Impreuna construim un viitor nelimitat de verde si sustenabil pentru generatiile viitoare

Impreuna construim un viitor nelimitat de verde si sustenabil pentru generatiile viitoare

Ce s-ar intampla daca temperatura planetei ar creste in medie cu 1,5 grade in cel putin 12 ani, asa cum prevad studiile? Ti se pare putin? Conform ANM temperatura medie a Romaniei a crescut deja cu 1,05 grade fata de cea din 1999 si se asteapta ca in functie de scenariul mondial sa ajunga pana in anul 2099 la 2,0°C – 5,0°C. Practic, pana la finalul secolului am putea avea temperaturile Greciei, care este situata cu 500 de kilometri mai la sud. De fapt, judetul in care locuiesc -Dolj, este una din zonele cele mai vulnerabile la schimbarea climatica. Aici se preconizeaza incalzirea maxima cumulata cu o continua scadere a precipitatiilor. De cativa ani, aici se cultiva pe langa pepeni, multe specii cu care romanii nu sunt obisnuiti: curmal chinezesc, cartofi dulci, kiwi, maslini, migdali, o nisa de adaptare ecologica. Sahara Olteniei, asa i se mai zice, o zona afectata foarte puternic de aridizare si desertificare. Ambele sunt cauzate de catre factori climatici la pachet cu interventia omului. S-a dorit redarea a cat mai mult teren agriculturii si s-au asanat baltile din Lunca Dunarii, iar apoi a urmat defrisarea, efecte negative insotite de pagube economice considerabile si probleme pentru mediu. S-a modificat climatul local, conditiile topoclimatice: umezeala aerului, dinamica curentilor de aer, fauna, flora. Sunt peste o suta de mii de hectare de teren arid sau desertificat pe care doar vantul uscat si fierbinte Austrul zis si Saracila le mai strabate in rafale. Ce putem face pentru un viitor nelimitat de verde si sustenabil?

Solutie: Infiintarea de perdele de protectie si impaduriri in zonele afectate, conservarea padurilor pentru a reduce drastic emisiile de carbon si, astfel, pentru a combate schimbarile climatice. Prioritizarea luptei impotriva extinderii fenomenului desertificarii si nu impotriva zonelor desertice in sine.

Nimic nu pare mai banal, chiar neinsemnat, decat câteva boabe de nisip; totusi unul peste altul, se pot transforma intr-o amenintare fatala. Daca nu va fi stopat, acest fenomen va afecta nu numai soarta locuitorilor judetului, ci si pe a intreagii tari, deoarece Doljul se situeaza pe primul loc din tara la numarul de lucratori in agricultura, pe locul doi al suprafetei agricole, pe locul trei la cultura de cereale, pe locul unu la cultura de legume, etc. Din cauza schimbarilor climatice s-a modificat si regimul alimentar al locuitorilor, nu in bine cum ai putea crede dupa culturile specifice ariilor mediteraneene, ci in rau, au aparut deficiente alimentare. In plus, seceta provoaca anxietate, depresie, violenta domestica, migratia populatiei de la sat la oras si saracirea populatiei. Efectele negative cad disproportionat asupra celor mai vulnerabili locuitori. O alta problema este ca toate acestea se produc in tacere, in afara radarului opiniei publice.

Solutie: inovarea si partajarea solutiilor bazate pe stiinta, astfel incat sa ne putem adapta mai repede si usor, plus investitii in refacerea habitatelor din zona Dunarii

Gandim global, actionam local

Cum vom face fata acestor schimbari? De ce facem atat de putine lucruri cand ne confruntam cu atat de multe schimbari? De ce aceasta inactiune? Pur si simplu nu putem crede ceea ce vedem? Aceasta criza climatica este o criza a capacitatii noastre de a crede, de a vedea adevarul. Nu mai este vorba de o amenintare indepartata, pericolul este deja in curtea noastra. Au aparut schimbari climatice fara precedent: temperaturile au crescut periculos, au aparut furtuni feroce, hectare intregi de teren agricol s-au desertificat, dar adaptabilitatea noastra este incredibila, normalizam totul. Cei mai in varsta recunosc mai bine schimbarile climatice pentru ca le-au experimentat pe ambele. Bunicii spuneau ca inainte viata era mai grea, dar clima si recolta mai bune. Cei tineri dezbat. Se vorbeste mult despre probleme, asa indica si sondajul E-ON, probleme de urgenta planetara, de management durabil al planetei, se cauta solutii. As dori sa gandim global, sa corectam raul din radacina, dar sa actionam mai mult, local.

Solutie: Constientizarea in randul tinerilor si transmiterea restului societatii ca mediul si cresterea economica trebuie sa mearga mana in mana, nu poate exista o crestere economica fara a lua in considerare consecintele asupra mediului. Schimbarea modelul actual de productie si consum solicitand responsabilitatea consumatorilor, facand costul ecologic mai valoros decat cel economic. Transferarea nevoii de responsabilitate pentru mediu catre oameni si entitati. Politici publice la nivel local care sa favorizeze implementarea de raspunsuri la problema schimbarilor climatice.Lupta pentru a obtine un impact asupra deciziilor, actiunilor si atitudinilor diferitelor institutii si administratii, promovand si incurajand opiniile si preocuparile tinerilor cu privire la mediu.

