Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica

Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica

Stii sa raspunzi la intrebarea: Ai energie electrica si gaz pe oferta concurentiala sau pe serviciul universal? Sa reformulez: Pe care piata de energie electrica/gaze te afli: pe cea libera sau pe cea reglementata? Daca nu esti sigur de raspuns, atunci acest articol ti se adreseaza. Pe scurt, cine nu isi schimba furnizorul de energie si gaz trecand pe piata concurentiala, va plati mai mult la factura. Cea mai mare diferenta dintre oferta concurentiala si serviciul universal, cea care conteaza pentru tine si restul de populatie din Romania, este pretul perceput pe aceste marfuri.  Sunt convinsa ca ai auzit de liberalizarea pietei de energie electrica si de gaze naturale, dar poate nu ai inteles ce reprezinta, poate unii termeni iti sunt necunoscuti, poate nu stii cum sa compari ofertele din piata libera sau cum sa o alegi pe cea mai buna, poate nu ai inteles ce documente trebuie sa transmiti sau poate doar ai amanat intocmirea unui contract pe piata concurentiala. Ce inseamna aceasta liberalizare a pietei de energie/gaze? Ca fiecare consumator, la fel cum cauta cea mai ieftina benzina sau tariful de telefonie care i se potriveste cel mai bine nevoilor sale, are acum ocazia sa gaseasca si sa contracteze planul care i se potriveste cel mai bine din oferta furnizorilor care opereaza pe piata. Sectorul energetic si factura la electricitate/gaz pot ridica multe intrebari. O sa  incerc sa raspund la cateva cu ajutorul unui ghid -„ABC-ul liberalizării, de la E.ON” , astfel incat sa fac contractul/factura ta de energie electrica/gaz mai accesibil/a si mai inteligibil/a.

In trecut, intreaga piata a energiei electrice/gazelor naturale era reglementata si toate preturile erau stabilite de catre guvern. Un lung proces de liberalizare a inceput in 1997, data cheie fiind 2021. Astazi, consumatorii sunt liberi sa aleaga  catre cine vor plati factura, alegand dintre cei peste 70 de furnizori care exista in prezent. Dar aceasta liberalizare a pietei de energie si gaze nu a fost finalizata, iar piata reglementata inca exista.

In cazul Romaniei, procesul de liberalizare a fost condus de necesitatea adaptarii la directivele stabilite de Uniunea Europeana, pentru a continua pe calea integrarii economice, cu scopul consolidarii unei piete comune pentru bunuri si servicii. El se reflecta si in posibilitatea alegerii unui furnizor de energie electrica si gaz. Cum a pornit totul? In 1990, cand majoritatea pietelor nationale ale electricitatii si gazelor erau monopoluri, Uniunea Europeana a decis sa le deschida treptat catre piete concurente, iar primele pachete cu directive de liberalizare au aparut in 1996- energia electrica si in 1998 -gazele. In termeni generali, aceasta strategie se bazeaza pe proiectarea si implementarea unui sistem mai durabil, mai sigur si mai competitiv, care face posibila livrarea de energie/gaz catre consumator la preturi accesibile.

Traseul liberalizarii in Romania

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, in Romania, piata de energie electrica pentru clientii casnici s-a liberalizat, dupa ce de la 1 iulie 2020 s-a liberalizat piata gazelor naturale si nu va mai fi reglementata de către statul roman prin ANRE. ANRE( Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) chiar daca nu mai reglementeaza pretul de furnizare al energiei electrice si a gazelor naturale, recomanda clientilor casnici sa-si incheie un contract in piata concurentiala cu oricare furnizor licentiat. Furnizarea ambelor se face in regim concurential, in baza unui contract intre furnizor si clientul casnic, la pretul si in conditiile comerciale negociate intre acestia sau stabilite prin oferte tip. Daca inca nu ai incheiat pana la 1 iulie 2020, in cazul gazelor naturale, sau 1 ianuarie 2021 pentru energie electrica, furnizorul actual iti asigura punerea la dispozitie de servicii, in mod automat, in baza contractului in vigoare de furnizare si la pretul transmis anterior liberalizarii (pret de serviciu universal), pana la data incheierii unui contract de furnizare in regim concurential, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2021.

