Ghid despre consumul de apa la bebelusi

Ghid despre consumul de apa la bebelusi. Aquatique

Esti parinte? Stii daca copii tai beau suficienta apa? Stii cata ar trebui sa bea zilnic? Cunosti semnele de deshidratare ale copilului tau? De la ce varsta li se da copiilor apa? Ce fel de apa poti da unui copil? Apa pentru copii mici se pregateste cumva? Cata apa contine corpul unui bebelus? Cand incepe un bebelus sa bea apa? De ce bebelusului alaptat exclusiv nu i se poate da apa pană la 6 luni, chiar si in zonele cu temperaturi ridicate? Pe ce se bazeaza aceasta practica? De ce au nevoie bebelusii de mai multa apa decat adultii? Sunt o gramada de intrebari pe care parintii si le pun pe masura ce apare in viata lor un bebelus Si eu sunt parinte si am trecut prin aceasta experienta. Aveam atatea intrebari si atat de putine raspunsuri. Bebelusul a crescut si in mare parte m-a invatat singur nevoile lui. Am castigat incredere si apoi experienta.. In fiecare etapa de viata au aparut situatii. Acum va ofer cateva sfaturi  si incerc sa va raspund la intrebari. Cateva din raspunsuri se afla in articolul Aquatique, cea mai buna formula de apa oligominerala pentru copilul mic. Revin cu acest articol despre  consumul de apa la bebelusi de la zero la trei ani, raspunsuri la intrebarile: care apa este mai buna, cata se administreaza, cum si de ce. In pus,  despre importanta apei minerale naturale Aquatique in alimentatia copilului de la sase luni pana la trei ani si de ce este recomandata consumului intregii familii. 

Apa este esentiala vietii

Apa este esentiala pentru viata. Apa este lichidul vital fara de care ar fi imposibil sa traim.  Toate formele de viata sunt dependente de ea, viata a inceput in prezenta ei, ea este cel mai abundent compus in toate organismele, tesuturile umane contin intre 20% apa (celulele osoase) si 85% (celulele creierului); aproape toate reactiile unei celulele apar in prezenta apei. Adultii sunt constienti de beneficiile consumului zilnic a 2 litri de apa, precum si de importanta de a ramane hidratati, mai ales vara sau cand fac sport. Dar ce se intampla cu bebelusii? Cata apa trebuie sa bea ei? Suntem cu totii de acord ca apa este sanatoasa pentru corp, totusi, cand vine vorba de un bebelus, apar multe intrebari, de tipul: Cand si cata apa trebuie administrata? Inainte sau dupa hranirea complementara care incepe la 6 luni ? Exista un timp precis pentru a-i da copilului mic apa? Cum incluzi apa in dieta bebelusului? Care apa este cea mai buna pentru un bebelus? Pentru copii apa este la fel de importanta ca si pentru noi, adultii. Hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru mentinerea temperaturii corpului, pentru o nutritie corecta, pentru mentinerea unui stil de viata sanatos  si pentru functionarea optima a sistemului digestiv.

Nestle Lapte praf Nan 1 Comfortis +0 luni, 800g
Lapte praf Nan 1 Comfortis +0 luni, 800g
Lapte praf Nan 2 Comfortis +6 luni, 800g
Lapte praf Nan 2 Comfortis +6 luni, 800g
Lapte praf Nan 3 Comfortis +12 luni, 800g
Lapte praf Nan 3 Comfortis +12 luni, 800g
Lapte praf Nan 4 Comfortis +2 ani, 800g, Nestle
Lapte praf Nan 4 Comfortis +2 ani, 800g, Nestle

Bebeluții au nevoie de apă mai mult decât adulții

70% din greutatea corporala a unui sugar ( 1 pana la 24 de luni) este apa, in timp ce la adulti aceasta proportie este de 50%. Deoarece corpurile lor mici contin o proportie atat de mare de apa, ei trebuie sa ia 10-15% din greutatea lor in apa, in fiecare zi. La adulti este nevoie doar de un procent de 2-4% de apa. Daca fiecare adult ar bea apa in aceeasi proportie ca si bebelusii, probabil ca ar muri. In cazul meu ar insemna 5-7,5 litri pe zi. Invers, adica daca bebelusii ar ingera apa in aceeasi proportie ca si un adult s-ar intampla acelasi lucru, ar fi in pericol de moarte din cauza starii de deshidratare. Pentru a afla cata apa trebuie sa bea un bebelus, este esential sa intelegem care este alimentatia lor, mai ales in primul an de viata.