Sindromul broastei fierte

Ai auzit de sindromul broastei fierte? O broasca cufundata in apa incalzita treptat nu observa schimbarea circumstantelor, chiar daca literalmente este fiarta de vie. Noi suntem broasca. Crezi ca exagerez? Este ceva ce se intampla aici. Este posibil sa evitam astazi aceste lucruri? Liderii mondiali au semnat liniile directoare la Summitul de la Paris privind schimbarile climatice, cu scopul de a reduce consecintele inevitabile ale acestei cresteri a temperaturii. Dar noi? Eu, tu, putem face ceva in legatura cu aceste schimbari climatice? Viitorul va depinde in mare masură de modelul de viata pe care il urmam si nu ar trebui sa subestimam capacitatea noastra de a-l modifica. 

Solutie: Sunt necesare schimbări rapide, modificări ale obiceiurilor si a practicilor noastre, care pot contribui intr-un fel la reducerea impactului incalzirii globale.

Vindecand planeta ne vindecam si pe noi de coronavirus

Criza globala a COVID-19 ne-a facut sa fim mai constienti de echilibrul lumii noastre, de relatia dintre umanitate, natura, mediul inconjurator si valoarea biodiversitatii. Mai mult, ne-a demonstrat ca sanatatea umana si cea planetara sunt interconectate. Vindecand planeta ne vindecam si pe noi de coronavirus. Bunastarea pe care fiinta umana a atins-o in ultimele secole a uzat mediul. Tot ce s-a realizat pana acum se poate prabusi in orice moment. Ca o consecinta a cresterii economice si a dezvoltarii de astazi, sanatatea generațiilor viitoare a fost deja pusa in pericol. Oamenirea este pana acum mai mult parte a problemei decat a solutiei, deoarece intreprinde ceva doar atunci cand problema este alarmanta. Toata aceasta dezvoltare a lasat cicatrici pentru generatiile viitoare: schimbarile climatice, impactul acesteia asupra agriculturii si securitatii alimentare, pierderea unor specii, etc.

Solutie: Revendicarea unei politici cuprinzatoare de gestionare a terenurilor care sa ia in considerare dezvoltarea durabila si ingrijirea mediului, impactul asupra mediului, ecosistemele in sine, lanțurile trofice … utilizarea rationala a solului si protejarea zonelor in functie de speciile care le locuiesc.

Orice actiune cat de mica, ajuta

Uneori aud indoielile unora cu privire la eficacitatea pe care o au comportamentele individuale, micile schimbari in obiceiurile noastre, in stilul de viata, dar este simplu de aratat ca desi economia pe cap de locuitor este mica, atunci cand este inmultita cu milioane de oameni va reprezenta o cantitate uriasa de energie. Am mai auzit ca problemele de epuizare a resurselor materiale si degradarea mediului se datoreaza industriilor mari si ca ceea ce face fiecare dintre noi in acest sens este relativ nesemnificativ, dar trebuie inceput de undeva, cineva trebuie sa dea exemplu si nu trebuie subapreciata puterea multimilor. Noi nu avem limite. Companiile dintr-o varietate de industrii se bazeaza pe mesaje de sustenabilitate, produse si servicii pentru a surprinde acest demografic constient de mediu. Multe dintre aceste companii nu doar  cresc rapid, ci au evaluari foarte bune de piata in industriile lor, cum ar fi E-ON. We has no limits.

WE HAS NO LIMITS

Schimbarile climatice incep deja sa transforme viata pe Pamant. Fara actiune, ele ameninta sa ne distruga catastrofal lumea. Dar daca nu le ignoram si ne mobilizam pentru a face parte din solutia la aceasta problema globala, impreuna vom avea puterea de a o limita. Singurele limite care exista sunt cele pe care ni le impunem noi, dar noi, oamenii nu avem limite. We has no limits. De mici am fost invatati ca „ in unitate este puterea ”, ca o echipa unita se poate descurca cu orice si cu oricine. Am fost invatati sa lucram, sa colaboram si sa cooperam, admitand idei, calitati si contributii diferite. Aparent, ai putea crede ca toti ne-au insuflat faptul ca nu putem reusi singuri, dar de fapt au vrut sa nu ratam sa vedem cat de frumos este sa faci parte din ceva, sa ai un rol intr-un grup, sa atingi un obiectiv impreuna cu echipa ta, sa-ti imparti bucuria victoriei. Este un sentiment de neegalat care iti ofera una din cele mai mari satisfactii in viata, asa ca hai impreuna sa stabilim limitele foarte sus, atat de sus cat de mari ne sunt visele. Visul nostru este sa lasam mostenire generatiilor viitoare o planeta sanatoasa si curata. Vrem un viitor nelimitat de verde si sustenabil.

E.ON Romania este constienta de problemele care afecteaza mediul, desfasurand diferite initiative care aduc o imbunatatire tangibila si reala mediului nostru. Printre acestea se numara si campania manifest ” WE has no limits ” prin care si-a propus sa demonstreze ca impreuna putem construi un viitor mai verde, mai sustenabil, o economie globala mai echitabila, mai ecologica si mai rezistenta, ca impreuna putem sarbatori frumusetea biodiversitatii, dar si sa o protejam. Ei promoveaza energia regenerabila, economia circulara, consumul responsabil si durabil, utilizarea tehnologiilor in beneficiul umanitatii. Solutiile reale trec dincolo de dezvoltarea de masuri de control, dincolo de profit si includ mediul si sanatatea. Ei au inteles ca un succes care duce la esecul altora nu este durabil, ca este necesara inlocuirea competitivitatii cu cooperarea, ca este necesara transformarea interdependentei planetare si globalizarea intr-un proiect comun, democratic, solidar, care sa ghideze activitatile personale si colective spre o perspectiva durabila care respecta si sporeste bogatia pe care o reprezinta diversitatea biologica. Gasesti aici strategia de sustenabilitate E-ON. .A fi solidar este o modalitate de a salva lumea. A avea grija de Pamant inseamna a avea grija de noi insine. Este singura modalitate prin care generatiile viitoare vor mosteni o planeta sanatoasa si curata.

