Sfaturi si trucuri pentru ingrijirea florilor taiate

Sfaturi si trucuri pentru ingrijirea florilor taiate

Vrem mereu ca florile taiate sa fie placute ochiului nostru cat mai mult timp posibil. Este trist ca ele isi pierd rapid toata frumusetea si atractivitatea. Dezavantajul buchetelor de flori este ca nu rezista prea mult, asa ca, dupa cateva zile, suntem nevoite sa le aruncam deoarece se ofilesc. Cum zilele acestea se daruiesc multe flori, m-am gandit ca ar fi utile cateva sfaturi si trucuri pentru ingrijirea florilor taiate spre a le face sa dureze mai mult. Toata lumea stie de cele 2 reguli obligatorii pentru a mentine prospetimea florilor: apa curata si taiatul tulpinii in diagonala, dar mai exista si altele? Da, exista si alte secrete, nu tot atat de evidente, dar care sunt la fel de eficiente si nu necesita efort.

Sfaturi si trucuri pentru ingrijirea florilor taiate, astfel incat sa dureze mai mult

  • Nu culege florile din gradina la orele cand soarele straluceste puternic pe cer, culege-le dimineata sau la apus. In orele mai putin insorite florile aduna mai multe minerale pentru a ramane in viata.
  • Lasa florile taiate aproximativ doua ore cu tulpinile complet scufundate in apa pentru a se recupera dupa transfer. O alta optiune este sa pui acelasi timp florile la frigider.
  • Inainte de punerea in vaza, indeparteaza toate frunzele care se vor afla in apa. Aceste frunze pot accelera deteriorarea florilor si pot favoriza proliferarea bacteriilor.
  • Taie tulpinile la fiecare trei zile, cate un centimetru deasupra bazei tijei, in diagonala pentru a facilita absorbtia apei. 
  • Evita sa le expui in lumina directa a soarelui, in curenti de aer, la temperaturi ridicate sau intr-un mediu uscat. Daca mediul este uscat, foloseste un vaporizator pentru a umezi buchetul de flori din cand in cand.
  • Scoate-le noaptea pe balcon sau pe fereastra. Nu vei ajuta doar plantele, ci si sanatatea ta, deoarece noaptea plantele ne „fura” din oxigen si genereaza dioxid de carbon.
Cos cu flori in nuante suave
Cos cu flori in nuante suave
Flori Valentines Day
Flori Valentines Day
Cos impresionant cu flori albe
Cos floarea-soarelui si irisi
  • Ofera-le saruri minerale. Florariile folosesc conservant floral, dar in cazul in care nu ai conservant floral poti pune o aspirina, carbune activ, zahar sau cateva picaturi de inalbitor in apa. Un mix universal (1 lingurita de acid citric, 1 lingurita de zahar, 1 picatura de inalbitor pentru rufe). Lalelele si narcisele adora zaharul, iar trandafirii acidul citric. Daca vrei ca mugurii sa infloreasca repede, adauga putin alcool de camfor sau amoniac. Pentru mai multe minerale adauga un sfert de cana de apa minerala, Sprite sau 7 UP. Un alt truc care functioneaza foarte bine este tratamentul cu vodca. Adauga in apa din vaza o lingurita de zahar si 4 picaturi de vodca. De ce? Deoarece vodca inhiba cresterea bacteriilor, iar zaharul ofera hrana florilor prin contributia sarurilor minerale. Pentru a preveni proliferarea bacteriilor si diminuarea frumusetii buchetului de flori, poti adauga doua lingurite de otet alb pentru fiecare litru de apa.
  • Schimba apa la fiecare doua zile si curata vaza. Clateste foarte bine vaza si las-o sa se usuce la aer inainte de a o umple din nou cu flori. Daca nu utilizezi conservant este indicat sa schimbi zilnic apa din vas si sa tai putin din tulpina.
  • Da florile cu fixativ. Daca este de folos pentru a tine parul ordonat, de ce n-ar fixa si petalele de trandafiri, floarea soarelui, hortensii, etc… pentru a preveni caderea lor.
  • Indeparteaza ambalajul de plastic, hartie ce le acopera, cat mai repede, astfel incat aerul sa poata circula corect si florile sa nu „transpire”. De asemenea, inainte de a le pune intr-o vaza, este indicat sa le pulverizezi cu apa!