Daca totusi nu-ti exerciti dreptul de eligibitate pana la data de 30 iunie 2021, oferta propusa de catre furnizorul actual si transmisa pana la acea data, se considera acceptata si contractul este considerat incheiat tacit la pret de serviciu universal, adica vei plati mai mult la factura Daca alegi o oferta concurentiala, te poti oricand razgandi si intoarce la serviciul universal. Cam acesta este pe scurt tot traseul liberalizarii. Cum este probabil ca intr-un an de zile sa fi ales deja o oferta de gaze naturale pe piata libera, o sa ma axez pe explicatiile pietei concurentiale de energie electrica.

ABC-ul liberalizării, de la E.ON

Intelegerea tuturor conceptelor contractului de energie electrica este esentiala pentru a-l face mai accesibil si pentru a beneficia de avantajele oferite de fiecare sistem. Care sunt  diferentele dintre un furnizor si un distribuitor de  energie?  Cum te afecteaza factura? Poti alege compania cu care contractactezi energia electrica electricitatea? Dar piata?

N-ar fi trebuit sa fie greu de inteles acest proces de liberalizare, mai ales ca a inceput de destul timp, doar ca nu a fost prea bine elaborata, gestionata si promovata campania la nivel national. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat ca doar 10% dintre consumatorii casnici de energie si-au schimbat pana acum furnizorul.

Reveal Marketing Research a derulat un studiu privind  perceptia romanilor in legatura cu trecerea la piata concurentiala a energiei electrice si rezultatele sunt urmatarele:  

  • 44% declara ca nu au inteles prea bine care sunt schimbarile aduse de aceasta liberalizare a aenergie electrice,
  • iar 11% spun ca nu au inteles deloc.

Ceea ce mi se pare un indicator evocator al insuccesului campaniei este ca 64% dintre respondenti au spus ca intentioneaza sa pastreze furnizorul in conditiile in care asta inseamna ca vor plati facturi mai mari. Pe acest fundal neclar E.ON a lansat ghidul „ABC-ul liberalizării, de la E.ON”, in care explica pe intelesul oricui ce inseamna aceasta liberalizare a pietei de energie si de ce este bine sa intri pe oferta concurentiala. Citeste-l pentru a lua decizia optima pentru tine si a nu plati o factura mai mare!

Care este diferenta dintre distribuitor si furnizorul de energie electrica sau gaze naturale?

Primul pas pentru a descifra contractul si factura este sa intelegi diferenta dintre furnizor si compania de distributie insarcinata cu furnizarea energiei electrice sau a gazelor acasa. Pe de o parte,  distribuitorul se ocupa de reteaua electrica/ gaze care aduce energia/gazele in casa noastra. Se ocupa de intretinerea retelei de alimentare, de citirea contoarelor si garanteaza calitatea serviciului. Pe scurt, distribuitorul este cel care ofera mijloacele pentru a ajunge energia/gazele la tine.

Pe de alta parte,  furnizorul este cel cu cu care avem contractul de energie electrica/gaze. Compania care cumpara electricitatea de la firma care o genereaza si cea care ne factureaza. 

Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica

Despre E.ON cu ajutorul alfabetului liberalizarii

Sa parcurgem impreuna cu ajutorul literelor liberalizarii intelesul celor trei litere care formeaza numele E.ON, grupul german din care face parte si E.ON Energie Romania, care este primul furnizor integrat de electricitate, gaze naturale si soluții energetice din Romania, inca din 2005. Astazi, E.ON Energie Romania detine un portofoliu extins de produse si servicii inovative, pentru fiecare casa si afacere, fiind furnizorul de energie a peste 3 milioane de romani, situati in 20 de judete din partea nordica a tarii.

Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica

Consumatorii pot alege furnizorul care le ofera cele mai bune conditii de serviciu

Modelul propus de liberalizare are avantaje evidente prin puterea de alegere a consumatorului, exploatarea capitalului concurential incurajand eficienta si inovatia, prin dezvoltarea, imbunatatirea de bunuri de calitate superioara la cele mai bune preturi. Faptul ca un serviciu sau o piata este liberalizata ofera diferte avantaje unui anumit grup- consumatorii, in detrimentul grupului care fusese pana atunci privilegiat prin legislatie – o companie, un grup de companii, un monopol.  Datorita liberalizării si intrarii pe piata concurentiala, consumatorii pot alege furnizorul care le ofera cele mai bune conditii de serviciu. Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica, gaze naturale este gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic.

Avantaje liberalizare a pietei de energie si gaze

Dupa cum am spus principalii beneficiari ai pietelor liberalizate sunt consumatorii. De ce? Cu ce ii ajuta aceasta liberalizare a pietei de energie si gaze? Care sunt avantajele acestor piete?

  • Preturi mici pentru toti, dar mai ales pentru consumatori: Concurenta implica direct preturi mai mici, care tind sa fie mai eficiente in ochii consumatorului, ceea ce implica universalizarea consumului produsului respectiv. Este cea mai simpla modalitate pentru o companie de a castiga o cota de piata ridicata. Daca multi oameni isi permit sa cumpere un produs anume, incurajeaza companiile sa-l produca si stimuleaza economia.
  • Calitate mai buna: concurenta incurajeaza imbunatatirea calitatii bunurilor si serviciilor pentru a atrage mai multi clienti si a-si extinde cota de piata. Calitatea in piata liberalizata de energie si gaze inseamna asistenta tehnica mai buna, servicii mai prietenoase si mai bune
  • Mai multe optiuni, oferte: Companiile vor incerca sa diferentieze produsele lor de restul, avand ca rezultat o gama mai mare de decizii, astfel incat consumatorii sa poata selecta produsul care le ofera echilibrul potrivit intre pret si calitate.
  • Inovatie in conceptele de produs, tehnici de productie, servicii, etc.
  • Eficienta economica:  O infrastructura de servicii eficienta este o conditie indispensabila pentru prosperitatea economica contribuind strategic la dezvoltarea tuturor sectoarelor, bunurilor si serviciilor.
  • Transparenta si predictibilitate. Se ofera tuturor celor interesati o idee clara a regulilor jocului, putandu-se planifica viitorul.

Tarifele pietei concurentiale la liberalizarea pietei de energie

Principalul avantaj al tarifelor din piata concurentiala sau piata libera, dupa cum le sugereaza si numele, este ca sunt stabilite in mod liberPrin urmare, se pot aplica reduceri, combina (electricitate + gaz) si sunt mult mai stabile pentru consumator. Acest lucru permite sa se stie din timp valoarea platii si in majoritatea cazurilor energia electrica va fi mai ieftina decat daca ar fi contractata pe piata reglementata. Deoarece există libertatea tarifelor, se poate obtine un pret excelent raportat la tipul de consum, iar daca iti schimbi stilul de viata, poti oricand gasi un alt tarif adaptat acestuia.

Se poate trece de la o piata la alta?

Da. Liberalizarea pietei de energie si gaze tocmai asta implica, alegerea. Piata concurentiala are portile deschise pentru oricine doreste sa abandoneze piata reglementata si invers. Toti consumatorii pot schimba pietele de energie electrica/gaze oricand doresc.

Esti pe piata libera sau pe cea reglementata?

Tu pe ce piata te afli?  Daca nu stii, este usor de aflat. Trebuie doar sa te uiti la factura sau la contract.

