Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Antivirus Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit

Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit

Multe aspecte ale muncii zilnice, de la intalniri la prezentari, de la diverse sarcini de colaborare la scoala, s-au mutat in online din cauza restrictiilor anti COVID-19, care afecteaza intreaga lume. Pe masura ce noi, utilizatorii, ne adaptam la noile metode de lucru, infractorii cibernetici utilizeaza coronavirusul ca momeala in atacuri de e-mail spam, malware, ransomware, etc. Nimic nou sub soare, deoarece mereu se folosesc de subiecte de actualitate in strategiile lor de inginerie sociala*. Exista multe tipuri diferite de malware*, spyware* , phishing* , ransomware* … – si ideal este sa gasim un software capabil sa detecteze si sa le elimine pe fiecare dintre ele. Recunosti pericolul? Ai luat vreo masura de a-ti spori capacitatea de securitate cibernetica?  Pentru aceasta, după cum stii, nu este nimic mai bun decat un antivirus. Iti recomand Bitdefender care are un rating foarte bun in ceea ce priveste securitatea, plus o suita de protectie fiabila. Folosesc de 6 ani cel mai popular pachet de securitate al lor “Bitdefender Total Security”, dar zilele acestea am testat pentru voi si varianta de antivirus gratuit– “Bitdefender Antivirus Free Edition” , iar despre ambele va vorbesc in continuare.

De ce ai nevoie de un antivirus?

Graba catre implementarea unor noi practici de telecomunicatii pentru lucrul la distanta, scoala online sau alte noi interactiuni online, plus sentimentul general de panica declansat de catre Covid-19 au deschis poarta catre o gama noua de riscuri suplimentare de securitate cibernetica. Atacurile cibernetice si frauda cibernetica pe timp de pandemie s-au accelerat si diversificat, iar cei mai multi suntem in urma cu practicile de securitate cibernetica. Daca vrei sa obtii cea mai mare securitate posibila pe device-urile tale, nu exista nicio indoiala ca ai nevoie de un antivirus care sa te protejeze actionand rapid si decisiv. Mare parte din noi suntem concentrati pe finante vrand sa fim asigurati ca banii nostri nu sunt transferati in mod eronat sau fraudulos, dar de cand informatiile s-au mutat in cloud s-au deschis mult mai multe oportunitati de atac. Informatiile se traduc prin control, putere, bani, iar furtul lor devine o amenintare. Nimeni nu vrea ca informatiile in care a investit timp si bani sa dispara, astfel incat securitatea device-urilor capata o importanta majora. Daca inainte atacatorii cibernetici doar isi hraneau ego-ul prin folosirea de malware, acum cauta sa-si umble buzunarele.

Acasa nu avem departament de IT, nici sef de securitate al informatiilor care sa aiba un control strict asupra dispozitivelor, accesului si utilizarii instrumentelor online populare, partajarii de software sau a fisierelor atasate. Omitand vulnerabilitatile tehnice, singura vulnerabilitate care ramane este familia. Nu avem control asupra actiunilor familiei. Avem doar membrii familiei cu varste diverse de la prescolari, scolari, adolescenti in general experti in tehnologie pana la octogenari reticenti la tehnologie. Cunostintele de securitate cibernetica difera, dar toti folosesc device-uri pe care isi desfasoara telemunca sau scoala online, isi citesc e-mailurile, descarca aplicatii, softuri si navigheaza pe net cautand informatii, platind facturi sau facand shopping. Infractorii cibernetici au crescut in mod semnificativ utilizarea phishingului, a site-urilor rau intentionate, a incercarilor de a compromite e-mailurile. Majoritatea programelor ransomware sunt livrate printr-un e-mail care pare legitim, ceea ce ne determina sa facem clic pe un link sau sa descarcam un atasament care furnizeaza software-ul rau intentionat. Ransomware-ul poate fi livrat si prin atacuri drive-by-download pe site-uri web compromise sau folosind mesaje de socializare.

