Parchet din lemn exotic, caldura pentru suflet si picioare

Parchet din lemn exotic, caldura pentru suflet si picioare

Vrei sa renovezi? Vrei parchet pentru incalzire in pardoseala? Vrei parchet din lemn exotic? Nu mai amana! Acum este cel mai bun moment sa faci o schimbare in casa si viata ta! 

De un an de zile in fata noastra se profileaza varful unui aisberg, pandemia. Vulnerabilitatea extrema a speciei umane a explodat. Consecintele imediate si apoi drenate timp de un an intreg sunt notorii, le stii si tu si restul globului. Initial am privit totul superficial, apoi cand a explodat langa noi ne-am panicat, dar profunzimea sa s-a vazut dezvaluita in toata amploarea doar pe timp lung. Sentimentul de neputinta si lipsa de aparare au crescut, alaturi de lipsa relatiilor sociale. Dificultatile au fost si sunt numeroase, variate: de la a fi departe de partener sau de familie, pierderea unui loc de munca, anxietate, oboseala, pana la faptul ca ne-am luat ramas bun definitiv de la o persoana draga fara sa o fi vazut. Dar fiinta umana are o mare capacitate de rezistenta, mereu gaseste o cale de iesire. Importanta este fixarea atentiei asupra depasirii situatiei si a nu pe a ramane ancorat de iceberg. Eu meditez. Ma imaginez intr-o padure, iar sub picioarele mele este o retea densa de radacini, care conecteaza copacii ajutandu-i sa comunice intre ei si cu mine. Imi imita retelele neuronale si sociale. Temerile se exprima in corpul meu sub forma de nod, durere si vartejuri. Le observ, le simt, le las sa se desfasoare si le accept, dar este de preferat sa fac aceasta meditatie intr-un loc linistit, privat, un spatiu unde sa nu fiu intrerupta si cumva conectat la natura. Ce ar fi sa-mi montez   parchet masiv din lemn si anume parchet din lemn exotic? N-as putea medita si depasi mai usor toate temerile? Eu cred ca da.

Ma gandesc la parchet ca la ceva viu, care hraneste si se leaga de tot ceea ce il înconjoara: oamenii, cladirea, soarele, mobilierul … chiar si de accidentele care pot aparea pe el. La urma urmei, parchetul este lemn si provine dintr-o fiinta vie, copacul.  Copacii sunt ca si noi, respira, simt, se protejeaza reciproc. Sunt sociabili, comunica intre ei si sunt capabili sa-si respecte spatiul, deoarece legaturile dintre ei sunt tesute in adanc. In aceasta societate inteligenta se creeaza afinitati, familii, iar informatia curge nu numai intre radacini, ci si prin frunze sau scoarta, prin substante aromate sau toxice care atrag sau alunga insectele binevenite sau sacaitoare. Avem nevoie de armonie in relatiile dintre umanitate si natura, intre oameni si padure, suntem o comunitate biologica. Este timpul ca legatura dintre mine si padure sa-si reinvie romantismul si un punct de plecare ar fi sa aduc o bucata din ea in casa mea.

Padurea mea de emotii

In padurea emotiilor mele, un loc bogat si divers, toate au un rol, asa ca nu le pot evita sau sa le resping aparitia. Cu toate acestea dintre emotiile de baza aleg bucuria care ma face sa ma simt bine, sa descopar lucruri noi si sa privesc lumea zambind. Tristetea e un moment de criza care ma ajuta sa reflectez mai bine asupra vietii, frica ma avertizeaza asupra pericolelor care-mi pot face rau, iar surpriza ma indruma catre situatii noi. Este minunat sa le am cu mine, dar doar pe una o vreau intrupata in casa mea si aceea e bucuria. Oare din ce lemn ar trebui sa fie parchetul ca sa-mi aduca mereu bucurie, caldura si sa radieze energie si fericire? Care ar putea sa-mi transmita mesaje precum „zambeste” ” nu fi trista” ” o sa treaca”? Sigur este un parchet din lemn exotic cu care orice zi imi va parea ca o vacanta de vara. As putea sa aleg parchet masiv sau parchet dublu stratificat, triplu stratificat. Cred ca rezonez mai bine cu parchetul masiv, are mai mult caracter. 