  • Raspunsul la intrebarea „ Ai energie electrica si gaz pe oferta concurentiala sau pe serviciul universal? ” se vede pe factura si in contract. Daca pe contractul tau de energie apare in titlu „Contract cadru de furnizare a energiei electrice” si in prima pagina a facturii, in tabelul „Detalii factura curenta”, ai pe prima linie „Electricitate Serviciu Universal (SU)”, atunci apartii serviciului universal.
  • Daca pe contractul apare in titlu „Serviciu de furnizare a energiei în sistem negociat” si pe prima pagina a facturii, in tabelul „Detalii factura curenta”, ai pe prima linie numele produsului achizitionat (de exeplu: E.ON Green Home-electricitate din surse 100% regenerabile), atunci apartii serviciului pietii concurentiale si furnizorului E.ON. Dupa cum ti-am zis, in prezent doar 10% din romani se gasesc pe piata libera, ceilalti sunt pe piata reglementata. Aceasta diferenta conteaza pentru tine, deoarece ceea ce se schimba este ceea ce vei plati pentru energia electrica pe care o folosesti. Esti liber sa alegi in care dintre cele doua vrei sa fii.

Cum am ales cea mai buna oferta de pe piata concurentiala 

Pentru  liberalizarea pietei de energie,  toti consumatorii au primit in decembrie pe email sau in casuta postala notificari de la furnizorul lor de energie electrica,  privind schimbarile care vor avea loc de la 1 ianuarie 2021. Eu apartineam de CEZ si am facut printscreen la doua pagini din acea notificare privind ofertele de servicii ale lor.

In vederea identificarii celei mai bune oferte de furnizare a energiei electrice, am facut o analiza comparativa cu ajutorul aplicatiei ANRE Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice. A fost simplu, doar am urmat pasii ceruti si spre exemplificare am facut clipul atasat. Am avut nevoie de o factura veche de la furnizor si am introdus in casutele aferente numarul de kilowati si valoarea aferenta. Pe factura mea de CEZ,  pe perioada 01.12.2020 – 04.01.2021, energia electrica consumata a fost de 83 KWh pentru care am avut de plata 74,47 lei. 

Dupa apasarea butonului de comparare mi-au aparut 136 de oferte, dintre care 94 cu pret mai mic. Ofertele cu verde sunt mai ieftine comparativ cu cea am introdus eu in cele doua campuri ( consum si valoare), deci decat factura mea, iar cele cu rosu sunt mai scumpe. Diferenta cea mai mare o inregistra oferta de la withUS.ro  si nu era deloc neglijabila, fiind de 55,62 lei, deci o diferenta de 18,38 lei la aceasta factura. O factura mai mica cu 25% in cazul in care energia provine  100% din energie regenerabila!!! As putea plati cu un sfert mai putin decat in momentul de fata daca aleg aceast furnizor. 

Cum eu am o preferinta pentru E.ON Romania deoarece acest furnizor este sinonim cu implicarea sociala, lucruri  pe care ti le-am impartasit si in articolul Impreuna construim un viitor nelimitat de verde si sustenabil pentru generatiile viitoare . am cautat in lista de oferte pe cea concurentiala aferenta lui E.ON Romania cu 100% energie regenerabila. Ei au un produs -E.ON Green Home, care este special conceput pentru ca noi sa ne simtim confortabil in timp ce consumam, deoarece este o energie curata respectuoasa cu mediul inconjurator.

Pentru a beneficia de o astfel de energie curata, culmea este ca as plati o factura de 66,58 lei, cu 7,42 lei mai putin decat in momentul decembrie cand beneficiam de 0% energie regenerabila. In plus, sunt si super reduceri la factura pentru fiecare kilometru de drumetie pe Via Transilvanica marcat in aplicatia E.On  Myline, direct pe factura de energie. Am descarcat din aplicatie documentele necesare, le-am completat si le-am trimis. Totul online, contractare in trei pasi, fara nervi pe la cozi sau riscuri de infectare cu coronavirus. Simplu, nu?

