8 alimente care stimuleaza productia de colagen natural

8 surse alimentare care stimuleaza colagenul natural

Daca visezi la par si unghii frumoase, la piele hidratata neteda, la estomparea vergeturlor si a ridurilor, la articulatii flexibile, cea mai buna alegere este mentinerea unei diete completa si echilibrata. Pielea, oasele, tendoanele si articulatiile noastre sunt alcatuite, printre altele, din colagen. De aici rezulta importanta acestei proteine ​​pentru sanatatea si calitatea vietii noastre. O dieta echilibrata ne poate ajuta sa mentinem o viata activa si o piele neteda, in timp. De la varsta de aproximativ 30 de ani, de cand incepe panta descendenta a producerii de colagen, ar trebui sa fim mai atenti la dieta noastra si sa incercam sa includem alimente care ne furnizeaza aceasta proteina. In acest articol iti prezint 8 alimente care stimuleaza productia de colagen natural.

La toti, cu timpul, depozitele de colagen natural se reduc, doar ca nu in aceeasi rata. Pe langa varsta, mediul si genetica sunt factori majori. Ca factori de mediu includ pe langa expunerea la niveluri ridicate de raze UV sau poluarea si stilul de viata, cum ar fi fumatul sau o dieta bogata in zahar. Dieta dezechilibrata creeaza radicali liberi care maresc viteza de descompunere a colagenului. Defectele genetice pot provoca de asemenea deficiente nutritionale, dar chiar daca afecteaza procesele implicate in productia de colagen, macar nu depind de noi.

Fiole Colagen hidrolizat Deluxe 12.500mg, 20 x 25ml, Swedish Collagen Dr Max
Fiole Colagen hidrolizat Deluxe 12.500mg, 20 x 25ml, Swedish Collagen
Dr.Max Complex 3 aktiv articulatii, colagen 180 comprimate
Dr.Max Complex 3 aktiv articulatii, colagen 180 comprimate
Beautin Colagen lichid cu Capsuni si Vanilie + Magneziu my elements 500 ml
Beautin Colagen lichid cu Capsuni Vanilie Magneziu  500 ml
Colagen din Somon Salbatic, 90 capsule
Colagen din Somon Salbatic, 90 capsule
Colafast Colagen Rapid 3X30cps Pachet 2+1 PARTNERS CANADA
Colafast Colagen Rapid 3X30cps Pachet 2+1 Partners Canada
Colagen Women's 180tb GNC
Colagen Women's 180tb GNC

Pentru a suplini colagenul natural poti apela si la varianta de colagen topic sau la suplimente, dar sa stii ca ambele metode sunt controversate (mai multe date despre argumentele pro si contra gasesti aici). Eu sunt pentru suplimente alimentare cu colagen, am incercat de exemplu Doppelherz cu colagen pentru refacerea elasticitații pielii si in cazul meu a dat rezultate. In general, parerile sunt impartite, unii spun ca functioneaza, altii nu, iar comunitatea stiintifica nu se pune de acord. Ca esti pro sau contra,  o dieta cu colagen natural poate fi marele nostru aliat pentru a atinge nivelul optim al lui. Dieta echilibrata poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, la elasticitatea si regenerarea pielii in caz de arsuri, vergeturi, cicatrici si riduri.

Simptome ale productiei slabe de colagen

Productia slaba de colagen natural poate duce la o varietate de probleme de sanatate, inclusiv:

  • Dureri articulare
  • Pete pe piele
  • Unghii friabile si subtiri
  • Osteoartrita
  • Leziuni repetitive
  • Muschii si articulatii tensionate
  • Riduri
  • Osteoporoza
  • Subtierea firului de par
Kollagen (Colagen) 11000 Plus System 10monodz DOPPEL HERZ
Kollagen (Colagen) 11000 Plus System 10monodz DOPPEL HERZ
Kollagen (Colagen) Beauty System 30dz DOPPEL HERZ
Colagen Acid Hialuronic Hydraplenish SECOM Natures Way 60 capsule
Colagen Acid Hialuronic Hydraplenish SECOM Natures Way 60 cps
Tratament 3 Luni Colagen Si Acid Hialuronic Forte 30X 3 INTERHERB
Colagen 400mg 60cps NUTRIFIC
Colagen 400mg 60cps NUTRIFIC

Alimente bogate in colagen natural

Colagenul este una din cele mai importante proteine din corpul nostru si cea mai abundenta. El face parte din articulatii, piele, oase, muschi, tendoane, dar cu timpul corpul nostru micsoreaza cantitatea generata in mod natural. Exista diferite grupuri de alimente bogate in colagen, unele il furnizeaza direct, iar altele care desi nu sunt bogate in colagen sunt insa capabile sa stimuleze in mod natural productia acestei proteine. Printre lista alimentelor care bogate in colagen natural se afla:

1. Supa de oase

Supa de oase este una dintre cele mai bune modalitati de a furniza colagen natural corpului nostru si inca intr-un mod delicios. Preparata prin fierberea oaselor si a tesuturilor conjunctive poate fi una dintre principalele surse de colagen natural.

2. Carnea

Dintre alimentele de origine animala, carnea este una dintre cele mai bune surse de colagen. Cu ajutorul ei ne asiguram ca organismul nostru are suficienti aminoacizi, astfel incat articulatiile sa se mentina in stare buna. Este de preferat carnea slaba, alba, si astfel eviti si grasimile saturate continute de cea rosie. Pestele este unul dintre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru saptamanal. Pe langa faptul ca este benefic pentru sanatatea cardiovasculara, somonul, tonul sau macroul ofera elasticitate si fermitate pielii datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega3.

