Valoarea apei dulci si cum sa o utilizam responsabil

Apa leaganul vietii

Apa. Se gaseste peste tot pe Pamant, de la calotele polare pana la vaporii din atmosfera, de la gheizere pana la ploaia ce scalda planeta. Si oriunde exista apa pe aceasta planeta, poti fi sigur ca vei gasi si viata. Pe masura ce isi face circuitul in natura apa ne modeleaza planeta, dar si aproape fiecare aspect al vietii noastre. Fiecare organism pamantean are nevoie de apa pentru a supravietui. De fapt fara apa viata pe Pamant nu ar fi existat. Apa a facilitat formarea primelor forme de viata actionand de atunci ca solvent, mecanism de eliberare a vitaminelor si nutrientilor in celule, eliminarea toxinelor, reglarea temperaturii corporale, sustinerea metabolismului, reglarea climatului planetei, casa pentru nenumarate plante si animale, etc. Pentru om inseamna mult mai mult decat 60% din corpurile noastre. Ea ne calmeaza spiritul, ne sustine trupul, o regasim in toate culturile in ritualuri si ceremonii, ne scalda de la nastere pana la moarte, iar frumusetea sa a inspirat artistii si compozitorii. Fara ea nu am putea cultiva plante, creste animale, nu am avea una din sursele de energie, n-am avea unul din mijlocele preferate de calatorie, nu ne-am putea spala hrana sau corpurile. Forta si abundenta sa sunt fundamentul vietii noastre si atat de mult ne-am obisnuit cu existenta ei incat o tratam ca si cum ar fi infinita.

Apa dulce este o resursa pretioasa si limitata. Valoarea apei dulci

Apa dulce este o resursa pretioasa si limitata. Valoarea apei dulci

Apa dulce este o resursa limitata. 70% din suprafata Pamantului este acoperta de apa, dar 97,5% din ea este apa sarata. Apa dulce constituie doar 3% din apa de pe suprafata Pamantului. Doua treimi din aceasta apa se gaseste in ghetari, iar o mare parte din rest se afla in subteran. Mai putin de 1% din apa Pamantului sustine viata pe aceasta planeta, iar noi risipim mare parte din ea. Valoarea apei dulci este inestimabila, deoarece ea inseamna viata. Populatia globului este in crestere, standardul de viata mai inalt, schimbarile climatice mai drastice plus alte presiuni au condus la probleme in aprovizionarea cu apa dulce mai ales in cele mai populate zone. Am invatat la scoala despre ciclul apei in natura, asta insemna ca apa toata se recicleaza. De ce avem deficit de apa? Schimbarile climatice duc la depasirea temperaturilor rezultand veri mai calde si mai uscate, fapt ce reduce cantitatea de apa din rauri, iar populatia globului creste galopant. In 2050 se prognozeaza o populatie de 75 miilioane. Zonele cele mai expuse secetei sunt cele care au si cea mai mare densitate a populatiei.

Valoarea apei dulci si cum sa o utilizam responsabil

Problema cu care ne confruntam, risipa de apa

Actiunile noastre pot condamna alte creaturi sau chiar semeni de ai nostri la o viata in suferinta sau chiar la extinctie. Valoarea apei dulci este inestimabila. Putem sa invatam sa gestionam mai bine rezervele de apa si astfel sa salvam planeta si pe noi.

Cata apa folosesti zilnic? Te-ai gandit vreodata la asta? Cred ca raspunsul te-ar surprinde dupa cum m-a surprins si pe mine. Conform declaratiei lui Andreas Baude, directorul general al Apa Nova Bucuresti, un roman consuma zilnic, in medie, 260 de litri de apa. Aceasta cantitate este aproape dubla fata de cea consumata de restul europenilor. In Marea Britanie o persoana consuma 160 l, in Franta 120 de litri, in Ungaria si Cehoslovacia 150 de litri pe zi. Aceasta apa folosita la treburile casnice este captata, filtrata, tratata si pompata din rauri si straturi acvifere, iar o cantitate mare se scurge prin conducte fara sa ajunga vreodata in casele noastre, dar asta-i treaba Apelor Romane. Nu vreau sa aduc in prim plan randamentul mic al retelei de distributie (50-51%), nici cantitatea mare folosita in procesele industriale, ci gasirea unor modalitati de utilizare a apei mult mai eficiente. Cu cat irosim mai multa apa, cu atat vom lasa mai putina pentru viata salbatica din jurul nostru.