In mod similar se poate alege un furnizor de gaze naturale, care poate fi acelasi cu cel de energie electrica pentru a avea  un singur contract, o singura factura, o singura plata si asta in fiecare luna. Daca esti indecis asupra produsului care ti se portriveste manusa incearca estimatoarele  de facturi transparente de pe site-ul E.ON ca acesta si apoi alege oferta care te avantajeaza. Nu uita sa-ti creezi si un cont  E.ON Myline, unde iti vei putea gestiona contractul, facand plati, activandu-ti factura electronica, gesturi mici pentru o planeta mai verde.

Ce inseamna sa ai un cont E.On Myline

R de la Raluca si regularizare. Ce reprezinta factura de regularizare?

E.ON a lansat o provocare legata de ABC-ul liberalizării prin care sa distribuim informatia corespunzatoare prenumelui. Dupa cum bine stii, prenumele meu este Raluca, iar in ABC-ul E.ON literei R ii corespunde regularizarea. Factura de regularizare este ultima factura a contractului de energie electrica. După o jumatate de an la energe electrica si trei luni la gaze se face regularizarea: daca soldul este pozitiv, se va proceda la plata sumei in contul tau de verificare, iar daca ai consumat mai mult decat estimatul se va balansa factura. Factura de regularizare se primeste chiar daca ai trimis indexul lunar sau iti actualizezi conventia de consum in fiecare an. Pare ceva elaborat, dar in realitate este foarte simplu.  Regularizarea este o diferenta, in favoarea ta sau a companiei, intre ceea ce se plateste si consuma. Ti se returneaza daca platesti mai mult si se taxeaza daca ai platit prea putin, dar important este ca platesti doar ceea ce consumi cu adevarat. Nu iti face griji! E.ON te va tine la curent in orice moment.

Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica
Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica

Dictionar de energie

Oricarui abecedar ii sta bine sa aiba alaturi si un dictionar pentru ca nu toata lumea s-a nascut invatata. Un dictionar este o carte care colecteaza, in ordine alfabetica, cuvintele unei limbi si explica diferitele lor semnificatii, dar tot in el poti gasi o multime de informatii despre un cuvant. Am ales cuvantul energie si am explicat sumar cativa termeni care o insotesc.