„Energia alimentează progresul uman. La E.ON, facem tot ce putem pentru a face viitorul mai bun și pentru a permite rețelelor și soluțiilor noastre energetice să conecteze oamenii între ei.”

Johannes Teyssen, CEO

Suntem datori generatiilor viitoare cu o planeta verde. Cum contribuim noi, ASBO, ca ONG, la salvarea planetei

Dupa cum stii sunt membru fondator al ONG-ului Asociatia Bloggerilor Olteni (http://asbo.ro/) . Chiar daca nu suntem un ONG din domeniul educatiei de mediu, le sprijinim activ si determinat pe cele care iau initiative de a dezvolta si derula programe sau proiecte de acest gen, ca parte a dinamicii lor de actiune. Avem si noi cateva proiecte mici pe aceasta directie: Copacelul Blogosferic, datorita caruia sper ca mi-am sters macar pe vreo zece ani amprenta de carbon (un copac absoarbe in medie o tona de CO2/an): Craiova Sport Meet in care promovam sportul si activitatile sportive; Miercurea fara carne pentru ca schimbarea obiceiurilor alimentare catre o dieta bazata pe mai multe legume, seminte si fructe poate fi esentiala pentru durabilitatea planetei. Despre toate aceste proiecte, subiecte vorbim, scriem, raspandind bunele practici si incercand sa viralizam grija pentru mediu.

Aventura comuna pe cararile montane

 

Ideea noastra principala este de a dezvolta blogosfera locala in scopul de a incuraja mai ales tinerii sa-si exprime gandurile si ideile, in crearea de continut care sa aduca valoare comunitatii locale si regionale. Vrem sa schimbam felul in care este perceput orasul nostru- Craiova, vrem sa aratam ca aici traiesc multi oameni  care pun pasiune in munca lor. Ne pasa de orasul nostru, de tara, de planeta, de viitorul copiilor nostri, de mediu, animale si punem in discutie costurile neglijarii de catre societate a responsabilitatii sociale, de mediu si economice.

Pentru ca niciunul din noi nu este singur in asta, incercam la nivel de ONG sa implicam in mod activ si direct comunitatea spre constientizarea si sensibilizarea fata de mediu si provocarile lui, impreuna sa obtinem cunostinte, atitudini, deprinderi, motivatii pentru un mediu verde, sanatos; sa luam masuri pentru imbunatatirea mediului, sa actionam in cadrul unor mecanisme de dialog astfel incat argumentele noastre sa fie luate in considerare de catre instantele de putere, sa participam la activitati care contribuie la rezolvarea provocarilor de mediu. Drept urmare, speram noi, concetatenii inteleg mai profund problemele de mediu si cunosc instrumentele necesare pentru a lua decizii informate si responsabile.

Cunoasterea si educatia sunt factori cheie pentru o crestere economica sustinuta, incluziva si echitabila. Chiar daca pandemia ne-a stopat unele activitati, am colaborat pe mai multe proiecte cum ar fi „Azi pentru maine in comunitate” unde am dezbatut odiseea deseurilor din Dolj, intre colectarea selectiva a deseurilor si reciclare; „H20 (water) –Helping To Obtain Water” care a adus apa potabila mai aprope de locuitorii a patru sate din Dolj, forand patru puturi si construind o mini retea de furnizare a apei cu lungimea de 5 km; „Cu apele curate” sau la strâns recolta… de plastic, unde am lansat pe Jiu zicala „unde’s doi puterea creste si petul nu mai pluteste”; mai multe runde de miscare in aer liber de Saptamana Europeana a Mobilitatii sau alte actiuni participative pe probleme legate de mobilitatea urbana si de nevoia unor masuri reale pentru a imbunatati conditiile de viata in mediul urban. Stiu, e cam putin, dar pandemia ne-a schimbat planurile in #stauacasa, dar nu degeaba, ci #sustinproducatoriilocali, #fararisipa, #HaiCuImplicarea, #voluntardigital, #UnCopilMaiPutinInSpital, #letsdoitromania, #suntresponsabil, #produseromanesti, apeluri la responsabilitatea individuala, incluzand relatii detaliate cu posibile actiuni concrete.

Cum contribui eu la crearea unui viitor nelimitat de verde. 14 Idei de sustenabilitate

Ca o consecinta a cresterii economice si a dezvoltarii de astăzi, sanatatea generatiilor viitoare a fost pusa in pericol.  Cine poate continua sa apere exploatarea nesustenabila a mediului atunci cand simte ca ele pun in pericol viata copiilor lor? Nu-mi pot proteja copilul de viitor, dar pot sa-l invat cum sa fie mai bun si sa traiasca in armonie cu natura, sa lupte pentru ceea ce este corect sau pentru ceea ce isi doreste. Incerc sa-i ofer abilitatile si cunostiintele necesare pentru a face fata schimbarilor sociale si de mediu, sa o invat despre situatii care sunt reciproc avantajoase atat pentru oameni cat si pentru ecosistemul natural, sa faca primii pasi spre o viata sustenabila cu actiuni concrete, avand mereu in fata un exemplu, al meu. Copii nostri au nevoie sa vada un exemplu de urmat in noi ( pentru ca nimeni nu vrea sa-si exercite capacitatea comportamentala pana nu o face altcineva inainte) sau in firme precum E-ON care are o suita de filmulete pentru remedierea obiceiurilor negative zilnice , ca sa puna supravietuirea pe termen lung in fata placerii pe termen scurt.