Concluzia, toate device-urile trebuie pastrate cu software antivirus si firewall la zi,  toate programele actualizate si vulnerabilitatea evaluata cel putin o data pe an. Pentru aceasta trebuie instalata ori varianta free “Bitdefender Antivirus Free Edition” ori una platita ca populara “Bitdefender Total Security”. Altfel, singura speranta de a recupera fisierele este sa ai o copie a acestora.

Cine este Bitdefender?

Bitdefender este un producator roman de software antivirus care ofera mai multe pachete software pentru utilizatorii casnici si companii. Prin produsele sale gratuite si platite: Bitdefender Antivirus Free Edition, Small Office Security, Premium Security, Total Security, Internet Security, Antivirus Plus, Bitdefender ofera niveluri ridicate de calitate in ceea ce priveste securitatea, gama de functii si gestionarea programelor. Funcționarea  este destul de clara, fiind evidentiata de butoane mari, care faciliteaza utilizarea pe device-urile tactile. 

Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Antivirus Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Antivirus Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit[/caption]

Institutul AV-TEST este o organizatie germana independenta dedicata analizei antivirus. Ea analizeaza capacitatile antivirusurilor de a detecta malwaresi evalueza puterea lor de curatare a unor computere infectate.

AV TEST Operatori privati Windows. Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Antivirus Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit
Av Test top antivirusi pentru utilizatori casnici. Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Antivirus Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit

Bitdefender are cea mai mare infrastructura de livrare a securitatii din lume, avand o retea globala de peste 500 milioane de masini in peste 150 de tari, peste 11 miliarde de anchete de securitate zilnice ce neutralizeza cele mai recente amenintari in maxim 3 de secunde.

Eu am facut cunostiinta cu produsele lor la prima mea participare la Webstock. Asta era acum 8 ani. Acolo, am primit cadou prima mea licenta. Cred ca era Bitdefender Antivirus Plus. Cand a expirat, am avut norocul sa castig la un concurs facut de catre Manafu, pe blogul lui, o licenta de Bitdefender Total Security pe trei ani. De atunci nu ne-am mai despartit si n-am mai avut parte de provocari de securitate cibernetica. Cu echipa Bitdefender ma intalnesc in fiecare an la evenimente, conferinte si socializam.

Ce varianta de Bitdefender ti se potriveste?

Pentru a alege varianta de Bitdefender care se potriveste cel mai bine device-urilor tale, este necesar sa iei in considerare mai multe criterii: ai nevoie de protectie de baza sau de un nivel ridicat de securitate cu cea mai mare rata de succes posibila? Ai nevoie de instrumente speciale, cum ar fi o zona securizata pentru activitatile bancare online sau criptarea suplimentara a datelor sensibile in transferul de e-mail-uri, a continutului lor sau a celor deja stocate? Raspunsul la aceste intrebari face diferenta intre versiunea gratuita si cea platita.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Gama de solutii antivirus incepe cu Bitdefender Antivirus Free Edition, o solutie gratuita si simpla ce se poate folosi pe pe dispozitive cu sisteme de operare Windows, macOS si Android, si care se concentreaza pe elementele de baza in securitate: ofera protectie impotriva malware-ului si, de asemenea, un modul de protectie impotriva phishingului si a fraudei. Acestea dau o bila alba companiei, deoarece multe oferte de pe piata ofera gratuit doar detectarea si eradicarea malware-ului. BitDefender Antivirus Free Edition isi bazeaza eficacitatea pe motoarele sale de scanare in timp real. Acestea monitorizeaza constant toate aplicatiile care ruleaza pe computer. Atunci cand detecteaza un comportament suspect, antivirusul executa o actiune imediata eliminand amenintarea si protejand computerul.