  • Energia este o functie de stare. Etimologic cuvantul „energie“ are la baza cuvintele de origine latina „energia“ si de origine greaca „enerhia“, care au intelesul de activitate, miscare. Dictionarul defineste energia ca fiind „capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic, la trecerea dintr-o stare in alta stare“. Acest concept este unul fundamental datorita legaturii existente intre materie si miscare, dar si datorita producerii si transformarii diferitelor forme de miscare a materiei care se pot transforma reciproc unele in altele, in raporturi cantitative strict determinate.
  • Energia in termeni economici. In ceea ce priveste aspectele tehnologice si economice, energia se refera la o resursa naturala care, manipulata si transformata corespunzator, este capabila sa desfasoare o activitate. Cu alte cuvinte transformarea acesteia poate primi o utilizare industriala si, prin urmare, are un sens economic.
  • Diviziunile pietii de energie electrica
    • Generare. Pana in 1990, in majoritatea tarilor europene, productia de electricitate era sub pozitia monopolului natural. Au existat economii clare in construirea centralelor de generare a energiei electrice, motiv pentru care aceste centrale au devenit din ce in ce mai mari. Datorita cercetarii si dezvoltarii, au inceput sa apara centrale noi cu o eficienta mult mai mare si costuri fixe mai mici, adica cercetarea si dezvoltarea au rupt tendintele naturale de monopol. Dezvoltarea acestor tehnologii a deschis usa concurentei, a privatizarii care a adus beneficii sub forma scaderii preturilor de generare.
    • Transportul si distribuirea. Atat transportul, cat si distributia se refera la transmiterea energiei electrice, diferenta este ca distributia este considerata transport pe linii de joasa tensiune aproape de consumatorul final, iar transportul este considerat deplasarea pe linii de inalta tensiune pana la distribuitori.  Transportul este considerat parte a pietei angro, iar distributia este considerata parte a pietei cu amanuntul (impreuna cu consumatorii sau, dupa caz, cu comerciantii).
  • Energia pe piata electrica. Noi, ca si consumatori casnici, doar apasam comutatorul si se aprinde lumina, dar in spatele acestei magii se afla  tot felul de centrale electrice care il genereaza,  companii de energie si electricitate care o vand si ne trimit facturile. In modelul concurential, consumatorul este un jucator cheie pe piata, avand acces la mai multe forme contractuale care faciiteaza o mai buna adaptare la nevoile lui. I se permite sa isi schimbe mai usor furnizorul, accesul la instrumentele de comparare a preturilor sau chiar posibilitatea de a produce si vinde propria electricitate. Deoarece costurile tranzactiilor sunt considerabile pentru utilizatorii casnici, este normal ca ei sa nu negocieze direct cu cei care genereaza energia, ci sa aiba capacitatea de a-si alege furnizorul, pentru ca nu exista monopoluri legale in afara celor referitoare la transportul de energie electrica.
    • Piata cu amanuntul. Piata de vanzare cu amanuntul implica vanzari catre utilizatorii finali cu serviciile adiacente pe care le implica (plasarea de contoare sau facturarea). Pe pietele liberalizate, exista o multime de specialisti in energie care ofera cel mai bun pret posibil sau cele mai bune conditii de pret pentru intervalele de timp. La randul lor, acesti comercianti cumpara energie pe piata angro. Comerciantii au stimulentul de a oferi clientilor lor cele mai bune preturi, deoarece risca sa ii piarda in favoarea unuia mai eficient. Suntem cu totii clienti ai unor companii comerciale, companii insarcinate cu vanzarea si facturarea energiei electrice.
    • Piata angro. Este piata pe care operatorul de sistem o controleaza si in modelul de sistem concurential in care ne aflam sunt mai multi cumparatori de energie. 
  • Energia electrica este o marfa greu stocabila. Orice serviciu de energie electrica ai contracta o sa constati ca nu vei primi energie electrica mai buna sau mai proasta decat vecinul sau ruda din alt judet. Energia electrica este o marfa care este tranzactionata pe o piata, ce nu difera prea mult de oricare alta piata. Singura ei hiba este ca nu poate fi stocata masiv intr-un mod practic, usor si ieftin. Ca termen de marime se pare ca stocarea ei costa de sase ori mai mult decat producerea ei. Imposibilitatea economica de a stoca energia electrica inseamna ca ea trebuie depozitata in forma bruta, adica  stocata materia prima care va fi utilizata pentru a genera energie, atunci cand exista cerere. Aceasta implica faptul ca energia electrica trebuie generata in orice moment, in functie de cerere, si apoi necesita sprijinul sistemelor de stocare pentru a se integra, a evita descarcarile de energie in perioadele cu consum mic si pentru a oferi o eficientă si siguranta mare sistemului electric.
  • Cererea de energie a consumatorilor trebuie satisfacuta imediat. Datorita imposibilitatii economice de stocare, centralele generatoare trebuie coordonate astfel incat sa garanteze furnizarea de energie electrica la o putere stabila. In termeni practici, cererea consumatorilor trebuie satisfacuta instantaneu. Cererea de energie electrica are variatii zilnice importante ( scade noaptea si creste ziua), variatii sezoniere (in locurile cu climat cald creste vara si in locurile cu climat rece creste iarna). Acest lucru face ca pretul energiei electrice sa varieze foarte mult in functie de timpul din zi/noapte sau sezon.
  • Energie regenerabila. Energia ca atare nu este nici creata, nici distrusa, ci doar transformata. Orice transformare a resursei naturale pentru a produce lucru mecanic are un impact mai mare sau mai mic asupra mediului. Doar energiile regenerabile obtinute din surse naturale produc energie inepuizabila si nedeterminata. De exemplu, energia solara, energia eoliana sau energia mareelor. Unul dintre principalele avantaje ale energiilor regenerabile este acela ca au un impact negativ mic sau deloc asupra mediului, motiv pentru care sunt considerate energii curate. In noiembrie 2016, Comisia Europeana a prezentat o propunere de masuri sub denumirea de „Pachet de energie curata pentru toti europenii”, care vizează atingerea urmatoarelor obiective pana in 2030.

