De ce daruim trandafiri rosii de Ziua Indragostitilor?

De ce daruim trandafiri rosii de Ziua Indragostitilor

In curand vine Ziua Indragostitilor, acel moment special al anului in care totul este imbracat in rosu si e impregnat cu iubire. 14 februarie implica dragoste, dar, de asemenea, este oportunitatea ideala de a spune cuiva ce simti. Si daca nu vrei sa a o faci cu cuvinte sau prin gesturi, exista o modalitate mult mai buna: cu ajutorul limbajului tacut al florilor. De ce daruim flori si in special trandafiri rosii de Ziua Indragostitilor?

Multi sarbatoresc Ziua Indragostitilor  umpland cu flori si cadouri persoanele iubite. Este o zi foarte speciala, un omagiu adus iubirii, in care toti se straduiesc sa gaseasca buchetul perfect pentru a-si surprinde partenera. De ce se daruiesc flori? Sunt destule motive, dar eu le-am ales pe acestea:

  • Florile pot exprima sentimente fara cuvinte;
  • Florile sunt intotdeauna un cadou sigur;
  • Florile nu sunt niciodata un cadou plictisitor;
  • Florile nu implica neaparat vreun angajament, pot fi doar un mesaj de multumire;
  • Florile nu sunt sterse niciodata din memorie, femeile pot explica in detaliu ultima data cand au primit flori.

Dar de ce este ales preponderent trandafirul? Si de ce culoarea rosie?

Rapsodie de primavara
Cos cu flori galbene
Cos cu flori galbene
Imprastiem dragostea
Imprastiem dragostea
Cufar flori I LOVE YOU

Cand vorbim despre Ziua Indragostitilor, vorbim despre dragoste

Multe sunt povestile si legendele care vorbesc despre semnificatia florilor, dar atunci cand vine vorba de exprimarea dragostei, nimic nu egaleaza modul in care te gandesti la trandafirii rosii. Nu întamplator se vorbeste continuu despre magia trandafirului si despre filtrele sale de dragoste, deoarece de mii de ani trandafirul este legat de pasiune. In ciuda aparentelor, Ziua Indragostitilor nu este o inventie recenta, nici o sarbatoare comerciala, ci, mai degraba, o data care a fost onorata din timpuri imemoriale si a fost intotdeauna facuta, in conformitate cu traditia, cu flori.

Cand vorbim despre Ziua Indragostitilor, vorbim despre dragoste.  V-am spus deja in alte postari despre legenda romaneasca a trandafirului , semnificatia trandafirilor rosii pentru mine, povesti din mitologia greaca cu Chloris (zeita greaca a lumii florilor) Afrodita si Adonis, care au transformat trandafirul intr-un simbol al dragostei eterne.

Fara indoiala, dragostea este inconjurata de mitologie si flori, incat a oferi flori a devenit un limbaj pentru a exprima sentimentele si afectiunea. La toate aceste povesti, trebuie sa o adaug pe cea a Sfantului Valentin, un preot de prestigiu al Romei care in vremurile cand casatoria era interzisă in Imperiul Roma, casatorea in secret pe cei care o doreau.

Cos cu flori in nuante suave
Cos cu flori in nuante suave
Flori Valentines Day
Flori Valentines Day
Cutie cadou de primavara
Cosulet magnific de primavara

Originea Zilei Indragostitilor

In Imperiului Roman, imparatul Claudius al II-lea (secolul al III-lea) credea ca daca soldatii nu ar avea o familie sau niciun fel de legaturi, acestia vor lupta mai bine in razboi, asa ca a decis sa interzica casatoriile intre tineri. Cu toate acestea, un preot al Romei (numit mai tarziu Sfantul Valentin) va continua sa oficieze casatorii in ciuda reglementarilor stabilite de imparat, clandestin, sfidand planurile conducatorului.