Principalele caracteristici ale Bitdefender Antivirus Free Edition :

  • Protectie in timp real, capacitatea de a dezvalui amenintari noi sau a celor care ar putea fi ascunse si care nu au fost descoperite;
  • Scanare antivirus. Recunoaste orice alerta si trimite automat in carantina, se poate introduce si vizualiza intreaga cale de localizare a informatiilor in browserul Windows;
  • Atunci cand este accesata o adresa URL suspecta, el avertizeaza asupra riscului si intreaba daca se mai doreste accesarea riscanta;
  • Nu necesita adaugarea de extensii la browserul web.
  • Impiedica intrarea pe site-uri web daunatoare;
  • Detectarea si blocarea amenintarilor si a ransomware-ului;
  • Anti-phishing si antifrauda ca rezultata al scanarii constante a site-urilor web.
  • Are o viteza mare si particularitatea de a nu fi invaziv.

BitDefender Antivirus Free Edition nu are optiuni de configurare complexe. După instalare, poti incepe o scanare a sistemului (optional) si sa lasi programul sa functioneze pe fundal. Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la consumul de resurse, deoarece este un antivirus usor. Daca ai o performanta mai scazuta a computerului, este cel mai probabil din cauza unei probleme de compatibilitate hardware sau a prezentei unui alt program antivirus. Din interfata sa simpla, poti activa sau dezactiva functiile de protectie antivirus si scanare automata. Motoarele sale de scanare pot detecta toate tipurile de malware, inclusiv virusi, troieni, viermi, ransomware, spyware, rootkit-uri sau exploit-uri.

Concluzia – BitDefender Antivirus Free Edition protejeaza computerul de cele mai frecvente amenintari si este usor de configurat.

Urmatoarele versiuni cu plata cresc sfera de protectie oferita. Protejeaza nu numai sistemul de operare Windows, ci si dispozitivele care ruleaza pe macOS, iOS și Android. Este clar ca pe masura ce creste complexitatea solutiei antivirus, cresc funcțiile de protectie disponibile si pretul.  Bitdefender ofera incercari gratuite pentru fiecare dintre pachetele platite. Antivirus Plus, Internet Security, Total Security si Premium Security. Toate sunt disponibile gratuit pe o perioada de incercare de 30 de zile. Este mai mult decat suficient timp ca sa testezi produsul.

Bitdefender Total Security 2021

Prin pachetul “Bitdefender Total Security” ai acces la o lista lunga de caracteristici, inclusiv protectie pentru 5 dispozitive impotriva amenintarilor noi de tip ransomware eliminandu-le inainte ca ele sa actioneze, protectie multistrat, protectie webcam, posibilitatea de a scana documente si sisteme, scaner care gaseste softurile ce necesita actualizare, parole slabe, are manager de parole, firewall de confidentialitate, filtru de spam, blocare de site-uri rau intentionate, protectie bancara online, criptare fisiere, stergerea sigura a fisierelor, control parental, VPN cu 200MB pe zi/dispozitiv, ce sa ma lungesc, include totul. In cel mai recent raport AV-Test, a reusit sa elimine toate malware-urile .

Ghid de instalare si configurare Bitdefender Total Security

Procesul de instalare este foarte usor si simplu:

  • Alege pachetul care iti place;
  • Alege o metoda de plata (card de credit, PayPal );
  • Descarca fisierul de instalare, dar dupa ce testezi versiunea gartuita de 30 de zile;
  • Instalarea nu dureaza mult, sub 10 minute;
  • Iti creezi cont;
  • Activezi produsul prin introducerea coduluiprimit pe email;
  • Cand software-ul este instalat, apare panoul de control principal;
  • Antivirusul incepe sa functioneze automat, nu trebui configurat nimic manual.