    • Reducerea emisiilor cu cel putin 40% fata de 1990
    • Cresterea cotelor de surse regenerabile peste 27%
    • Imbunatatirea eficientei energetice cu 30%

Daca mai ai intrebari de genul:

  • Ce este serviciul universal?
  • Ce se intampla daca nu semnezi un contract in piata concurentiala?
  • Pana cand trebuie sa alegi o oferta de pe piata libera?
  • Pot incheia online un nou contract?
  • Ce documente trebuie sa transmit pentru a trece in piata concurentiala?
  • Daca inchei un contract in piata concurentiala, ma pot intoarce la tariful reglementat?
  • Sunt deja in piata libera. Am ceva de facut?
  • Cum pot compara ofertele de energie/gaze din piata libera?

gasesti mai multe informatii pe paginile https://www.eon.ro/liberalizare-energie  si https://www.eon.ro/liberalizare-gaz.

Intrebari?

Questions din alfabetul liberalizarii 1

Concluzii

Sper ca am reusit sa explic totul in mod clar si ca aceasta modificare iminenta a liberalizarii pietii de energie electrica si de gaze naturale o intelegi acum mai bine. Ceea ce nu trebuie sa omiti este ca intrarea pe aceasta piata concurentiala  afecteaza pozitiv consumatorii din toate punctele de vedere, nu numai cel economic. Suntem inca intr-o stare de tranzitie si adaptare, unde se aplica in mare parte conditiile de facturare care erau in vigoare, dar incetul cu incetul, cele noi vor prevala si aceste doua sectoare se vor schimba.

Dacă ai inteles „ABC-ul liberalizării, de la E.ON”, te invit sa imi spui in comentarii care este litera liberalizarii cu care incepe prenumele tau si care este intelesul ei in acest abecedar. 

42 de comentarii la „Abecedar de liberalizare a pietei de energie si gaz sau cum sa platesti o factura mai mica

  1. S de la Smart și Sustenabil! Am aflat multe lucruri, care inițial erau neclare, datorită acestei inițiative de la E.ON.

  2. Sincera sa fiu mare lucru nu am inteles si sa ma schimb la alt ditribuitor nu am prea multa energie sa ma mut si la al meu e foarte aglomerat, asa ca am ramas asa cum am fost :)))Parca m-ai dezmeticit tu putin, stau si ma mai gandesc ce sa fac si cum sa fac.

    1. Iti recomand ca pana pe 30 iunie sa alegi un produs din piata concurentiala de la care furnizor vrei tu, altfel vei plati mult in plus. Distribuitorul este acelasi, tu o sa schimbi doar furnizorul. In videoclip, chiar daca eram ragusita cand l-am inregistrat, poti vedea cum sa compari produsele intre ele. Tot aici poti vedea cum alegand un alt furnizor as putea face o economie de 25% in conditiile in care energia este 100% regenerabila si astfel impactul negativ asupra mediului ar fi minim. Literei cu care incepe prenumele tau- B, in abecedarul E.ON ii corespunde expresia Bine ai venit!. Vezi, pana si abecedarul te imbie sa intri pe piata concurentiala:))

    1. Furnizorul poate fi pastrat sau schimbat, depinde de ce avantaje urmaresti, cel care nu se schimba in mod sigur este distribuitorul. Eu eram la CEZ si ei au oferte atat de serviciu universal cat si oferta concurentiala, iar unele din cele concurentiale sunt cu energie regenerabila 100%. Nu i-am mai pastrat deoarece am gasit o alta oferta cu energie regenerabila 100% mai ieftina si cu alte cateva avantaje.