  • Nu pune florile langa fructe sau legume, gazul etilenic pe care acestea il degaja atunci cand se coc, le poate deteriora. La fel se intampla si daca sunt tinute intr-o camera plina cu fum de tigara.
  • Pentru a le revigora, umple o vaza cu apa fierbinte, taie putin din tulpini si pune apoi florile in vaza. Aseaza vaza intr-un loc intunecat, iar cand apa se raceste, schimba din nou apa din vaza, de data aceasta cu apa rece. Daca ti se deshidrateaza hortensiile, le poti recupera scufundandu-le in apa rece. Orhideele se recomada sa le fie scufundata tulpina in apa calda. In general, apa calda este recomandată pentru majoritatea florilor tăiate. Dar, in cazul trandafirilor sau florilor cu bulbi, cea mai bună optiune este apa rece. Pentru a pastra trandafirii, trebuie indepartati spinii.
Cosulet magnific de primavara
Cutie cadou de primavara
13 trandafiri rosii Love
13 trandafiri rosii Love
Imprastiem dragostea
Imprastiem dragostea
  • Intre trucurile pentru ingrijirea florilor taiate se numara si metoda socului termic, potrivita pentru florile care au o tulpina cu strat dens la exterior si moale la interior: gerbera, crizanteme, bujori, hortensii. Se scufunda tulpina plantei pe o adancime de 5-7 cm in apa clocotita timp de 3 secunde. Se aseaza florile in apa curata si rece. Astfel, incepe un proces de „reinnoire” a plantelor, iar florile vor dura mult mai mult. De asemenea, poti taia un centimetru din tulpini si scufunda florile in intregime in apa rece ( poti face aceasta in cada), timp de o ora- doua, astfel incat sa absoarba apa si prin frunze si floare.
  • Sacrifica din frunze pentru a pastra florile. Este bine sa se mai indeparteze din frunzele florilor, deoarece ele vor consuma o parte din apa destinata florii. Daca nu vrei sa le indepartezi, pulverizeaza-le zilnic cu putina apa.
  • La unele flori se scot staminele pentru a opri polenizarea si astfel se prelungeste viata buchetului. Este vorba de lalele, crini, maci decorativi. In cazul crinilor astfel se scapa si de mirosul puternic din camera.
  • Creste debitul de apa absorbit aplicand „tortura”. Pentru florile cu tulpini lemnoase cum sunt: trandafirii, liliacul se zdrobeste partea de jos a tulpinii, pentru crini sau gerbera se aplica sare pe taietura tulpinii cu putin timp inainte de a fi puse in vaza, pentru narcise, lalele se zgarie partea de jos a tulpinii pentru a creste suprafata prin care se absoarbe apa.
  • Asigura-te ca florile nu sunt prea inghesuite una in alta.  In functie de marimea vazelor, poate cel mai potrivit lucru este sa imparti buchetul in doua vaze. Desi este adevarat ca din punct de vedere vizual poate fi mai bine sa ai o vaza cu mai multe flori, acest lucru le va reduce durata de viata. Cu cat sunt mai multe exemplare impreuna, cu atat vor avea mai putin spatiu pentru ca aerul sa circule corect intre ele si cu atat mai repede florile tale frumoase se vor usca. Foloseste doua vaze si vei avea o dubla placere!

Stii alte trucuri pentru ingrijirea florilor taiate, astfel incat sa mentinem florile proaspete mai mult timp? Daca da, imparte-le cu noi.

Rapsodie de primavara
Cos cu flori galbene
Cos cu flori galbene
Imprastiem dragostea
Imprastiem dragostea
Cufar flori I LOVE YOU

21 de comentarii la „Sfaturi si trucuri pentru ingrijirea florilor taiate

  1. Cred ca am sa optez pentru pulverizarea frunzelor, ca prea frumos si bogat arata buchetul cu frunze. Multumesc de sfaturi, de multe nu stiam, de exeplu de ruperea frunzelor din apa sau de scufundarea tulpinii complet la inceput. Tare interesant! Multumesc.

  2. Uite că nu prea țin flori în casă deci nu știu prea mă pasionează, dar cumva a venit natural ideea de a tăia frunzele uscate și nu numai.
    Bune sfaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.