In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (1)- Tu stii ce mananci?

Cine a fost primul: oul sau gaina? Stiu ca e o intrebare complicata pentru ca nu faci parte din specialistii biologiei evolutive, stiu si ca un cerc nu are inceput sau sfarsit, dar totusi din ce echipa faci parte: cea care sustine gaina sau oul? Am uitat, mai exista si a treia varianta, cea care implica fiinta divina. Daca faci parte dintre acestia poti sari primul paragraf, nu de altceva dar nu vreau sa raman fara „pene”.

Eu clar sunt in echipa oului. Cred ca in urma imperecherii a unei specii asemanatoare s-a produs o hibridare din cauza unei mutatii genetice norocoase pentru noi si astfel a rezultat primul ou care eclozand a dat nastere ulterior la prima gaina. Imi place carnea de pui, imi plac ouale si ca mine mai sunt alte 7 miliarde de oameni. Stii cate gaini(pui) sunt pe Terra? Ma gandeam ca ne depasesc numarul, dar nu ma asteptam sa fie 25 de miliarde. Gaina este cea mai raspandita pasare. E mai raspandita decat orice mamifer.  Vacile, porcii si oile, fiecare nu depasesc 1 miliard de capete, asa ca ai zice ca gainile au castigat la ruleta evolutiei. Nu-i chiar asa, le inmultim, le crestem si apoi le sacrificam. Trista soarta, dar astfel ele asigura povestea de succes a oamenilor, poveste bazata pe  supravietuire si fericire individuala. Daca tot le sacrificam pentru bunastarea noastra, nu-i asa ca ar fi echitabil sa nu facem din ele cele mai nefericite creaturi?In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (1)- Tu stii ce mananci?

Tu stii ce mananci?

E clar, avem o dieta bazata pe carne, ea este o sursa buna de proteine, vitamine si minerale in alimentatia noastra, dar cate stim despre modul cum a fost obtinuta? Desi pe fiecare produs scrie lizibil o intreaga lista cu ingrediente si cu elemente de crestere, procesare, ambalare, etc, de obicei nu le citim sau daca le citim nu stim ce inseamna acei termeni.  Alegem in general orientandu-ne dupa pret sau dupa sonoritatea brandului. Ar trebui sa alegem carne care a fost crescuta local, durabil, care a avut o dieta natala, specifica fiecarei specii, carne in obtinerea careia sa nu fi fost folositi hormoni, exces de medicamentatie sau care sa fie injectata. Dupa cum vezi nu ma aventurez in a folosi cuvinte de marketing ca „natural” si „organic” pentru ca desi sunt populare in industria alimentara nu-s reglementate, iar prezenta lor pe eticheta nu reprezinta o garantie. In ecuatia obtinerii unui produs alimentar, ecuatie care are impact puternic asupra sanatatii noastre, exista multi termeni din care majoritatea ni-s necunoscuti, asa ca ar trebui sa le acordam mai multa atentie.

Ai auzit de MDM- carnea separata mecanic? Ai vazut pe rafturi pulpe sau ficat din Brazilia? Ai vazut ca ficatul se vinde incepand cu 2 lei kilogramul si pulpele cu 3 lei? Stii ca pielea e mai scumpa decat ficatul? Crezi ca firmele de catering sau restaurantele cu meniul zilei la 12 lei iti servesc portii in care se regaseste carne de calitate? Un prim indiciu al calitatii carnii il constituie pretul. Ce costa putin nu are cum sa fie de calitatea superioara si poate fi un produs cu risc crescut pentru consumatori. Mi se pare prea permisiva legislatia romaneasca in acest domeniu, de multe ori produsele pe care le consideram proaspete au adaus de sare sau E-uri cu rol de conservant, fie pentru a o ingreuna la cantar, fie pentru a-i prelungi termenul de valabilitate, fie pentru a o face sa arate mai bine. E normal ca noi, consumatorii sa stim aceste lucruri si ele sa fie scrise pe eticheta…mare, nu ca la banca cu litere mici. Produsul pe care-l cumperi din magazin ca si carne nu trebuie sa contina nimic altceva in plus decat carne.In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (1)- Tu stii ce mananci?