Proiectul  H2O (water) – Helping to Obtain Water

Proiectul H2O (water) – Helping to Obtain Water

Eu sunt norocoasa, rotesc un robinet si apa dulce vine la mine, dar nu departe de orasul meu,  chiar in acelasi judet, sunt oameni care fac  3-4 drumuri pe zi pana la o fantana aflata la sute de metri de locuinta lor pentru a-si asigura necesarul de apa. Se intampla in comuna Mischii, judetul Dolj, satele Mischii, Călinești și Gogoșești.  Datorita proiectului H2O (water) – Helping to Obtain Water, finantat de catre Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge (GWC), si implementat de Asociatia CSR Nest si Asociatia Today’s Future au fost forate la mare adancime patru noi fantani care vor asigura imbunatatirea accesului la apa dulce. De la lansarea proiectului  H2O la instalarea primului sistem de pompare a apei, bloggerii olteni din ASBO, ASociatia Bloggerilor Olteni, au fost prezenti facand poze si scriind articole despre modul cum a fost rezolvata problema apei  potabile.

Cum sa utilizam responsabil apa dulce

Este clar ca trebuie sa economisim apa, dar stim cum sa facem acest lucru? In paralel cu saparea fantanilor a avut loc o campanie de informare despre importanta utilizarii responsabile a apei ca resursa epuizabila. Exista doua moduri prin care sa rezolvam problema consumului de apa ca natiune: imbunatatirea infrastructurii nationale si economisirea in fiecare casa a apei menajere. Fiecare putem scadea presiunea asupra sistemului de apa national reducandu-ne utilizarea ei, prevenind risipa. Modalitati de economisire sunt multe si fiecare poate opta pentru ceea ce ii este mai la indemana, dar mi-a placut modul in care a fost prezentat copiilor din Scoala Gimnaziala Alecsandru Nicolaid din Mischii, Decalogul unui comportament responsabil față de apă .

Schimbă obiceiurile de acasă

Aruncă deșeurile în mod corespunzător

Nu arunca medicamentele la întâmplare

Nu arunca deșeuri menajere în sistemul de canalizare

Economisește apa

Utilizează în mod responsabil plasticul

Implică-te la școală sau la locul de muncă

Implică-te în acțiuni de ecologizare

Schimbarea vine de la tine!

Fii un cetățean implicat!

In cazul in care vrei sa afli mai multe despre acest subiect, descarca brosura:
Cum sa utilizam responsabil apa dulce

Schimbarea incepe cu mine, cu tine, prin gestionarea mai eficienta a resurselor de apa.

20 de comentarii la „Valoarea apei dulci si cum sa o utilizam responsabil

  1. Foarte bun articol! Noi incercam sa fim pe cât de responsabili putem în privința consumului de apa și ii învățăm și pe copii sa facă același lucru.

  2. Felicitări pentru articol! Din pacate nu stim ss reciclam, nu stim sa utilizam cu masura si in mod responsabil resursele limitate, suntem nechibzuiti si facem risipa. Cred ca este extrem de greu sa schimbi mentalitatea asta din păcate 😔

  3. Un subiect amplu și foarte actual, utilizarea responsabilă a apei.
    Nu că ar fi lipsa de modestie, dar noi chiar suntem tare atenți și responsabili cu folosirea apei. Poate pentru ca știm ce înseamnă să nu ai apă la îndemână, exact cum spui și tu în articol.
    Felicitări!

  4. Am inceput sa fiu atenta la acest aspect si incerc sa nu mai risipesc apa. Fac dus, nu baie, opresc apa cand ma spal pe dinti, sortez gunoiul, cumpar haine din materiale reciclate si imi ijnvat copilul sa aiba grija de natura.

  5. Foarte, foarte bun articolul!! Felicitari! Si eu tratez adesea in trainingurile mele acest subiect (chiar daca la prima vedere nu are legatura). Apa este o resursa extraordinara, pe care nu stim sa o apreciem suficient… din pacate!

  6. Chiar este pacat de toata apa care se risipeste aiurea pe glob.Nu ca ar compensa ce nu folosim noi cu ce nu au altii. Asta este aberant, dar e vorba ca putem conserva tot pentru noi din viitor. Daca ne-am gandi mai mult la faptul ca este o resursa epuizabila si ca o sa avem nevoie de ea si peste ani, nu am mai trata-o cu atata superficialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.