Lumina ultravioleta si coronavirusul

Lumina ultravioleta si coronavirusul

Cand era mentionata lumina ultravioleta  ma gandeam la radiatia solara de care trebuie sa ma protejez, la capcane de insecte, dar si la efecte speciale de fundal folosite in festivaluri, imbracamintea reactiva la UV pe care o imbrac in cluburi sau concerte, procesele de inspectie fluorescente in lumina neagra folosite in criminalistica, controlul de calitate sau casele de licitatii. De la debutul pandemiei, nu mai gandesc asa. Lumina ultravioleta si coronavirusul par a fi singurele nostre subiecte in ultimul timp.   In lipsa unui antivirus, singura noastra arma in incercarea de a stopa Goliatul COVID este lumina ultravioleta. Versatilitatea ei a facut-o perfecta si pentru a reduce transmiterea agentilor patogeni in diverse medii, astfel ca este folosita de ani de zile pentru dezinfectarea in procesele tehnologice de obtinere a unei mari varietati de alimente, bauturi, consumabile medicale. Era normal sa fie folosita in incercarea de a stopa aceasta pandemie si in efortul nostru de a steriliza aerul si suprafetele din incinte.

Istoricul luminii ultraviolete 

De la descoperirea sa in 1878, lumina ultravioleta a devenit o metoda de baza de sterilizare, fiind folosita in spitale, scoli, avioane, birouri si chiar in fabricile alimentare. In 1930 au fost instalate in Philadelphia aparate experimentale cu lumina ultravioleta. Acestea si-au dovedit eficacitatea in stoparea raspanditii de boli contagioase ca variola si oreionul in jurul lui 1935 si a epidemiei de rujeola din 1941. Apoi, lumina ultravioleta a devenit o componenta esentiala in procesul de dezinfectare a apei potabile, deoarece unii paraziti sunt rezistenti la antiseptice chimice, cum ar fi clorul. Astazi, odata cu apariția coronavirusului,  lumina ultravioleta a devenit relevanta ca agent germicid in incercarea de a-l stopa.

Bagheta dezinfectare UV Petonner, Virusi & bacterii, 254 nm, Baterie 2200 mAh

Bagheta dezinfectare UV Petonner, Virusi & bacterii, 254 nm, Baterie 2200 mAh

Xiaomi Lampa UV Germicida Pentru Sterilizarea Si Dezinfectarea Aerului Cu Ultraviolete UV-C

Xiaomi Lampa Bactericida/Virucida UVC Five Smart 6 din 130

Xiaomi Lampa Bactericida/Virucida UVC Five Smart

STAR Dispozitiv Cutie Cu Lampa Bactericida Virucida UVC + Incarcator Wireless 15W 28 din 130

STAR Dispozitiv Cutie Cu Lampa Bactericida Virucida UVC + Incarcator Wireless 15W

 

Iradiere germicida ultravioleta 

De la izbucnirea coronavirusului au aparut o multitudine de produse inventive care dezinfecteaza si sterilizeaza. Daca esti printre cei precauti care poarta mereu masca pe fata, isi dezinfecteaza mainile sau curata cu religiozitate suprafetele cu inalbitor, sunt sigura ca te-ai interesat deja despre cum ti-ai putea steriliza cu ajutorul luminii ultraviolete spatiul de viata/lucru. Tehnologia descoperita in 1878 joaca un rol esential in stoparea acestui dusman invizibil. Ea poarta numele de iradiere germicida ultravioleta si este ca si cum ai aduce in interiorul casei tale puterea luminii solare ca sa dezinfecteze. O parte a spectrului luminii solare invizibile, ultravioletele, sunt deosebit de eficiente in eliminarea agentilor patogeni. Se numeste lumina ultravioleta deoarece cea mai apropiata lungime de unda din spectrul luminii albe, perceputa de catre ochiul omenesc, este culoarea violet. Intervalul sau de lungimi de unda de la 100 la 400 nanometri se imparte in patru: UVA (315 nm la 400 nm), UVB (280 nm la 315 nm), UVC (200 nm pana la 280 nm) si UV Vacuum (100 nm pana la 200 nm). Penultimele, de la 100 la 280 nm sunt cele utilizate in mecanismele de dezinfectarea și sterilizarea apei, aerului sau a materialelor, deoarece pot distruge ADN-ul microorganismelor. Lumina ultravioleta germicida a fost deja folosita cu succes in China ca parte a eforturilor de stopare a pandemiei de coronavirus. Tehnologia cu ultraviolete UVC este o abordare non-chimica a dezinfectarii cu un proces simplu, ieftin care necesita o intretinere foarte scazuta.  