Lapte praf Nan AntiRegurgitare +0 luni, 400g, Nestle
Lapte praf Nan 2 Optipro Premium +6 luni, 400g, Nestle
Lapte praf Nan 2 Optipro Premium +6 luni, 400g, Nestle
Lapte praf Nan 4 Optipro Premium +2 ani, 400g, Nestle
Lapte praf Nan 3 Optipro +12 luni, 800g, Nestle

De ce nu trebuie sa li se administreze nou-nascutilor apa?

Oricat de mult crezi ca apa nu poate face nimic rau unui nou-nascut, ea poate deveni periculoasa si sanatatea lui poate fi compromisa. In conditii normale, nou-nascutii  nu au nevoie de o sursa externa de apa sau alte lichide, in afara laptelui. Corpul lor are nevoie de apa, dar aceasta nevoie este acoperita datorita alaptarii exclusive sau laptelui praf de formula. Pentru a asigura hidratarea, cheia este mai mult lapte. Bebelusul are nevoie de aproximativ 700 ml de apa zilnic, apa care provine din:

  • Lapte matern. Laptele mamei este alcatuit din mai mult de 80% apa, in special primul lapte pe care il suge la fiecare hranire. Cand ii este sete, bebelusul cere la san. De obicei suptul dureaza putin, nu ca atunci cand ii e foame. Prin urmare, daca mama simte ca bebelusul ei este insetat, ar trebui sa-l alapteze. El va hotara daca are nevoie sau nu. Prin urmare, chiar daca este vara, alaptarea este suficienta pentru ca primeste lichidul necesar pentru a evita deshidratarea, protejandu-l totodata de eventualele infectii.
  • Lapte praf de formula. Laptele este preparat cu un amestec de apa si o pulbere. Din acest lichid bebelusii obtin apa necesara. Este necesar sa se pastreze concentratia de lapte si cea de apa indicata in formula.

  Bebelusii nu au nevoie de apa in plus, chiar si pe timp calduros. Acesta este unul dintre motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv in primele sase luni de viata. Un copil este considerat alaptat exclusiv daca i se administreaza numai lapte matern, fara alte alimente sau lichide, nici macar apa. Cel mai bun lucru este sa-l hranesti la cerere. Si te asigur ca stie sa-si ceara drepturile. In acest fel reusesc ei sa-si autoregleze foamea si setea.

Lapte Praf Humana SL 0 luni, 500 g
Lapte Praf Humana SL 0 luni, 500 g
Lapte Praf Humana 1, 600 g
Lapte Praf Humana 2, 6 luni+, 600 g
Lapte Praf Humana 3, 10 luni+, 600 g
Lapte Praf Humana 3, 10 luni+, 600 g

Bolile la care este expus un nou-nascut caruia i se da apa

A da nou-nascutului apa il pune in pericol la urmatoarele boli: 

  • Diaree. Apa pe care o beau, daca nu este imbuteliata, poate fi contaminata si, prin urmare, poate provoca infectii, cum ar fi diareea.
  • Malnutritie.  Stomacul bebelusilor este mic si se umple repede, motiv pentru care trebuie sa fie hraniti des. Daca in loc sa i se dea lapte, i se da apa, el se va satura si nu va mai dori sa bea lapte, deci nu va lua in greutate. In cazul alaptarii exclusive, daca bebelusul suge mai putin, lactatia mamei poate scadea sau alaptarea poate fi abandonata mai devreme, un alt risc de malnutritie.
  • Hiponatremie Trebuie sa recunosc ca nu prea stiu ce este aceasta, dar in mare este o tulburare care inseamna un nivel scazut de sodiu in sange.  Acest lucru se poate intampla daca bebelusul nu este inca pregatit sa bea apa, dar i se administreaza. Simptomele si semnele hiponatremiei neonatale includ greata si varsaturi, apatie, convulsii, hipotermie, slabiciune.
Carte din plus TOMY Lamaze
Carte din plus TOMY Lamaze
Catelul galagios Jucarie zornaitoare TOMY Lamaze
Catelul galagios Jucarie zornaitoare TOMY Lamaze
Papusica Emilia TOMY Lamaze
Papusica Emilia TOMY Lamaze
Jucarie zornaitoare TOMY Lamaze Caracatita cu activitati
Jucarie zornaitoare TOMY Lamaze Caracatita cu activitati