3. Gelatina

Sunt sigura ca deja ai auzit ca ingerarea de gelatina este benefica articulatiilor tale. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin descompunere colagenul se transforma in gelatina. Gatitul transforma colagenul in gelatina. Gelatina este utilizata ca ingredient in prepararea deserturilor, dulciurilor si ca strat de acoperire pentru unele feluri de mancare cum este aspicul. Fiind o substanta care este extrasa din tesuturile animale, este bogata in colagen.

La includerea aceste surse naturale de colagen in dieta noastra, trebuie sa tinem cont ca acestea sunt de obicei alimente bogate in grasimi sau cum e cazul dulciurilor care contin gelatina, un continut mare de zahar.

Aspasia Collagen Beauty, 28 flacoane, Zdrovit Dr Max
Aspasia Collagen Beauty, 28 flacoane, Zdrovit Dr Max
Ultra Collagen Enhance (Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic) ResVitale 90cps GNC
Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic ResVitale 90cps GNC
Minerale pentru Femei + Colagen Depot Aktiv 30cpr DOPPEL HERZ
Minerale pentru Femei + Colagen Depot Aktiv 30cpr DOPPEL HERZ
Colagen hidrolizat sub forma de pulbere, 300g, Swedish Collagen Dr Max
Colagen hidrolizat pulbere, 300g, Swedish Collagen Dr Max
Colagen lichid hidrolizat Tip 1 si 3 10000mg, 500ml, Swedish Nutra Dr Max
Colagen lichid hidrolizat Tip 1 si 3 500ml, Swedish Nutra Dr Max

Alimente care stimuleaza colagenul

Realitatea este ca aceasta proteina se gaseste numai in alimentele de origine naturala, dar consumul unor legume si fructe reuseste sa stimuleze productia naturala a colagenului.  

4. Fructele, legumele care contin vitamina C

In timp ce fructele, legumele nu conțin colagen, ele contin elementele constructive de care corpul nostru are nevoie pentru a produce colagen.  Vitamina C este un antioxidant care ajuta corpul la repararea si regenerarea tesuturilor. Este, de asemenea, un nutrient necesar producerii colagenului, deoarece antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi care descompun celulele de colagen. Vitamina C se găsește intr-o gama larga de fructe, legume si alte alimente. Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a oaselor, cartilajului, gingiilor, dintilor si pielii.

5. Nuci, castane, alune, migdale, fistic

Pe langa faptul ca sunt una dintre cele mai sanatoase gustări, tinand cont de continutul lor ridicat de energie, sunt si bogate in Omega3, 6 si 9 care stimuleaza productia de colagen. In plus, contin si zinc care ajuta cu mai multe functii, inclusiv productia de proteine, sinteza ADN-ului si sanatatea pielii.

Collagen Enhance (Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic) ResVitale 60cps vegetale GNC
Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic 60cps vegetale
Colagen Luster&Lum Collagen Intensified 120cps GNC
Colagen Luster&Lum Collagen Intensified 120cps GNC
Bio-colagen forte 30cps PARAPHARM
Bio-colagen forte 30cps Parapharm
Colagen Lichid hidrolizat Marin Deluxe 12.500mg, 500ml, Swedish Collagen Dr Max
Colagen Lichid hidrolizat Marin Deluxe 12.500mg, 500ml
Peptide de Colagen fara Aroma Vital Proteins 284g GNC
Peptide de Colagen fara Aroma Vital Proteins 284g GNC

6. Ouale

Deși principalul lor beneficiu este aportul de proteine, ouale contin un aminoacid, prolina, care este direct implicata in formarea colagenului.

7. Ceapa, usturoi

Secretul acestestor legume se afla in cantitatea de sulf (alicina) pe care o contin. Una dintre functiile ei, pe langa cel detoxifiant, antibacterian, expectorant, este de a imbunatati circulatia sangelui, fapt care creste productia de colagen. Alicina datorita acestor proprietati anticoagulante impiedica formarea trombozelor, adica blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sange.

8. Lactate, iaurt, branza

Produsele lactate  favorizeaza productia de colagen datorita continutului ridicat de proteine. 

Concluzii

Dupa cum am vazut, putem găsi colagen in anumite alimente, dar acestea nu trebuie insotite de alte componente care nu sunt recomandate a se consuma in exces, cum ar fi grasimile sau zaharul. O dieta adecvata poate fi marele nostru aliat pentru a atinge nivelurile ideale ale acestei proteine, ajutandu-ne la imbunatatirea mobilitatii articulatiilor si a elasticitatii pielii noastre .

19 comentarii la „8 alimente care stimuleaza productia de colagen natural

  1. Nu știam ca putem fi deficitar la nivelul de colagen și nici nu știam alimentele ce ajuta în acest sens asa ca mulțumesc pentru informatii

  2. Nici nu ai idee cât de mult îți mulțumesc pentru acet articol! Chiar eram în căutarea unor astfel de alimente care stimulează producția de colagen, dar se pare că pe o parte dintre ele le consumam deja.

  3. Consum multe nuci și alune, iar fisticul nu-mi lipsește din casă. Efectiv îl ador. Iar vitamina C, o iau din citrice și sucuri de fructe (am și un supliment).
    Mai aveam un supliment, pe care trebuie să îl recumpăr, de la Solgar, care ajută mult.

    1. Colagenul, ca ingredient alimentar, poate proveni din diferite surse: bovine, porcine, pui, membrana coaja de ou, origine marina… De fapt, originea este indiferenta organismului. Important este ca colagenul este hidrolizat si poate fi folosit. Cert este că fiecare tip de colagen își are sursa. Tipul I și III, bovine și porcine; tip II, pui; iar în membrana interioară a cojii de ou există colageni de tip I, V și X.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.