  • Cuvantul criza provine din limba greaca si inseamna decizie. Punctul culminant in aceasta decizie este – Ce pot face eu? Am vorbit despre puterea multimii, dar de fapt totul incepe de la micile schimbari. Primul lucru intr-o schimbare este sa ai curajul sa-ti spui ca va fi dificil, dar posibil. Ceea ce afecteaza cel mai tare planeta este lacomia noastra, consumul pana la risipa, asa ca promovez spiritul si activismul civic pentru mediu.

  • Incerc sa fiu un consumator responsabil, atat ecologic cat si durabil, sa sprijin si sa cumpar produse locale #sustinproducatoriilocali sau nationale #sustinproducatoriiromani, fructe si legume de sezon, alimente organice, sa stiu ce cumpar, de unde provine, cum a fost obtinut. Inteleg ca ce este ieftin pentru mine este de fapt platit scump de altcineva si nu cu bani, ci cu sudoarea lor sau cu afectarea mediului inconjurator. Evit sa cumpar anumite marci sau produse si investesc in cele „curate”. Acest consum responsabil #fararisipa este guvernat de cei trei R- reduce, reutilizeza, recicleaza. Acestia afecteaza tot pornind de la alimente (am redus aportul de carne #miercureafaracarne), pana la transport ( promovez utilizarea bicicletelor si a transportului public ca forme de mobilitate durabila), trecand prin curatarea si spalare hainelor, masinii, covoarelor cu substante nepoluante si micsorarea consumului de energie pentru incalzirea locuintei ( auditul energetic), iluminat ( inlocuirea becurilor incandescente cu cele LED), rezolutii energetice sau planificarea familiala. Constientizez ca nu mai trebuie sa ma bucur de stilul de viata consumist cu care eram obisnuita, cand cei care nu se bucura de el sunt cei mai afectati. Cei mai saraci, cei care contribuie cel mai puțin la criza climatica, sunt cei care sufera cel mai mult. Toata lumea trebuie sa aiba acces la forme de energie accesibile, fiabile, durabile si moderne.
 

  • Reciclez. La nivel mondial, deseurile generate de o persoana pe zi sunt in medie de 0,74 kilograme, dar variază foarte mult, de la 0,11 la 4,54 kilograme. Conform organizatiei D-Waste, romanii produc 5,8 tone de deseuri/an si au o medie de 272 kilograme/an pe cap de locuitor. Din acestea reciclam doar 3%, suntem pe penultimul loc din Europa. E vina noastra, a tuturora. Autoritatile nu au expertiza, capital, nici cu cheful nu stau prea bine, legislatia nu se prezinta stralucit, infrastructura specifica este deficitara, populatia nu stie cum sa separe corect, exista multe deseuri care sunt aruncate in containere gresite si de aceea nu pot fi reciclate. Reciclarea, procesul de transformare a gunoiului în materiale noi, este cea mai buna metoda de gestionare a deseurilor; iar anul acesta trebuia sa reciclam 50% si am ajuns doar la 14% (in conditiile in care am avut 1 miliard de euro la dispozitie). Eu reciclez metale: cutii de suc, de conserve, de cafea, etc, hartie si carton, sticla, plastice, baterii primare si secundare, becuri, electronice, uleiul uzat, etc. Cred ca ar fi bine sa fie implementat sistemul Pay-As-You – Throw, deoarece romanul actioneaza de obicei doar cand il arde la buzunar. Si recompensele sunt binevenite, vad asta la Auchan unde se recicleaza uleiul uzat la schimb cu apa plata sau detergent de vase.

  • Reutilizez. Precede reciclarea, iar inainte de a arunca un lucru stau si ma gandesc cum il pot refolosi. E drept ca nevenindu-mi ideea pe loc ma mai aglomerez din cand in cand cu lucruri care in final ajung la gunoi, dar zic ca merita. Sunt maestra la a transforma hainele in altele noi sau in diverse accesorii. Imi place sa cos, brodez, tricotez, asa ca rar ajung la articolele de imbracaminte la cos, in cel mai „rau” caz le donez.

  • Donez ceea ce nu utilizez. Haine, jucarii, reviste, carti, mobila, electrocasnice pe care nu le mai folosim merg la donatii. Este o modalitate buna de a ajuta alti oameni si in plus de a oferi obiectelor o a doua viata.

  • Evit sa cumpar materiale plastice sau orice e ambalat in ele. Nu pot face acest lucru decat in proportie de vreo 50%, dar incerc sa cresc aceasta valoare. Merg la cumparaturi cu plase, pungi din materiale textile ( ele sunt una din modurile in care reutilizez articolele de imbracaminte) si incerc sa nu cumpar produse ambalate in materiale plastice de unica folosinta. Cred ca trebuie sa ne demonstram solidaritatea prin mici sacrificii colective si cateodata chiar sunt tentata sa cumpar un produs pe care nu-l gasesc decat ambalat in plastic, dar ma abtin.

  • Sustin comertul echitabil care presupune un sistem comercial solidar care urmareste dezvoltarea popoarelor si lupta impotriva saraciei. Produsele sunt obtinute in conditii de munca optime si cu salarii adecvate care sa permita un trai demn, fara exploatarea muncii copiilor, cu proceduri durabile de respectarea mediului. Acelasi principiu al responsabilitatii personale il caut in turism, industria de fashion si beauty, activitati financiare, astfel incat beneficiul obtinut sa fie o consecinta a unor activitati orientate spre binele comun si care sa fie distribuite in mod echitabil intre cei implicati.