Utilizatorii Total Security au acces la urmatoarele module:

  • Protectie in timp real: impiedica infectarea cu orice tip de malware si protectie contra ransomware, functionand 24/24 ore si 7/7 zile. Mentine campul de securitate activ fara a supraincarca echipamentul, datorita scanerului cloud. Are un motor de cautare extins care ofera posibilitatea de a gasi chiar si cei mai noi virusi si are actualizari automate, adica programele sunt actualizate la fiecare ora, obtinandu-se astfel o rata de succes ridicata in detectarea celor mai diverse programe malware. Exista miliarde de pagini de internet si multe (aproximativ 40%) sunt destinate sa fure datele sau sa ne infesteze cu virusi. Bitdefender Total Security poate detecta aceste site-uri web datorita unei analize excelente.
  • Protectia tranzactiilor financiare– creeaza un mediu sigur care impiedica furarea acreditarilor, informatiilor bancare si a datelor confidentiale. Permite activitati bancare online sigure.
  • Manager parole – ajuta la obtinerea de parole greu de spart si le stocheaza intr-un mod sigur
  • VPN (limitat) – retea privata virtuala care cripteaza traficul si apara informatiile pentru a ascunde activitatea online. Cu Antivirus Plus, utilizarea VPN este limitata la 200 MB pe zi. Nu-i suficient pentru torrent ( Bitdefender este un luptator pentru drepturile de autor) sau pentru a viziona emisiuni pe platforme de streaming (bye bye Netflix), dar este mai mult decat suficient pentru tranzactiile online. Excelent pentru securitatea WI-Fi in locuri publice.
  • Web Shield- o caracteristica ce protejeaza toate activitatile din retea impotriva phishing-ului, accesul la malware si alte site-uri web periculoase
  • Control parental: instrument utilizat pentru a controla si limita continutul disponibil copiilor. El filtreaza continutul blocand anumite site-uri web si programe (aplicatii), monitorizeaza , are limitari de timp, urmareste locatia, filtreaza apelurile. Trackerele de locatie, limitarea si controlul continutului disponibil copiilor iti ofera liniste sufleteasca fara a te innebuni cu notificari false.
  • Firewall: controleaza aplicatiile care acceseaza reteaua. Firewall-ului are o importanta mare, desi multi nici macar nu sunt interesati sa il activeze. El este pur si simplu bariera dintre date si internet, astfel incat o suita buna de antivirus trebuie sa aiba un firewall eficient, usor de functionat pentru a evita pierderea vitezei in momentul utilizarii.
  • Anti-Tracking: aceasta extensie detecteaza si blocheaza trackerele web intruzive pentru a proteja activitatiile online
  • Protecția camerei web și a microfonului – permite alegerea manuala a aplicatiilor ce pot accesa camera web si microfonul sau oprirea completa a acestora.
  • Criptare fisiere – Un strat suplimentar de securitate pentru cele mai importante fisiere si foldere.
