A doua viata a sticlei la Virgin Green. Reciclare creativa

A doua viata a sticlei (4)

Care este timpul de descompunere al sticlei? Teoretic, ea rezista o perioada nelimitata pentru ca se gasesc si astazi, in urma eruptiilor vulcanice de acum milioane de ani, bucatele de sticla. E practic indestructibila la actiunea mediului, deci este foarte important sa incercam sa o reciclam de cate ori putem, nu crezi? Chiar daca nu este un material poluant ( originea sa este in esenta naturala fiind fabricata din dioxidul de siliciu, constituentul primar al nisipului),  este important sa o reutilizam pentru a minimiza impactul asupra mediului. Cei de la Virgin Green au avut o idee minunata pentru a pune acest lucru in practica- a doua viata a sticlei prin  reciclare creativa. Descopera ce iese din mana lor! Descopera modul in care ei dau o a doua viata sticlelor!

E prima data cand m-am intalnit fizic cu o astfel de alternativa de reciclare. Mai vazusem videoclipuri pe Youtube, dar nu stiam ca se practica si in Romania. Am fost incantata de propunerea lui Ionut Tihulca, fondatorul Virgin Green, de a vedea si testa unul din produse, pentru ca modul de abordare al proiectului cat si gestionarea in sine sunt asemanatoare cu ceea ce incerc sa transmit si eu zilnic prin blogul meu.

Pe o planeta in care in fiecare zi generam deseuri si consumam din resursele ei, este mai mult decat necesar sa incurajam reciclarea materialelor pentru a contribui la un mediu durabil si, in plus, pentru a profita de resurse.  Upcycling-ul sau reciclarea creativa este foarte interesanta din punct de vedere conceptual ( incearca sa dea un nou sens lucrurilor), asa ca este foarte bine primit de cei creativi. Este nevoie de multa inventivitate si in plus ceva tehnica pentru a modifica materialele. E clar, efortul merita. Consumatorul final nu numai ca gaseste produsul atractiv pentru valoarea sa artistica, dar i se da si valoare adaugata. Se contribuie la bunastarea planetei, dand o a doua sansa unui material care altfel ar fi fost aruncat la gunoi. Mi se pare fascinant, cumpari un produs care are o poveste grozava in spate, chiar daca noua lui viata tocmai a inceput.

 A doua viata a sticlei la Virgin Green

Ceea ce ii face pe cei de la Virgin Green atat de speciali este faptul ca folosesc tehnici de fabricatie artizanala si proiecteaza, produc si vand propria colectie prin intermediul site-ului. Au un atelier eco-durabil, dezvoltat in jurul reciclarii sticlelor. Ei dau un nou ciclu de viata sticlelor. Fiind o companie mica le este mai usor sa se implice si sa vada optiunile pentru a realiza produse cat mai durabile si autentice cu putinta. Mi se pare una dintre cele mai bune modalitati de a favoriza echilibrul si sustenabilitatea planetei. Produsele lor sunt elegante, simple, utile si durabile, putand fi combinate cu toate stilurile de decorare, piese lucrate manual, din sticla reciclata, produse cu impact redus asupra mediului.

A doua viata a sticlei Virgin Green
A doua viata a sticlei (5)
Virgin Green

Paharele Upcycled Corona

Am ales dintre produsele Virgin Green un set de pahare upcycled obtinut din sticlele de bere Corona.  Berea Corona a suferit la inceputul anului o scadere a vanzarilor si a prestigiului marcii, deoarece a fost asociata cu pandemia.  Cand coronavirusul a facut primii pasi, multi l-au raportat ​​la faimoasa bere mexicana. Aminteste-ti ca la inceputul acestui an Twitter a explodat cu meme despre berea Corona si despre coronavirus. Intre timp, cautarile pe Internet pentru „virusul berii Corona” au explodat. Cu toate acestea, in timp, in loc sa-i loveasca imaginea si vanzarile, marca a fost consolidata si a beneficiat de situatie. Coronavirusul se pare ca n-a avut impact economic asupra vanzarilor de bere Corona, in Romania, si asta se vede si din numarul mare de sticle de bere Corona pe care Virgin Green le-a transformat in pahare. Paharele sunt destul de versatile, pastreaza estetica definita a sticlei de bere Corona, dar in acelasi timp preia un caracter atemporal datorita faptului ca provin dintr-un obiect folosit. Sunt un clasic atemporal.