  • Am redus mesele pe baza de carne. Nu o sa pot fi niciodata vegetariana, am un fel de necesitate de a manca ocazional mese speciale care contin alimente de origine animala. O fi din cauza ca sunt gurmanda, ca aceasta mancare are o semnificatie traditionala si speciala datorita ingredientelor, abilitatii bunicii in bucatarie. Incerc sa limitez risipa de alimente, a ingredientelor partial utilizate, asa ca fara cumparaturi excesive, fara mese mari ce includ mai multe alimente decat putem manca, cu portii de mancare decente, cu planuri de masa si liste de cumparaturi, cu folosirea alimentelor inainte de a se deteriora, depozitarea corespunzatoare pentru a evita stricarea lor sau expirarea.
  • Folosesc electricitatea si apa intr-un mod durabil. Economisirea energiei si a apei este esentiala pentru a crea un mediu mai verde. Ecologia nu este o moda, un gest de fatada sau un sentimentalism ieftin, ea inseamna bani economisiti si responsabilitate asumata fata de copii nostri. In ceea ce priveste economia de electricitate, opresc luminile pe care nu le utilizez, dispozitivele electronice nu stau in standby, am termostat programabil pentru a menține  o temperatura acceptabila atunci cand lipsim de acasa, am pariat pe utilizarea energiei regenerabile la casa de la tara introducand energia solara prin panouri fotovoltaice (desi costul initial pentru instalare este cam ridicat, economiseste bani pe facturile de energie pe termen lung), utilizez diode emitatoare de lumina (LED), plus avem modalitati de control cum ar fi senzori, dimmere si temporizatoare.  La tara am un proiect sa-mi instalez o pompa de caldura NIBE care ne va reduce costul total de incalzire si preparare a apei calde menajere. Am citit un articol cum ca peste 90% din locuintele suedeze din apropierea Cercului Polar se incalzesc cu ajutorul ei fara combustibili fosili si respectand natura, asa ca mi-am zis eu de ce n-as beneficia de aceasta abordare economica si ecologica. Un vis ar fi sa ne instalam un sistem KNX de control si comanda centralizata a pentru a integra o coordonare cumulata si lipsita de efort a tuturor dispozitivelor de iluminat, a jaluzelelor, incalzirii, sistemelor multimedia, sistemului de securitate, interfon, dar deocamdata nu dispunem de finante, este pasul urmator dupa reconditionarea casei. In ceea ce priveste economia apei, ea este o resursa de care am mare grija, deci evit sa fac baie axandu-ma mai mult pe dusuri rapide sau evit sa las apa sa curga in timp ce ma spal pe dinti. In plus, monitorizez mereu sa nu existe scurgeri de apa, deoarece mii de litri de apa sunt irositi astfel.
  • Folosesc mijloacele de transport in comun, mersul pe jos si bicicleta electrica sau traditionala. Masina sau transport public? Nu ezit intre ele. Transport public sau mers pe jos? Mersul pe jos. Chiar daca Craiova ar avea o buna retea de transport public, cred ca tot pe jos as merge, ar fi pariul meu dedicat mediului. Poluarea mediului este o alta dintre marile probleme ale planetei noastre. Salvarea lumii necesita sa avem grija de sanatatea noastra si sa facem tot ce putem pentru a evita poluarea aerului. Din acest motiv nici nu am carnet, atunci cand este nevoie sa ma deplasez cel mai des merg pe jos si, totodata, am grija de corpul meu. Mersul pe jos, bicicleta produc zero emisii, iar o masina 100 g de CO2 / km2.

  • Cumpar aparate eficiente din punct de vedere energetic.
  • Moderez temperatura de incalzire in camere si folosesc la minim aerul conditionat astfel incat casa sa fie confortabila, dar sa nu irosesc energie. Exista mai multe trucuri pentru a contracara consumul de energie si pentru a reduce emisiile de CO2 de la incalzire. Iarna sau vara pornesc cele doua aparate, dar o fac in mod inteligent: nu trebuie sa stau in casa iarna cu maneci scurte, blochez calea curentilor de aer pe care ii gasesc (usa, ferestre), inchid usile camerelor pentru a pastra caldura, nu asez mobilier in fata caloriferelor pentru a nu impiedica raspandirea caldurii si profit mereu de sursele naturale: iarna deschid jaluzelele si las soarele sa intre pentru a incalzi camera sau vara le inchid pentru a o raci. Pentru aceste trucuri imi multumeste imediat factura, dar mai incantata este pe termen lung planeta.

  • Moderez utilizarea de hartie evitand printarile, folosesc facturi electronice. Am citit intr-un articol ca o familie consuma hartie intr-un an echivalentul a sase copaci!!!

  • Militez pentru o societate echitabila in care prevaleaza egalitatea, sprijin cauze si mobilizari sociale si de mediu si mi-e mult mai usor sa fac aceste lucru prin ASBO, ONG-ul unde sunt membru fondator. Viitorul va depinde in mare masură de modelul de viata pe care il urmam si nu ar trebui sa subestimam capacitatea consumatorilor de a-l modifica, iar participarea societatii civile este un element esential pentru a avansa catre durabilitate si un viitor nelimitat de verde. Nu trebuie uitate nevoile mediului si ale societatilor umane chiar daca par a fi din ce in ce mai subsumate luptei frenetice de a genera profit. Discut despre costurile neglijarii de catre societate a responsabilitatii sociale, de mediu si economice, din cauza cautarii neincetate a profitului. De obicei, discutiile se termina cand se trage linia de final si se calculeaza profitul, dar eu vreau sa fie subsumate alte valori: Oamenii, Mediul sau Planeta. Trebuie sa combinam cele doua cerinte: cea de dezvoltare ce apare din dorinta generatiei actuale si sa ne asiguram ca viitorul nu va fi sacrificat castigurilor din prezent, iar apoi sa depasim proclamatiile verbale si sa facem schimbari profunde nu numai in modurile de viata personale, ci si in economia judeteana, a tarii si de ce nu, in cea mondiala. Trebuie sa actionam pentru a construi viitorul, a regandi modul in care producem, consumam, modul in care ne gandim la orasele noastre, cum ne deplasam si cum ne raportam la natura.