Culori, texturi, furnizori de parchet

Cu atat de multe modele, culori, texturi, producatori …, este usor sa devii confuz si sa nu stii ce pardoseala sa alegi. Dupa ce m-am interesat care dintre esente este potrivita unui parchet pentru incalzire in pardoseala, pe care voiam neaparat sa-l montez in aceasta primavara, a trebuit sa aleg intre sase varietati de lemn tropical: merbau, iroko, teak, doussie, jatoba, sucupira. Care mi-ar exprima mai bine personalitatea, stilul de viata si cu care as rezona perfect? Pentru a-l alege pe cel potrivit mie a trebui sa le vad, sa le pipai, sa le masor compatibilitatea, sa le simt energia. Nu-i usor sa le gasesti pe toate intr-un singur loc. Nu multe magazine, chiar si depozite, au o gama larga de parchet din lemn exotic masiv. Cei mai multi clienti prefera parchetul stratificat, dar nu si eu. Dupa multe cautari am gasit cele sase esente de lemn la Alma Parchet. Aici au parchet din lemn de inalta calitate cu numeroase posibilitati de selectie: forma, dimensiune, culoare, tipuri de esente care confera spatiilor o nota de individualitate.

De ce este popular parchetul masiv

De ce este parchetul masiv atat de popular in intreaga lume? Se datoreaza materialului: lemnul care este o materie prima naturala regenerabila plina de viata, cu un echilibru ecologic excelent. Aduni cei mai bun din doua lumi diferite: pe de o parte, este stabil si rezistent; pe cealalta parte, este expresiv si cald.  De ce am ales parchet masiv din lemn tropical? Pentru nobilitatea sa, pentru modul cum se raporteaza la stilul meu de viata, pentru caldura sa, pentru estetica, eleganta, culoare, atingere si pentru ca indiferent de ce stricaciuni as putea sa-i aduc, poate fi reparat. Pe de alta parte, celelalte tipuri de pardoseli au nevoie de inlocuire dupa un numar mic de ani si arata sters pe langa acesta.

Lemn exotic, tropical

Lemnul tropical este o materie prima foarte apreciata provenind din paduri nobile si este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale structurale de neegalat: duritate mare si rezistenta la agenti de descompunere si umiditate. Provine de la copaci foarte mari cu trunchiuri omogene, fapt care permite obtinerea unor placi mari care tind sa aiba mai putine noduri, deoarece majoritatea ramurilor sunt situate abia in varf. Culoarea lui exotica ofera o bogatie mai mare de tonuri decat cele din climatele temperate, iar exclusivitatea si proprietatile extraordinare care il dau rezistenta la apa, soare sau la atacul diverselor organisme, il fac sa fie foarte apreciat. In plus, fiecare spune o poveste distinsa in tonuri bogat intunecate, care ne apropie mai mult de a lui frumusete libera, salbatica si istoria sa cu o nota calda, relaxata.

Parchet din lemn exotic - Teak

Teak-ul este originar din Asia de Sud-Est, India, Cambodgia, Laos si Vietnam, unde poate atinge inaltimi de pana la 40 de metri. Este o specie care se remarca prin caracteristicile sale magnifice de durabilitate naturala, rezistenta la apa, fisurare sau rupere. Lemnul de tec contine o rasina antiseptica care il face rezistent la atacul diverselor organisme, un ulei natural care il face impermeabil, ceea ce il face un lemn optim pentru exterior, fiind capabil sa se adapteze la conditii meteorologice extreme. Pentru caracteristicile sale, impreuna cu frumusetea sa bogata maro-aurie cu game largi de la rosiatic la tonuri palide, el este cunoscut sub numele de Regina padurilor. In plus, aspectul sau se imbunatateste de-a lungul anilor, asa ca este un obisnuit al mobilierului de lux.

parchet Teak
Aspirator Karcher de curatat pardoseli, pentru curatat pardoseli FC 3
Aspirator Karcher de curatat pardoseli, pentru curatat pardoseli FC 3
Aspirator Karcher de curatat cu abur SC 5 EasyFix cu fier de calcat, 2200W
Aspirator vertical Karcher VC 4s Cordless Plus, 18 V
Aspirator Karcher de geamuri WV 1 + Dispozitiv curatare geamuri KV 4
Aspirator Karcher de geamuri WV 1 + Dispozitiv curatare geamuri KV 4

Parchet din lemn exotic - Iroko

Lemnul iroko este foarte asemanator, atat in aspect cat si la proprietati cu lemnul de tec, astfel incat este de multe ori numit „lemn de tec african“. Este usor mai ieftin, dar la fel de dens, dur, stabil si rezistent. Furnirul de iroko este foarte apreciat in decoratiuni si mobilier.