Apa la bebelusi. De la nou-nascut pana la un 6 luni

Bebelusii au nevoie de aproximativ 700 ml de apa/zi pana in a sasea luna de viata. Această cantitate de apa provine din laptele matern sau din laptele artificial. Bebelusii mananca des, unii scancesc la fiecare ora cerand la san, in timp ce bebelusii alaptati cu lapte praf mananca la 2-3 ore. Mananca des deoarece stomacul lor este mic si au nevoie de energie pentru a creste, deoarece ei isi vor tripla greutatea intr-un singur an. Inchipuie-ti cat ar trebui sa manance un adult pentru a-si tripla greutatea intr-un an.

Asta inseamna ca pe langa ca mananca des ei au nevoie si de hrana concentrata in nutrienti. Daca un parinte i-ar da bebelusului apa intr-o zi, asta ar insemna ca il va subnutri temporar, dar daca face asta de-a lungul mai multor zile, atunci si-ar asuma un risc inutil. Nici noua nu ne-ar fi prea bine daca cineva ne-ar obliga sa inlocuim sau sa sarim o masa si sa bem doar apa. Cand era fata mea mica vizitam doctorul destul de des si acolo am vazut o mamica care se plangea ca bebelusul ei nu ia in greutate cat ar trebui. Fiind vara mama considerase necesar sa-i dea apa si de fiecare data cand bea apa copilul inceta sa mai bea lapte (apa ii ocupa spatiu pretios in stomac). La fel am pati si noi daca inainte de masa am bea un pahar cu apa, stomacul se va umple si am consuma mult mai putine alimente.

Set cana Nuk Evolution All-In-1 roz
Set cana Nuk Evolution All-In-1 roz
Set 2 suzete Nuk Freestyle silicon M1 albastru 0-6 luni
Set 2 suzete Nuk Freestyle silicon M1 albastru 0-6 luni
Pompa de San Electrica, cu Afisaj LCD si Biberon 150 ml inclus
Pompa de San Electrica, cu Afisaj LCD si Biberon 150 ml inclus
Incalzitor biberon BBW 2000
Incalzitor biberon BBW 2000

Apa la bebelusi. De la sase luni pana la un an

Dupa cinci-sase luni se introduce hrana complementara, alimente solide. Se incepe cu fructe, legume si apoi in jurul varstei de un an urmeaza carnea. Toate piure sau cand mai creste taiate in bucati mici. De acum se poate da apa unui bebelus, dar ceea ce face apa este sa hidrateze, nu sa hraneasca. Un bebelus de peste 6 luni va putea alterna hranirea cu lapte matern si inghitituri mici de apa. De ce acum? Pentru ca incepe sa manance alimente care nu contin la fel de multa apa ca laptele si au nevoie de o sursa suplimentara.  De aportul de apa depinde si cel de energie, iar bebelusul are nevoie de mult mai multa energie in aceasta prima etapa a vietii pentru cresterea si dezvoltarea psihomotorie. Pe de alta parte, bebelusul are un sistem imunitar mai putin dezvoltat, astfel incat este mai susceptibil la infectii.

In aceasta perioada aproximativ 2/3 din apa de care au nevoie este obtinuta din lapte matern sau de formula (laptele inca este hrana de baza), iar restul de 1/3 va trebui luat din dieta complementara, inclusiv apa de baut. Aceasta inseamna ca in timp ce mananca alimente care ar putea genera sete ( destul de sarate sau uscate: carne, paine, prajituri …), li se poate oferi putina apa, iar ei vor decide daca s-o bea sau nu. In unele cazuri, se poate introduce apa putin mai devreme, deoarece unor bebelusi li se diversifica hrana pe la 4-5 luni. Nu uita, intotdeauna cere si sfatul medicului pediatru.

Bebelusii au nevoie de 3 ori mai multa apă decat adultii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp. conf ANPC Romania, dar aceea apa trebuie sa fie insotita de nutrienti (in cazul in care au sub 6 luni lapte matern sau lapte praf). In caz contrar, bebelusii risca sa aiba grave de malnutritie, umplandu-si stomacul cu apa (care nu furnizeaza calorii).

