acasa, dar unde ai parte si de confortul urban. Asa este in Padure la Coveanu,  aer curat si natura imbietoare, departe de o viata plina de obiective planificate, structurate ce trebuie neaparat atinse. Mai precis, pensiunea are locuri de cazare cu baie proprie, restaurant, crama, terasa,  unde lucrurile nu difera prea mult de viata ta asa cum o stii, cu exceptia faptului ca le gasesti in mijlocul naturii. Aici totul pare mai frumos,  poti sa respiri aer curat, sa dormi bine, sa pierzi timpul la soare cu o bere si o undita pe marginea lacului. Proprietarul acestei pensiuni a realizat aici ce si-a dorit: o casa, o familie, o afacere, toate intr-un mediu idilic pe care-l imparte cu drag cu oaspetii sai.

Ce ne face fericiti?

Pe tine ce te face fericit? Pe mine o vizita in natura mereu ma binedispune, iar cateodata visez ca viata mea sa ia o intorsatura radicala schimband modul de viata de acum cu unul mai apropiat de natura. Deocamdata acest lucru nu-i posibil, dar in schimb pot sa ma dedic pasiunilor mele in mijlocul naturii la sfarsit de saptamana, in weekenduri prelungite sau in vacante. Am crezut ca vreau totul: cinematograful multiplex, concertele, barurile elegante, restaurantele cu specific asiatic, supermarketurile,  magazinele preferate, dar dintr-o data, in pandemie, ce m-a bucurat cu adevarat a fost o plimbare prin parc. Ti se intampla si tie? Inchizi ochii si te vezi departe de multimea vesnic agitata? Inseamna ca ai nevoie de o pauza de relaxare, in natura, asa ca ai putea merge in Padure la Coveanu. Nu-i departe de Slatina, la cativa metri de drumul judetean si foarte aprope de viitorul drumul expres Craiova Pitesti. Locatia nu are strada si numar, o poti gasi doar cu ajutorul GPS-ului pentru ca e in mijlocul unei paduri, langa satul Greci.

Daca preferi o locatie urbana pentru un eveniment deosebit, patronul pensiunii va deschide in curand o sala de evenimente in Slatina. Aceasta locatie este foarte spatioasa, fiind o veche centrala termica care a fost renovata si utilata de la zero. 

 Daca-ti dedici viata exclusiv muncii si castigului material si uiti de pasiunile tale, nu te vad bine. Recomand fiecaruia sa incerce sa-si urmeze visurile, iar daca unul din ele este sa fuga de agitatia orasului,  sa incerce asta macar in weekenduri. Avem o singura viata si trebuie sa ne bucuram de ea in locul in care ne dorim sa fim, iar daca nu suntem acolo, macar sa cautam oportunitati, sa le cream si sa le realizam. E posibil  sa ne dam seama ca eram deja fericiti si in locul nostru agitat, dar ne vom intoarce la el simtindu-ne diferit, mai impliniti, mai linistiti, mai odihniti.

Degustarea nr 38 cu vinuri ale Cramei Samburesti imperecheate cu branzeturi Delaco

Ce poti face In Padurea la Coveanu? In primul rad vei respira aer curat si vei uita de zgomote. Nu de toate, ci doar de cele neplacute asociate orasului: sirene, masini, santiere. Aici, in schimb, vei auzi tacerea rupta de ciripitul pasarelelor, fosnetul vantului printre coroanele de stejari, clipocitul apei. Atuurile locului sunt linistea, posibilitatea de a te plimba printr-un mediu minunat si de a vedea ca nu avem nevoie de prea mult pentru un trai tuhnit  Iti aduci aminte ultima data cand nu ai auzit nimic? Iti aduci aminte cand ai simtit tihna ultima data? Aici, mirosurile si gusturile au un alt sens. Mi-am dat seama de acest lucru de-abia cand am inceput degustarea de vin si branza. Stiam ce gust au toate vinurile si patru dintre branzeturi, fiindu-mi familiare din alte degustari, asa ca am fost surprinsa de prospetimea aromelor olfactive si gustative a pairingurilor create.  De „vina” era atmosfera, aerul curat lipsit de parfumuri sintetice, fum de masina sau alti poluanti moderni. Pana si linistea cred ca le-a dat alt gust si o alta aroma pairingurile prezente:

1. Domeniile Samburesti Chardonnay + Camembert Ile de France,
2. Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
3. Domeniile Samburesti Roze + Delaco Branza pentru gratar,
4. Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
5. Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie,

de tihna, de bucurie, de sarbatoare a verii. Dintre toate perechile am ales sa vorbesc de cea de mijloc : Domeniile Samburesti Roze + Delaco Branza pentru gratar pentru ca a fost prima data cand m-am intalnit cu aceasta branza si imperecherea a fost grozava.