Din pacate pentru preot, vestea nu a durat mult pana a ajuns la urechile imparatului care a ordonat sa fie arestat si dus la inchisoare. Acolo, constient de darurile sale, unul dintre gardieni l-a provocat sa-i vindece fiica de orbire. Conform legendei, Sfantul Valentin ar fi facut minunea si, in ciuda faptului ca gardianul si familia sa s-au convertit la crestinism, acest lucru nu l-a eliberat pe preot, acesta fiind executat pe 14 februarie.

Recunoscatoare pentru faptul ca i-a redat vederea, fiica paznicului a decis sa planteze un migdal cu flori roz ca simbol al iubirii si prieteniei. De aceea, astazi se aduce un omagiu acestor sentimente in ziua mortii acestui preot care a luptat atat de mult pentru unirea cuplurilor.

13 trandafiri rosii Love
13 trandafiri rosii Love
Aranjament floral in forma de inima din trandafiri
Aranjament floral in forma de inima din trandafiri
7 trandafiri rosii in cutie si ciocolata
7 trandafiri rosii in cutie si ciocolata
Aranjament ieftin cufar cu trandafiri
Aranjament ieftin cufar cu trandafiri

De ce se ofera trandafiri rosii de Ziua Indragostitilor?

Ei bine, daca originea traditiei este aceasta, de ce se ofera, mai presus de toate, trandafiri rosii? Motivul se datoreaza in principal sensului implicit al florii in sine. La fel ca floarea migdalului, trandafirul implica dragoste si prietenie. Doua semnificatii care variaza substantial in functie de culoarea pe care o alegem pentru floare. Exista un limbaj autentic al florilor si acest lucru inseamna ca exista o floare si o culoare care poate exprima un mesaj unic, concret si special acelei persoane careia ii oferim flori. Limbajul florilor astazi a decazut din uz, dar nu cu multi ani in urma, era un adevarat cod de comunicare. Fidel acestui limbaj aproape uitat, trandafirii sunt florile cu care se exprima sentimentele, iar culorile sunt instrumentele care le subliniaza pe fiecare dintre ele.

Dar de ce rosu? Culoarea rosie  este culoarea sangelui, iar aceasta impreuna cu inima, care este organul vital care il pompeaza, este ceea ce ne tine in viata. Intrucat inima este un simbol al iubirii, fara indoiala ca florile daruite de Ziua Indragostitilor nu ar putea fi o alta culoare decat rosie, culoarea prin excelenta a unui sentiment atat de pretios.  Trandafirul rosu reprezinta pasiunea, dragostea cu majuscule, dorinta si tot ce reprezinta iubirea. Nu este o floare care vorbeste, este o floare care tipa a pasiune. Este intotdeauna un cadou de succes pe care sa-l oferi partenerului tau, acelei persoane pe care o iubesti nebuneste in orice situatie: Ziua Indragostitilor, aniversarea nuntii, ziua de nastere etc.

Un lucru este clar, si anume ca buchetele de trandafiri rosii sunt inca simbolul dragostei astazi. In data de 14 februarie, daruieste persoanei pe care o iubesti un buchet de trandafiri si incepe propria ta legenda a iubirii.

Asadar, de aceasta Ziua Indragostitilor alatura-te tuturor acelor oameni care au spus „Te iubesc” cu flori de atatea secole. Pentru ca traditiile trebuie mentinute, mai ales atunci cand implica sarbatorirea unui sentiment ca dragostea!

Aranjament inima din trandafiri
Aranjament inima din trandafiri
Aranjament floral aspect rustic
Aranjament floral aspect rustic
Aranjament floral glossy
Aranjament floral glossy
Aranjament business de primavara
Aranjament business de primavara

10 comentarii la „De ce daruim trandafiri rosii de Ziua Indragostitilor?

  1. Îmi plac florile, dar nu dedic timp pentru a le îngriji.
    Rar am flori în casă (dar am în curte), iar de cele mai multe ori aleg trandafirii. Îmi plac toate culorile, în special cele care au tente de portocaliu sau cei albi😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.