Jucarie bebelusi Triunghi cu activitati
Prieteni pe roti, girafa, Noriel Bebe
Prieteni pe roti, girafa, Noriel Bebe
Jucarie bebelusi, Abc, telefonul colorat
Jucarie bebelusi, Abc, telefonul colorat
Turnuletul leu cu lumini si muzica, Noriel Bebe
Turnuletul leu cu lumini si muzica, Noriel Bebe

Cum ii dai bebelușului apa?

O alta intrebare pe care si-o pun des parintii este cum sa le dea apa bebelusilor: sticla, tetina, cana? Bebelusii hraniti la san nu trebuie sa foloseasca tetine. Orice bebelus de 6 luni este perfect capabil sa bea din canuta, adica nu trebuie sa i se dea apa din sticla, tot de teama infectiilor.

Cum ii dai apa bebelusului

Apa la bebelusi. Cunosti semnele deshidratarii?

Copiii mici se pot deshidrata fara sa ne dam seama, deoarece ori nu stiu sa ceara apa ori nu-si dau seama pana nu le este foarte sete, obosesc sau se simt ametiti. Parintii ar trebui sa urmareasca simptomele incipiente: buze uscate, urina mai inchisa la culoare, mersul mai rar la toaleta, olita. Daca copilul nu face la olita, deshidratarea se deduce din uscaciunea scutecului pe o perioada de 5-6 ore. Daca apar oricare dn aceste simptome copilului ii trebuie furnizata apa.  Bauturile precum sucul, ceaiul, conteaza in hidratare, dar apa este cu adevarat cea mai buna bautura. Parintii trebuie sa poarte la ei in permanenta o sticla plina cu apa. Asigura-te ca iti mentii copilul hidratat!

Reteta de piure de pui cu para

Reteta.  Piure de pui cu para pentru bebelusul tau

Misiunea mea ca mama in etapa introducerii alimentatiei diversificate a fost de a o familiariza pe Iris cu diverse alimente si a ma asigura ca ii ofer nutritia corecta de care avea nevoie. Lui Iris ii placeau mult perele, asa ca am modificat putin ingredientele piureului de cartofi  cu piept de pui, adaugand si o para moale. Cred ca a fost reteta cea mai apreciata de catre ea, chiar daca nu este unul din cele mai comune amestecuri.

Ingrediente

  • 1 cartof
  • 1/2 dovlecel
  • 1 para
  • 1/2 piept de pui
  • apa minerala naturala Aquatique cat sa acopera de un deget legumele si para

Pregatirea piureului

Se curata cartoful, dovlecelul si para si se maruntesc. Se pune cartoful intr-o oala cu apa fiarta si se lasa cincu minute dupa care se adauga pieptul de pui facut cubulete, para si dovlecelul. Se fierb inca cinci minute si apoi se pun in blender sau se paseaza cu furculita. Piureul este gata, cere doar doua picaturi de ulei de masline si sigur va deveni unul din piureurile preferate ale bebelusului tau.

Atentionare

Ia in considerare  modul in care pregatesti piureul, deoarece are o influenta directa asupra continutului sau nutritiv. Este important sa iei in considerare urmatoarele:

  • spala-te pe maini inainte de a-l pregati;
  • cumpara alimente proaspete
  • inainte de a gati legumele si fructul, indeparteaza-le coaja;
  • timpul de gatit variaza, dovlecelul are nevoie de 5 minute, dar cartoful de 10 minute;
  • zdrobeste ingredientele pana ajung la consistenta de piure;
  • Pana la varsta de 9 luni poti strecura acest terci pentru a facilita inghitirea. Dupa aceasta varsta, daca medicul recomanda, poti da mancarea doar tocata in bucatele.
  • nu adauga sare sau zahar, copilul trebuie sa se obisnuiasca cu gustul natural al mancarii;
  • poti pastra resturile in frigider (cele care nu au venit in contact cu saliva bebelusului) inca 48 de ore.