Si despre toate astea scriu, impart cunostiintele acumulate si experientele cu toti cititorii mei. Am scris de exemplu cum mi-am imbunatatit performanta energetica a locuintei, cum am reusit sa-mi schimb cateva obiceiuri vechi, cum am ales si utilizat aparatele cu intelepciune si care a fost impactul asupra facturii la energie, confortului si mediul inconjurator, cum am redus cu 7% din factura de energie a casei pentru iluminat; cum mi-am instalat pe telefon o aplicatie haioasa- JouleBug, care de fiecare data cand faci o mica economie de energie iti aloca puncte si cum am facut din adunatul acestor puncte un fel de competitie intre prieteni. Pentru un viitor nelimitat de verde am scris  despre amprenta de carbon si am calculat emisiile de CO2 prin aplicatia facuta de Asociatia Generatia Verde,  mi-am scazut amprenta de carbon la 0,2 t CO2/an si pe cea a aparaturii din casa la 0,5 t CO2/an, am sarbatorit in fiecare an pe 22 aprilie Ziua Pamantului, pe 28 martie Earth Hour, pe 5 iunie Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator, am completat actul verde de adeziune catre Use Less Energy: Save Money and the Environment!, mi-am instalat aplicatia Energy Center si am luat diverse masuri de bun simt.

Impreuna-construim-un-viitor-nelimitat-de-verde-si-sustenabil-pentru-generatiile-viitoare-1

Prin toate aceste initiative doresc sa contribui cu bobul meu de nisip la un viitor nelimitat de verde, dar sunt constienta ca pentru a o rezolva trebuie sa ne unim. Protejarea mediului trebuie sa fie sarcina tuturor si, prin urmare, trebuie sa actionam in consecinta, evitand acele actiuni din viata noastra de zi cu zi care ar putea sa-l puna in pericol.  Fiecare dintre noi poate intreprinde actiuni simple pentru a avea grija de planeta, pentru a contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila, la un viitor nelimitat de verde si de ce nu, a salva lumea. Nu numai de Ziua Mondiala a Mediului, ci lucrand zilnic impreuna pentru viitorul copiilor nostri si pentru o lume mai buna. Dacă nu ne demonstram solidaritatea prin mici sacrificii colective ne vom pierde casa, Pamantul. A nu putea asigura rasa umana, datorita lacomiei si catastrofei ecologice, este o sinucidere colectiva. Am incredere ca ne vom ridica pentru a face fata acestei crize planetare.

P.S.  Testeaza-ti cunostintele despre sustenabilitate si la sfarsit vei primi o diploma cu care te poti mandri. (nu este neaparat necesar sa introduci numele si adresa de mail )

A avea grija de Pamânt inseamna a avea grija de noi insine. Tu ce faci pentru a proteja natura? Cum contribui zilnic la crearea unui viitor nelimitat de verde? Da-mi te rog trei exemple. 

Primul raspuns primit a fost un filmulet de la Daniel Botea, presedintele Asociatiei Bloggerilor Olteni

66 de comentarii la „Impreuna construim un viitor nelimitat de verde si sustenabil pentru generatiile viitoare

  1. Am facut testul si am reusit sa gresesc un raspuns. Referitor la intrebarea ta cele mai frecvente actiuni pe care le fac pentru un viitor nelimitat de verde sunt: 1folosesc mijloacele de transport in comun, mersul pe jos si bicicleta , 2. folosesc electricitatea si apa intr-un mod durabil., 3 colectez selectiv deseurile. .

  2. Imi place testul pe care l-ai conceput, dar eu l-as mari si as pune vreo 20 de intrebari. Avem impresia ca stim unele lucruri, dar decat avem doar o parere gresita. Dupa vreo doua saptamani o sa revin si o sa te intreb care sunt rezultatele testului, care este procentajul de persoane care au stiut toate raspunsurile. Sunt curioasa. Era sa uit sa-ti raspund la intrebare:
    1. Donez haine, jucarii, carti, tot ceea ce nu mai utilizez.
    2. Evit sa cumpar lucruri confectionate din materiale plastice sau orice produs ambalat in ele
    3. Am redus mesele pe baza de carne la una pe saptamana si am reusit sa slabesc 5 kilograme.

    1. Se pare ca astfel de teste au priza la cititori, asa ca o sa cresc numarul lor. si implicit si numarul intrebarilor. Data viitoare incerc sa-l fac mai atractiv din punct de vedere vizual atat in partea de intrebari cat diploma. In doua saptamani sper sa raspunda cat mai multi cititori la ele.

  3. Interesant,ar trebui dezbătut acest subiect mai des mai cu patos și lucrat la a lasa urmașilor un pământ verde.Din pacate pădurile dispar ca baloanele de săpun și de inoit pământul cu paduri nu prea ne ocupam și la un pom ii trebuie cam 10 ani sa produca oxigen.Ar trebui să ne trezim,sa spunem stop distrugerii și să pornim lupta cu reciclarea,protejarea și crearea verdelui.

