Suferi de dureri de spate? Cum sa dormi pentru a le ameliora

Durerile de spate nu iti afecteaza doar viata de zi cu zi, ci si calitatea somnului. Dar stiai ca modul in care dormi iti poate agrava sau chiar provoca aceste neplaceri? Motivul este ca unele pozitii de odihna pot pune presiune inutila pe gat, solduri, coloana vertebrala, ducand la aceste inconfortabile dureri de spate.

Specialistii spun ca este important sa mentii curbura naturala a coloanei vertebrale atunci cand stai in pat, adica sa te asiguri ca umerii, capul si soldurile sunt aliniate si ca spatele este sustinut corespunzator. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa te odihnesti cu fata spre tavan.

Cu toate acestea, multe persoane dorm incomod in acest fel sau aceasta pozitie ii face sa sforaie. Din fericire, exista o varietate de optiuni pentru toti cei care doresc sa se odihneasca mai bine si sa amelioreze durerile lombare resimtite in zona inferioara.

Pilota Natur din pene de gâscă
Pilota Natur din 100% pene de gasca Densitate 250 g/m²
Ghid de cumparat perne si pilote de calitate = Pilota puf si pana de gasca
Pilota puf si pana gasca  90% pene gasca 10% puf  Dim:140 x 200 cm
Ghid de cumparat perne si pilote de calitate Perna Memory Aloe Vera Ergonomica
Perna Memory Aloe Vera Ergonomica sustinere exacta pentru gat si cap, 42x72x12 cm

Care sunt cele mai bune pozitii de somn care te vor ajuta sa eviti sau sa ameliorezi durerea resimtita in partea inferioara a spatelui?

Cum se doarme corect pe spate

Dormitul pe spate este, de obicei, considerat ca fiind cea mai buna pozitie pentru o coloana sanatoasa. Aceasta postura distribuie uniform greutatea pe intreaga lungime a celei mai mari suprafete a corpului. De asemenea, minimizeaza punctele de presiune si asigura o aliniere buna a capului, gatului si oaselor de la nivelul trunchiului.

Pentru o pozitie corecta, care sa evite aparitia unor dureri de spate,  intinde-te pe spate si evita sa rasucesti capul. Pozitioneaza o perna pentru a pozitiona bine capul, gatul si adauga una de dimensiuni mici sub genunchi. Pentru un sprijin suplimentar, completeaza orice alte goluri intre corp si saltea cu perne suplimentare.

Suferi de dureri de spate? Saltea cu memorie, bambus, 3D, Somnart Memory Bambus 140x200x16cm,, husa cu Bambus lavabila si detasabila cu fermoar, manere, 3D, fermitate medie
Saltea cu memorie, bambus, 3D, Somnart Memory Bambus 140x200x16cm
Suferi de dureri de spate? Saltea cu memorie, Somnart Optimax Memory 180x190, grosime 18cm, cu spuma memorie
Saltea cu memorie, Somnart Optimax Memory 180x190, grosime 18cm
Suferi de dureri de spate?Saltea ortopedica SomnArt Premium Pocket Multilayer, arcuri impachetate, 2 cm memorie, husa detasabila, 90x200x 24 cm
Saltea ortopedica SomnArt Premium, arcuri impachetate, 2 cm memorie, 90x200x 24 cm

Pozitia fetusului

Pentru persoanele cu hernie de disc, adoptarea pozitiei fetusului poate aduce alinare in timpul noptii. Acest lucru se datoreaza faptului ca stand culcat/a pe o parte, cu genunchii stransi la piept, reduci indoirea coloanei vertebrale si ajuti la relaxarea articulatiilor.

 Cum sa dormi pentru a ameliora durerile de spate

Dormi cu fata in jos

Dormitul pe burta este considerat una dintre cele mai rele pozitii de dormit. Cu toate acestea, daca nu reusesti sa dormi in alt mod, plasarea unei perne subtiri sub stomac si solduri poate ajuta la imbunatatirea alinierii sirii spinarii.

Unul dintre motivele pentru care aceasta pozitie este nepotrivita este ca, de cele mai multe ori, capul este intors intr-o parte. Asta duce la rasucirea coloanei si adauga presiune suplimentara pe gat, umeri si spate ducand la dureri. Pentru a evita acest lucru, expertii recomanda sa stai cu fata in jos. O perna mica, dar ferma sau un prosop rulat pot fi folosite pentru a sustine fruntea.

