Stilul propriu, moda durabila si OUTLET- ul

Stilul propriu, moda durabila si OUTLET- ul

Constient sau inconstient ne intrebam mereu cine suntem? Cum suntem? Cum ne aratam celorlalti? Avem o nevoie innascuta de a ne defini si de constructie a identitatii personale pentru a ne putea raporta in societate. Autodefinirea, conceptul de sine, imaginea de sine, intregul set de idei, notiuni, concepte pe care cineva le are despre sine, determina starea identitatii si a puterii sale. Ele ajuta la definirea imaginii „eu-ului”, sa ne intelegem cum functionam, cum ne vedem pe noi insine si cum influenteaza opinia altora ideea noastra despre identitate. Ne cautam stilul propriu in moda, dar el este legat de cautarea propriei identitati in contextul socio-cultural, economic si educational. Avem nevoia de el pentru a ne exprima identitatea personala si apartenenta la un grup. Cuvantul identitate combina atat individul cat si grupul, societatea.

IDÉNTIC, -Ă, identici, -ce, adj. Care coincide întru totul cu ceva sau cu cineva; la fel cu altceva sau cu altcineva; aidoma, întocmai. – Din fr. identique, lat. identicus.

Conform DEX-ului, pentru a ne afla identitatea trebuie sa ne raportam la altcineva sau ceva. E clar ca avem nevoie de recunostere. Moda si stilul sunt doua aspecte ale vietii care ne afecteaza cu siguranta mult mai mult decat vrem sa credem. Cheia succesului in alegerea garderobei este stilul propriu pliat pe cunostintele despre forma corpului, culorile care ni se potrivesc si pe stilul nostru de viata. Supunerea oarba la ultimele tendinte ale modei este o decizie gresita. Este putin probabil ca daca esti o femeie romantica vei alege sa porti imbracaminte army style, ci te vei simti mai confortabil intr-o rochie feminina sau intr-un deux pieces elegant. Si reciproc, daca esti o femeie cu personalitate dinamica vei opta pentru haine informale care-ti vor permite sa te misti liber si sa te simti confortabil.

Actualizarea garderobei

Dupa ce ti-ai definit stilul propriu, poti incepe sa-ti actualizezi garderoba, astfel incat sa nu trebuiasca sa ti-o reinnoiesti in fiecare sezon. Urmareste moda doar pentru a culege detalii relevante care sa se armonizeze cu stilul tau. Daca esti indragostita de o haina in trend, sau de o pereche de incaltari, dar nu ti le permiti, cauta-le intr-un outlet dama sau un magazin de  incaltaminte second hand. Daca vei avea noroc le vei gasi la un pret mult mai mic, pentru ca moda renaste mereu. Confruntati cu pandemia si FastFashion avem nevoie mai mult ca oricand de achizitii atemporale si elemente esentiale in garderoba. Alege hainele care se ti se potrivesc cu adevarat, care se combina intre ele pentru a crea look-uri diferite si experimenteaza distrandu-te. Intreaba-te mereu Cum ma imbraca hainele pe care le port? 

Accente retro

Daca esti o iubitoare de lucruri autentice, tii la detalii si iti place sa-ti reflecti personalitatea referindu-te la deceniile anterioare, iti recomand Evernisaj, pentru a insera accente retro in stilul propriu. Tendinta modei actuale este retro, calatoria in timp. Uita-te la fotografii, reviste sau seriale de televiziune vechi si vei observa referinte clare ale acelor ani in moda actuala. Moda nu este ciclica pentru ca atunci s-ar repeta mereu tendintele cate unui deceniu, pe cand noi avem de fapt un amestec de tendinte din mai multe decenii in acelasi sezon, un fel de ecletism temporar in moda.

Retro versus vintage

Ce nu stai despre hainele pe care le porti. Prin retro inteleg ceva relativ nou care imită altceva din trecut. Nu este original, ci este inspirat sa arate ca originalul. Vintage este un produs original si, prin urmare, mai rar si mai valoros. Retro imita o epoca, stil sau produs vintage. Retro poate fi vintage, dar invers nu se poate.

Uite acum, pentru toamna/iarna 2021, Bruno Sialelli de la Lanvin a actualizat rochia vintage „Lesbos” din 1925 schimbandu-i culoarea, scurtand-o, cambrand-o usor si inlocuind ornamentele brodate cu pietre pretioase si perle cabouchon. A creat o tinuta retro dupa una vintage. La fel a reeditat pentru colectia primavara/vara prezentata la Shanghai 2021 „La Cavallini” a lui Lanvin, o rochie iconica din 1925. Chiar daca croiala si broderiile sunt un pic cam departe de rochiile create acum 100 de ani, concluzia este una singura, designul acestor rochii este inca in stil, sunt inovatoare si pot fi contemporane. Alte exemple: un T-shirt Christian Lacroix din 1988 reeditat in 2020 in stilul Chanel si rochia Cathy McGowen din 1965  punct de inspiratie pentru  rochia Virginie Viard Chanel AW2021.