  4. Eu ma sperii de-a binelea cand citesc despre aceste schimbari climatice vizibile in tara noastra. Incerc cat pot sa-mi scad amprenta de carbon, nu calatoresc cu avionul, masina o scot cam o data pe saptamana la plimbare, colectez selectiv dar nu sunt convinsa ca efortul meu este si apreciat de catre compania de salubrizare pentru ca vad cum aesteca fractiile in acelasi camion. Eu incerc sa fac schimbari in comportament, dar cei care ne conduc ce pazesc de nu misca un deget?

    1. Unele dintre limitările si obstacolele cheie in calea dezvoltarii durabile si pentru a evita consecintele periculoase ale schimbărilor de mediu sunt partial datorate structurilor si functionarii institutiilor.

  5. In ultimul timp mi-am schimbat mult comportamentul in ceea ce priveste transportul, mancarea, mediul in care traiesc, muncesc, cumparaturile intr-unul mult mai responsabil. Am vazut cum se traieste in alte tari si usor, usor ne apropiem si noi de ei, ne creste nivelul de trai si cel civic. Toti oamenii ar trebui sa reflecteze la ceea ce inseamna un viitor durabil pentru ei personal si la ce actiuni doresc sa intreprinda in propria lor viata pentru a lucra spre acel viitor.
    Referitor la intrebarea ta o sa raspund:
    1. colectarea selectiva a deseurilor si reciclare
    2. reducerea amprentei de carbon prin folosirea electricitatii, caldurii apei intr-un mod durabil
    3. donarea lucrurilor pe care nu le mai folosim

    1. Pentru a guverna in conformitate cu viziunea unui viitor verde pentru toti, este nevoie de tipurile potrivite
      de institutii, de norme, legi, principii, oameni capaili in functii si echilibre de putere.. Avem doar o fractiune din tot ce ar trebui. Poate viitorul ne va aduce ceva mai bun din punctul asta de vedere.

  6. Vai nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trece saraca planeta. Incalzirea globala nu e buna, insa mie clar mi-ar prinde bine putin soare, mai ales ca stau in Nordul tarii si aici e frig si vara :))

  7. Bun articol, avem nevoie ca aceste informatii sa ajunga la cat mai mulți cititori.
    Este important sa renuntam la ambalajele de unica folosinta, sa refuzam ambalajele nereciclabile si sa reutilizam/reparam tot ce se poate.

  8. Sunt de acord cu tine, educatia ne poate salva de la destinul broastei fierte. Dar pentru asta trebuie sa facem ceva in fiecare zi ca sa schimbam lucrurile in bine. Si eu reciclez, donez ceea ce nu-mi mai trebuie si incerc sa nu irosesc apa oprind-o atunci cand ma spal pe dinti.

  9. Și eu încerc sa am grija de planeta și sa recicleze plus alte câteva mici acțiuni care sper sa ajute planeta și sa contribui la un viitor mai bun

  10. M-am distrat facand testul tau si a picat bine dupa ce intai m-am alarmat citind ce ai scris. Ais dreptate, nu suntem pregatiti nici noi, populatia, nici autoritatile pentru a infrunta chimbarile climatice. Singurele care misca ceva sunt ONG-urile si companiile mari. E important sa fie mediatizate toate aceste idei de sustenalitate pe care le-ai enumerat si tu in articol. Eu stiu multe persoane care se uita la containerele de gunoi pe fractii cum se uira vitelul la poarta noua. In unele locuri au fost instalate, dar populatia nu are habar cum sa le foloseasca corect. N-ar strica sa fie derulata in media o campanie de acest gen.
    Cat priveste cele trei lucruri pe care le fac pentru un viitor mai verde, acestea sunt:
    1. nu cumpar mancare in exces, ci doar atat cat imi trebuie, deci nu irosesc alimentele aruncandu-le la gunoi pentru ca sunt expirate sau pentru ca au fost pregatite in exces
    2. nu mai mananc carne decat o singura data pe saptamana si a inceput sa-mi placa acest lucru deoarece ma simt mult mai bine acum
    3. nu sunt un cumparator compulsiv, ci sunt responsabil si chibzuit sustinand un comert echitabil si solidar

  11. Încerc sa fac cât mai multe. Cum ar fi sa nu mai arunc uieiul folosit în chiuveta, refolosesc tot ce se poate, am mereu o punga după mine, ca să nu mai cumpăr, când merg cu cortul întotdeauna plec cu sacii de gunoi după mine.

  12. Merg pe jos ori de câte ori pot.
    Folosesc mijloacele de transport în comun( în orașul meu sunt câteva hibrid).
    Am pomi fructiferi și trandafiri în grădină.
    Reciclez sticlele din plastic.
    Donez hainele copilului altor copii care au nevoie de ele .
    Nu arunc nimic pe jos.

  13. Păi în primul rând protejez planeta încercând să reciclez tot ce se poate, folosesc numai sacoșe din pânză, prefer să merg pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun pentru a evita să mai poluez mediul, folosesc panouri fotovoltaice pentru reducerea costurilor energiei.

  14. Noi, cetatenii am face multe lucruri pentru a contracarea efectele schimbarile climatice, daca am avea si sprijinul autoritatilor. Plimbandu-ma prin tara am vazut prin alte orase containere pe fractii, containere ingropate, iar in zona blocului meu nu exista niciunul dintre acestea. Trebuie sa ne multumim cu vechile containere in conditiile in care lumea civilizata colecteaza selectiv. In vara mai luam cate doua pungi de gunoi cu deseuri selectate si mergeam pana la primele containere pe fractii, dar fac cam un kilometru pana acolo si cu cat se strica vremea cu atat ajung mai rar. E drept ca nu stiu nici daca incarcarea din acele containere se face corect, in masini diferite, deoarece intr-o zi a trecut o astfel de masina care a luat toate cele trei fractii la gramada in remorca. O fi fost un caz special sau nu, n-am de unde sa stiu, dar m-a mahnit.
    Ce fac eu pentru un viitor mai verde?
    1. reciclez
    2 reduc
    3 reutilizez

  15. Încerc sa consum mai putine resurse naturale, colectez selectiv deșeurile și uneori mai participam la acțiuni de ecologizare a anumitor zone.