De aceea, atunci cand mi-a fost lansata invitatia la evenimentul #PrinHD, editia de toamna, editie care cuprindea o vizita la grupul de firme AVIS 3000, am raspuns prezent. Acest grup contine complexul avicol integrat AVIS 3000, lantul de magazine cu produse alimentare „PRO HD & AB”, cafeneaua dependenta de cultura „Jos Palaria”, ziarul „Glasul Hunedoarei”. A contat mult si faptul ca ei nu folosesc in procesul de productie injectarea carnii sau colorarea naturala sau chimica a ei. N-am fost niciodata intr-o ferma, de niciun fel, n-am avut bunici la tara, sunt tabula rasa in acest domeniu si am vrut sa vad cum decurge aceste procese de productie din industria alimentara autohtona. Am luat si eu cioara vopsita, pardon puiul vopsit, pe bani buni, la gandul ca-i crescut natural, bio, ca are culoarea galbena a puiului de altadata, ca-i crescut in libertate, etc, iar cand l-am spalat a ramas patat ca un dalmatian. Am luat si pui care la caldura a intrat la apa, cam jumatate, de nu-l mai gaseam in oala. De proteinele hidrolizate injectate in carne nu ma pot pronunta pentru ca nu-s specialist, dar am citit ca se adauga pentru a mari capacitatea carnii de pui de a retine apa. Toate aceste tipuri de carne sunt Teapa! De multe ori carnea de pui nu-i ceea ce crezi si nici nu-ti da prin cap ce contine in plus, dar grupul de firme Avis 3000 promoveaza valoarea si se preocupa, ingrijeste ca produsele lor sa fie de cea mai buna calitate, garantand aceasta cu bunul lor nume, necalcandu-si principiile in fuga dupa materialism.

Aceasta calitate a produselor din grupul de firme AVIS 3000 este o notiune complexa care include toate proprietatile nutritive, proteice, valoarea in substante minerale, valoarea senzoriala, gustativa, igienica, estetica si se reflecta in procesele de productie, in lantul tehnologic si de organizare, in tehnologizarea moderna, in oameni si pasiunea pusa de catre ei la locul de munca,  in  performantele functionale, economice sau in aspecte de ordin estetic.  O sa va demonstrez ca grupul de firme AVIS 3000 se diferentiaza pe piata romaneasca producand carne neinjectata, necolorata, fara hormoni sau alte inovatii nocive ale industriei alimentare, in articolul urmator – In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (2) – Povestea de succes a complexului avicol integrat AVIS 3000. O sa deconspir putin din acest al doilea articol, adica o sa va dau raspunsul la intrebarea mea de inceput-  grupul de firme AVIS 3000 joaca in Echipa Gaina, adica la ei prima este gaina, dar de ce o sa afli doar citind articolul.

Carnea de pe masa include in ea un intreg sistem de valori etnoculturale autentice de care nu tot timpul suntem constienti, ea poseda un limbaj de comunicare a normelor traditionale, sociale, da o viziune conceptuala a procedeelor de preparare, e dependenta de semnificatii si contine sufletul avicultorului.

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu” si cotidianul Glasul Hunedoarei.

16 comentarii la „In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (1)- Tu stii ce mananci?

  1. Ador companiile care participa la astfel de evenimente si permit oamenilor sa vina sa ii viziteze. Mi se pare ca sunt cumva companii mai cinstite si ca nu au nimic de ascuns. Deci mare plus pentru asta fermei.
    Cat despre mancare… eh, e complicat. E f greu sa stii ce mananci in ziua de azi, chiar daca pregatesti tu cu manuta ta mancarea nu poti garanta pentru ce pune producatorul in ea. Carnea e greu sa o gasesti naturala 100% si sa provina de la animale care nu au fost indopate cu antibiotice si hormoni, iar legumele e greu sa le gasesti fara pesticide, insecticide sau mai stiu eu ce alte nebunii. Are domnu’ Rima o poezie (WTF?! pe cine am ajuns sa citez) si spun ceva de genul ‘ne omoaram fix cu ce bagam in gura’ si cam asa e.

    1. Sa spun drept pana la aceasta vizita nici nu stiam cate substante se introduc in carne. Despre injectare am vazut niste videoclipuri si doar privind carnea din galantar iti dai seama daca a fost sau nu executata aceasta operatie asupra ei. Din pacate exista dati cand chiar nu ai ce sa alegi sau te duci in supermarket grabit cu o lista de-a mai lunga si nu stai sa iei la puricat fiecare articol, doar alegi ceva ce ti se pare ok. Acasa iti dai seama ca n-ai ales ce trebuie si ti-e greu sa te mai intorci. sau daca te intorci nu ai alta alternativa mai grozava. Ar fi super daca as gasi carnea AVIS 3000 in supermarket, dar deocamdata datorita pretului scazut solicitat de acesti parteneri aceasta companie ar inregistra pierderi. Pe cei din lanturile mari de magazine nu-i intereseaza ca ei produc carne neinjectat sau necolorata, ei se uita doar la pret.

  2. Cate informatii interesante si utile am aflat din acest articol. Recunosc ca eu nu am stiut niciodata ce sa raspund atunci cand am fost intrebata: Cine a fost primul? Oul sau gaina si mereu incercam sa scap cu o gluma. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.