In plus, pe langa adoptarea unei pozitii corecte de somn, trebuie sa acorzi atentie si suprafetei pe care te odihnesti.  De exemplu, o saltea ar trebui sa fie bine realizata, spatioasa, rezistenta si confortabila, indiferent ca este o saltea cu memorie, ortopedica, din latex sau saltea cu arcuri.

Expertii recomanda sa inspectezi minutios suprafata de dormit in fiecare an. Daca descoperi ca piesa de mobila pe care te odihnesti are indoituri, noduri si umflaturi ori rupturi si arcuri inegale, este timpul sa il inlocuiesti, fiindca aceste defecte iti pot afecta sanatatea spatelui. Poti alege o canapea extensibila de Modela, care te va ajuta sa economisesti si spatiu.

Pilota mica sleep puf si pana de gasca, bumbac 100%
Pilota sleep puf si pana de gasca, bumbac 100% Densitate: 300 g/m²  Dim: 140 X 200 cm
Ghid de cumparat perne si pilote de calitate Pilota sleep puf si pana de gasca, bumbac 100%
Pilota sleep puf si pana de gasca, bumbac 100% Green Future Dim: 220 X 200 cm
Ghid de cumparat perne si pilote de calitate- Pilota Domine bumbac puf gasca
Pilota Domine bumbac 80% puf de gasca + 20% fulgi de gasca Cantitate umplutura: 150×200 cm: 900 g

Pentru a evita orice dureri de spate este importanta nu doar calitatea saltelei sau buretelui, ci si perna pe care dormi. Ea ar trebui sa mentina postura naturala a gatului si sa ajute la sustinerea coloanei vertebrale. In mod ideal, trebuie sa fie confortabila, sa se adapteze la diferite pozitii de somn si sa isi pastreze forma dupa utilizare.

Daca alegi sa dormi pe spate, indicat este sa optezi pentru o perna mai subtire, fiindca o ridicare prea inalta a capului poate pune tensiune pe gat si spate. In schimb, daca preferi sa te odihnesti pe burta, recomandarea expertilor este sa folosesti o una subtire sau chiar deloc. 

Daca ai dureri de spate severe sau care se agraveaza, in special dupa somn sau chiar un accident, trebuie sa discuti cu un medic, asa ca indicat este sa nu mai amani momentul.

Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Crema Lyber Activa Antireumatica Cu Untul Pamantului Si Petrol 75ml VIVA NATURA
Crema antireumatica cu Untul Pamantului si petrol 75 ml
Gel Puterea Tigrului 250ml 
Crema Antireumatic Tamus 20ml
Pachet Artrostop Rapid+ 180tb+Crema 100ml Walmark
Pachet Artrostop Rapid= 180tb +crema 100ml Walmark

18 comentarii la „Suferi de dureri de spate? Cum sa dormi pentru a le ameliora

  1. Eu dorm foarte rar pe spate. Am dormit o mare perioada de timp doar pe spate asta pentru ca eram tintuita la pat si din cauza asta am facut scolioza, sau cel putin asa mi s a zis, acum nu stiu.

  2. Cea de-a doua sarcina m-a terminat cu spatele si nu prea pot face mare lucru ca imeidat ma ia durerea de spate. In pat reusesc sa-mi calmez durerile si chiar pot dormi fara probleme. Macar atat

  3. Eu am doar o lombalgie ușoară. Nimic insuportabil. Doar ca dimineața ma mai trezesc înțepenita, din cauza ca dormim cu piticul. Noi pe „liniuta” noastră el în restul patului.

  4. Ideea de a dormi pe burtă este cea mai rea, coloana suferă cel mai mult. Eu ador să dorm pe o parte, dar de când am fost operată pe coloană și poziția asta este cam nașpa. Însă sunt câteva lucruri pe care le poți face. Poți dormi pe o parte, iar între picioare trebuie să pui o pernă sau plapumă, iar în spate și față poți pune tot câte o pernă, astfel coloana nu are de suferit.
    Cea mai bună poziție rămâne cea pe spate cu o perină sub genunchi. E perfectă 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.