rochia vintage „Lesbos” din 1925 reactualizata de Bruno Sialelli de la Lanvin
Casa Lanvin rochia „Lesbos” 1925-2021
Cathy McGowen 1965- Chanel AW2021
Cathy McGowen 1965- Chanel AW2021
Casa Lanvin 1925- 2021 "La Cavallini"
Casa Lanvin 1925- 2021 "La Cavallini"
T-shirt Christian Lacroix 1988 reeditat in 2020 de Chanel

Nostalgie pentru trecut

Piesele din trecut se reabiliteaza, reinventeaza si reinterpreteaza in functie de contextul social si se indreapta spre o cale estetica. Acum exista un fel de nostalgie pentru anii 90 si 80, datorita unor seriale precum Stranger Things, iar designerii de moda au profitat de acest lucru. Nostalgia pentru trecut se poate reflecta in combinatii de haine, accesorii, machiaje din perioade diferite, in aceeasi tinuta.

Stilul meu

Avem un mix de experiente care ne influenteaza stilul propriu si nimeni nu este definit rigid doar de unul. Stilul meu este un mix, l-as numi un stil creativ in care combin piese actuale de imbracaminte la moda, cu altele retro si vintage, obtinand ceva unic si interesant. Privesc moda ca o posibilitate, iar valorile stilului meu sunt versatile si usor maleabile. Ma bucur de varietatea lumii noastre. Din trend-urile anului 2021 ma atrag multiprinturile, piesele cutout si poate manecile balon (depinde de maneci). Am noroc ca aproape orice as alege imi sta bine din cauza aerului girlish si siluetei filiforme, longilina.

Cand vine vorba de ingrijirea pielii aleg produse atractive si distractive ca  produsele cosmetice colorate Body Shop sau ambalajul Hello Kitty din colectia Mac. Nu-mi place sa seman cu nimeni, de aceea indraznesc amestecuri proprii care se invecineaza cu extravagantul. Garderoba mi-o completez din multe locuri incepand de la magazinele second hand, outlet-uri pana la marile case de moda. Si daca nu gasesc ce vreau, imi pot face singura, asa ca tai, cos, personalizez, reciclez, lipesc. Fac adevarate opere de arta, chiar daca nimeni sau prea putini le inteleg. Transform ideile vechi in aventuri neconventionale. De exemplu, de cand a inceput pandemia am tot cautat masti pe placul meu si n-am gasit, asa ca mi-am facut unele dintr-o esarfa veche Dior.

Imi plac mult gentile, ele sunt unul dintre cele mai importante si esentiale accesorii, iar unele dintre ele, asa cum sunt cele de mai jos, sunt sinonime cu glamour, exclusivitate si eleganta. 

Geanta Birkin- Hermes
Geanta Birkin- Hermes
Geanta Lady Dior
Geanta Lady Dior
Geanta Jackie by Gucci
Geanta Jackie by Gucci
Alexa by Mulberry
Geanta Alexa by Mulberry
Geanta Kelly- Hermes
Geanta Kelly- Hermes
Miss Viv' by Roger Vivier
Geanta Miss Viv' by Roger Vivier

Sunt oarecum legata de muzica si cinema-ul independent, inclinand spre un stil de viata alternativ si acest lucru ma apropie de stilul hipster. Despre cei asemeni mie se zice ca sunt curiosi, amuzanti si neconventionali. Cutreier magazinele de incaltaminte second hand in speranta de a gasi modele vechi de incaltari. Din stilul grunge am ramas cu o afinitate pentru ghetele Martens, care in anii 80 erau sinonime cu rebeliunea, fiind un semn identitar al punkerilor. Am avut si eu atunci doua perechi, erau o gheata esentiala ce reprezenta adolescentii, dar nu stiu pe unde i-am ratacit. Unii erau negri simpli si altii albi, inalti, cu decupaje in forma de trandafiri.  Anul asta mi-am luat modelul 1461 de pantof cu pandantivul de jad, simbolul norocului in China, atasat pe un snur rosu, model lansat cu ocazia Anului Nou chinezesc, dar si gheata originala 1460 cu detalii grafice angelicbaby ale regretatului Keith Haring. Poate parea nesemnificativ, dar adaugarea unui astfel de accesoriu simplu look-ului meu ma diferentiaza de restul. De aceeasi parere cu mine sunt  multe celebritati de la Kanye West si Cardi B pana la Dalai Lama si Papa Ioan Paul al II-lea.

DR. MARTENS si JEAN-MICHEL BASQUIAT 3
Dr. Martens si Jean-Michel Basquiat
DR. MARTENS X KEITH HARING 4
Dr. Martens si Keith Haring
Dr Martens si Anul Nou chinezesc
Dr Martens si colectia Anul Nou chinezesc

Din anii 60 am preluat elemente de machiaj si anume linia de eyliner, genele voluminoase, lungi si sprancenele bine definite. Ultimele sunt un punct forte al esteticii fetei mele, deoarece imi ofera multa personalitate si-mi pun in evidenta fata.