Branza pentru gratar, Delaco

Am mai mancat branza halloumi, dar in mare parte doar in concedii, in magazine am gasit-o  doar de cateva ori.  Branza la gratar a grupului Savensis este o delicatesa, o derivata a branzei halloumi, doar ca nu-i  facuta din lapte de capra si oaie, ci din lapte de vaca pasteurizat pentru a reduce costurile de productie. Este magica, se poate prepara la gratar, astfel incat exteriorul sa prinda o crusta aurie strabatuta de binecunoscutele striatii ale gratarului, iar interiorul ramane moale si lipicios. Magia ei consta in faptul ca-si pastreaza forma pe gratar, fiindca are un punct de topire ridicat. Seamana cu o friptura la gratar, suculenta la interior, iar exteriorul cu o crusta prajita tentanta. Prajirea acestei branze este probabil una dintre cele mai bune modalitati de a gati un aperitiv suculent delicios sau o cina usoara. Despre gust ce sa-ti spun, este unul intens, oarecum sarat, prospat si laptos, o combinatie intre mozzarella proaspata si branza maturata. Nu este acida, are o textura elastica si in acelasi timp usor  fibroasa. Am inteles ca se coaguleaza cu enzime care nu stiu ce provenienta au, iar apoi este depozitata in moare ca marea majoritate a branzeturilor.   O poti pregati si intr-o tigaie antiaderenta, dar acolo are nevoie sa fie stropita cu putin ulei de masline ca sa compenseze lipsa aromei focului de lemne. Aceasta branza de gratar este un aliment natural, neprelucrat,  o sursa buna de proteine ​​si calciu, care-ti va aduce beneficii la sanatate. Merge ca topping la o salata de rosii in stilul grecesc, pe niste bruschette alaturi de  pasta de carne, vinete sau alte legume de sezon, in paste,  pe frigarui alaturi de bucatelele de carne, dar si consumata ca atare. Ce sa mai, e versatila, adauga aroma reala oricarui fel de mancare si este elementul perfect pentru a inviora farfuria. Cum mie imi place contrastul o s-o incerc alaturi de pepene galben, inlocuind jamonul.  E apetisanta foc asa  usor afumata si cu urmele carbonizate de gratar.  Da, este atat de buna cat si pare cand o privesti. Acum nu mai ai nicio scuza ca sa dai preparatelor tale o nota unica.

Vinul Roze de Samburesti

Roze-ul este un vin sofisticat care are propria identitate, gasesti in el atat prospetimea vinului alb, dar si trasaturile de caracter ale vinurilor rosii. Pana nu mult timp in urma era ca ratusca cea urata din crama, dar acest lucru s-a schimbat.  Daca iti place vinul, dar nu bei de obicei roze, deschide-ti orizontul si cu siguranta te vei indragosti de toate nuantele si aromele lui. Eu ma intreb cine oare poate rezista prospetimii unui Roze de Samburesti  pe o terasa de vara, in aer liber, la o intalnire cu prietenii? Raspunsul – nimeni.

Adevarul este ca vinul roze este pe val. Pana de curand, rozeul era considerat mai degraba un vin de socializat decat un vin care sa insoteasca mancarea, dar vad ca incetul cu incetul ele  insotesc tot mai des mancarurile. Ar fi fost si pacat sa stea altfel, deoarece sunt niste vinuri versatile si se potrivesc cu foarte multe mancaruri.

Un mit nedrept spune ca roze-urile au o calitate inferioara si sunt mai usor de facut. Total gresit, elaborarea lor este mai delicata si mai complexa. Am intalnit mulți vinificatori care spun ca este o provocare pentru ei sa aduca un roze bun pe piata si ca prepararea lui  este mult mai complexa decat a unui vin rosu sau alb. Pentru a-l obtine sunt necesari mai multi struguri decat pentru a face un vin rosu, iar faptul ca se odihnineste mai putin laolata cu pielitele il face sa  ia mai putini antioxidanti.  in concluzie trebuie sa fie finisat mai bine pentru a nu fi expus la variatii dupa imbuteliere.