Parchet din lemn exotic - Merbau

Merbau este o specie de copac din familia mazarei, Fabaceae, si este originar din zona Indo-Pacific. Creste pana la aproximativ 50 de metri inaltime si are un trunchi foarte puternic. O fi urmasul vrejului de fasole al lui Jack. Are o culoare maro-bronz inchisa foarte eleganta, fiind decorativ si frumos. Este perfect pentru cei ce vor sa adauge o nota de lux si rafinament exotic in casa lor. Are  calitati excelente fiind caracterizat de duritate, rezistenta mare si este impermeabil, fapt care-l face perfect pentru folosirea in placari in baie sau bucatarie. In plus, are un pret comparabil cu cel al stejarului autohton. In plus,  Merbau este arborele oficial al Guamului.

Povestea sa plina de accente calde m-a cucerit. Aduce o nota de prospetime, confort si caldura care face diferenta si ridica in distinctie spatiul. Stilul sau usor colonial aduce istorie, amintiri, valoare spatiului fara a supraincarca sau satura mediul inconjurator si ofera personalitate, originalitate si eleganta durabila. Parchetul masiv cu caracter, Merbau, a fost alesul meu.

Avantajele alegerii unui parchet de esenta tare, cu un standard de calitate ridicat

  • Te bucuri de toata frumusetea lemnului natural, de caldura sa unica. Pardoseala poate fi decorata putand deveni centrul atentiei incaperii;
  • Rezista la testul timpului;
  • Posibilitati multiple de aplicare;
  • Confortul termic oferit este unic, iar combinat cu incalzirea prin pardoseala da o senzatie de bine, care iarna este de neegalat;
  • Parchetul este foarte durabil si creste valoarea casei;
  • Este usor de intretinut si creeaza in timp o patina care ii sporeste si mai mult frumusetea;
  • Lemnul absoarbe umiditatea si o elibereaza apoi dozata in aerul ambiant. Acest lucru asigura un aer ambiental placut si este ideal pentru persoanele care sufera de alergii;
  • Este compatibil cu restaurarile: daca este necesar, poate fi slefuit, uleiat sau lacuit. Uleiul se absoarbe, lacul creeaza o pelicula tip bariera;
  • Este un produs de origine naturala, reciclabil si regenerabil, al carui proces de productie in raport cu alte produse industrializate ofera mai putine deseuri, necesita un consum redus de energie si respectă natura si mediul. Utilizarea curenta nu este toxica, nu produce mirosuri sau vapori toxici de origine chimica, prin urmare, este sigur la atingere si manipulare.;
  • Este 100% regenerabil daca arborii sunt taiati in mod corespunzător si cu certificatele relevante. Copacii noi sunt plantati cu atentie si fara a compromite resursele naturale;
  • Buna izolatie. Lemnul este un izolator natural care poate reduce cantitatea de energie necesara incalzirii spatiilor. Prezinta conditii naturale excelente de izolare termica si acustica;
  • 100% reutilizabil. Are capacitatea de a fi refolosit de mai multe ori;
  • Proprietati structurale. Capabil sa reziste atat la compresie, cat si la tractiune. Are o densitate scazuta, o masa redusa si o rezistenta mecanica ridicata.;
  • Varietate de texturi si finisaje, ofera o imensa pluralitate de modele.
 

Incalzirea prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala este una dintre cele mai dragi dorinte ale mele, deoarece asigura un climat placut in casa si ajuta la economisirea energiei. Confortul intalneste atractivul: o podea de parchet frumoasa peste noua incalzire prin pardoseala stiam ca va oferi casei mele o senzatie perfecta de bine si o energie pozitiva.  In comparatie cu incalzirea cu calorifere conventionale, incalzirea prin pardoseala permite mentinerea unei temperaturi cu 3 ° C mai mica cu aceeasi senzatie subiectiva de caldura, ceea ce reduce semnificativ consumul de energie. 