Apa si copilul intre un an si trei ani
Biberon PP AirFree Clasic de la +0luni, 125ml, Philips Avent
Biberon PP AirFree Clasic de la +0luni, 125ml, Philips Avent
Aparat pentru pregatirea laptelui praf Perfect Prep
Aparat pentru pregatirea laptelui praf Perfect Prep Nichiduta
Kit biberoane si accesorii pentru nou-nascuti Baietei, Tommee Tippee
Recipient pentru Lapte Praf
Recipient pentru Lapte Praf BestKids

Apa si copilul intre un an si trei ani

In aceasta perioada de timp, de la un an la trei, copiii ar trebui sa bea aproximativ 0,9 litri de apa/zi ( patru pahare de apa) excluzand apa provenita din alimente. Nu este nevoie ca un parinte sa insiste stand cu paharul de apa pe langa copil. Natura a inzestrat omul cu un corp ce are un sistem eficient si sigur care ne semnaleaza cand sa bem apa, ni se face sete. Daca ii va fi sete copilul va cere apa, iar daca este prea mic pentru a vorbi atunci cand ii va fi oferita apa, va bea sau isi va intoarce fata. Trebuie sa respectam setea copiilor, vor bea cand vor simti nevoia.

Pentru varste mai mari de trei ani orieteaza-te dupa tabelul urmator.

aportul de apa recomandat copiilor
https://www.efsa.europa.eu/

Ce fel de apa este cea mai buna pentru copii nostri
De ce se recomanda apa oligominerala la copii mici? este rapid absorbita de celulele corpului uman si la fel de repede expulzata fiind filtrata usor de catre rinichi. contribuie la reducerea retentiei de lichide prin urinare. datorita proprietatilor diuretice semnificative este o contributie excelenta la detoxificarea corpului si accelerarea functiilor metabolice. favorizeaza eliminarea unor substante cum ar fi acidul oxalic, azotul ureei, clorura de sodiu si acidul uric, care sunt absorbite in organismul uman si care cauzează adesea infectii bacteriene si fungice. De ce apa oligominerala Aquatique? Chiar daca o sa te plictisesc o sa-ti spun ca exista Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 978/2006 privind etichetarea apei minerale naturale imbuteliate utilizate in alimentatia sugarului, in conformitate cu art. 25 din Hotararea Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale. Acesta precizeaza ca apele minerale naturale plate cu mineralizatie scazuta (oligominerale) sunt alegerea optima pentru hrana sugarilor si hidratarea copiilor. In Romania nu sunt multe ape care sa indeplineasca acest normativ, eu stiu acum doar patru: Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica. Cand era fata mea mica exista una singura: Aquatique. Chiar daca intre timp au mai aparut alte ape oligominerale pe piata, eu am ramas fidela Aquatique si timpul mi-a dat dreptate.  Bucovina  a avut parte de publicitate negativa datorita unor denumiri diferite de ape care aveau aceeasi compozitie, dar erau comercializate la preturi diferite, Izvorul Minunilor la fel este sub semnul intrebarii cum ca ar oferi apa potabila "imbunatatita" cu bioxid de carbon.  Aqua Carpatica Kids mi se pare mult prea noua pe piata aparand doar de un an pe cand anul trecut compania Romaqua Group a sarbatorit 10 ani de la lansarea pe piata a apei oligominerale naturale plate Aquatique. In aceste conditii poti vedea de ce apa oligominerala Aquatique este aproape de inima noastra, a venit in familie ca un pas natural si firesc si continua sa ne hidrateze. Fata mea a crescut sanatoasa si datorita ei. In plus, Romaqua Group are in portofoliul sau pe langa apa oligominerala Aquatique inca 8 branduri foarte cunoscute si indragite de catre romani: Borsec regina apelor minerale romanesti apa minerala naturala Stânceni, bauturile carbogazoase racoritoare Giusto, liderele pietei de bauturi racoritoare plate Giusto Natura, bautura energizanta Giusto Elektrik, berile Albacher, Dorfer si Mühlbacher.  Medalii, atestari ale succesului brandului 100%romanesc Apa minerala naturala Aquatique este atestata clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie, de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si se autorecomanda, precizand pe eticheta mentiunea ” corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor”. In 2008, dupa doar un an de existenta pe piata, Aquatique a primit de la Institutul International de Selectie a Calitatii, Monde Selection, Bruxelles, distinctia “Grand Gold Medal”. In anul 2017 apa oligominerala Aquatique a fost desemnata de catre Forbess Romania castigatoare la categoria “Apa minerala plata pentru sugari si copii mici”.
Munchkin ratusca de baie cu senzor de temperatura
Canpol Carte Educativa 2/083
Canpol Carte Educativa
Micutii prieteni, Haba, Iepurasul Hoppel, 3ani+
Micii Prieteni – Iepurasul Hoppel
Micutii prieteni, Haba, Ratusca, 3ani+
Micutii prieteni, Haba, Ratusca, 3ani+

Ce fel de apa este cea mai buna pentru copii nostri?

