Vindecand planeta ne vindecam si pe noi de coronavirus

Vindecand planeta. Coronavirusul si planeta

Raspandirea rapida a COVID-19 a dus in cateva luni la o tragedie globala. Pandemia ne-a testat la maxim si ne-a aratat cat de vulnerabila este societatea noastra moderna, cu tot avansul ei tehnologic. Mai mult, ne-a demonstrat ca sanatatea umana si cea planetara sunt interconectate. Distrugerea ecosistemului, poluarea, incalzirea globala, comertul ilegal cu animale salbatice, suprapopularea, cresterea ratei de disparitie a speciilor, defrisarea, saracia, foametea, economia globalizanta, toate sunt cauzele principale care au dus la aceasta pandemie. Plasarea economiei umane deasupra bunastarii lumii naturale a creat o relatie gresita care acum ne otraveste, iar disfunctionalitatea ei a evoluat pana la crearea acestei boli. De fapt COVID-19 este mai mult decat o boala, este simptomul planetei noastre bolnave care ne arata clar ca sanatatea planetei si, prin urmare, sanatatea noastra, se deterioreaza rapid.  

Am inteles gresit relatia om-natura si acum platim pretul. Modul in care sustinem acum dezvoltarea economica ca gigantism patologic impiedica o relatie sanatoasa om-natura, dar cu timpul vom gasi noi modalitati de a ne derula economia si vietile intr-un mod corect si sanatos. Nu mai este o optiune, este o necesitate si asta atat la nivel colectiv cat si personal. Nimeni nu este in siguranta pana cand nu suntem la nivel global in siguranta. Coronavirusul ne ameninta pe toti. Nicio comunitate sau tara nu-i poate face fata singura. Un lucru este clar, pe langa canalizarea tuturor fortelor spre a dezvolta un vaccin, trebuie restartata inovatia durabila si investitiile ecologice. 

Bagheta dezinfectare UV Petonner, Virusi & bacterii, 254 nm, Baterie 2200 mAh

Bagheta dezinfectare UV Petonner, Virusi & bacterii, 254 nm, Baterie 2200 mAh

Xiaomi Lampa UV Germicida Pentru Sterilizarea Si Dezinfectarea Aerului Cu Ultraviolete UV-C

Xiaomi Lampa Bactericida/Virucida UVC Five Smart 6 din 130

Xiaomi Lampa Bactericida/Virucida UVC Five Smart

STAR Dispozitiv Cutie Cu Lampa Bactericida Virucida UVC + Incarcator Wireless 15W 28 din 130

STAR Dispozitiv Cutie Cu Lampa Bactericida Virucida UVC + Incarcator Wireless 15W

Poluarea provoaca boli respiratorii, pulmonare, cancer, boli de inima, diabet, iar persoanele care contracteaza coronavirusul au rata de deces mai mare daca indeplinesc aceste preconditii. Ea slabeste sistemul imunitar si astfel este compromisa capacitatea de insanatosire. COVID19 ataca plamanii, tintind celulele pulmonare si este mai sever decat pneumonia obisnuita. Nefiind cauzata de bacterii antibioticele nu o pot stopa antibioticele, si un antivirus inca nu a fost descoperit. COVID-19 se prezinta sub forma de febra, tuse uscata, dispnee, cefalee si pneumonie. In cateva cazuri severe, boala progreseaza rapid spre insuficienta respiratorie si chiar moarte. Poluarea aerului ne face mai vulnerabili, iar In zonele cu o calitate mai slaba a aerului decesele sunt mai ridicate. Fotografiile din satelit arata un aer mai curat in zonele restrictionate COVID-19.  Cerul albastru, apele limpezi de-a lungul marilor orase ale lumii au devenit marca vizibila a pandemiei. Este o schimbare binevenita, caci conform World Health Organization poluarea ucide aproximativ sapte milioane de oameni pe an, in întreaga lume. Sunt inca putine studiile referitoare la efectele poluarii asupra ratei de deces COVID-19(studiu), dar pana acum sunt asemanatoare cu studiile anterioare pe SARS, unde pacientii au avut sanse duble sa moara daca proveneau din zone cu poluare ridicata ( incepand cu secolul XXI, au existat trei focare majore cauzate de coronavirusuri: sindromul respirator acut sever (SARS) care a izbucnit in 2003, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) in 2012 si recenta pandemie a COVID-19). Acum este momentul sa imbunatatim calitatea aerului pentru a vindeca planeta si pe noi odata cu ea.  

Foto:  AdobeStock

10 comentarii la „Vindecand planeta ne vindecam si pe noi de coronavirus

  1. Sunt de acord ca vindecand planeta ne vindecam pe noi si cred ca daca fiecare dintre noi schimba macar un lucru din ceea ce face si stie ca polueaza planeta, impreuna vom face diferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.