Roze-ul de Samburesti are o frumoasa culoare somon, iar nota i-am simtit-o de capsuni parca cu o tusa de cirese impletita cu tonuri florale delicate. Aciditatea si mineralitatea este placuta, iar terroirul favorabil se observa in aroma, dandu-i eleganta. Este un cupaj  format din doua soiuri: Cabernet Sauvignon 75% si Merlot 25%. Un cupaj asemanator l-am regasit si in Davino Domaine Ceptura Rose, dar e altceva, difera total.

Acest Roze de Samburesti  are un buchet proaspat, e tonic, gustos, persistent, bine structurat si echilibrat,  versatil.   Se imperecheaza perfect cu mai multe mancaruri, poate fi combinat cu branza la gratar ca in cazul nostru, dar merge si cu carne pe gratar,   cu paste, cu legume si fructe de mare, cu peste, se potriveste chiar si cu  mancarea asiatica. In cazul degustarii noastre aromele lui dulci au fost completate perfect de branza pe gratar care-i sarata, dar mergea si cu un desert nu foarte dulce. Concuzia este una singura: este un vin excelent vara  nu numai pentru picnic sau pentru o seara pe malul marii si ofera o valoare foarte buna pentru un pret modic.

Crama Samburesti se afla nu departe de padurea lui Coveanu si am fi vrut s-o vizitam, doar ca era inchisa pentru renovare. O s-o vizitam alta data si atunci o sa vedem si terroirul care da conditiile excelente pentru cultivarea vitei de vie. Aici se fac vinuri extraordinare, singulare, provocatoare, autentice, profunde din care am avut si noi cinci la aceasta degustare si altele la degustarile trecute.

Cum as rezuma eu in trei cuvinte senzatia pe care mi-a lasat-o pairingul care m-a fermecat ?

Vara  (Pairingul Domeniile Samburesti Roze + Delaco Branza pentru gratar,)  = Soare ( Branza de gratar) +  Culoare (Roze-ul de Samburesti)

Concluzii

Degustam aproape zilnic un  produs nou,  dar nu ne gandim astfel la ele. In general aceste degustari au ca scop descoperirea tipurilor de vinuri, branzeturi, a soiurilor de struguri, a diferitelor tehnologii de fabricatie, de evolutie sau particularitați ale diferitelor  terroiruri si devin o gamă larga de posibilitati care ne fac sa ne bucuram mai mult de un vin si o branza buna. Degustarea nu este numai un act de a savura vinul sau branza, ci si de a efectua o evaluare senzoriala prin vedere, miros si gust. Prin urmare, locul ideal pentru degustare ar trebui sa fie bine luminat, aerisit, linistit, lipsit de mirosuri si cu o temperatura medie., exact cum am avut noi parte In Padurea la Coveanu. Degustarea de vin si branza este o experienta placuta si un antrenament  pentru simturile noastre, le ascute si le face mai  receptive. Participarea la astfel de degustari nu numai ca  ofera o mai buna cunoastere a vinurilor si branzeturilor care urmează să fie degustate, ci ne  extinde si cultura despre lumea vinului si a branzei. Fiecare iubitor de vin si branza buna nu ar trebui să rateze ocazia de a participa la o degustare. Este o experienta  in care se aprofundeaza diferitele aspecte si particularitati pe care doar profesionistii le cunosc amanuntit si le pot interpreta.

 

Sper ca te-am ajutat sa intelegi cum functioneaza o degustare si de acum inainte, cu ajutorul acestor recomandari, vei sti sa gusti cu atentie vinul si branza, apreciind si exprimandu-le virtutile si defectele. Spor la degustat!

14 comentarii la „La vie en Roze de Samburesti si branza pentru gratar In Padurea la Coveanu

  1. Si pe mine o plimbare in natura ma binedispune :DD si de abia astept sa mai ies! Foarte draguta experienta ta , sunt sigura ca a meritat „ieseala”!

  2. Pare super pensiunea asta, și e o recomandare bună pentru când vizităm zona. Mulțumesc pentru pont! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.