  16. Lăudabilă iniţiativa E.ON!
    Important este ca vocea ta, a noastră să fie auzită şi să aibă un efect pozitiv asupra celorlalţi. Noi reciclă, donăm, selectez deşeurile şi gunoiul de ceva timp, cultiv legume în cei câţiva m.p. fără a folosi tratamente chimice, pesticide etc, folosesc gunoiul natural pentru plante. Puţin, dar ceva mai mult decât nimic.

  17. Si eu incerc sa protejez natura cat pot de mult. Reciclez, colectez selectiv, incerc sa renunt cat mai mult la plastic, folosesc becuri economice. Stiu ca sunt pasi mici, dar cred ca daca toti am face pasi mici, ar fi perfect.

  18. Incerc sa am grija de tot ceea ce face parte din natura, o protejez , nu arunc plastic decat doar in containare speciale, in primavara imi plantez pomi, apa o folosesc numai daca este necesar ,folosesc becuri economice

  19. Verde este mai mult decat o culoare, el simbolizeaza natura si este asociat cu grija pentru mediu. Avem nevoie de un viitor verde astfel incat lumea sa ramana cea pe care o cunoastem si sa nu degenereze in cea pe care o anunta unele predictii sumbre. Trebuie sa ne scadem amprenta de carbon, dar in lumea noastra complet inegala unele sunt mai usor de redus decat altele, nici tarile nu polueaza in mod egal. Acest lucru necesita o transformare radicala a fiecarei caracteristici a societatii contemporane, inclusiv a modului in care consumam, calatorim, muncim, ne jucam, stam in casele noastre la caldura sau racoare.Mai pe scurt trebuie sa ne axam pe : reutilare, reciclare, reducere.

  20. 1. limitez consumul de energie; 2. reciclez si colectez selectiv; 3. merg aproape tot timpul pe jos pentru a evita puluarea.

  21. Am facut testul tau si mi-a placut inclusiv diploma finala pe care am putut-o descarca. Asa ceva mi-ar trebui si mie pentru a stimula copii la invatat. Poti sa-mi spui, te rog, numele programului?
    Noi colectam selectiv de vreo doi ani si am inceput datorita copiilor. Ei au invatat la scoala despre importanta lui si ajunsi acasa au construit trei cutii, le-au vopsit si de atunci gunoiul nostru e impartit pe fractii.
    Tot datorita copiilor am inceput si sa reciclam ( de fapt corect ar fi sa spun ca am reinceput) Copii au avut de manufacturat tot felul de chestii pe la scoala si au folosit tot ce au gasit prin casa.
    Ce mai facem noi pentru un viitor verde? Suntem in general mai responsabili cand vine vorba de mancare, energie, apa, imbracaminte si la cumparaturi .

  22. Cateva moduri ușoare de a ne ajuta mediul:
    1. Reducerea utilizarii de erbicide si pesticide.
    2. Sa nu cumparam produse din materiale plastice si de unica folosinta
    3. Sa cumparam de la producatorii locali, sa cumparam produse organice
    4. Sa reutilizam si sa reciclam
    5 Sa reducem amprenta de carbon
    6. Sa cultivam plante prietenoase cu polenizatorii
    7. Sa fim voluntari pentru un ONG de mediu
    8. Sa-i inspiram pe ceilalti
    9. etc

  23. Sprijinirea producției locale și durabile de alimente este un pas important înainte în a ajuta persoanele care se străduiesc să aibă un impact pozitiv asupra pământului nostru. Ar trebui sa avem dorința comună de a crea și vinde produse care ajută la susținerea unui viitor înfloritor.
    Am învățat că solul, nutrienții și ecosistemele biologice pe care le susține sunt o resursă finită. Odată ce solul a dispărut, nu mai există agricultură
    Un model dietetic bogat în alimentele pe bază de plante (legume, fructe, leguminoase, semințe, nuci, cereale integrale) și mai mic în alimentele de origine animală (în special carnea roșie), este mai sănătos și asociat cu un impact mai mic asupra mediului

  24. Reciclez selectiv ,merg la cumparaturi cu sacosa din panza , am renuntat sa primesc facturi pe hartie , am plantat copaci in gradina .

  25. Din lucrurile mici iau nastere cele mari. Uniti putem face ceva pentru planeta chiar si in acest al doisprezecelea ceas. Eu am initiative de acest gen, dar sunt convinsa ca as putea face mult mai mult. Incerc cat pot sa inspir mai ales pe cei tineri care sunt de fapt viitorul nostru. Cateodata imi iese, cateodata nu prea, dar nu ma las.
    1 colectez selectiv si reciclez
    2 retilizez
    3 militez

  26. A trăi într-un mediu natural promovează bună dispozitie și creează un stil de viață sănătos pentru oameni. A gandi in spiritul viitorului verde îți îmbunătățește nivelul de trai și, cel mai important, contribuie la sustenabilitatea mondială, de care va beneficia în cele din urmă generațiile viitoare Dorinta de a construi un viitor verde si sutenabil începe de la individ si este responsabilitatea tuturor. Iată câteva modalități ale mele de a fi verde.
    a.Economisesc energie electrică
    b. Utilizez soluții ecologice de curățare
    c. Reciclez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.