    1. Consumul din ultimele lunite poate ajuta sa estimezi un consum mediu, iar daca nu ai estimat corect, poti actualiza oricand cantitatea de facturat, modificand conventia de consum pentru a evita facturi de regularizare mari.

    1. M e si de multumesc ca ai citit cu atentie articolul si ca stii ce este un cont E.ON Myline. o zona în care îți gestionezi contractul de energie și devii mai sustenabil lună de lună:

  3. Sunt la E.ON dintotdeauna si nu intentionez sa schimb nimic. Articolul este minunat punctat, explicit si foarte util! D de la Dana si in alfabetrul liberalizarii D de la Distribuitorul nu se schimba!

  4. Cum creez un cont personal Myline? Semnat Viorica cu V de la Variabil sau fix (in alfabetul liberalizarii). La E.ON ai si,si :))

      1. Am primit și eu un mesaj de la e-on în legătură acest subiect, încă nu am facut nimic în aceasta privința.

    1. Uite, daca iti creezi cont E.ON Myline poti castiga💡o lună gratis de energie + un abonament anual National Geographic și Traveler. ⚡️
      Abonamentul National Geographic și Traveler cuprinde:
      • 12 ediții National Geogaphic
      • 4 reviste National Geographic Traveler

    1. Daca vei alege solutia de aer conditionat E.ON Cool vei plati drect pe factura de consum ratele lunare, iar avansul va fi zero. Ai in plus:
      – livrare și instalare în 3 zile
      – echipă de tehnicieni autorizați pentru mentenanță
      – intervenții 24/7 pentru urgențe
      – garanție extinsă 5 ani
      – reduceri garantate prin E.ON Friends

  5. Eu sunt client E. ON, dar nu inteleg o boaba din factura de electricitate. Ma poti ajuta sa o inteleg?

    1. Ai 3 opțiuni prin care poti transmite indexul:
      1. direct din contul E.ON Myline
      2. prin Ioana, la telefon – 0800 800 900
      3. prin SMS la 3730 cu textul: INDEX cod încasare 9999 (il gasesti pe prima pagiaă a facturii, incepe cu 2 sau 9 si are in total 10 cifre).
      Bafta!

    1. Pachetul cu asistență tehnică inclusă este disponibil doar în localitățile din județele unde este posibilă prestarea serviciilor tehnice cuprinse în contract: Alba, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui. In judetul tau de resendinta, Dolj, nu se pot presta aceste servicii.

  6. Ma bucur ca ai abordat acest subiect si ca ne-ai oferit informatii pretioase. Chiar m-ai ajutat sa inteleg mai bine cum functioneaza acest proces.

  7. Extremd e util si detaliat articolul!! Chiar si eu ma pierd cand vine vorba de acest subiect, dar pana acum alegerea luata ma multumeste. ^_^

  8. Ohoo ce de informatii, foarte interesant articolul, cu atat de multe nu mai moare nimeni prost ca nu stia de Eon. Mulțumim….stiu unde sa apelez de acum

  9. Este totusi ceva ce nu inteleg.Eu personal am trecut la piata liberatizata a gazului natural , vecina mea a ramas in sistem regularizat. Pretul unitar la ea este de 0.20781 lei KWh in Decembrie 2022 iar noua mea oferta este de 0,774 lei KWh. Imi poate explica cineva ce se intampla?

    1. Lisa, din pacate eu nu te pot ajuta. Stiu ca ANRE are o aplicatie in App Store si Google Play unde exista un comparator de oferte. Date suplimentare ar trebui sa poti afla apeland la biroul Relatii cu publicul de la companie. Bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.