A doua viata a sticlei (2)

Este o idee originala si nu mi se pare nici greu de pus in practica ( asa par toate din afara). Mi-as dori sa existe in orasul meu un astfel de workshop, unde sa ma pot relaxa construindu-mi un obiect de decor pentru casa si in acelasi timp sa contribui la mentinerea sanatatii planetei. Daca ma urmaresti de ceva timp, stii ca sunt dedicata unui consum responsabil prin refolosirea anumitor produse, reutilizare si reciclare. Sper ca impreuna sa construim o lume mai durabila si sa ne schimbam obiceiurile pentru a salva si a ne bucura mai mult de natura ce ne inconjoara. Virgin Green a avut cateva idei originale pentru a recicla sticlele din gospodarie, un articol pe care il folosim constant si caruia prin aceasta reciclare creativa le putem schimba scopul initial. Dupa cum am vazut, Virgin Green foloseste tehnici de lucru la rece, cum ar fi taierea, lustruirea sau sablarea sticlei, in rare ocazii  lucreza sticla la caldura, profitand de tehnicile de termoformare.

A doua viata a sticlei (1)

Idei Virgin Green pentru a transforma sticlele de sticla in obiecte elegante si functionale

Multi dintre noi, la un moment dat in viata, am pastrat o sticla ca suvenir al unei experiente traite.  O simpla sticla poate implica un moment impartasit cu o alta persoana: o cina speciala, un vin sau o bere pe care ai gustat-o ​​pentru prima data si ti-a placut, o calatorie unica sau in orice zi care a ajuns să devina o intalnire de neuitat. Desigur, vine un moment in care aceasta sticla, daca vrem sa ramana in viata noastra, trebuie sa evolueze. In caz contrar, va ajunge uitata intr-un sertar sau mai rau, in cosul de gunoi. Misiunea lui Virgin Green impiedica acest lucru sa se intample!

Lumanare aroma scortisoara din ceara de soia, handmade, upcycling
Lustra handmade Virgin Green
virgin green lumanari parfumate din ceara de soia handmade
Lumanare parfumata cu aroma de lavanda si Ylang Ylang, pahar upcycling serigrafiat

La Virgin Green sunt foarte atenti la impactul productiei asupra mediului:

– Folosesc doar materiale reciclate;
– Maximizeaza utilizarea materiilor prime, reutilizand sticle pentru alte modele;
– Folosesc un sistem de ambalare reciclabil;
– Se asigura ca produsele lor sunt durabile si destinate unui trai indelungat;
– Reduc procesele de productie folosind tehnici care implica mai putina energie,
pentru a creea produse utile si practice care au ca scop crearea unei legaturi emotionale cu clientul.

De ce ar trebui sa reciclam sticla?

De ce sa reciclam sticla:

  • Pentru a profita la maximum de ea, sticla poate fi reciclata nelimitat fara a-si pierde calitatea. Dupa cum ati vazut exista optiunea de a le recupera complet pentru o noua utilizare, evitandu-se astfel topirea ei.
  • Pentru a reduce utilizarea noilor materii prime. Procesul de reciclare al sticlei este mai putin costisitor din punct de vedere energetic decat procedura care presupune fabricarea ei la aproximativ 1.500ºC.
  • Pentru a preveni cresterea depozitelor de deseuri si pentru a proteja mediul. Daca nu facilitam colectarea sa selectiva, sticla va ajunge la groapa de gunoi si prezenta sa in ecosistemul locului se va prelungi mult timp.
  • Pentru a genera locuri de munca ecologice. Se poate incepe un lant care implica tratarea acestui material intr-o instalatie de reciclare sau se pot dezvolta astfel de mici afaceri ca Virgin Green. 

Acestea sunt doar cateva motive pentru a va incuraja sa reciclati sticla. Fa pasul!

Nu exista mod de viata modern care sa fie perfect din punct de vedere ecologic, dar putem sa tindem catre aceasta perfectiune umbland la comportament. Alege cea mai buna optiune dintre cele disponibile, caci miza globala este mult prea mare!

15 comentarii la „A doua viata a sticlei la Virgin Green. Reciclare creativa

  1. Foarte interesante ideile! Nu mai vazusem pahare in acest stil, ce fain!! Mi se pare important sa reciclam totul cat putem de mult… Din pacate mai avem mult de lucru la acest capitol ca tara…

  2. Si eu reciclez de multe ori, nu doar sticla si restul materialelor si obiectelor. Mi se pare o idee tare faina sa se faca orice din aceste sticle…Din pacate nu toti gandim asa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.