Am stabilit ca printre alimentatia sanatoasa pe care ar trebui sa o urmeze un bebelus de peste sase luni se numara si consumul de apa, dar care apa este cea mai buna pentru ei? Sunt doua variante: apa curenta si cea imbuteliata.

Apa la bebelusi. Apa curenta (de la robinet)

Apa curenta: O poti alege daca ai garantia potabilitatii.  Apa de la robinet nu ar trebui sa contina bacterii, virusi, paraziti, mercur, clor, hidrocarburi, pesticide, radioactivitate, etc,  care sa prezinte risc pentru sanatate, dar stim bine ca se poate intampla sa apara accidental.  Sa presupunem ca este in regula din aceste puncte de vedere, dar cu toate acestea cantitatea de minerale prezente in ea poate fi mult prea mare pentru a fi consumata de nou-nascuti sau chiar de cei cu varsta mai mare de sase luni.  Fierberea apei nu rezolva aceste probleme, ci le inrautateste deoarece mareste concentratia de minerale din ea, facand-o inadecvata. Exista varianta de cauta concentratiile de minerale ale apei din comunitatea sau zona noastra pentru a vedea daca se potrivesc pentru consumul copiilor, dar este destul de dificil de aflat. Te poti transforma in detectiv si cauta prin tot internetul aceste date. Eu am cautat pentru apa din zona mea si nu am gasit aceste date, dar iti urez succes, poate gasesti tu. Ceea ce vreau sa subliniez este ca apa curenta ar putea sa nu fie complet adecvata. Aici  incadrez si apa filtrata. Ea este o imbunatatire a apei curente, doar ca nu indeparteaza toti contaminantii.

Apa la bebelusi. Apa imbuteliata

Apa imbuteliata: Este cea mai sigura si nu trebuie niciodata fiarta. Apele potabile ambalate sunt reglementate referitor la procesul de fabricare, transport si comercializare ( HG nr. 1020/2005), astfel ca nu vor contine microorganisme, paraziti sau substante care pot cauza riscuri pentru sanatate. Toate sunt sanatoase din punct de vedere biologic, dar nu toate sunt potrivite hranei bebelusului si copilului mic. De exemplu apele imbuteliate:  alcalina si  distilata nu se recomanda copiilor.

Cum banuiesc ca te pricepi la fel ca si mine la care apa contine sarurile minerale potrivite bebelusilor, cel mai simplu este sa cauti pe eticheta mentiunea ca este sau nu potrivita pentru hrana copiilor, adica daca este apa oligominerala sau slab mineralizata. Acest lucru este confirmat prin efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 si cu respectarea continutului in NO3 prevazut in anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005. Ce inseamna asta?  Acea apa are un continut scazut de sodiu, fluor si nitrati pentru a corespunde prepararii alimentelor destinate sugarilor. Care sunt cerintele acelei ape:

  • sa fie slab mineralizata cu reziduu fix total < 500 mg/l;
  • continutul de sodiu < 20 mg/l. Sugarii cu varsta sub 4-6 luni au o capacitate limitata de excretie a sodiului, iar pentru a evita o supraincarcare renala se indica aceasta concentratie. Dupa 6 luni, rinichiul este considerat mai matur si capabil sa excrete mai bine sodiul. Atunci apa pentru prepararea hranei poate contine pana la 50 mg/l sodiu.
  • continutul de nitrati < 50 mg/l. Nitratii la bebelusi se transforma in nitriti care nu pot transporta oxigenul in tesuturi. Se cauzeaza cianoza – lipsa de oxigen din tesuturi, boala care poate fi grava.
  • continutul de calciu 50-100 mg/l. Apele care contin mai mult calciu se numesc ape dure. Deoarece bebelusii au nevoie de calciu pentru dezvoltarea oaselor, acesta poate fi o componentă utila a apei, dar numai daca se afla intre valorile prescrise.
  • continutul in fluoruri < 1,5 mg/l. La copiii cu varsta sub 1 an, apa trebuie sa contina < 0,3 mg/l de fluor si la cei cu varsta peste 1 an < 1 mg/l, pentru a evita riscul de fluoroza (mineralizarea slaba a smaltului dintilor datorita aportului excesiv de fluor).