  • File Shredder – perfect pentru a scapa definitiv de fisierele nedorite. Credeai ca stergerea fisierelor este suficienta pentru a le elimina de pe dispozitive/ Gresit. Recuperarea fisierelor sterse este o sarcina usoara care nu necesita experienta, cunostinte anterioare, doar selectarea unitatii si rularea unei scanari. Spre deosebire de stergerea unui fisier, File Shredder (maruntirea fisierelor) este despre finalizarea eliminarii unui fisier sau folder. Pe langa stergerea fisierului, el este suprascris de un algoritm software de maruntire fiind imposibil de recuperat. Este un fel de garantie ca un fisier sau un folder a fost sters definitiv.
  • Moduri de joc, film si lucru: regleaza utilizarea procesorului limitand scanarile atunci cand joci, vizionezi filme sau lucrezi, astfel incat performanta dispozitivului sa nu fie afectata. Aacest modul se activeaza automat cand se porneste un joc video, film. Bitdefender opreste temporar ferestrele pop-up, regleaza setarile vizuale si intrerupe temporar activitatile mai puțin importante care rulează in fundal pentru a permite bucurarea la maximum in dispozitiv.
  • Behavioral Threat Detection – Monitorizare in timp real a tuturor programelor active din sistemul de operare.  Bitdefender implica multe tehnici avansate de protectie impotriva malware-ului.  Prima si cea mai raspandita foloseste semnaturi antivirus pe hard disk sau pe suportul amovibil si in RAM. Daca gaseste ceva pune in carantina fisierul, cu anticiparea eliminarii lui din sistem. Bitdefender isi actualizeaza baza de date cu semnatura de virus gasita. Aceasta metoda este vulnerabila la amenintari de tip zero, necesitand timp pentru a fi descoperita si incarcata in baza de date. De aceea acest scaner traditional este sustinut de un motor euristic care detecteaza semnale comportamentale si adopta o abordare diferita a detectarii si eliminarii virusului. In aceasta abordare i se permite programului suspect sa ruleze intr-un mediu controlat inainte de a rula pe sistemul utilizatorului. Daca se gasesc functii asociate cu malware, antivirusul opreste programul si notifica utilizatorul.
  • Antifurt – permite blocarea de la distanta a unui dispozitiv pierdut / furat si urmarirea acestuia. 
  • One Click Optimizer –  rezolva dilema cu care se confrunta toti utilizatorii -nu se pot decide intre performanta si securitate. Este un instrument de reglare care creste performanta generala a sistemului si viteza dispozitivului, permitand gestionarea tuturor dintr-un singur clic. Se obtine nu numai o viteza mai buna, ci si imbunatatiri in securitate, confidentialitate. Bitdefender OneClick Optimizer este fereastra pentru a avea cea mai buna securitate fara compromisuri privind viteza sau performanta.
  • Photon – o tehnologie avansata de scanare bazata pe cloud si optimizare care imbunatateste si mai mult performanta eliberand RAM si CPU. Este menita sa reduca la minimum impactul Bitdefender asupra performantei computerului.  Din punctul de vedere al utilizatorului, nu este necesara pornirea,  functia exista odata ce este setat antivirusul. 
  • Suport 24/7.
  • Aplicatia mobila Mobile Security for Android and Mobile Security for iOS: este usor de utilizat, daca se detecteaza ceva periculos, se primeste o notificare push de avertizare.

