Pregătit pentru curățenia de toamnă? Principalele zone din casă pe care trebuie să le igienizezi

Ești pregătit pentru curățenia de toamnă_ Află care sunt principalele zone din casă pe care trebuie să le igienizezi

Majoritatea oamenilor sunt obișnuiți cu sezonul de curățenie din primăvară. Însă, la fel de important este să igienizezi locuința și toamna. Mai ales în această perioadă în care ai stat mai mult pe acasă din cauza pandemiei de COVID-19. Esti pregătit pentru curățenia de toamnă? Care sunt zonele principale de curatat, igienizat? Hai sa le enumeram impreuna.

Puțini sunt cei cărora le face chiar plăcere să facă curat, unii preferând să apeleze la firme specializate în acest tip de servicii. Însă mulți oameni ajung să se organizeze singuri și să își ia concediu câteva zile pentru a pune la bătaie un plan de curățenie generală pentru iarnă. Dacă te uiți în jur și nu prea știi de unde să o apuci, în continuare vei descoperi care sunt principalele zone pe care e musai să le igienizezi pentru a fi pregătit de iarnă.

Principalele zone din casă unde trebuie să faci curățenia de toamnă

Cel mai simplu este să faci curat într-o casă goală. Asta nu înseamnă că trebuie să îți arunci mobila, ci doar să renunți la lucrurile  pe care nu le folosești si se umplu de praf zilnic. O vorbă din popor zice: dacă nu ai folosit un an de zile un anumit obiect, înseamnă că nu îți trebuie și îl poți dona, recicla sau depozita într-o zonă diferită de spațiul unde locuiești.

Majoritatea oamenilor trăiesc în apartamente, care sunt, de obicei, destul de mici. De aceea, spațiile de depozitare sunt aproape inexistente și există tendința de a expune toate lucrurile la vedere.

După ce ai eliminat tot ce nu folosești este momentul să îți îndrepți atenția către anumite zone cheie ale casei, pentru a face cu adevărat o curățenie generală:

1. Salteaua

Dormitorul poate fi considerat o zonă curată, pentru că este folosit doar seara și noaptea. Însă, microbii și bacteriile sunt bine ascunse atât în saltea, cât și în așternuturi. După o vară călduroasă în care ai transpirat noaptea, iar salteaua a absorbit această umezeală, este important să faci un proces temeinic de curățare a acesteia. În concluzie:

–          aspiră bine salteaua folosind un aspirator cu spălare sau multifuncțional. În acest magazin online, poți găsi mai multe modele din care poți alege.

–          întoarce salteaua pe cealaltă parte

–          lasă salteaua la aerisit, fără așternuturi, minim 24 de ore în camera unde intră multă lumină naturală

Tot acest efort îți va dărui la iarnă un somn odihnitor și așa cum știi, odihna este esențială pentru imunitate. Să nu te miri dacă vei răci mai puțin odată ce cureți corespunzător patul și aerisești bine camera.

Același proces de curățare temeinică va trebui făcut cu orice pat sau canapea din casă, fiind atent la soluțiile de curățare folosite pe diferite suprafețe.

Aspirator Karcher de curatat pardoseli, pentru curatat pardoseli FC 3
Aspirator Karcher de curatat pardoseli, pentru curatat pardoseli FC 3
Aspirator Karcher de curatat cu abur SC 5 EasyFix cu fier de calcat, 2200W
Aspirator vertical Karcher VC 4s Cordless Plus, 18 V
Aspirator Karcher de geamuri WV 1 + Dispozitiv curatare geamuri KV 4
Aspirator Karcher de geamuri WV 1 + Dispozitiv curatare geamuri KV 4

2. Dulapul cu haine

Dincolo de saltea, dulapul cu haine este și el un colector de praf și acarieni. Pentru că este toamnă, este ocazia perfectă de a sorta din nou hainele și a le aduce la suprafață pe cele groase. Cu această ocazie, poți verifica și starea lemnului din care este alcătuit dulapul, fiind atent la urme de mucegai, mirosuri neplăcute, molii sau alți dăunători.

3. Covoare

Covoarele sunt cele care adună cel mai mult praf în casă. Chiar dacă le aspiri de câteva ori pe săptămână, în interiorul fibrelor rămâne o cantitate considerabilă de praf. De aceea, este de preferat să apelezi la o firmă specializată ce poate curăța covoarele chimic, uscat astfel încât să previi păstrarea umezelii în țesătură și mucegaiul ce se poate forma.

4. Geamurile

Alege o zi în înnorată pentru a spăla geamurile din casă, fie că sunt la exterior sau la interior. Folosește substanțe pe bază de alcool pentru a dezinfecta bine suprafețele.

5. Ușile 

Chiar dacă de obicei nu ștergi aceste zone, la o curățenie generală este bine să igienizezi și aceste suprafețe care sunt atinse în mod constant. Folosind lavete umede și soluții de curățare pentru lemn, poți reda strălucirea ușilor din casă.

În concluzie, pe lângă curățenia obișnuită săptămânală, este important să faci un efort suplimentar -curățenia de toamnă, iar un weekend prelungit să îl dedici igienizării locuinței. Acum, mai mult ca oricând ai nevoie de un spațiu sigur pentru tine și familia ta!

Sursa foto: shutterstock.com

19 comentarii la „Pregătit pentru curățenia de toamnă? Principalele zone din casă pe care trebuie să le igienizezi

  1. Daaa, si eu trebuie sa ma apuc de curatenie generala. Salteauna o las sa respire pentru cateva ore in fiecare saptamana. Usile, geamurile le sterg cam de 2 ori pe luna. Dar in dulap nu fac chiar atat de des. Cam de 4 ori pe an.

  2. Tocmai am bifat toate astea în cadrul curățeniei de primăvară. Cum voi și renova, am nevoie de ajutoare de nădejde în toamna, sa o iau de la capăt. 🙆‍♀️

  3. Mi-am luat de curând un aparat de aspirat ș curățat geamuri Karcher. 🙂
    În rest, bune recomanadările tale! Eu fac curățenie de câteva ori pe an, mai ales vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.