Aspirator Karcher 3 in 1 cu abur SV 7, 2200W, 0.5L
Aspirator Karcher 3 in 1 cu abur SV 7, 2200W, 0.5L
Aspirator Karcher de curatat cu abur Si 4 EasyFix + masa de calcat activa si fier de calcat
Aparat de spalat cu presiune Karcher K 4 FULL CONTROL, 1800 W, 130 Bar, 420 L/h
Aparat de spalat cu presiune Karcher K 4 FULL CONTROL, 1800 W, 130 Bar, 420 L/h
Aspirator de geamuri Karcher WV Easy Plus, 0.1 L, Acumulator
Aspirator de geamuri Karcher WV Easy Plus, 0.1 L, Acumulator

De ce am ales parchet pentru incalzire prin pardoseala

Atunci cand nu experimentam senzatia de caldura sau frig, exista un echilibru: umiditatea, temperatura si miscarile aerului sunt favorabile activitatii pe care o practicam, fie ca ne odihnim sau lucram. Incalzirea prin pardoseala este o alternativa confortabila si discreta la incalzirea clasica cu radiatoare. Acest sistem incalzeste podeaua, iar temperatura se raspandeste uniform prin camere, menținandu-se confortabila. Pe langa economisirea energiei, este un sistem care imbunatateste semnificativ calitatea si confortul casei. Nu toate tipurile de pardoseli sunt compatibile cu această tehnica de incalzire, dar parchetul masiv exotic este potrivit.

Avantajele incalzirii prin pardoseala

  • Confort termic mai mare;
  • Se economiseste intre 10 si 20% comparativ cu un sistem de incalzire conventional;
  • Este o instalatie mai sanatoasa in principal prin faptul că nu produce curenti de aer care sa miste praful, iar umiditatea redusa permite evitarea aparitiei acarienilor;
  • Acest tip de instalatie permite incalzirea apei prin sisteme precum energie solara sau pompe de caldura;
  • Are capacitatea de a raci vara, cat si de a incalzi iarna;
  • Nu ocupa spatiu ca radiatoarele tipice si nu afecteaza estetica;
  • Respecta mediului inconjurator prin consumul redus.

Alegerea modelului de asezare a parchetului din lemn exotic

Cand am ajuns la momentul cand trebuia sa aleg modelul adecvat de parchet in fiecare camera, m-am gandit la caracteristicile si destinatia fiecareia. Parchetul in benzi arata mai bine in casele mai vechi? Absolut. Cum ar arata un mozaic geometric vizual in casa mea? Prea impresioant, prea mult. In apartamentul meu micut oare ce model ar fi mai potrivit?  Sunt doua criterii care influenteaza efectul vizual: directia de asezare si dimensiunea lamelei. Lamelele de dimensiuni mai mici si desenele detaliate extind vizual spatiile. Cu cat latimea sipcii este mai mica, cu atat camera pare mai mare. Poate ar fi bine sa pun si cateva frize intermediare care sa mareasca vizual camerele sau sa raman la Heringbone? Ba nu, un desen de tip cub ar avea un efect neutru si nu ar afecta lungimea sau latimea camerei. In holul meu ingust ar merge o pardoseala Hering Bone perpendiculara pe directia lui, l-ar largi vizual si ar parea un pic mai scurt. Pentru baie, bucatarie, pentru ca sunt scurte sa realizez o prelungire vizuala, plasand lamelele de parchet paralel cu peretele mai mic? Lipsa continuitatii vizuale ar da adevarate dureri de cap devenind o sursa de regrete si cheltuieli neprevazute? 

Am uitat sa-ti spun ca lemnul tropical rezista foarte bine la umezeala, mai ales daca i se aplica un tratament adecvat, saturator in lacuri si uleiuri. In plus, ofera caldura in camere traditional reci pentru a o transmite in restul casei. Baia este o lume aparte, este locul in care ma relaxez si detensionez, dar si cel in care copii stropesc totul cand se scalda. Cu taote acestea, speciile tropicale de lemn raman neschimbate la umiditatea din ea. Este o nebunie sa pui lemn pe podeaua baii? Depinde ce lemn alegi.

Alo, Alma Parchet, am nevoie de ajutor! Vreau parchet din lemn exotic la cheie!

Pana la urma modelul de asezare relativ la dimensiunea camerei, directia de instalare si multe alte aspecte care intervin la alegerea unui parchet, nu le-am stabilit singura, ci impreuna cu specialistii Alma Parchet. Ei mi-au reamintit toate criteriile si m-au ajutat sa aleg dimensiunile si tipul de lamela de lemn. Mai ramanea decat sa il montez, dar indiferent de tipul de asamblare: paralela, cub, heringbone, stil german, englezesc sau mozaic, el este o adevarata provocare pentru bricolaj, asa ca am apelat la experienta unor profesionisti. Acest lucru mi-a  asigurat un rezultat optim de care sunt foarte multumita si care ma va bucura mult timp de acum incolo.  Profesionistii de l-au montat erau tot de la Alma Parchet deoarece ei cunosc bine tipurile de lemn, reglementarile actuale pentru a putea instala fara probleme un sistem de incalzire prin pardoseala, astfel incat sa nu apara efecte negative, cum ar fi imbinari deschise intre placi, lac insuficient sau riscul de deformare a lemnului. Daca nu stiai firma pe langa parchet ofera si servicii de montaj la cheie. Nu mai stai sa cauti meseriasi pe care mereu ii gasesti ocupati si care te amana cu lunile. Cumperi parchetul, iar apoi o echipa il transporta acasa la tine si il monteaza. Atat de simplu.