Doua persoane  se pot imbraca cu aceleasi haine, dar amprenta, stilul propriu, le poate diferentia. Un accesoriu, coafura, machiajul sau o pereche de ghete alaturi de aceleasi haine dau o alura diferita si completeaza tinuta facand-o unica.

Pericolul Fast Fashion

Felul nostru de a ne imbraca influenteaza modul in care ne raportam la ceilalti, ne da un sentiment de apartenenta si ne plaseaza intr-un anumit strat social, indiferent daca ne place sau nu. In diferite locuri si momente din istorie, au fost adoptate legi care dictau tipurile, culorile si materialele de imbracăminte care puteau fi purtate. Scopul era ca nimeni sa nu se imbrace deasupra clasei lor sociale. Si astazi mai exista coduri vestimentare, dar ceea ce alegem sa purtam depinde mai mult de tendintele modei si de bugetul nostru.  Tendintele in moda s-au schimbat intotdeauna, dar in ultimele decenii o fac intr-un ritm fara precedent.  Scaderea preturilor la imbracaminte ne-a permis sa cumparam din ce in ce mai mult. Avem haine de 10 ori mai multe decat aveau parintii nostri. Totul a fost bine si frumos pana cand ne-am dat seama ce se ascunde in spate. Aceasta acumulare a fost posibila doar datorita unor reduceri constante a costurilor de productie, care au avut consecinte grave pentru sanatatea noastra, a planetei si a celor care le produc.

E timpul sa pariem pe moda durabila

Este timpul sa pariem pe moda durabila. Spre sfarsitul ultimului deceniu, moda etica a devenit un lucru serios. Greta Thunberg i-a denuntat pe liderii modiali pentru inactiunea lor fata de schimbarile climatice, iar designerii ecologistii au venit cu reciclarea, tesaturile organice, blana artificiala si Slow Fashion. A avut loc o schimbare de mentalitate, au fost lasate deoparte prejudecatile, s-a creat o constientizare mai mare si astfel s-a obtinut un model de consum mai durabil.

Cum putem sustine moda durabila

  • Sa cumparam mai putin, in general garderobe capsula destinate sa dureze ani de zile si numai marci durabile. Chiar si cea mai ecologica imbracaminte are nevoie de resurse pentru productia si transportul sau, deci are impact asupra mediului.
  • Sa ne gandim de doua ori inainte de a ne desparti de o haina si in niciun caz sa o aruncam la tomberon. Exista din ce in ce mai multe containere de reciclare a imbracamintii in diferite orase din tara, hainele pot fi donate direct catre organizatii caritabile sau de ce nu, catre prieteni, familie, vecini. Cauta, unele marci colecteaza imbracămintea uzata, marca proprie.
  • Schimb de haine. Se organizeaza tot mai multe backyard sell unde participantii aduc articole de imbracaminte pe care nu le mai poarta si le schimba cu altele. Este un mod economic si ecologic de a reinnoi garderoba.
  • Cu imaginatie putem sa le dam hainelor o alta destinatie
  • Outlet-urile. Nu mai sunt o noutate, se gasesc peste tot in lume avand de la cele mai accesibile marci pana la marci de lux. Practic, un magazin outlet dama si barbati ca Evernisaj este specializat in vanzarea colectiilor din sezoanele trecute la un pret redus. In plus, Evernisaj are si o sector de second hand. De acum nu mai ai nicio scuza, daca doresti sa faci economii si sa te bucuri de marfa de buna calitate, cea mai buna optiune este magazinul online Evernisaj.

Tu ti-ai gasit stilul propriu? Care este acesta? La ce te raportezi? Sustii moda durabila? Cum?

Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2021

20 de comentarii la „Stilul propriu, moda durabila si OUTLET- ul

  1. Si eu am optat pentru stilul meu propriu, nu sunt nici in tendinte dar nici pe langa ele, ma raportez la tinute lejere, comode in care sa ma simt bine.

  2. Am ajuns sa stiu cu ce imi sta bine si ce ma avantajeaza, dar a fost un proces indelungat. Nu ma iau dupa tendinte si cumpar rar, dar bun. Am putine haine in garderoba, dar imi plac toate si sunt de calitate.

  3. Cred că stilul care mi se potrivește este ceea ce trebuie să port.
    Moda trece, moda vine și revine, dar stilul rămâne. Între toate, ceea ce rezistă este calitatea și prețul pe care îl punem pe consum, pe reciclare.
    Evernisaj este o soluție pentru cei responsbili.

  4. Eu prefer stilul sport casual asta pentru ca mi se pare ca ma reprezinta foarte bine si avand in vedere ca trebuie sa ies des cu bebe trebuie sa fiu extrem de comoda

  5. Eu deocamdată nu îmi permit financiar să mă îmbrac așa cum mi-aș dori – respectiv elegant – așa că apelez cel mai adesea la ținute casual ce sunt mai ușor de materializat cu ce am prin dressing.

  6. Da, aș putea spune că am chiar două stiluri pe care le tot schimb, în funcțiune de cum mă simt, dar am și momente în care mă îmbrac destul de basic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.