Aquatique apa slab mineralizata

 

Closer To Nature Doze Lapte Praf
Closer To Nature Doze Lapte Praf
BOON - TRIPOD - cutie dozator pentru formula de lapte praf
BOON - TRIPOD - cutie dozator pentru formula de lapte praf
Pampers 2 Mini 3-6 Kg Newbaby Dry X 17 Buc
Pampers 2 Mini 3-6 Kg Newbaby Dry X 17 Buc
Pampers Premium Care 2 Mini SP X 22 Buc
Pampers Premium Care 2 Mini SP X 22 Buc

Aquatique, apa ideala pentru bebelusii nostri

Destul de complicat, trebuie sa te transformi in chimist si sa cauti concentratii in standarde, sa compari, sa analizezi si apoi sa iei hotararea. Nu-i mai usor sa alegi apa care este recomandata pentru prepararea hranei sugarilor de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului ” Alfred Rusescu” , de Societatea Romana de Pediatrie, apa care a fost declarata castigatoare la categoria “Apă minerală plată pentru sugari și copii mici” in urma studiului realizat de revista Forbes Romania in colaborare cu agentia D&D Research; a celei care a primit distinctia „Grand Gold Medal“ de la Institutul International de Selectie a Calitatii – Monde Selection Bruxelles si cea care a fost apreciata cu 3 stele (Superior Taste Award) concursul de degustari organizat de International Taste Insititute la Bruxelles- apa slab mineralizata Aquatique ? Ba da, este apa imbuteliata ideala pentru bebelusul tau, fie pentru că bea lapte de formula, fie ca este alaptat la san. Uite si eticheta ei cu concentratiile care o recomanda, in afara mineralizarii reduse de numai 98 mg/l.

eticheta apa plata aquatique

Este minunat ca Romaqua Group Borsec, producatorul apei imbuteliate Aquatique a luat in considerare această minunata nisa de piata. Crede-ma, este cea mai bună nisa posibila. De ce? Este vitala copiilor mici, dar in acelasi timp recomandata si intregii familii.

Exista 5 situatii legate de consumul de-a lungul vietii unei persoane si 3 de maternitate in care apa Aquatique este esentiala:

  1. In timpul sarcinii, este foarte important ca mama sa ramana bine hidratata, iar Aquatique este cea mai buna optiune de apa in aceasta perioada.
  2. Cand se naste bebelusul. Daca se alapteaza, este esential ca mama sa bea multa apa pentru ca o buna parte din alimentatia mamei se transmite prin lapte bebelusului sau daca bebelusul este alimentat cu lapte de formula, acesta se prepara cu ajutorul apei imbuteliate pe care vei dori sa fie de cea mai buna calitate posibila. De fapt a fi insarcinata sau a avea un copil de hranit nu schimba tipul de apa pe care trebuie sa-l ai in casa.
  3. Copilului i se introduce hrana complementara si are nevoie de un aport suplimentar de apa, iar apa slab mineralizata Aquatique este ideala.
  4. Copilul este capabil sa bea singur apa si i se poate da direct in canuta, iar mai apoi sticla. Prin urmare, este important pentru parinti sa aleaga apa corecta.
  5. Adolescentii si adultii carora le este recomandata o dieta fara sare sau cei care au nevoie de o apa sigura, echilibrata, slab mineralizata si saraca in sodiu.
Forbes Romania a declarat Aquatique cea mai buna apa minerala plata

Prin urmare, apa minerala naturala Aquatique poate fi utilizata de-a lungul intregii vieti, de la a pregati biberonul si alimentele pentru bebelusi fara a fi nevoie sa o fierbem si pana la stadiul de parinte. Si cum sa n-o alegi cand stii ca provine din zona protejata a Parcului Natural Bucegi, din rezervatia naturala Abruptul Prahovean aflata la la o altitudine de 1.100 m? Recunoastem valorile pe care le aduc astfel de resurse naturale si biodiversitatea lor umanitatii, ne dorim o relatie armonioasa intre natura si om, iar cateodata aceasta vine sub forma apei care izvoraste plina de minerale din subsol si se scurge vesela printre stancile muntelui. Incarcata cu energie susura gata sa-i serveasca oricui doreste s-o bea. Nimic n-o face mai fericita decat sa salte zglobie prin natura incarcandu-se cu energia ei si inregistrand dragostea intalnita in drumul sau catre oameni pe care incearca sa-i serveasca, insanatoseasca, sa le insufle ganduri frumoase, sa le dea din vibratiiile sunetelor, culorilor, formelor naturii, din constiinta si memoria ei, caci ea este sufletul universului. Apa si viata sunt sinonime, iar viata este prima forma de constiinta. Fiecare picatura din apa minerala naturala Aquatique este insufletita de un gand frumos, iar noi trebuie sa educam copii in dragostea de apa, pentru ca ei sunt gata sa inteleaga acest lucru inca din prima clipa. Daca natura din care provine este frumoasa, si apa va fi.