Bitdefender Antivirus Free Edition versus Bitdefender Total Security

Caracteristici

Antivirus inteligent

Prevenirea atacurilor de pe web

Aparare avansata contra amenintarilor

Protectie Ransomware

Anti-tracker

Protectie bancara online

VPN

Manager parole

Anti-Phishing

Scanare vulnerabilitati

Protectie webcam

Firewall

Control parental

Antifurt

Actualizari automate

Suport online

Device-uri

Dispozitiv de accelerare

Criptare fisiere

Prevenirea amenintarilor in retea

Bitdefender Antivirus Free Edition

Da

Da

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Da

Nu

1

Nu

Nu

Nu

Bitdefender Total Security

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

5

Da

Da

Da

Bune practici de navigare in siguranta care reduc riscul de a fi victima unui atac cibernetic

Cea mai eficientă strategie  pentru a atenua si minimiza efectele unui atac cibernetic este de a construi o baza solida a tehnologiei de securitate. Asta inseamna o multitudine de tehnologii, dispozitive, procese si mai ales reguli care trebuie respectate pentru a proteja integritatea, confidentialitatea si accesibilitatea retelelor.

Bune practici de navigare in siguranta care pot reduce riscul de a fi victima unui atac cibernetic :

  • Instruirea in principiile de securitate software si computer.
  • Utilizarea unui firewall si un serviciu de VPN pentru conexiunea la internet.
  • Utilizarea de tehnologii de securitate: instalarea, utilizarea si actualizarea in mod regulat a solutiilor antivirus, firewall, antispam, antispyware pe fiecare device
  • Verificarea si actualizarea sistemului de operare, aplicatiilor, extensiilor, plugin-urilor pe masura ce acestea devin disponibile.
  • Copii de rezerva ale datelor importante .
  • Schimbarea parolelor in mod regulat si utilizarea unora puternice. Activarea autentificarilor in doi pasi.
  • Evitarea deschiderii linkurilor din e-mailuri suspecte, a site-urilor web dubioase, executarea fisierelor dubioase, introducerea informatiilor personale in formulare dubioase, descarcarea aplicatiilor de pe altfel de site-uri decat cele oficiale; in mesageria instantanee sau pe retelele sociale acceptarea de informatii doar de la contactele cunoscute.
  • Stergerea cookie-urilor de sesiune, navigarea in modul privat sau incognito, a nu se salva niciodata parolele in browser atunci cand se ofera optiunea de a reaminti parola
  • Criptarea comunicatiilor folosind protocoale
  • Respectarea procedurilor standard in regim work-from-home;
  • Neamestecul informatiilor personale cu cele de serviciu. Lucreaza de acasa, dar nu uita sa fii protejat!

Ca intotdeauna, bunele practici servesc la cresterea nivelului de protectie si sunt cel mai bun insotitor pentru tehnologiile de securitate. In timp ce acesteaa din urma sunt responsabile de prevenirea probabilitatii unui anumit tip de incident, educatia utilizatorului ne asigura ca suntem mai putin expusi amenintarilor existente.

Toate produsele din lista Bitdefender sunt de calitate si merita sa investesti in ele. Cel mai important lucru dintre toate este sa ai unul dintre ele instalat. Astazi, este usor ca oricine sa devina infractor cibernetic, nu trebuie avute mari cunostinte, doar  se cumpara un software. Lumea internetului a devenit extrem de periculoasa, dar exista oameni care lucreaza pentru a se asigura ca totul este si va fi în regula. Hai sa sarbatorim existenta internetului impreuna, noi si cei care incearca sa faca din utilizarea tehnologiei o experienta frumoasa si sigura!

Dictionar

  • Ingineria sociala este arta inselatoriei folosita de catre escroci online pentru a pune mana pe banii nostri.
  • Malware  este un termen general pentru virusi, viermi, troieni si alte programe de calculator daunatoare pe care hackerii le folosesc pentru a distruge si a avea acces la informatii sensibile. 
  • Spyware este un tip de malware, un software nedorit care se infiltreaza in dispozitivul de calcul, furand datele de utilizare a internetului si informatiile sensibile.  Spyware-ul colecteaza informatiile personale si le transmite firmelor de date sau utilizatorilor externi.
  • Phishingul este o formă de frauda in care un atacator se mascheaza ca o entitate sau persoana de renume in e-mail sau in alte forme de comunicare, pentru a distribui link-uri sau atasamente rau intentionate care pot indeplini o varietate de functii: de la extragerea acreditarilor de autentificare la informatii despre cont.
  • Ransomware este un tip de software rau intentionat conceput pentru a bloca accesul la un sistem informatic sau la fisiere computerizate pana la plata unei sume de bani. Majoritatea variantelor de ransomware criptează fisierele de pe computerul afectat, facandu-le inaccesibile si cer o plata de rascumparare pentru a restabili accesul.
  • Exploit este un program sau o bucata de cod care gaseste si profita de o bresa de securitate intr-o aplicatie sau sistem, astfel incat infractorii cibernetici sa-l poata folosi in beneficiul lor, adica sa- l exploateze .
  • Rootkit-ul este un tip de malware conceput astfel incat sa poata ramane ascuns pe computer, dar el este active. Rootkiturile ofera infractorilor cibernetici capacitatea de a controla computerul de la distanta.

15 comentarii la „Provocari de securitate cibernetica. Bitdefender Antivirus Free Edition versus Total Security. Descarca antivirus gratuit

  1. Tema este extrem de importantă iar tu ai făcut -o foarte bine, cu multe informații.
    Folosesc produsele Bitdefender antivirus și sunt foarte mulțumită.
    Am descoperit însă și multe lucruri pe care nu le știam, îți mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.