 

Lumina ultravioleta si coronavirul. Inactivarea virusurilor  prin iradiere germicida ultravioleta 

In multe focare cauzate de virusuri, transmiterea agentilor poate avea loc prin aer sau suprafete de mediu contaminate. Sterilizarea cu ultraviolete este procesul de distrugere a intregii vieti microbiene prin intermediul radiatiilor ultraviolete. Coronavirus, alti aerosoli virali, bacterieni, fungici sunt inactivati de lumina ultravioleta. Aceasta este o abordare directa care limiteaza transmisia virala aeriana, pe suprafețe si din apa, inactivand virusul prin generarea de facicole de lumina ultravioleta care descompun structurile celulare. Lampile germicide cu ultraviolete sunt folosite de multi ani pentru dezinfectarea aerului si a suprafetelor din spitale, laboratoare sau alte locuri care presupun igiena si curatenie maxima. Lumina ultravioleta este o tehnologie dovedita ca reduce bacteriile, virusurile si alte microorganisme daunatoare sanatatii umane. Ea ucide sau inactiveaza microorganismele distrugand acizii nucleici perturband ADN-ul lor si astfel incapacitandu-le indeplinirea functiilor vitale celulare. Organismele nu se mai sunt in masura sa se reproduca,. De fapt, cand incearca acest lucru, ele mor. Actionand mai lent decat metodele chimice, procesul se intinde in timp, in functie de sursa de UV, nivelul de contaminare, suprafata contaminata sau de dozare (fluenta), dar acest proces poate distruge pana la 99,9% microorganismele patogene. Lumina ultravioleta si coronavirusull pot fi in aceasta pandemie asemanate cu piatra lui David si Goliat.

 

Atentie la efectele negative UV asupra  sanatatii!!

Domeniul UV al spectrului radiatiilor electromagnetice se extinde de la 10 nm la 400 nm. In functie de lungimea de unda si de timpul de expunere, radiatiile UV pot provoca daune ochilor si pielii. Fiecare dintre benzile UV (UVA, UVB si UVC) creeaza riscuri diferite pentru om. Radiatiile UVC  sunt absorbite in totalitate de atmosfera noastra si nicio radiatie UVC naturala nu ajunge la suprafata pamantului. Aceste lungimi de unda ne sunt disponibile prin surse artificiale. Efectele acute ale expunerii la UVA si UVB sunt de durata scurta si reversibile. Aceste efecte includ in principal arsuri solare (eritem) si bronzare. Efectele cronice ale expunerii la UV pot fi mult mai grave, chiar pot pune viata in pericol si includ imbatranirea prematura a pielii, suprimarea sistemului imunitar, afectarea ochilor si aparitia cancerul de piele. Din pacate, lumina UV germicida conventionala este un pericol pentru sanatatea umana si poate duce la cancer de piele si cataracta, ceea ce impiedica utilizarea dispozitivelor cu lumina UV  In spaTiile publice.  Daca utilizezi un dispozitiv cu lumina UV, respecta instructiunile de folosire. Lumina ultravioleta este mereu prezenta in jurul nostru, ne face viata mai confortabila,  mai sanatoasa si in cazul coronavirusului, mai sigura.  In lipsa unui antivirus, singura noastra arma in incercarea de a stopa Goliatul COVID este lumina ultravioleta.

Foto: O lampă ultravioletă germicidă mobilă la dintr-un spital didactic din afara Madridului. Astfel de unități mobile sunt deja utilizate pe scară largă, dar sunt folosite pentru a dezinfecta doar camerele neocupate. Shutterstock 

10 comentarii la „Lumina ultravioleta si coronavirusul

  1. Am citit tot felul de articole pe tema asta si am vazut ca au aparut o multime de lămpi UV….chiar nu stiu daca trebuie să fiu pro…sau contra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.