Instalarea unei incalziri prin pardoseala consta in esenta in amplasarea conductelor de caldura, distribuirea lor,  interpunerea unui izolator termic pentru a preveni caldura sa se disipeze catre stratul inferior.  Dupa instalarea incalzirii prin pardoseala, se poate aseza podeaua din lemn. Se pare ca exista un standard care recomanda ca instalarea sa fie prin lipire daca grosimea parchetului este mai mare de 15 mm. Modelul ales de mine avea fix grosimea de 15, asa ca a fost instalat ca orice parchet stratificat.

Mie mi s-a parut foarte greu de montat instalatia de incalzire si  parchetul masiv, de fapt as zice ca este o adevarata arta ca sa  orientezi totul bine, sa nu lasi pete. Dupa cum ti-am mai spus, am aflat ca exista mai multe standarde care stabilesc pasii si criteriile de instalare a unor astfel de pardoseli, ca trebuie crescuta temperatura in mod treptat, ca podeaua trebuie sa aiba o umiditate de aproximativ 2%, ca incalzirea prin pardoseala trebuie deconectata inainte de instalarea parchetului. Greu, nu? Profesionistilor de la Alma Parchet li s-a parut joaca de copil. Asta-i diferenta intre un neofit si un specialist. Dupa cat de atent au lucrat si cum au respectat instructiunile de instalare standardizate si ale producatorului, sunt convinsa ca ma voi  putea bucura multi ani de acum in colo de o podea frumoasa cu tot confortul suplimentar al sistemului de incalzire prin pardoseala. Recomandarea mea este ca atunci cand vrei sa-ti pui parchet, indiferent de felul sau, sa te lasi pe mainile profesionistilor Alma Parchet si ei iti vor garanta un rezultat optim de care te vei putea bucura multi ani. 

Te intrebi:  Cum pot deveni realitate visele despre casa perfecta?  Eu m-am intrebat adesea, dar fara avea un raspuns. Acum, cu parchetul de lemn tropical sub picioare sunt mult mai constienta de momentul prezent, sunt capabila sa renunt la gandurile gri recurente, sa-mi reduc vocea interioara atunci cand nu imi este foarte bine, sa imi salut temerile, sa ma impact cu ele si apoi sa renunt la ele,  sa ma intorc la natura, la cosmos, la infinitul caruia ii apartinem cu totii,  iar toate acestea ma fac  mai libera si mai fericita.

Vrei sa renovezi? Vrei parchet pentru incalzire in pardoseala? Vrei caldura pentru suflet si picioare? Nu mai amana! Acum este cel mai bun moment sa faci o schimbare in casa ta! Descopera oferta pe Alma Parchet!

Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2021

19 comentarii la „Parchet din lemn exotic, caldura pentru suflet si picioare

  1. Si eu vreau sa imi pun incalzire prin pardoseala, deci cu atat mai mult aveam nevoie de o recomandare de un parchet potrivit, multumesc pt informatiile valoroase!

  2. Când ne-am mutat în căsuța pe care ne-am dorit-o, am vrut să avem încălzire prin pardoseală, dar, n-a fost să fie.
    Dacă asta ne-a scăpat printre degete, la parchet din lemn masiv nu am vrut să renunț nici în ruptil capului.
    Acum, vreau să pun ți în living, unde am gresie și poate reușim ceva și în privința încălzirii.
    Mulțumesc pentru informații, voi căuta Alma Parchet!

  3. Port discutii serioase cu sotul sa ne punem si noi incalzire in pardoseala, pana acum era reciticent, dar am vizitat un amic ce are si a ramas incantat. Inca mai sper.
    Mult succes in SuperBlog, articolul tau este muncit si special. 🙂

  4. Si eu visez sa schimb laminatul asta pe care il am acum, ca tot romanul, cu unul ee bună calitate, din lemn adevărat 😍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.