Intreaga noastră existenta depinde de acest element. Stim ca suntem apa si cand ne plecam in fata sacralitatii ei, ne plecam si in fata sacrului din noi. Sub pamant circula curenti de apa care, atunci cand ies la suprafata, devin rauri care curg in mare si rauri care curg in noi, astfel ca intreaga noastra fiinta sa fie un imn inchinat vietii. Apa minerala naturala Aquatique ne da un sentiment de apartenenta si incluziune cu implicatiile vietii dintr-o zona curata, o rezervatie a biosferei, care reuneste conditii unice si diverse ce transcend importanta si atractiile zonei, iar noi percepem aceste lucruri ca fiind sinonime cu calitatea. Este o relatie de gestionare a resurselor biosferei care asigura conservarea si imbunatatirea relatiei dintre om si mediu. Captarea acestor ape din adanc promovaza si demonstreaza o relatie echilibrata intre oameni si biosfera cu conservarea diversitatii biologice, utilizarea durabila a resurselor si o distributie corecta si echitabila a beneficiilor derivate din exploatarea acestora. Grija pe care o acordam apei este darul pe care-l dam vietii, Pamantului si tuturor fiintelor. La toate acestea desigur contribuie si sticla de plastic frumoasa, bine etichetata pe care o cumperi dintr-un supermarket sau magazin de incredere, lucruri care iti transmit sentimente de siguranta fata de corectitudinea, cinstea, buna-credinta si sinceritatea brandului.

Atata timp cat izvorul continua sa curga intre anotimpuri si sentimentul colectiv, Aquatique va face parte dintr-o mica istorie nepieritoare. Fara indoiala, Aquatique este si va fi o referinta alimentara, gravata cu nume propriu in memoria romanilor.

Tu ce fel de apa ai baut azi? Dar copilul tau?   Trateaza apa cu toata dragostea … pentru ca ea esti tu.

Bibliografie

  • Organizația Mondială a Sănătății. (2014). De ce bebelușului alăptat exclusiv nu i se poate da apă până la 6 luni, chiar și în țările cu clima fierbinte? Pe ce se bazează această practică?

21 de comentarii la „Ghid despre consumul de apa la bebelusi

  1. Si eu ii dau lui Dragos inca de cand era bebelus doar apa imbuteliata Aquatique pentru ca in urma cu mai multi ani am avut mari probleme cu apa de la robinet, am fost bolnavi toti din familie si de atunci ben doar apa plata si minerala.

  2. Eu am inceput sa ii dau apa o data cu inceperea diversificarii. Am inceput putin mai devreme pentru ca nu lua in greutate. Tot Aquatique am folosit si noi si nu am avut niciodata probleme.

  3. Sinceră să fiu, nu m-am întrebat niciodată câtă apă beau bebelușii, probabil pentru că m-am gândit că laptele matern le ține și de foame, și de sete. Dar mă bucur că am aflat acum, grație acestui articol așa de bine documentat.

  4. Părerile sunt impartite, iar eu sunt de părere că bebelusilor le trebuie apa, Mai ales ca unii incep diversificarea de pe la 4 luni, iar mie una mie sete chiar si dupa ceai 🙂

  5. Bebelusilor le trebuie apa doar daca observi ca sunt deshidratati (unul din semne ar fi ca nu mai uda scutecele la fel de des ca inainte). In general apa le trebuie daca le oferi lapte praf. Daca ii alaptezi exclusiv la san, medicul ne-a spus ca nu trebuie sa ii oferim apa pana la 6 luni. Acestea sunt informatiile medicului de familie (care are cunostinte pediatrice, din cate a spus ea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.